«Αδειασε» τον Χουλιαράκη ο εκπρόσωπος του ESM στην τρόικα

Διαβεβαιώσεις Χουλιαράκη ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και κόντρα με τον εκπρόσωπο του ESM για το πρωτογενές πλεόνασμα.

adeiase-ton-xouliaraki-o-ekproswpos-tou-esm-stin-troika
SHARE THIS
0
SHARES

«Πάγο» στις προσδοκίες της κυβέρνησης για μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3.5% μετά το 2018 έβαλε μετά τον επικεφλής του ESM Κλάους Ρένγκλινγκ και ο εκπρόσωπος του στην Τρόικα Τζαμαρόλι και μάλιστα σε «δημόσια κόντρα» με τον Γ. Χουλιαράκη. 

Ο κ. Χουλιαράκης στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist εξέφρασε την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί επί μακρόν το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Ο παριστάμενος εκπρόσωπος του ESM στην τρόικα Ν. Τζιαμαρόλι,του υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις διατήρησης του 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018.

«Δεν θέλω να ξεκινήσω τώρα τη συζήτηση για τη διάρκεια του διαστήματος, αλλά η δέσμευση είναι και για μετά το πρόγραμμα», ανέφερε ο Τζιαμαρόλι με τον  Χουλιαράκη να τους απαντά πως τέτοιου μεγέθους πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια, λίγες χώρες έχουν πετύχει.

Η κόντρα ολοκληρώθηκε με τον εκπρόσωπο του ESM να σημειώνει ότι ο ίδιος υποστηρίζει πως η δέσμευση της Ελλάδας είναι για τέτοιου ύψους πρωτογενή πλεονάσματα και μετά το 2018, αλλά «φυσικά μπορείτε να το επαναδιαπραγματευτείτε».

Το γενικό πάντως μήνυμα Χουλιαράκη πέραν του «τζαρτζαρίσματος» με τον Τζιαμαρόλι ήταν ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της αν και επέμεινε πως  πήχης του πλεονάσματος πρέπει μακροπρόθεσμα να πάει στο 1,5-2% του ΑΕΠ.

«Η δέσμευση είναι δέσμευση και θα τιμήσουμε τη δέσμευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, για να δημιουργήσουμε αξιοπιστία», ανέφερε μιλώντας για προτίμηση και όχι για στόχο χαμηλότερων πλεονασμάτων. 

«Η προτίμησή μας είναι μετά το 2018 να έχουμε πολύ χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Στο ύψος του 1,5-2% μακροπρόθεσμα», σημείωσε ο υπουργός περιγράφοντας τι πήγε στραβά κατά την άποψή του στο πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα, αλλά και τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα.

Ως προειδοποίηση και στην ίδια την κυβέρνηση ακούστηκε η φράση ότι «η ευαρέσκεια αποτελεί αρνητικό ρίσκο» για την επιτυχία του προγράμματος, όπως άλλωστε και η εκτίμηση ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου να διατηρηθεί το μομέντουμ.

Από το ίδιο βήμα ο επικεφαλής του Κλ. Ρέγκλινγκ είχε στείλει μήνυμα να μην κρατήσει η δεύτερη αξιολόγηση εννέα μήνες, όπως η προηγούμενη.

εκινήσω τώρα τη συζήτηση για τη διάρκεια του διαστήματος, αλλά η δέσμευση είναι και για μετά το πρόγραμμα», σημείωσε ο κ. Τζιαμαρόλι για να ακολουθήσει η απάντηση Χουλιαράκη σύμφωνα με την οποία τέτοιου μεγέθους πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια, λίγες χώρες έχουν πετύχει.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook