Γεωργιάδης: Γιατί επιμένει ότι λεφτά δεν υπάρχουν για τη στήριξη επιχειρήσεων σε νέο lockdown

Ηχηρή προειδοποίηση από τον Α. Γεωργιάδη: " Δεν θα υπάρξει περίπτωση η χώρα να οδηγηθεί σε νέο lockdown από το φθινόπωρο".

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Ερμού

Ακόμη πιο σαφή έκανε τη δήλωσή του περί οικονομικής καταστροφής τον χειμώνα αν αναγκαστούμε να οδηγηθούμε σε νέο lockdown ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει περίπτωση η χώρα να οδηγηθεί σε νέο lockdown από το φθινόπωρο και το κράτος να καλύπτει τις οικονομικές απώλειες όπως συνέβη δηλαδή τους προηγούμενους 15 μήνες.

Ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε την διαφορά του τι συνέβη μέχρι τώρα με αυτό που θα συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Στους πρώτους 15 μήνες της πανδημίας -στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τώρα- δεν υπήρχε η δυνατότητα εμβολιασμού ή και όταν υπήρξε δεν ήταν επαρκής ο χρόνος για να εμβολιαστούν οι πολίτες.

Διαβάστε Επίσης

Γι’ αυτό και οι ευρωπαϊκές χώρες ενέκριναν την ενεργοποίηση της λεγόμενης "ρήτρας διαφυγής" επιτρέποντας στις ευρωπαϊκές χώρες να εκτροχιάσουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς των χωρών μελών της ΕΕ για να στηρίξουν τους πολίτες τους. Με αυτή τη ρήτρα διαφυγής, η Ελλάδα εμφάνισε έλλειμμα 17 δις. ευρώ το 2020 ενώ άλλα τόσα θα εμφανίσει και το 2021 προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα 41 δις. ευρώ των μέτρων στήριξης που έχουν υλοποιηθεί ή προγραμματίζεται να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αυτό έγινε μέχρι τώρα. Από εδώ και στο εξής, υπάρχει το εμβόλιο το οποίο αντιμετωπίζεται παγκοσμίως ως το μοναδικό "όπλο" αντιμετώπισης της πανδημίας. Κάποιες χώρες κινούνται ταχύτατα επιτυγχάνοντας ήδη πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού κυρίως στις μεγάλες ηλικίες και στις ευπαθείς ομάδες.

Αν λοιπόν το φθινόπωρο υπάρξουν χώρες δύο ταχυτήτων -αυτές με που θα έχουν χτίσει το τείχος ανοσίας και αυτές που δεν θα το έχουν καταφέρει- θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για περαιτέρω δημοσιονομική χαλάρωση ώστε να υπάρξει η δυνατότητα χρηματοδότησης των μέτρων στήριξης. Αυτό εξήγησε και ο υπουργός Ανάπτυξης.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν έχει βγει από την μεταμνημονιακή εποπτεία. Το αντίθετο. Οι θεσμοί είναι και πάλι μπροστά στα monitors από χθες για την 11η μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Χάρη στην ρήτρα διαφυγής, καταφέραμε να κλείσουμε με ελλείμματα τους προϋπολογισμούς του 2020 και του 2021 αντί να εμφανίσουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Επίσης, μας δίνεται η δυνατότητα και το 2022 να εμφανίσουμε οριακό έλλειμμα 0,5% αντί για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Τι λέει λοιπόν ο κ. Γεωργιάδης; Ότι δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο αυτές τις δημοσιονομικές επιδόσεις επειδή δεν θα επιτευχθεί το τείχος ανοσίας με "ευθύνη" της κάθε χώρας.

Διαβάστε Επίσης

Αυτή λοιπόν είναι η ουσία. Από το φθινόπωρο θα αρχίσει η πίεση για σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή κάτι που αποτυπώνεται και στο μεσοπρόθεσμο. Ήδη, αυτό που συνέβη μέχρι τώρα έχει αυξήσει το χρέος το οποίο στο τέλος του έτους θα κλείσει στα 352 δις. ευρώ ή στο 205% του ΑΕΠ. Ο στόχος, και αυτό αποτυπώνει το μεσοπρόθεσμο, είναι από το 2023 να επιστρέψουμε στα πρωτογενή πλεονάσματα και να αρχίσει και πάλι να μειώνεται το δημόσιο χρέος. Κατά τα λοιπά, η ταμειακή κατάσταση της χώρας είναι εξαιρετικά καλή όπως τόνισε σήμερα και ο υπουργός Οικονομικών. Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται στα 35 δις. ευρώ, ποσό αντίστοιχο με αυτό που υπήρχε και στην έναρξη της πανδημίας.

Συμπέρασμα: Η χώρα έχει χρήματα στο ταμείο. Ωστόσο, για να κρατηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα στο ύψος τους, εκτοξεύτηκε το χρέος και επιστρέψαμε στα ελλείμματα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς για να υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα πρέπει η χώρα να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των αγορών. Και οι αγορές δεν θέλουν να δουν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό να συνεχίζεται επειδή η χώρα αδυνατεί για τους δικούς της λόγους να χτίσει το τείχος ανοσίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΑΛΛΟ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ 23 Ιουλ 2021 | 13:32

Το ΚΙΝΑΛ κάνει καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού - Σε δύο βάρκες ο ΣΥΡΙΖΑ, "χαϊδεύει" τους αντιεμβολιαστές

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση καταψήφισαν την τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών. Στον αντίποδα το Κίνημα Αλλαγής κάνει καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού.

ΓΕΛΙΟ ΜΕΧΡΙ ΔΑΚΡΥΩΝ 23 Ιουλ 2021 | 12:00

Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος τρολάρει την άρση των μέτρων στη Μύκονο [εικόνα]

Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος σχολιάζει με τον δικό του τρόπο το τόσο σύντομο άνοιγμα της Μυκόνου μετά το lockdown.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 23 Ιουλ 2021 | 11:01

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπαίνουν στα καταστήματα μόνο εμβολιασμένοι- Δήλωση έκπληξη από Γεωργιάδη

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται στους ανεμβολίαστους να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, όπως σε καταστήματα λιανεμπορίου, άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑ 22 Ιουλ 2021 | 19:09

Μύκονος: Μέχρι τη Δευτέρα θα κριθεί η παράταση ή μη του μίνι lockdown - Δεν υπάρχουν νέες συρροές στο νησί

Το μίνι lockdown στη Μύκονο παραμένει σε ισχύ έως και τις έξι το πρωί της Δευτέρας.

ΑΜΕΣΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 50-59 22 Ιουλ 2021 | 15:19

Τρία εκατομμύρια ανεμβολίαστοι μπλοκάρουν το τείχος ανοσίας: Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Οι λόγοι που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, υπονομεύοντας τον στόχο για τείχος ανοσίας, είναι η άρνηση, ο φόβος και η αδιαφορία.

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΑΝΟΣΙΑΣ 22 Ιουλ 2021 | 15:14

Τα στοιχεία που δείχνουν τη μείωση των εμβολιασμών- Από τις 100.000 την ημέρα, πέσαμε στις 62 χιλιάδες

Τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν την μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών

ΣΕΛΦ ΚΑΙ RAPID 22 Ιουλ 2021 | 15:08

Υποχρεωτικά 2 τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον τουρισμό - Ανησυχία για Ρόδο, Μήλο, Κέρκυρα

Οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται να γίνονται υποχρεωτικά 2 τεστ κάθε εβδομάδα στους εργαζόμενους στον τουρισμό.

"ΜΑΧΗ" ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Ιουλ 2021 | 14:42

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί εργαζομένων: ΝΔ και ΚΙΝΑΛ υπέρ της τροπολογίας - Όχι από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ υπερψηφίζουν τον υποχρεωτικο εμβολιασμό εργαζομένων σε δομές υγείας και φροντίδας ηλικιωμένων. Δεν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25 και Ελληνική Λύση.

"ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ" 22 Ιουλ 2021 | 13:43

Πικραμμένος: Ανθρωπιστικό καθήκον ο εμβολιασμός - Τα δικαστήρια θα κρίνουν την συνταγματικότητα της υποχρεωτικότητας

"Κατά πόσο είναι συνταγματικώς ορθό (ο υποχρεωτικός εμβολιασμός), θα το κρίνουν εν τέλει τα δικαστήρια", σημειώνει ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

"ΠΑΡΟΤΡΥΝΩ ΚΑΘΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ" 22 Ιουλ 2021 | 12:41

Κικίλιας: Σήμερα ξεπερνάμε τα 10 εκατ. εμβολιασμούς - Καλύφθηκε το 53% του πληθυσμού τουλάχιστον με μία δόση

"Έχουμε ήδη καταφέρει να χορηγήσουμε 9.950.000 δόσεις εμβολίου και σήμερα ξεπερνάμε τους 10.000.000 εμβολιασμούς", τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ 22 Ιουλ 2021 | 12:12

Αποκάλυψη Χατζηδάκη: Ανεμβολίαστοι παραμένουν πάνω από τους μισούς εργαζόμενους σε δομές Υγείας

Ο κ. Χατζηδάκης είπε πως πάνω από τους μισούς εργαζόμενους στις δομές Υγείας παραμένουν ανεμβολίαστοι, ενώ σύμφωνα με την Καθημερινή, στα νοσοκομεία υπάρχουν 26.000 ανεμβολίαστοι

ΑΝ ΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΝΟΣΗΣΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ 22 Ιουλ 2021 | 11:57

Εκκληση Μητσοτάκη προς τους εκπαιδευτικούς: Σας παρακαλώ, εμβολιαστείτε για να ανοίξουν τα σχολεία

Εκκληση Κυριάκου Μητσοτάκης σε εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια

ΗΤΑΝ ΠΛΗΡΩΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ 22 Ιουλ 2021 | 09:45

Συναγερμός στο νοσοκομείο του Ρίου: Τρεις γιατροί της καρδιοχειρουργικής θετικοί στον κορονοϊό

Τρεις γιατροί στο νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα εντοπίσθηκαν να είναι θετικοί στον κορονοϊό.