Follow us

AEGEAN και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κάνουν πράξη τις πρώτες πράσινες πτήσεις στην Ελλάδα με τη χρήση βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων

Μια πρωτοβουλία που βάζει την Ελλάδα στο χάρτη των πράσινων αερομεταφορών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
AEGEAN ΕΛΠΕ

Τη συμφωνία AEGEAN και ΕΛΠΕ για το πρώτο πρόγραμμα χρήσης βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (Sustainable Aviation Fuels, SAF) σε πτήσεις στην Ελλάδα παρουσίασαν ο πρόεδρος της AEGEAN κ. Ε. Βασιλάκης και ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Α. Σιάμισιης, στους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα και Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή, σε κοινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ειδικότερα, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, μέσω της θυγατρικής του ΕΚΟ, ανέλαβε να εξασφαλίσει την προμήθεια SAF στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο "Μακεδονία” και η AEGEAN δεσμεύτηκε να χρησιμοποιεί SAF σε πτήσεις της που αναχωρούν από τη βάση της στη Θεσσαλονίκη, αποτελώντας την πρώτη ελληνική αεροπορική εταιρεία και μια από τις λίγες στην Ευρώπη, που πραγματοποιεί πτήσεις σε τακτική βάση με βιώσιμα καύσιμα.

Με τη συμφωνία αυτή, οι δυο οργανισμοί ανοίγουν το δρόμο για την έγκαιρη προσαρμογή της χώρας μας στους στόχους της επικείμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας για υποχρεωτική χρήση SAF 2% το 2025 σε όλες τις πτήσεις από τα αεροδρόμια της ΕΕ και θέτουν τα θεμέλια για να δημιουργηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις που θα συμπεριλάβουν τη χώρα στον χάρτη των βιώσιμων αερομεταφορών. Παράλληλα κατά τη διάρκεια της συνάντησης, AEGEAN και ΕΛΠΕ επεσήμαναν την ανάγκη ένταξης των SAF στον εθνικό ενεργειακό και κλιματικό σχεδιασμό και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη της ανάπτυξης και της χρήσης τους στην Ελλάδα, ενόψει και των επικείμενων ευρωπαϊκών δεσμεύσεων με αφετηρία το 2025 και εφεξής.

AEGEAN και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κάνουν πράξη τις πρώτες πράσινες πτήσεις στην Ελλάδα με τη χρήση βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων

Την πρωτοβουλία των δυο εταιρειών χαιρέτησαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Περιβάλλοντος κ. Κ. Σκρέκας και Μεταφορών και Υποδομών κ. Κ. Καραμανλής οι οποίοι και εξέφρασαν τη θέληση της πολιτείας για να διαμορφωθούν έγκαιρα και από κοινού οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη διευρυμένη χρήση των SAF στις αερομεταφορές στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσαν και τη συγκρότηση διυπουργικής επιτροπής με τη συμμετοχή των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων Μεταφορών, Περιβάλλοντος καθώς και Οικονομικών.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλής δήλωσε: "Η στρατηγική συμφωνία που έχουν συνάψει τα ΕΛΠΕ και η AEGEAN, αποτελεί μια πρωτοβουλία για το μέλλον και την κλιματική αλλαγή που έχει να κάνει με τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα. Πρέπει να συγχαρούμε τις δυο εταιρείες και για την πρωτοβουλία, αλλά και διότι προχωρούν στην υλοποίησή της σε μια περίοδο έντονης διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Οι πράσινες μεταφορές αποτελούν κεντρικό στόχο, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν όμως και κεντρικό στόχο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο κρίσιμη σημασία έχουνε οι πράσινες μεταφορές, ειδικά όταν μιλάμε και για αεροπορικές μεταφορικές. Η πρωτοβουλία αυτή βάζει την χώρα μας στην διεθνή πρωτοπορία και εντάσσεται ακριβώς σε μία λογική η οποία πιστεύουμε και εμείς στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ότι πρέπει να προχωράμε. Να ενώσουμε δυνάμεις λοιπόν μαζί, ο ιδιωτικός τομέας μαζί με τη συνεργασία των δύο συναρμόδιων Υπουργείων, έτσι ώστε να πετύχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Από την πλευρά μας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κι εγώ, διαβεβαιώσαμε τις δύο εταιρείες ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να συμβάλουμε στην επίτευξη αυτού του στόχου."

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σκρέκας, δήλωσε: "Η αντιμετώπιση των αιτίων της κλιματικής αλλαγής αποτελεί μεγάλη πρόκληση για όλους μας. Η κυβέρνησή μας έχει δείξει ότι μπορεί να είναι πρωτοπόρα, καθώς η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, παγκοσμίως. Η συνεργασία των δυο μεγάλων εταιρειών, των ΕΛΠΕ και της AEGEAN, αποδεικνύει ότι και ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να συμμετάσχει στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και στην πράσινη μετάβαση.

Σημειώνω ότι η AEGEAN χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες βιώσιμων καυσίμων και αυτός είναι ένας παράγοντας για τον οποίο η κυβέρνηση στηρίζει αυτή την προσπάθεια. Ήδη στις μέρες μας ολοκληρώνεται η συζήτηση στην Ευρώπη για τα αεροπορικά καύσιμα, αλλά εμείς πρωτοπορούμε καθώς η σημερινή πρωτοβουλία προηγείται ακόμα και αυτής της ευρωπαϊκής οδηγίας που αναμένεται. Και πάλι συγχαρητήρια".

AEGEAN ΕΛΠΕ

O κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, Πρόεδρος της AEGEAN δήλωσε: "Στην AEGEAN εργαζόμαστε συστηματικά τα τελευταία χρόνια για περισσότερο πράσινες και περιβαλλοντικά βιώσιμες μεταφορές, τόσο μέσα από το πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου μας όσο και μέσα από την εφαρμογή βιώσιμων και καινοτόμων λύσεων, όπως είναι η διευρυμένη χρήση βιώσιμων καυσίμων στις πτήσεις μας. Η συνεργασία μας με τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ για τη χρήση μείγματος SAF σε πτήσεις μας από τη βάση της Θεσσαλονίκης, παρά τη δυσμενή συγκυρία και τις επιπτώσεις στο κόστος των καυσίμων, υλοποιεί τη δέσμευσή μας για συνεχή αύξηση του οικονομικού μας αποτυπώματος ενόσω το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα θα μικραίνει. Ενώ είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα μπορέσουμε να εφοδιάζουμε με καύσιμα που εμπεριέχουν SAF και τις πτήσεις μας που αναχωρούν από το αεροδρόμιο της Αθήνας. Καθώς οι τεχνολογικές λύσεις που θα μηδενίσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στις αεροπορικές μεταφορές δεν είναι ακόμη εφαρμόσιμες σε μεγάλη κλίμακα, πρέπει να αναζητήσουμε πρακτικές λύσεις και μέσα από τη συνεργασία να διαμορφώσουμε όλοι μαζί τις κατάλληλες πολιτικές που θα επιταχύνουν την εφαρμογή τους."

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ανδρέας Σιάμισιης, επεσήμανε: ""Ως πρωτοπόρος Όμιλος που καινοτομεί και βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων, επενδύουμε διαρκώς στη σύγχρονη τεχνολογία και αναζητούμε καινοτόμες λύσεις για την παραγωγή ενεργειακών προϊόντων περιορισμένου, ή και μηδενικού αποτυπώματος. Σήμερα, μαζί με την AEGEAN, κάνουμε ένα πρώτο, αλλά σημαντικό βήμα και για τη χώρα μας, ώστε να διασφαλίσουμε περιβαλλοντικά βιώσιμες αερομεταφορές και είμαι βέβαιος, μετά τη σημερινή συνάντηση με τους συναρμόδιους Υπουργούς, ότι και η Πολιτεία θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Η χρήση SAF αποτελεί μια εφικτή και αποτελεσματική λύση για την βραχυπρόθεσμη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα από την παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία, χωρίς να απαιτούνται τροποποιήσεις στον κινητήρα, ή σημαντικές αλλαγές στην υποδομή των αεροδρομίων. Όμως, το κόστος του νέου αυτού καυσίμου είναι τέσσερις φορές πιο υψηλό και η διεθνής παραγωγή πολύ μικρή. Η ένταξη των SAF στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, μπορεί να προσφέρει το αναγκαίο υποστηρικτικό και θεσμικό πλαίσιο και να δώσει επιπλέον κίνητρα για τις σημαντικές επενδύσεις που θα απαιτηθούν για τη παραγωγή τους σε ευρεία κλίμακα."

AEGEAN ΕΛΠΕ

Παράλληλα οι δύο εταιρείες θέλοντας να θέσουν τις βάσεις για ένα περισσότερο βιώσιμο μέλλον, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Εταιρικής Υπευθυνότητάς που υλοποιούν, έχουν ήδη δεσμευτεί για την πραγματοποίηση ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών της Βόρειας Ελλάδας στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και τις συνέπειές της για τη ζωή στον πλανήτη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ 21 Σεπ 2022 | 11:39

Πόσο θα είναι η επιδότηση του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά- Καλύπτει το 50% της αύξησης

Οι ανακοινώσεις Σκρέκα για την επιδότηση του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και όχι μόνο

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 21 Σεπ 2022 | 10:35

Οι νέες κλίμακες των επιδοτήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο - Απορροφάται από το 50% ως το 90% της αύξησης

Σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τον τρέχοντα είναι τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο - Οι ανακοινώσεις από τον Κώστα Σκρέκα.

HELLENIQ ENERGY 21 Σεπ 2022 | 09:00

Σιάμισιης: Κατασκεύασμα χωρίς ηθικό ή νομικό έρεισμα η έκτακτη φορολόγηση του κλάδου των πετρελαίων

Ο Ανδρέας Σιάμισιης, διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Energy, αναφέρει πως η έκτακτη φορολόγηση των κερδών των πετρελαιοειδών είναι κατασκεύασμα χωρίς νομικό έρεισμα.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 20 Σεπ 2022 | 11:23

Ερχεται επιδότηση και για ηλιακούς θερμοσίφωνες- Πανελ με φωτοβολταϊκά και στις ταράτσες των νοικοκυριών

Ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης ηλιακών θερμοσιφώνων που έρχεται το επόμενο διάστημα προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 20 Σεπ 2022 | 08:52

Σκρέκας: Σχεδόν μηδενικές οι πιθανότητες για διακοπές ρεύματος ή για ρεύμα με δελτίο

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας θεωρεί πως υπάρχουν σχεδόν μηδενικές πιθανότητες για διακοπές ρεύματος.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 18 Σεπ 2022 | 13:00

Κώστας Σκρέκας: Ο Τσίπρας μοίρασε χρήματα αλλά δεν εξήγησε πού θα τα βρει

''Μοίρασε χρήματα που δεν εξήγησε πού θα τα βρει, επιχείρησε να εξαπατήσει τους Έλληνες πολίτες με όσα είπε για τη ΔΕΗ'', δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας για τον Αλέξη Τσίπρα.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ 3 13 Σεπ 2022 | 21:04

Καραμανλής: Στην τελική ευθεία για την παράδοση του Μετρό προς Πειραιά - Οι τρεις νέοι σταθμοί [βίντεο]

55 λεπτά θα διαρκεί η διαδρομή Πειραιάς - Αεροδρόμιο - Τα οφέλη της επέκτασης του Μετρό προς Πειραιά σε αριθμούς.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 13 Σεπ 2022 | 10:29

Σκρέκας: Θα στηρίξουμε όσους πολίτες έχουν φυσικό αέριο - Έρχεται δύσκολος χειμώνας

"Θα στηρίξουμε όσο μπορούμε για να περάσουμε ομαλά τον χειμώνα. Είναι σημαντικό το θέμα της εξοικονόμηση ενέργειας" ανέφερε ο κ. Σκρέκας,

ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ; ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ 11 Σεπ 2022 | 12:33

Δείπνο Καραμανλή- Σαμαρά το βράδυ στη Θεσσαλονίκη- Μετά την ομιλία Μητσοτάκη στο Βελλίδειο

Συνάντηση δυο πρώην πρωθυπουργών χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη- Δείπνο Καραμανλή- Σαμαρά σε εστιατόριο

ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 09 Σεπ 2022 | 18:36

Σκρέκας: 15 χώρες της ΕΕ στηρίζουν την ελληνική πρόταση για οριζόντιο πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ο ελληνικός μηχανισμός ανάκτησης εσόδων έτυχε ευρείας αποδοχής από τα κράτη- μέλη της ΕΕ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ 09 Σεπ 2022 | 13:40

Σκρέκας στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας: Η Ευρώπη να λάβει αποφάσεις τώρα

Την ανάγκη εφαρμογής ενός "ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου" για να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

"ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ ΔΕΝ ΡΩΤΑΓΕΣ;" 05 Σεπ 2022 | 13:23

Το απίθανο σκίτσο Χαντζόπουλου για τις υποκλοπές και την "παρέμβαση Καραμανλή"

Σπαρταριστός ο υποθετικός διάλογος ανάμεσα στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για τις υποκλοπές.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΔΕΥ 05 Σεπ 2022 | 08:35

Επιταχύνονται οι έρευνες υδρογονανθράκων στα "οικόπεδα" της Κρήτης - Σαφής εικόνα το 2023

Στις περιοχές έρευνας εκκρεμεί η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών που θα δώσουν μια πρώτη εικόνα για την ύπαρξη υδρογονανθράκων.