Αφορολόγητο και εργασιακά τα "αγκάθια" στην αξιολόγηση

Σε νέες περιπέτειες ενδέχεται να οδηγήσουν οι αστερίσκοι που έβαλαν οι δανειστές στον προϋπολογισμό του 2017.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αφορολόγητο και εργασιακά τα "αγκάθια" στην αξιολόγηση

Σε νέες περιπέτειες ενδέχεται να οδηγήσουν οι αστερίσκοι που έβαλαν οι δανειστές στον προϋπολογισμό του 2017, καθώς μπορεί να αποτελέσουν παράθυρο για να τεθούν στο διαπραγματευτικό τραπέζι νέα μέτρα.

Εν τω μεταξύ, αντιμέτωπη με τη μείωση του αφορολόγητου βρίσκεται ακόμη μια φορά η κυβέρνηση, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επαναφέρει την πρότασή του για μείωση ή ακόμη και κατάργηση του αφορολόγητου ορίου που σήμερα είναι στα 8.636 ευρώ, σύμφωνα με όσα ανέφερε πηγή του Ταμείου στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Την ίδια στιγμή, ο απολογισμός των πρώτων ημερών των συζητήσεων με τους Θεσμούς δεν φαίνεται να επιβεβαιώνει τις προσδοκίες της κυβέρνησης για ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς εκτός από τα εργασιακά, εκκρεμούν και άλλα ζητήματα που η ελληνική πλευρά μπορεί να υποχρεωθεί σε επώδυνες παραχωρήσεις, όπως το θέμα των ειδικών μισθολογίων ή εκείνο της χρηματοδότησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να συνδέσει τη δεύτερη αξιολόγηση με το χρέος απέδωσε πενιχρά αποτελέσματα. Αυτό επιβεβαίωσαν οι συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας ο Αλέξης Τσίπρας και κυρίως εκείνη με τη γερμανίδα Καγκελάριο. Η κ. Μέρκελ παρέπεμψε για ακόμη μία φορά τον έλληνα πρωθυπουργό στο Eurogroup και τον κ. Σόιμπλε για το θέμα του χρέους, «ψαλιδίζοντας» τις όποιες ελπίδες της κυβέρνησης για προσδιορισμό μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος πριν τις γερμανικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2017.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με αρκετές εκτιμήσεις, αναμένεται να επικεντρωθεί στον δεύτερο πυλώνα του θετικού αφηγήματος που προσπαθεί να χτίσει, τουτέστιν την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Και εκεί ωστόσο, τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα, καθώς ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ανεξάρτητη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και έως τότε είναι πρόωρο να μιλήσει κάποιος για την αγορά ομολόγων.

Οι συζητήσεις του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων αναμένεται να τελειώσουν την Παρασκευή. Μέχρι τότε, στην ατζέντα των πρώτων επαφών θα μπουν θέματα που αφορούν από τη Δικαιοσύνη μέχρι την Ενέργεια και τη Δημόσια Διοίκηση. Την Παρασκευή το κουαρτέτο αποχωρεί από την Αθήνα για να επιστρέψει τον Νοέμβριο.

Αφορολόγητο και εργασιακά τα "αγκάθια" στην αξιολόγηση
Η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να συνδέσει τη δεύτερη αξιολόγηση με το χρέος απέδωσε πενιχρά αποτελέσματα

«Αστερίσκοι» στον προϋπολογισμό από τους δανειστές

Μετά την αλλαγή προς το χειρότερο της εκτίμησης για το ΑΕΠ του 2015 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και την επίσης δυσμενή αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος –από το 0,7% που είχε υπολογιστεί τον Απρίλιο στο πενιχρό 0,15%- το «κουαρτέτο» ήρθε να αμφισβητήσει πλέον και τον προϋπολογισμό του 2017 ο οποίος συντάχθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 1,8%, υψηλότερο ακόμη και από τον μνημονιακό στόχο του 1,75%.

Κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης που είχε το οικονομικό επιτελείο, οι εκρπρόσωποι των Θεσμών ζήτησαν πρόσθετα στοιχεία για τις δημοσιονομικές προβλέψεις και τα μέσα επίτευξης των στόχων του 2017. Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση προσερχόταν στις διαπραγματεύσεις «πατώντας» πάνω στις υπεραποδόσεις έναντι των στόχων.

Το πρωτογενές πλεόνασμα του 0,7% για το 2015, εξασφάλιζε ένα«μαξιλάρι» της τάξεως του 1,8 δισ ευρώ καθώς τόση ήταν η διαφορά από τον στόχο του -0,25% που είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό της περυσινής χρονιάς. Από το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, το μαξιλάρι, μετά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, περιορίστηκε δραστικά περίπου στα 700 εκατ. Ευρώ. Το ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει τώρα το οικονομικό επιτελείο είναι αν αυτή η αναθεώρηση θα πλήξει τον προϋπολογισμό του 2016 (σ.σ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναγράφεται ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 0,6%) και αν αυτό με τη σειρά του θα επηρεάσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017. Γιατί είναι σημαντικό το όλο θέμα; Διότι από το αν βγαίνουν τα νούμερα ή όχι, εξαρτάται το αν θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ή όχι.

Το οικονομικό επιτελείο πάντως επιφυλάχτηκε να δώσει επιπλέον στοιχεία στους θεσμούς από τα οποία να προκύπτουν ότι ο φετινός προϋπολογισμός θα εκτελεστεί κανονικά χωρίς αποκλίσεις από τους στόχους, ενώ δύο κυβερνητικά στελέχη τόνισαν κατηγορηματικά ότι οι δανειστές δεν ζητούν νέα μέτρα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

Aπό τους αστερίσκους στο αφορολόγητο

«Εάν οι ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 1,5% το 2018, αντί για 3,5% του ΑΕΠ, τότε δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Αν όμως επιμείνουν στο 3,5%, θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα και το αφορολόγητο θα είναι στη λίστα». Αυτό ανέφερε πηγή του ΔΝΤ στην εφημερίδα «Τα Νέα», δίνοντας έτσι τον τόνο των συζητήσεων με την Αθήνα.

Κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ που ρωτήθηκε από την εφημερίδα για το θέμα και το αν έχει τεθεί στο πλαίσιο της τρέχουσας διαδικασίας αξιολόγησης απάντησε αρνητικά αν και έτερο κυβερνητικό στέλεχος τόνιζε με νόημα ότι «η κυβέρνηση δεν αντέχει να μειώσει ούτε ένα ευρώ περαιτέρω το αφορολόγητο». Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα για μείωση του αφορολογήτου αποτελεί πάγια θέση του ΔΝΤ και είχε τεθεί και στο πλαίσιο της α΄ αξιολόγησης με το επιχείρημα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Ανάλογη πρόταση και μάλιστα με συγκεκριμένους αριθμούς φέρεται να έχει κάνει η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ εισηγήθηκε τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ ή και χαμηλότερα.

«Ο καθένας μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όποιο θέμα θέλει, δεν σημαίνει όμως ότι γίνεται και αποδεκτό. Για μας, το θέμα του αφορολόγητου έχει κλείσει, δεν το επαναφέρουμε, δεν θα δεχθούμε μείωση του αφορολόγητου» τόνισε από τη μεριά του παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης προσερχόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς
Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης προσερχόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς

Και στο βάθος εργασιακά

Το θέμα ωστόσο στο οποίο η απόσταση Αθήνας-δανειστών παίρνει διαστάσεις αγεφύρωτου χάσματος δεν είναι άλλο από τα εργασιακά. Η πρώτη διευρευνητική συνάντηση που είχε ο Γ. Κατρούγκαλος με τους Θεσμούς την Κυριακή επιβεβαίωσε τα παραπάνω, με τους τελευταίους να χαρακτηρίζουν «στρεβλό» το προηγούμενο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και τον υπουργό Εργασίας να κάνει λόγο για ακραία στάση. Ερωτηθείς για το ποια στάση κράτησαν οι «ακραίοι» παίκτες, ο υπουργός απάντησε «ακραία». Eξερχόμενος από τη συνάντηση, o κ.Κατρούγκαλος τόνισε τη σημασία της τήρησης της νομιμότητας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν ανοίγουν θέματα τα οποία έχουν λήξει με αποφάσεις δικαστηρίων ή ευρωπαϊκών οργάνων, όπως στην περίπτωση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, το πόρισμα της Επιτροπής αποτελεί τη βάση του διαλόγου. Κατά τη διάρκεια, όμως, της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιχειρηματολόγησαν υπέρ των αλλαγών που προωθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια μέσω των δυο μνημονίων στα εργασιακά, ενώ η ελληνική πλευρά ανέδειξε τη σημασία της τήρησης της νομιμότητας, όπως αυτή προσδιορίζεται από αποφάσεις δικαστηρίων ή ευρωπαϊκών οργάνων.

Οι δανειστές καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης υποστήριξαν ότι το προηγούμενο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα ήταν στρεβλό, με αποτέλεσμα να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε χαμηλή παραγωγικότητα και ήταν απαραίτητες οι παρεμβάσεις των δυο προηγούμενων μνημονίων.Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ GEA SOLUTIONS Ε.Π.Ε. ΜΕ ΤΗΝ INNVESTIO BV 27 Οκτ 2020 | 17:57
ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ 27 Οκτ 2020 | 17:46

Tuesday Deals: Κάθε Τρίτη μια νέα προσφορά, μια νέα ευκαιρία για ταξίδι από την AEGEAN

H AEGEAN εγκαινιάζει την πλατφόρμα προσφορών Tuesday Deals

ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΟΥ 3ΟΥ ΚΥΚΛΟΥ 27 Οκτ 2020 | 15:52

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Πιστώνεται σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 7.315 δικαιούχων

Oι πληρωμές του 3ου κύκλου της "Επιστρεπτέας Προκαταβολής" θα συνεχιστούν στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 27 Οκτ 2020 | 15:44

Eurostat: Λιγότερες απολύσεις στην Ελλάδα μέσα στο lockdown σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ

Σύμφωνα με την Eurostat στην Ελλάδα χάθηκε κάτω από το 2% των θέσεων εργασίας όταν σε γειτονικές χώρες το ποσοστό απωλειών ήταν ακόμη και τριπλάσιο.

ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ 27 Οκτ 2020 | 15:18

Αντρέα Ενρία-ΕΚΤ: Αναγκαία η δημιουργία μίας ευρωπαϊκής "κακής" τράπεζας

Την ανάγκη δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής "κακής" τράπεζας τονίζει με άρθρο του ο επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ

ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ 65 ΑΤΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 27 Οκτ 2020 | 11:04

Βενέτης: Λουκέτο σε πέντε καταστήματα στην Αττική - Ποια είναι

Η εταιρεία Βενέτης, που διαθέτει δίκτυο 110 καταστημάτων, έκανε γνωστό πως προχωρά στο κλείσιμο 5 εξ αυτών, τα οποία βρίσκονται στην Αττική.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΦΥΡΑ 27 Οκτ 2020 | 07:50

Στεγαστικά δάνεια: Έως και 3.000 ευρώ "χριστουγεννιάτικος μποναμάς" σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Σε 3 δόσεις το κράτος θα δώσει 3.000 ευρώ σε δανειολήπτες ως τα Χριστούγεννα. Ποιο είναι οι δικαιούχοι.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ 26 Οκτ 2020 | 22:55

Επίδομα 534 ευρώ: Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους ανθρώπους του Πολιτισμού - Όλοι οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι των 534 ευρώ δεν πρέπει να παίρνουν επίδομα ανεργίας

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 26 Οκτ 2020 | 19:38

"Πέρασε" ο πτωχευτικός κώδικας με 158 θετικές ψήφους από τη Βουλή - Τι είπε ο Σταϊκούρας μετά την ψήφισή του

Με 158 "ναι" πέρασε ο πτωχευτικός κώδικας για τον οποίο έγινε πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ 26 Οκτ 2020 | 18:02

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Στις 29 Οκτωβρίου η νέα πληρωμή στους δικαιούχους

Εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης ποσού ύψους 68.723.823,51 ευρώ για την αποζημίωση ειδικού σκοπού

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 26 Οκτ 2020 | 17:32

Φορολοταρία Οκτωβρίου: Δείτε αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ για τις αποδείξεις του Σεπτεμβρίου

Έγινε η κλήρωση της φορολοταρίας για τα 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ 26 Οκτ 2020 | 17:19

Αναδρομικά συνταξιούχων: Αναλυτικά οι πίνακες με τους δικαιούχους και τα ποσά ανά ταμείο

Το υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τα ποσά των αναδρομικών που δικαιούνται οι συνταξιούχοι.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΤΑΜΠΛΟ 26 Οκτ 2020 | 16:34

Ισχυρές πιέσεις στο Χρηματιστήριο: Φαίνεται να χάνει το επίπεδο των 600 μονάδων

Το επίπεδο των 600 μονάδων φαίνεται να χάνεται οριστικά σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών.