Follow us

Αγανάκτησε ο Χατζηδάκης με το λαθρεμπόριο καυσίμων: Ξεκίνησα το σύστημα εισροών-εκροών το 2009 και ακόμη να ολοκληρωθεί

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι εφεξής ο ελεγκτικός μηχανισμός δίνει το βάρος στη σύλληψη της φοροδιαφυγής που τελείται από τα "μεγαλύτερα και τα μεγάλα ψάρια".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τρία αυστηρά μηνύματα, για ένταση ελέγχων στα μεγάλα… "ψάρια" της αγοράς, για αποφασιστικές κινήσεις στο λαθρεμπόριο καυσίμων και για καθυστέρηση και καμία ανοχή, σε σχέση με την εγκατάσταση των POS, έστειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας πριν από λίγο.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι εφεξής ο ελεγκτικός μηχανισμός δίνει το βάρος στη σύλληψη της φοροδιαφυγής που τελείται από τα "μεγαλύτερα και τα μεγάλα ψάρια" της αγοράς.

"Από δω και πέρα, το βάρος μας, και στο υπουργείο Οικονομικών και στην ΑΔΑΕ, πέφτει στους ελέγχους. Ελέγχους σε σχέση με όσους αμφισβητήσουν το τεκμήριο και πρέπει να μας αποδείξουν ότι ζουν πολύ χαμηλότερα. Θέλουμε οι έλεγχοι αυτοί να γίνουν πάρα πολύ γρήγορα. Ελέγχους σε σχέση με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου -είναι μέσα στο νομοσχέδιο- οι οποίες ενισχύονται και διευρύνονται έτσι ώστε να στοχεύσουμε κατά βάση σε μεγάλη φοροδιαφυγή -εταιρείες οι οποίες και αυτές δείχνουν ότι ζουν για χρόνια με ζημίες. Θέλω το μήνυμα αυτό να το λάβουν αυτοί στους οποίους απευθύνεται: εμείς είμαστε ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα και κοιτάμε προς όλες τις κατευθύνσεις, σε σχέση με τη φοροδιαφυγή", είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι και με τις παρεμβάσεις του νομοσχεδίου, θα απελευθερωθούν ανθρώπινοι πόροι της ΑΔΑΕ ώστε να "στοχεύσει ο ελεγκτικός μηχανισμός σε μεγαλύτερα και σε μεγάλα ψάρια".

Ισχυρό μήνυμα όμως επεφύλασσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε σχέση με το λαθρεμπόριο.

"Δεν είναι για το θεαθήναι αυτά που περνάμε στο νομοσχέδιο. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά άσχημη. Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε το θέμα με την αυστηρότητα που πρέπει, με την αντικειμενικότητα αλλά και με την αυστηρότητα που πρέπει και αυτό αφορά όλους τους εμπλεκόμενους, ιδιαίτερα όλους εκείνους που κατά καιρούς απασχολούν τη δημοσιότητα, με διάφορα ωραία πρωτοσέλιδα, και όλοι καταλαβαίνετε τι θέλω να πω", ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κα Οικονομικών και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να είναι απολύτως αυστηρή, να εφαρμόσει το νόμο αλλά και να ασκήσει κάθε δυνατή πίεση, όπου χρειάζεται, για να προχωρήσει το σύστημα εισροών-εκροών. "Γι΄αυτό άλλωστε βάζουμε υποχρεώσεις και στις ίδιες τις εταιρείες πετρελαιοειδών αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν και όποια κενά υπάρχουν, αμέσως, χωρίς καθυστερήσεις, διότι πράγματι δεν είναι θετικό για την πατρίδα μας ότι εγώ ξεκίνησα το σύστημα εισροών-εκροών το 2009, ως υπουργός Ανάπτυξης, πέρασαν τόσες κυβερνήσεις, έχουν γίνει βήματα μπροστά, δεν θέλω να τα ισοπεδώνω, αλλά δεν έχει ακόμη το σύστημα ολοκληρωθεί και υπάρχουν ακόμα κενά. Τα βλέπω, εκνευρίζομαι προσωπικά, αγανακτώ και γι΄αυτό το λόγο, στέκομαι σε αυτό το μήνυμα. Και δεν θα μείνω με την αγανάκτηση βεβαίως… Να το ξεκαθαρίσω σε όλους", είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε Επίσης

Παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης έστειλε το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση και καμία ανοχή, σε σχέση με την εγκατάσταση των POS. Στην κατεύθυνση αυτή συστήνεται ομάδα εργασίας που θα μετέχουν υπουργείο, ΑΔΑΕ, φορείς της αγοράς προκειμένου να προχωρήσει η εγκατάσταση, πολύ περισσότερο που το σύστημα έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και δεν πρέπει να τεθεί σε διακινδύνευση η χρηματοδότηση της χώρας, "γιατί ο ένας παριστάνει ότι πονάει η μέση του, ο άλλος λέει ότι πονάει η πλάτη του και ο τρίτος γιατί ήρθαν τα… Χριστούγεννα και μετά η Πρωτοχρονιά". Θέλω να είναι σαφές, είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι θα μπουν σε εφαρμογή τα POS και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει διαφορετικά.

Η κυβέρνηση θέλει να είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική, θέλει να κοιτάει προς όλες τις πλευρές της κοινωνίας, και δεν θα χαϊδεύει μια συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα, αδιαφορώντας για προβλήματα που υπάρχουν αλλού, είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο, αξιοποιώντας τα τεχνικά εργαλεία, πρακτικές άλλων χωρών, θα δώσει αποτέλεσμα στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι εκείνο που θα μείνει, μετά την άδικη γκρίνια, είναι ότι αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση θα αποδειχθεί μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οι συνολικές παρεμβάσεις του νομοσχεδίου (παρεμβάσεις στο ΦΠΑ, στο σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, το λαθρεμπόριο και τα ακίνητα), όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2027, θα αποδώσουν έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής που θα προσεγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ (σ.σ.: από αυτά, περίπου 500 εκατομμύρια θα προέλθουν από το τεκμαρτό στους ελεύθερους επαγγελματίες). "Αυτός είναι ο λογαριασμός της κυβέρνησης", είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι τα έσοδα αυτά θα χρηματοδοτήσουν την υγεία και την παιδεία.

Διαβάστε Επίσης

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ 11 Φεβ 2024 | 09:42

Χατζηδάκης: Υπό προϋποθέσεις έκτακτο επίδομα το Πάσχα - Πάνω από 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός - Τέλη Μαρτίου οι ανακοινώσεις

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε επίσης ότι πρέπει να δούμε τη δομή του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα

ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 04 Φεβ 2024 | 15:29

Χατζηδάκης στο TikTok: Επεκτείνονται τα POS σχεδόν παντού - Μόνο τα παγκάρια των εκκλησιών θα μείνουν απέξω

"Η ΑΑΔΕ δεν είναι μόνο για γάμους και βαφτίσια! Ούτε έχει "Ράμπο" που κυνηγάνε αποκλειστικά τη φοροδιαφυγή, στο Instagram και στο Tiktok!" αναφέρει ο Κωστής Χατζηδάκης.

28,29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ & 1 ΜΑΡΤΙΟΥ 27 Φεβ 2024 | 14:00

AI for Hospitality: Σεμινάριο από την Ελληνοαμερικανική Ένωση για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

Εργαλεία ΑΙ και νέες τακτικές marketing για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

27 Φεβ 2024 | 13:30

H Kaizen Gaming δημιουργεί το Kaizen Foundation και ανακαινίζει το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης σε ένα έργο 3,8 εκ. Ευρώ

Στόχος του Kaizen Foundation είναι η πραγματοποίηση δράσεων με μεγάλο κοινωνικό αποτύπωμα και η υποστήριξη μη κερδοσκοπικών οργανώσεων.

27 Φεβ 2024 | 13:00

MWC 2024: Η Huawei αποκαλύπτει πρωτοποριακές τεχνολογίες που διαμορφώνουν έναν νέο εξατομικευμένο τρόπο ζωής

Η εταιρεία χαράζει μια νέα πορεία και παρουσιάζει μια σειρά High-end, Fashion-Forward προϊόντων

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 27 Φεβ 2024 | 10:51

Πόσα θα πληρώνουμε για τη δόση του στεγαστικού μας δανείου μέχρι το τέλος του χρόνου - Προς πάγωμα των επιτοκίων

Το πιθανότερο σενάριο για τους εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που κρατούν ενήμερα τα στεγαστικά τους δάνεια είναι ότι η δόση θα παραμείνει σταθερή μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ 27 Φεβ 2024 | 09:25

Έρχεται νέα μείωση τιμών στα πράσινα τιμολόγια του Μαρτίου - Ανακοινώσεις την Παρασκευή

Εκτιμάται ότι τo φθηνότερo τιμολόγιo αναμένεται να κινηθεί περί τα 9 λεπτά/KWh, ενώ για τα υπόλοιπα τιμολόγια προκύπτει ότι οι χρεώσεις θα κινηθούν λίγο πάνω από τα 10 λεπτά/KWh.

ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ 26 Φεβ 2024 | 21:06

Γιάννης Στουρνάρας: Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Όπως εκτίμησε ο Γ. Στουρνάρας, παρόλο που έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ η μάχη δεν έχει κερδηθεί ακόμη.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 26 Φεβ 2024 | 20:51

Εισφορά αλληλεγγύης και συντάξεις χηρείας: Ποιες αλλαγές έρχονται και πότε

Στην ατζέντα του υπουργείου Εργασίας οι αλλαγές σε εισφορά αλληλεγγύης και συντάξεις χηρείας.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 26 Φεβ 2024 | 09:45

Κερκόπορτες ιδιωτικοποίησης παραλιών στο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τον αιγιαλό - Καταργείται η ελάχιστη παραλία των 30 μέτρων

Εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για σειρά θεμάτων, όπως η κατάργηση του ελάχιστου πλάτους των 30 μέτρων στη ζώνη παραλίας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 26 Φεβ 2024 | 08:41

Νέες ρυθμίσεις για εκτός σχεδίου δόμηση: Μεγάλα παράθυρα για τσιμεντοποίηση

Μέσα από το νομοσχέδιο του Yπουργείου Περιβάλλοντος, ενθαρρύνεται όσο ποτέ στη Μεταπολίτευση η εκτός σχεδίου δόμηση.

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 26 Φεβ 2024 | 08:14

Ανοίγει η πλατφόρμα για τη δήλωση των εργαζόμενων συνταξιούχων και για το επίδομα παιδιού

Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα μπορούν να δηλώνουν την εργασία τους και να λαμβάνουν όλη τη σύνταξή τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ 25 Φεβ 2024 | 21:59

Εβδομάδα υποχρεώσεων που λήγουν: Οι προθεσμίες πληρωμής και οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ - Εξετάζεται παράταση για τα POS

Οι πολίτες πρέπει να προσέξουν ώστε να τηρήσουν τις προθεσμίες και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους μέχρι τέλος του μήνα