Άγρια μέτρα για ασφαλιστικό και πλειστηριασμούς. Τι ζητά το κουαρτέτο

Δύο θέματα αγκάθια ανέδειξε η πρώτη ημέρα των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών. Πρόκειται για το ασφαλιστικό και τους πλειστηριασμούς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Άγρια μέτρα για ασφαλιστικό και πλειστηριασμούς. Τι ζητά το κουαρτέτο

Με «άγριες» διαθέσεις εμφανίστηκε το «κουαρτέτο» των εκπροσώπων των Θεσμών στις πρώτες συναντήσεις που είχε με υπουργικά στελέχη την Τετάρτη. Η πρώτη ημέρα των συζητήσεων ανέδειξε δύο θέματα αγκάθια στα οποία με το «καλημέρα» οι δανειστές έθεσαν συγκεκριμένες απαιτήσεις προς την κυβέρνηση. Πρόκειται για το ασφαλιστικό και το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Το ζήτημα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι εκπρόσωποι των Θεσμών με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη, ενώ αναμένεται να μονοπωλήσει και την νέα συνάντηση που θα έχει με το κουαρτέτο ο υπουργός Οικονομίας την Πέμπτη.

Την ίδια στιγμή, νούμερα και ποσοτικοποίηση των αλλαγών στο ασφαλιστικό φέρεται να ζήτησαν οι δανειστές κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τον υπουργό εργασίας Γ. Κατρούγκαλο.

Τι ζητούν οι δανειστές για τους πλειστηριασμούς

Αναφορικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών -σύμφωνα με πληροφορίες- οι δανειστές ζητούν η αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 120 χιλιάδες ευρώ με το εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τα όρια της φτώχειας.

Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά επιμένει η αντικειμενική αξία να είναι στις 300 χιλιάδες ευρώ το εισοδηματικό κριτήριο στις 35 χιλιάδες ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 250 χιλιάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι με αυτήν την πρόταση θα δοθεί κάλυψη στο 88% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που δυνάμει εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη ή έχουν ήδη ενταχθεί, ενώ πηγές του υπουργείου ανέφεραν σήμερα σε δημοσιογράφους ότι δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας, πέραν από αυτή που θα περιλαμβάνεται στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη.

Τι έγινε στο ραντεβού Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους δανειστές, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος παρουσίασε την πρόταση των σοφών για το ασφαλιστικό αλλά και το σχέδιο για επαναπροσδιορισμό των συντάξεων με εφαρμογή της εθνικής σύνταξης.

Στα σχέδια που παρουσίασε ο υπουργός για τον επανυπολογισμό των συντάξεων οι επικεφαλής των θεσμών ζήτησαν σε αριθμούς πόσο θα αποδώσουν τα μέτρα ώστε να οδηγήσουν σε μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,9% του ΑΕΠ έως το 2018.

Οι δανειστές, επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν αφού έχουν αυτά τα στοιχεία στα χέρια τους.

Έτσι μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει και σε τεχνικό επίπεδο θα υπάρξει πλήρης ανταλλαγή στοιχείων για τις περικοπές των συντάξεων και τις εξοικονομήσεις από την προωθούμενη μεταρρύθμιση.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι με όσα προτείνει θα επιβληθούν μειώσεις όχι όμως το «τσεκούρι» στις συντάξεις που προέβλεπε η πρόταση των δανειστών και παράλληλα εξασφαλίζονται τα 2,2 δις. ευρώ που πρέπει να εξοικονομηθούν από την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση θα προτείνει να ενταχθεί στο ασφαλιστικό και μία ρήτρα ανάπτυξης που θα προβλέπει αυξήσεις στην βασική σύνταξη όταν η χώρα επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Δύσπιστοι οι δανειστές και για το έλλειμμα

Οι δανειστές συμφωνούν πλέον ότι η ύφεση για το 2015 θα είναι πιο «ρηχή» σε σχέση με το -2,3% που είχε προϋπολογιστεί κατά την κατάρτιση του μνημονίου τον Αύγουστο. Έτσι, ο στόχος φαίνεται να αναπροσαρμόζεται στο –1,3% με 1,4% με τη διαφορά της μιας ποσοστιαίας μονάδας να μεταφράζεται σε μικρότερη μείωση του εθνικού εισοδήματος κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου.

Τα «θετικά» όμως για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σταματούν εδώ όμως καθώς οι δανειστές, δεν φαίνεται να συμμερίζονται ότι υπό τις παρούσες συνθήκες –και με δεδομένη πλέον την πιο ρηχή ύφεση- είναι εφικτό ο προϋπολογισμός να κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα -0,25% ,όπως προβλέπεται στο μνημόνιο αλλά και στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.

Οι διαπραγματεύσεις της 1ης ημέρας ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Τετάρτης ύστερα από περίπου 11 ώρες. Θα συνεχιστούν την Πεμπτη–αναμένεται να ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Παρασκευής- αυτή τη φορά με την εξειδίκευση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2015 και του 2016. Ο υπουργός Οικονομικών μετά το τέλος των συνομιλιών εμφανίστηκε αισιόδοξός ότι η εκταμίευση της δόσης των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ θα γίνει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Τσίπρας: Το ασφαλιστικό πρέπει να αντιμετωπιστεί

Στο θέμα του ασφαλιστικού αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος την Τετάρτη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε την αναγκαιότητα εκπόνησης ενός βιώσιμου και κοινωνικά δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος και σημείωσε τα εξής: «Ακόμα κι αν δεν υπήρχαν οι δεσμεύσεις της συμφωνίας, θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος που είναι επείγον, εξαιτίας της καταλήστευσης των αποθεματικών του, αλλά και της υψηλής ανεργίας ως αποτέλεσμα των πολιτικών που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση έχει στόχο να φέρει ένα σχέδιο που θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς συντάξεις, με κριτήριο τη διαγενεακή αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη».


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
12 Νοε 2020 | 18:16

Μητσοτάκης στη Βουλή: Αναστολή πλειστηριασμών και οικονομική ενίσχυση των αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα και αναστολή πληστειριασμών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 30 Νοε 2020 | 21:53

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Στα 534 ευρώ τελικά το επίδομα του Δεκεμβρίου και όχι στα 800

Οι δηλώσεις για την αποζημίωση ειδικού σκοπού στην "Εργάνη" αρχίζουν στις 8 Δεκεμβρίου.

767 ΕΚ. ΕΥΡΩ 30 Νοε 2020 | 19:05

"Πράσινο φως" από το Eurogroup στην Ελλάδα: Ξεκλειδώνει η δόση των 767 εκατ. ευρώ - Διθύραμβοι Ντόναχιου για τη χώρα

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η απόφαση του Eurogroup ενισχύει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά 2,05 δισ. ευρώ - Το tweet Μητσοτάκη.

30 Νοε 2020 | 18:02

OCTaNe: Ένα…"ανοιχτό" μουσείο για όλους

Η Πράξη με τίτλο "OCTaNe" υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας "Interreg V/A Ελλάδα-Ιταλία (EL-IT) 2014-2020"

ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 30 Νοε 2020 | 16:13

Καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ η έκτακτη ενίσχυση σε 104.721 συνταξιούχους

Ο e-ΕΦΚΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας καταβάλλει την έκτακτη ενίσχυση.

ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ 30 Νοε 2020 | 15:23

Δωρεές της οικογένειας Λάτση στο ΕΣΥ- Στο Θεαγένειο της Θεσσαλονίκης και στο Γεννηματάς

Το υπουργικό Συμβούλιο κύρωσε δυο δωρεές της οικογένειας Λάτση στο ΕΣΥ

Η ΑΡΧΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ 30 Νοε 2020 | 14:43

DW: Το "θετικό σοκ" της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό

Η DW με άρθρο της επισημαίνει πώς ο ελληνικός τουρισμός θα ξεπεράσει τις δυσκολίες μόνο εάν ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ 30 Νοε 2020 | 14:10

Eldorado Gold: Διπλασιασμός των τελών στον δήμο Αριστοτέλη - Restart στις Σκουριές

Τα τέλη της Eldorado Gold αναμένεται να διπλασιαστούν, γεγονός που θα δώσει ρευστότητα στον δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ 30 Νοε 2020 | 13:56

Forthnet: Άρση αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών

Αίρεται η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών και των ομολογιών του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου της "Forthnet".

ΓΙΑ 24 ΩΡΕΣ 30 Νοε 2020 | 13:32

Cyber Monday από το Public: Μοναδικές προσφορές μόνο για 24 ώρες στον μεγαλύτερο online προορισμό

Μόνο για σήμερα στο Public.gr, χιλιάδες προϊόντα από 2.000 συνεργαζόμενα καταστήματα σε προνομιακή τιμή.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΘΕΙ 30 Νοε 2020 | 11:35

Υπουργείο Εργασίας: Μέχρι πότε υποβάλλεται το έντυπο για τις άδειες ειδικού σκοπού

Το υπουργείο Εργασίας γνωστοποίησε τη δυνατότητα υποβολής του Ε11.1 για τις άδειες ειδικού σκοπού.

ΜΕΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ 30 Νοε 2020 | 11:12

Μυτιληναίος: Ξεκινούν οι κατασκευαστικές εργασίες για τη μονάδα της Λιβύης

Η Mytilineos επανεκκινεί τις εργασίες της για την κατασκευή μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας στο Τομπρούκ της Λιβύης.

9,9 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 30 Νοε 2020 | 10:58

Σταϊκούρας: Άρχισαν οι πληρωμές επιδότησης δανείων από το πρόγραμμα "Γέφυρα"

Σήμερα Δευτέρα πραγματοποιούνται οι πρώτες πληρωμές από το πρόγραμμα "Γέφυρα", όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών.