Αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για τις νέες αντικειμενικές αξίες

Η παραμικρή μείωση της φορολογητέας ύλης θα αντισταθμιστεί από αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ όσο και για τον υπολογισμό των φόρων.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για τις νέες αντικειμενικές αξίες

Υπό διαφορετικές συνθήκες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βλέπουν την πραγματική αξία των ακινήτων τους να βυθίζεται σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα και τους φόρους να εξακολουθούν να υπολογίζονται με τις εκτός πραγματικότητας αντικειμενικές αξίες, θα έπρεπε να είναι ικανοποιημένοι στο άκουσμα της είδησης ότι δρομολογήθηκε η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές.

Στην προκειμένη περίπτωση, δεν υπάρχει κανένας λόγος για ικανοποίηση. Πολύ απλά διότι όλοι οι ιδιοκτήτες γνωρίζουν ακόμη ότι και η παραμικρή μείωση της φορολογητέας ύλης θα αντισταθμιστεί από αύξηση των φορολογικών συντελεστών τόσο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ όσο και για τον υπολογισμό των φόρων μεταβίβασης ακινήτων.

Η χθεσινή τροπολογία για τη σύσταση της επιτροπής που θα αναλάβει να συντονίσει το έργο της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, κατατέθηκε υπό την πίεση των θεσμών οι οποίοι βάζουν και ξαναβάζουν το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο στη σχετική λίστα χωρίς όμως ποτέ να υλοποιείται και απλώς να μετατίθεται για ολοένα και αργότερα. Αυτή τη φορά, τα περιθώρια χρόνου έχουν στενέψει καθώς η εξίσωση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου έτσι ώστε από το 2018 να έχει αλλάξει πλήρως η βάση υπολογισμού του φόρου.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, για τον υπολογισμό των νέων αξιών θα αξιοποιηθεί η βάση δεδομένων με την ονομασία «τράπεζα αξιών ακινήτων» που έχει δημιουργηθεί στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα «Ψηφιακές υπηρεσίες δημόσιας περιουσίας και εθνικών κληροδοτημάτων». «Τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται διαρκώς σε αυτήν θα αποτελούν το υπόβαθρο ενός σύγχρονου ψηφιακού συστήματος εκτίμησης ακινήτων μέσω του οποίου θα επιδιώκεται η όσο το δυνατόν πιστότερη προσέγγιση των αγοραίων τιμών των ακινήτων».

Με λίγα λόγια, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να υπολογίζει τις νέες αξίες φορολόγησης των ακινήτων στηριζόμενο στα όσα αναγράφουν τα συμβόλαια των αγοραπωλησίων που πραγματοποιούνται εν μέσω κρίσης. Διότι με αυτές τις τιμές τροφοδοτείται αυτή τη στιγμή η «τράπεζα αξιών ακινήτων». Μάλιστα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι όλοι οι συμβολαιογράφοι ενημερώνουν για την αξία του ακινήτου κατά τη στιγμή που πραγματοποιείται η συναλλαγή. Ακόμη και αν ξεπεραστεί το εμπόδιο της ενημέρωσης της ηλεκτρονικής τράπεζας (προφανώς η ενημέρωση θα γίνει υποχρεωτική από τους συμβολαιογράφους δια νόμου) το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να δώσει απαντήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου σε πολύ κρίσιμα ερωτήματα:

1. Θα βγαίνουν αξίες φορολόγησης ακινήτων με βάση τις συναλλαγές της τελευταίας περιόδου οι οποίες γίνονται σχεδόν αποκλειστικά για λόγους ανάγκης; Σε αυτή την περίπτωση οι φορολογητέες αξίες θα υποχωρήσουν κατακόρυφα και το υπουργείο Οικονομικών θα χρειαστεί να εκτινάξει τους συντελεστές υπολογισμού των φόρων.

2. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται κάθε χρόνο και με διαφορετικές αξίες;

3. Πώς ακριβώς θα προκύπτουν στοιχεία για όλη την Ελλάδα –και για κάθε περιοχή ξεχωριστά τη στιγμή που οι συναλλαγές έχουν περιοριστεί κατακόρυφα;

Τα ερωτήματα δεν διατυπώνονται τώρα για πρώτη φορά και το γεγονός ότι δεν έχουν απαντηθεί μέχρι τώρα είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν προχώρησε νωρίτερα η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές. Επίσης, υπάρχει και ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα: Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να μην ενδιαφέρεται για την πορεία των φορολογικών εσόδων καθώς τις όποιες απώλειες θα τις αντισταθμίσει με αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

Τι γίνεται όμως με το χαρτοφυλάκιο ακινήτων των τραπεζών και τα ενυπόθηκα δάνεια; Θα κληθούν ή όχι οι τράπεζες να παραδεχτούν ότι οι εξασφαλίσεις που έχουν στα χέρια τους είναι μικρότερης αξίας; Επίσης τα ακίνητα που θα αλλάξουν στο προσεχές μέλλον χέρια μέσω πλειστηριασμού (άρα σε ακόμη πιο εξευτελιστικές τιμές) θα επηρεάζουν και τη συνολική εικόνα της αγοράς; Η κυβέρνηση έχει τέσσερις μήνες στη διάθεσή της για να λύσει τον γόρδιο δεσμό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΔΗΛΩΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ 28 Σεπ 2020 | 07:42

Έρχεται και ο "μικρός ΕΝΦΙΑ" σε δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων – Ποιοι θα πληρώσουν το "χαράτσι" των 100 εκατ. ευρώ

Αναδρομικές επιβαρύνσεις από 1/1/2020 σε 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που αποκάλυψαν 45 εκατ. τετραγωνικά στους δήμους όλης της χώρας.

ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 26 Σεπ 2020 | 09:05

ΕΝΦΙΑ 2020: Τρία βήματα για να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό και τέσσερις λύσεις για να το πληρώσετε

Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου θα έχει αναρτηθεί και το τελευταίο ειδοποιητήριο πληρωμής του φετινού ΕΝΦΙΑ

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ 25 Σεπ 2020 | 21:20

ΕΝΦΙΑ: Προβλήματα στο Τaxisnet τις τελευταίες ώρες

Προβλήματα παρουσιάζονται στην εφαρμογή του Taxisnet πιθανότατα λόγω της ανάρτησης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ

REAL ESTATE 25 Σεπ 2020 | 12:45

Σκάνδαλο στο Βατικανό: Ξήλωσαν τον καρδινάλιο που έκανε μπίζνες με ακριβά ακίνητα στο Τσέλσι του Λονδίνου

Η Αγία Έδρα γνωστοποίησε χθες, Πέμπτη, το βράδυ με λακωνική ανακοίνωσή της την παραίτηση του καρδιναλίου χωρίς να δώσει καμιά εξήγηση γι' αυτή.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 25 Σεπ 2020 | 09:29

Η ώρα του ΕΝΦΙΑ: Αναρτώνται τα νέα εκκαθαριστικά - Ποιοι δικαιούνται εκπτώσεις και απαλλαγές [πίνακες]

Θα χρειαστούν κάποιες ώρες για να "ανέβουν" τα ειδοποιητήρια για το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων.

ΒΟΥΛΗ 24 Σεπ 2020 | 08:04

Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο για τα μέτρα στήριξης λόγω "Ιανού", ρυθμίσεις για ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και εκπαίδευση

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει μεταξύ άλλων και τη στήριξη των πληγέντων από τον Ιανό.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 24 Σεπ 2020 | 07:51

Πρωτοφανής ανταπόκριση στο πρόγραμμα "Γέφυρα": Πάνω από 5.000 αιτήσεις την ημέρα – Ζητείται παράταση

Οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ" ξεπέρασαν αισίως τις 110.000 σε μια πρωτοφανή ανταπόκριση για πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων πράσινων και κόκκινων.

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 23 Σεπ 2020 | 07:41

Η "καυτή πατάτα" του ΕΝΦΙΑ, η "ταξική" διάσταση και η πρόταση του Στέφανου Μάνου

Σε αυτή τη φάση που βρίσκεται η αγορά ακινήτων, θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές μειώσεις του ΕΝΦΙΑ στα "ρετιρέ" αλλά και μεγάλες αυξήσεις στις λαϊκές συνοικίες.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 22 Σεπ 2020 | 12:30

Ξεπέρασε και τον Βελόπουλο η Τζάκρη: Ο Μητσοτάκης είναι... άπατρις και διεθνιστής

Ιδιαίτερα σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό επεφύλαξε η θεοδώρα Τζάκρη (ΣΥΡΙΖΑ), χαρακτηρίζοντάς τον άπατρι και διεθνιστή.

22 Σεπ 2020 | 11:50

Σταϊκούρας: Αντέχουμε και δεύτερο lockdown - Τον Οκτώβριο η πρώτη "διπλή" δόση ΕΝΦΙΑ

Η ελληνική οικονομία αντέχει ένα δεύτερο lockdown, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η "ΛΙΣΤΑ" 22 Σεπ 2020 | 09:24

Παράταση στην πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ - Το φορολογικό ημερολόγιο των επόμενων ημερών - Τι πληρώνουμε και πότε

Οι πληρωμές και οι προθεσμίες των επόμενων ημερών. Οι υποχρεώσεις στην εφορια μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Στην... παράταση ο ΕΝΦΙΑ.

ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ 21 Σεπ 2020 | 11:42
ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 20 Σεπ 2020 | 09:50

Και ο μήνας θα’ χει…9 για τον ΕΝΦΙΑ – Όλος ο κατάλογος με τις φορο-υποχρεώσεις του επόμενου 10ημέρου

Εκτός από τις πληρωμές, οι τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου έχουν και πολλές υποχρεώσεις γραφειοκρατικού χαρακτήρα