Αirbnb: Νέα δεδομένα το 2020 - Τι ισχύει σε πόλεις της Ευρώπης

Συνεχής συρρίκνωση των αποδόσεων του Airbnb, το οποίο αποφέρει ικανοποιητικές προσόδους στον ιδιοκτήτηναν εκμισθώνεται για 250 ημέρες το χρόνο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αirbnb: Νέα δεδομένα το 2020 - Τι ισχύει σε πόλεις της Ευρώπης

Tη νομολογία που θα δημιουργηθεί για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, μέσω νέων δικαστικών αποφάσεων, σε συνδυασμό με τα κυβερνητικά μέτρα, κυρίως δημοσιονομικής συμμόρφωσης, αναμένει η αγορά ακινήτων την επόμενη χρονιά. Αυτό με κοινό παρονομαστή τη συνεχή συρρίκνωση των αποδόσεων του Airbnb, το οποίο, με τα σημερινά δεδομένα, αποφέρει ικανοποιητικές προσόδους στον ιδιοκτήτη, υπό την προϋπόθεση ότι ένα ακίνητο εκμισθώνεται για διάστημα, τουλάχιστον, 250 ημερών, ετησίως, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

Η υποχώρηση των αποδόσεων ήταν νομοτελειακή, δεδομένου ότι το 2010 στην Αττική υπήρχαν διαθέσιμα μόλις 54 καταλύματα, αριθμός που αυξήθηκε σε περισσότερα από 6.700 το 2015 και πενταπλασιάστηκε το πρώτο εξάμηνο του 2018. Ως εκ τούτου, ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες στρέφονται, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς ακινήτων, στην μακροπρόθεσμη ενοικίαση, αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, απαιτούν σημαντικά υψηλότερο ενοίκιο. Κι αυτό επειδή, συνήθως, προσβλέποντας σε καλές αποδόσεις, έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένη ανακαίνιση του ακινήτου τους.

Αύξηση των τιμών

Η τάση των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων αποτελεί τη βασική αιτία για την οποία οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά (+7,4%), στο εννεάμηνο έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Η ενίσχυση των αξιών είναι απόρροια της αύξησης της ζήτησης κατοικιών λόγω του έντονου ενδιαφέροντος για στοχευμένα οικιστικά ακίνητα, τα οποία, ειδικά μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων, έχουν αποκτήσει επενδυτικά χαρακτηριστικά και προσφέρουν αποδόσεις κοντά στα επίπεδα των επαγγελματικών χρήσεων, σύμφωνα με την ΤτΕ. Είναι ενδεικτικό ότι καταγράφεται αύξηση της καθαρής εισροής κεφαλαίων για αγορές ακινήτων από ξένους επενδυτές κατά το εννεάμηνο του 2019 (+55,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018), ενώ οι επενδύσεις σε κατοικίες ενισχύθηκαν κατά 9,8% το εννεάμηνο του 2019, έναντι 12,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις

Όσον αφορά τις δικαστικές αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί, κατά βάση, ύστερα από προσφυγή ενοίκων που θεωρούν ότι η βραχυπρόθεσμη ενοικίαση προκαλεί όχληση, είναι, για την ώρα, αντικρουόμενες, αν και, ήδη, το δικαστήριο έχει απορρίψει αγωγή με την οποία ο ενάγων ζητούσε τη διακοπή της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης. Ο λόγος για απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία απορρίπτεται αγωγή ιδιοκτήτη σε πολυκατοικία στην οδό Χέυδεν στην Αθήνα, με την οποία ζητά να απαγορευτεί η βραχυχρόνια μίσθωση διαμερίσματος. Απόφαση, η οποία έρχεται σε αντίθεση με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου, που έκανε δεκτή αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με την οποία ο ενάγων ζήτησε και πέτυχε να σταματήσει η βραχυπρόθεσμη ενοικίαση διαμερίσματος.

Βέβαια, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, στην περίπτωση των ασφαλιστικών μέτρων, το δικαστήριο δεν εισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης, σε αντίθεση με την εκδίκαση μίας αγωγής. Πέραν όμως, από τις δικαστικές αποφάσεις, στο κάδρο μπαίνει και η κοινωνική διάσταση με ένοικο της πολυκατοικίας στην οδό Χέυδεν να σημειώνει στο Capital.gr ότι οι μισθωτές του διαμερίσματος, που διατίθεται μέσω Airbnb, βγαίνουν συχνά εκτός ορίων, εκσφενδονίζοντας αντικείμενα από το μπαλκόνι.

Σε κάθε πάντως, περίπτωση ο μόνος περιορισμός που αναμένεται να επιβληθεί στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις προέρχεται από την επιβολή μέτρων φορολογικής συμμόρφωσης, με τον ηλεκτρονικό φορέα διαχείρισης των κρατήσεων να είναι υποχρεωμένος να παρέχει στοιχεία στο ελληνικό Δημόσιο. Ειδάλλως, θα διακόπτεται η πρόσβαση στον ελληνικό χώρο του διαδικτύου.

Τι ισχύει στο εξωτερικό

Στο Παρίσι, προβλέπεται ανώτατο όριο ημερών μίσθωσης, αφότου ο ιδιοκτήτης έχει λάβει από το Δήμο αριθμό μητρώου. Ειδάλλως, προβλέπεται πρόστιμο 12.500 ευρώ ανά ακίνητο. Στη Βαρκελώνη, ένα διαμέρισμα πρέπει να διαθέτει ειδική άδεια από τον Δήμο, ενώ βάσει διατάξεων, που ψηφίστηκαν πρόσφατα, τα 3/5 των ιδιοκτητών ενός κτηρίου μπορούν να αποφασίσουν είτε τον περιορισμό είτε την απαγόρευση των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων.

Στην Μαδρίτη, πρόσφατος νόμος προβλέπει ότι καταλύματα, που ενοικιάζονται, μέσω Airbnb, για περισσότερες από 90 ημέρες, θα πρέπει να διαθέτουν αυτόνομη είσοδο, ενώ για την πρόσβαση σε διαμερίσματα που βρίσκονται σε όροφο απαιτείται η ύπαρξη ξεχωριστού ασανσέρ.

Στο Βερολίνο δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός για τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση πρώτης κατοικίας, αλλά προβλέπεται "κόφτης" 90 ημερών για τη δεύτερη κατοικία.

Το Άμστερνταμ έχει επιβάλει φορολογική επιβάρυνση σε ακίνητα που μισθώνονται μέσω Airbnb, ενώ στο Λονδίνο προβλέπεται ανώτατο όριο τριών μηνών, ετησίως.

Στη Νέα Υόρκη, όπου υπάρχουν οι περισσότερες καταχωρήσεις Airbnb παγκοσμίως, θα πρέπει ένα ακίνητο να μισθώνεται για 30 συναπτές ημέρες. Μάλιστα, επιχειρήθηκε να θεσπιστεί νόμος, βάσει του οποίου όλες οι εταιρείες που διαχειρίζονται πλατφόρμες διαμοιρασμού θα πρέπει να ενημερώνουν την τοπική δημοτική αρχή, για την ταυτότητα και τη διεύθυνση των ενοικιαστών. Ωστόσο, οι διατάξεις αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Στο Σαν Φρανσίσκο, προβλέπεται ανώτατη διάρκεια 90 ημέρων για τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις, οι χρήστες θα πρέπει να διαμένουν μόνιμα στο ακίνητο κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ενώ τα καταλύματα απαιτείται να διαθέτουν αριθμό μητρώου.

πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ 20 Οκτ 2021 | 14:51

ΠΟΥ: 2.700.000 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα στην Ευρώπη - H μοναδική ήπειρος που παρουσιάζει αύξηση

Την τελευταία εβδομάδα τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 2.700.000 εκατομμύρια με τους θανάτους να υπερβαίνουν τους 46.000, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του ΠΟΥ.

ΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ 17 Οκτ 2021 | 11:01

Σκάρλετ Γιόχανσον: Η στενή σχέση με τον Έλληνα εστιάτορα Δημήτρη Σιασσιαρίδη - "Εγώ της είπα για τη δήλωση του Τσακαλώτου"

Για την στενή σχέση με την σταρ του Χολιγουντ Σκάρλετ Γιόχανσον, μίλησε ο εστιάτορας Δημήτρης Σιασσιαρίδης

ΕΥΡΩ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ 15 Οκτ 2021 | 10:21

Τηλεσκόπιο Hubble - Σπουδαία ανακάλυψη: Ανίχνευσε μόνιμους υδρατμούς στην ατμόσφαιρα του δορυφόρου Ευρώπη του Δία

Το τηλεσκόπιο Hubble ανίχνευσε μόνιμους υδρατμούς στην ατμόσφαιρα του δορυφόρου Ευρώπη του Δία, αλλά μόνο στο ένα ημισφαίριο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 2014 15 Οκτ 2021 | 07:44

Γαλλία: Υποψήφια των Σοσιαλιστών για την προεδρία η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό

Υποψήφια του Σοσιαλιστικού κόμματος αναδείχθηκε η δήμαρχος του Παρισιού, η Αν Ινταλγκό, στις προεδρικές εκλογές του 2022 στη Γαλλία.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ 13 Οκτ 2021 | 10:12

Τζένη Μπαλατσινού: Άβαφη, με total black και Chanel τσάντα με τον Jean Paul Gaultier στο Παρίσι

Η συνάντηση της Τζένης Μπαλατσινού με τον Jean Paul Gaultier στο Παρίσι, στο πρόσφατο ταξίδι της.

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΑΜΟ 11 Οκτ 2021 | 19:39

Εγκώμια από τον Γάλλο ΥΠΕΣ: Το "ελληνικό μοντέλο" συνοριακών ελέγχων πρέπει να εφαρμοστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν εγκωμίασε το "ελληνικό μοντέλο" συνοριακών ελέγχων

ΣΑΝ ΑΔΕΛΦΕΣ 10 Οκτ 2021 | 08:19

Nτέμι Μουρ και Σκάουτ Γουίλις: Μαμά και κόρη με σέξι look στο Παρίσι

Μαμά και κόρη έμοιαζαν με αδερφές: Οι εμφανίσεις της Ντέμι Μουρ με ντεκολτέ, δίχτυ και βελούδο που έκλεψαν τις εντυπώσεις.

Ο ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΖΕΡΑΛ ΝΤΑΡΜΑΝΕΝ 09 Οκτ 2021 | 23:03

Μεταναστευτικό: Ένταση ανάμεσα σε Λονδίνο και Παρίσι - "Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη πληρώσει για τη φύλαξη των συνόρων"

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε στα τέλη Ιουλίου να πληρώσει στη Γαλλία 62,7 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2021-2022 για τη χρηματοδότηση της ενίσχυσης των γαλλικών δυνάμεων επιβολής του νόμου στις ακτές.

ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΑΥΤΟ; 08 Οκτ 2021 | 16:29

"Φωτιά" ο χειμώνας: Στα ύψη καύσιμα και ενέργεια - Η "άμυνα" των καταναλωτών και τα μέτρα 500 εκατ. ευρώ της κυβέρνησης

Τα ελληνικά νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με μεγάλες αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια - Ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς

ΜΕ ΘΕΑ ΟΛΟ ΤΟ ΣΕΝΤΡΑΛ ΠΑΡΚ 07 Οκτ 2021 | 13:23

Σήλια Κριθαριώτη: Μας δείχνει την απίθανη θέα από το κρεβάτι της στη Νέα Υόρκη

Κρεβατοκάμαρα με θέα όλο το Σέντραλ Παρκ για τη Σήλια Κριθαριώτη, η οποία βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

06 Οκτ 2021 | 07:03

ΕΕ: Οι 27 σε αναζήτηση επιρροής και θέσης απέναντι σε ΗΠΑ και Κίνα

Ποια είναι η θέση της Ευρώπης απέναντι στις δύο αντίπαλες υπερδυνάμεις, τις ΗΠΑ και την Κίνα;

ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ 05 Οκτ 2021 | 23:52

Παρίσι: Εισβολή στην επίδειξη μόδας του Louis Vuitton - Ακτιβίστρια κατά της υπερκατανάλωσης [Εικόνες]

Διαδηλώτρια από ακτιβιστική οργάνωση εισέβαλε στην επίδειξη μόδας του οίκου Louis Vuitton κρατώντας ένα πλακάτ, όπου αναγραφόταν το σύνθημα "Υπερκατανάλωση = Αφανισμός"

ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ 27 Σεπ 2021 | 23:55

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoula

Ο κ. Μητσοτάκης και η κα Azoulay συζήτησαν την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.