X

Αιχμές Σταθάκη για τις υπέρογκες προμήθειες των τραπεζών

Με ρυθμούς χελώνας προχωρά η εφαρμογή των κανονιστικού πλαισίου που θέτει κανόνες ως προς το ύψος των προμηθειών που λαμβάνουν τα τραπεζικά ιδρύματα.

Με ρυθμούς χελώνας προχωρά η εφαρμογή των κανονιστικού πλαισίου που θέτει κανόνες ως προς το ύψος των προμηθειών που λαμβάνουν τα τραπεζικά ιδρύματα από τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης παραδέχθηκε εμμέσως ότι ο σχετικός κανονισμός της ΕΕ που έχει εφαρμοστεί από τις 9 Δεκεμβρίου είναι ημιτελής καθώς εκκρεμεί απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας αλλά και υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

«Ο κανονισμός εφαρμόζεται σε ότι αφορά τα ποσοστά (0,2% - 0,3%) που μπορούν να λαμβάνουν οι τράπεζες στις ενδοτραπεζικές συναλλαγές με κάρτα, αλλά το ζήτημα δεν λύνεται» απάντησε ο υπουργός Οικονομίας στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου που είχε καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση.

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι απαιτείται η έκδοση αποφάσεων της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά και η έκδοση υπουργικής απόφασης για το ύψος των προστίμων αλλά και για το ποιος θα είναι ο φορέας που θα τα επιβάλει.

Το κυβερνητικό στέλεχος εξήγησε επίσης ότι το ζήτημα περιπλέκεται περισσότερο όταν στην συναλλαγή εμπλέκονται περισσότερα μέρη όπως είναι οι διεθνείς επιχειρήσεις και η συναλλαγή γίνεται εκτός Ελλάδας.

Ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε τέλος ότι σε έρευνα του Επαγγελματικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου προέκυψε πως εμφανίζονται διαφορετικές επιβαρύνσεις επιχείρηση. Συγκεκριμένα το 65% οι χρεώσεις είναι πάνω από το 1% της αξίας της συναλλαγής, στο 10% πολύ υψηλότερες, ενώ μόλις στο 25% διατηρείται η χρέωση έως 1%.