Ακίνητα: Μήνας "φωτιά" για 7 εκατ. ιδιοκτήτες – Τι πληρώνουν, τι χάνουν, τι κερδίζουν

Δείτε αναλυτικά τις προθεσμίες για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών έως το τέλος του μήνα. Επιστροφή φόροι, "ξεχασμένα" τετραγωνικά, ΕΝΦΙΑ, Κτηματολόγιο κ.ά.

Σε μήνα "φωτιά" εξελίσσεται ο Σεπτέμβριος για εκατομμύρια ιδιοκτήτες καθώς είναι γεμάτος από ημερομηνίες "κλειδιά".

Την Παρασκευή -εκτός απροόπτου- ανεβαίνουν στο Taxis τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή των δύο δισ. ευρώ σε έξι μηνιαίες δόσεις (και επιπλέον 500 εκατ. ευρώ από τα νομικά πρόσωπα) αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέχρι τις 23 Σεπτέμβρη θα πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις Covid 19 από όσους δεν φρόντισαν να τις υποβάλλουν μέχρι σήμερα καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί έστω και στην… καθυστέρηση η καταβολή της επιστροφής φόρου από την ΑΑΔΕ.

Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις στο πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ" από όσους ιδιοκτήτες απέκτησαν το σπίτι τους με στεγαστικό δάνειο, ανεξάρτητα από το αν αυτό είναι πράσινο ή κόκκινο. Επίσης, μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να δηλωθούν τα ξεχασμένα τετραγωνικά στους δήμους. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υπάρξει καινούργια παράταση και ότι ακόμη και αν η πλατφόρμα παραμείνει ανοικτή μετά το τέλος Σεπτεμβρίου, η εμφάνιση των ξεχασμένων τετραγωνικών θα κοστίζει περισσότερο.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το κτηματολόγιο

Ο κατάλογος των υποχρεώσεων και των ενεργειών που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του μήνα, δεν τελειώνει ούτε εδώ. Το κτηματολόγιο έχει θέσει προθεσμία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου προκειμένου να γίνει έλεγχος για τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται τα στοιχεία των ακινήτων στον δήμο Αθηναίων (και θα υπάρξουν ανάλογες προθεσμίες για όλους τους δήμους της χώρας). Επίσης, μέχρι το τέλος του μήνα, τελειώνει η προθεσμία και για την δήλωση των κλεισμένων ημιυπαιθρίων και των άλλων αυθαίρετων χώρων στην πλατφόρμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Μετά το τέλος Σεπτεμβρίου, επίσης θα ακολουθηθεί η πρακτική "όσο αργότερα γίνει η δήλωση, τόσο υψηλότερο το πρόστιμο που θα επιβάλλεται".

Αναλυτικά:

1. Μπορεί το Σαββατοκύριακο τα βλέμματα να είναι στραμμένα στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ωστόσο, είναι πολύ πιθανό ότι τα επτά εκατομμύρια των ιδιοκτητών θα έχουν και την ευκαιρία να πάρουν στα χέρια τους και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Η 1η δόση θα πρέπει να πληρωθεί τέλος Σεπτεμβρίου και οι συνολικές άτοκες δόσεις που προσφέρει φέτος το ελληνικό δημόσιο είναι έξι.

2. Η πλατφόρμα για τις δηλώσεις COVID-19 από τους ιδιοκτήτες ακινήτων έχει ανοίξει εκ νέου από τις 4 Σεπτεμβρίου και ο χρόνος μετράει αντίστροφα και για όσους θέλουν να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις και για όσους έχουν ξεχάσει να κάνουν αρχική δήλωση για να εμφανίσουν το κούρεμα που υπέστη το εισόδημα από ακίνητα κατά τη χρονική περίοδο από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα. Επίσης, μετά την κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή, αρχίζει σιγά-σιγά η περίοδος διαπραγματεύσεων με τους ενοικιαστές για το κατόπιν συμφωνίας κούρεμα των ενοικίων. Αυτό θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30% και θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον μέχρι του χρόνου. Σε αυτή την περίπτωση, ο ιδιοκτήτης ακινήτου θα χάνει μεν εισόδημα αλλά θα διασφαλίζει την επιστροφή φόρου από το δημόσιο η οποία θα γίνεται με τις ίδες προϋποθέσεις που γίνεται και σήμερα απλώς… οικειοθελώς.

3. Η πλατφόρμα των αδήλωτων τετραγωνικών στους δήμους παραμένει ορθάνοικτη μέχρι το τέλος του μήνα γι’ αυτό καλό θα είναι όσοι έχουν διαφορές στην επιφάνεια του ίδιου ακινήτου ανάμεσα στο Ε9 και στον λογαριασμό του ρεύματος να το δηλώσουν οικειωθελώς (σ.σ ούτως ή άλλως η διαφορά θα μπορεί να εντοπίζεται πλέον ηλεκτρονικά με πολύ εύκολο τρόπο καθώς Ε9 και αρχείο ΔΕΔΔΗΕ είναι συνδεδεμένο σε πραγματικό χρόνο). Οι ιδιοκτήτες που έχουν κάνει δήλωση αλλά και αυτοί που θα κάνουν από εδώ και στο εξής, να περιμένουν ότι θα τους έρθει ο λογαριασμός καθώς ναι μεν γλιτώνουν τα πρόστιμα 10ετίας αλλά αναδρομικότητα από τις αρχές του 2020 υπάρχει και κάποια στιγμή θα έρθει το… ραβασάκι μέσω του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος.

4. "Έλεγξε την περιουσία σου, επιβεβαίωσε ή διόρθωσε" αναφέρει το διαφημιστικό μήνυμα της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ και υπενθυμίζει ότι η σχετική προθεσμία για τον έλεγχο στα ακίνητα του δήμου Αθηναίων, εκπνέει την 1η Οκτωβρίου. Πρώτη φορά όλα ψηφιακά λοιπόν στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ktimatologio.gr.

5. Προσοχή, στο τέλος του μήνα εκπνέει η προθεσμία για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ και την επιδότηση του στεγαστικού δανείου η οποία φτάνει σε ποσοστό έως και 90%. Μπορεί να είναι ικανοποιημένοι στο υπουργείο Οικονομικών για το γεγονός ότι οι αιτήσεις προσεγγίζουν ήδη τις 60.000 ωστόσο, είναι δεδομένο ότι υπάρχουν πολλοί ακόμη που μπορούν να κερδίσουν από αυτή την έκπτωση.

6. Προσοχή τέλος και στην καταληκτική ημερομηνία για την νομιμοποίηση των τετραγωνικών (αυτό προϋποθέτει συνεργασία με μηχανικό). Αν δεν υπάρξει παράταση, η τακτοποίηση θα κοστίζει μετά την 1η Οκτωβρίου, τουλάχιστον 20% περισσότερο σε σχέση με τώρα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ 28 Σεπ 2020 | 13:07

"Μποτιλιάρισμα" στο Taxis λόγω ΕΝΦΙΑ - Γιατί πέφτει η πλατφόρμα

Γιατί χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων δεν βρίσκουν ακόμη τις εκπτώσεις φόρου που δικαιούνται λόγω "κουρέματος ενοικίων".

ΑΔΗΛΩΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ 28 Σεπ 2020 | 07:42

Έρχεται και ο "μικρός ΕΝΦΙΑ" σε δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων – Ποιοι θα πληρώσουν το "χαράτσι" των 100 εκατ. ευρώ

Αναδρομικές επιβαρύνσεις από 1/1/2020 σε 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που αποκάλυψαν 45 εκατ. τετραγωνικά στους δήμους όλης της χώρας.

ΠΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ 26 Σεπ 2020 | 10:56

Αδήλωτα τετραγωνικά: Αυτά είναι τα "SOS" - Τι πρέπει να γνωρίζετε λίγο πριν λήξει η ρύθμιση

Λιγότερες από δύο εβδομάδες απομένουν προκειμένου να εκπνεύσει η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 26 Σεπ 2020 | 09:05

ΕΝΦΙΑ 2020: Τρία βήματα για να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό και τέσσερις λύσεις για να το πληρώσετε

Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου θα έχει αναρτηθεί και το τελευταίο ειδοποιητήριο πληρωμής του φετινού ΕΝΦΙΑ

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ 25 Σεπ 2020 | 21:20

ΕΝΦΙΑ: Προβλήματα στο Τaxisnet τις τελευταίες ώρες

Προβλήματα παρουσιάζονται στην εφαρμογή του Taxisnet πιθανότατα λόγω της ανάρτησης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 25 Σεπ 2020 | 09:29

Η ώρα του ΕΝΦΙΑ: Αναρτώνται τα νέα εκκαθαριστικά - Ποιοι δικαιούνται εκπτώσεις και απαλλαγές [πίνακες]

Θα χρειαστούν κάποιες ώρες για να "ανέβουν" τα ειδοποιητήρια για το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων.

ΒΟΥΛΗ 24 Σεπ 2020 | 08:04

Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο για τα μέτρα στήριξης λόγω "Ιανού", ρυθμίσεις για ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και εκπαίδευση

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει μεταξύ άλλων και τη στήριξη των πληγέντων από τον Ιανό.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 24 Σεπ 2020 | 07:51

Πρωτοφανής ανταπόκριση στο πρόγραμμα "Γέφυρα": Πάνω από 5.000 αιτήσεις την ημέρα – Ζητείται παράταση

Οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ" ξεπέρασαν αισίως τις 110.000 σε μια πρωτοφανή ανταπόκριση για πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων πράσινων και κόκκινων.

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 23 Σεπ 2020 | 07:41

Η "καυτή πατάτα" του ΕΝΦΙΑ, η "ταξική" διάσταση και η πρόταση του Στέφανου Μάνου

Σε αυτή τη φάση που βρίσκεται η αγορά ακινήτων, θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές μειώσεις του ΕΝΦΙΑ στα "ρετιρέ" αλλά και μεγάλες αυξήσεις στις λαϊκές συνοικίες.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 22 Σεπ 2020 | 12:30

Ξεπέρασε και τον Βελόπουλο η Τζάκρη: Ο Μητσοτάκης είναι... άπατρις και διεθνιστής

Ιδιαίτερα σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό επεφύλαξε η θεοδώρα Τζάκρη (ΣΥΡΙΖΑ), χαρακτηρίζοντάς τον άπατρι και διεθνιστή.

22 Σεπ 2020 | 11:50

Σταϊκούρας: Αντέχουμε και δεύτερο lockdown - Τον Οκτώβριο η πρώτη "διπλή" δόση ΕΝΦΙΑ

Η ελληνική οικονομία αντέχει ένα δεύτερο lockdown, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η "ΛΙΣΤΑ" 22 Σεπ 2020 | 09:24

Παράταση στην πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ - Το φορολογικό ημερολόγιο των επόμενων ημερών - Τι πληρώνουμε και πότε

Οι πληρωμές και οι προθεσμίες των επόμενων ημερών. Οι υποχρεώσεις στην εφορια μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Στην... παράταση ο ΕΝΦΙΑ.

ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ 21 Σεπ 2020 | 11:42