Αξιολόγηση, μια «ξεχασμένη» υπόθεση που μας καίει

Κλειδί το δημοσιονομικό στην τελική διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την πρώτη αξιολόγηση. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι την επόμενη εβδομάδα θα έρθει το κουαρτέτο.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Αξιολόγηση, μια «ξεχασμένη» υπόθεση που μας καίει

Γεμάτη από …μέτρα θα είναι η τελική διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης με την κυβέρνηση να εξακολουθεί να ελπίζει ότι κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα καταφτάσουν και οι επικεφαλής των κλιμακίων.

Οι επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια και οι ανταλλαγές στοιχείων είναι συνεχείς αλλά το «κλειδί» ουσιαστικά είναι ένα: το δημοσιονομικό. Η απόσταση που χωρίζει την ελληνική πλευρά με τους δανειστές (κατά κύριο λόγο το ΔΝΤ και δευτερευόντως τους Ευρωπαίους) είναι χαώδης ενώ και η δήλωση Τσακαλώτου περί της απαίτησης του ΔΝΤ για λήψη μέτρων που δεν περιλαμβάνονται καν στο μνημόνιο μόνο τυχαία δεν είναι. Η ελληνική πλευρά, θέλει να κλείσει τη συμφωνία παρουσιάζοντας μέτρα που να αντιστοιχούν:

1. Στο 1% του ΑΕΠ για το ασφαλιστικό με χρόνο εφαρμογής το 2016 και

2. Στο επίσης 1% του ΑΕΠ προκειμένου να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2017 και του 2018. Μάλιστα η ελληνική πλευρά, φέρεται να υποστηρίζει ότι το δημοσιονομικό κενό του 2018 είναι μεγαλύτερο σε μια προσπάθεια να σπρώξει όσο το δυνατόν πιο πίσω στον χρόνο μέρος των νέων μέτρων που θα επιβληθούν

Σε αυτά τα ποσοστά που αντιστοιχούν σε περίπου 3,4 δισ. ευρώ (σ.σ από τα 1,7 δισ. ευρώ του ασφαλιστικού έχουν ήδη αποφασιστεί μέτρα που φέρνουν το 1 δισ. ευρώ) θα πρέπει να προστεθούν βέβαια και τα ισοδύναμα που αναζητεί η ελληνική πλευρά για να μην επιβάλλει μέτρα που έχουν προγραμματιστεί μέσα στο 2016 και προκαλούν έντονες αντιδράσεις όπως είναι η αύξηση του φόρου για τους αγρότες από φέτος, η αύξηση της προκαταβολής φόρου αλλά και η αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Οι δανειστές δεν έχουν συμφωνήσει με τους ελληνικούς «λογαριασμούς» και θέλουν παρεμβάσεις που προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει η ελληνική πλευρά. Συγκεκριμένα:

1. Θεωρούν ότι ο φόρος εισοδήματος δεν πρέπει να αυξηθεί μόνο γι’ αυτούς που δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 50.000-60.000 ευρώ αλλά και για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα προκειμένου να είναι μεγαλύτερο το τμήμα του πληθυσμού που θα κληθεί να συνδράμει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων

2. Δεν θέλουν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κάτι που δημιουργεί τρύπα τουλάχιστον 500-600 εκατ. ευρώ στην ελληνική πλευρά. Για να καλυφθεί αυτή η τρύπα χρειάζεται μειώσεις συντάξεων τόσο κύριων όσο και επικουρικών

3. Αμφισβητούν το δημοσιονομικό κενό του 2016 το οποίο η ελληνική πλευρά θέλει να καλύψει επικαλούμενη την υπεραπόδοση των εσόδων που παρουσιάστηκε μέσα στο 2015.

4. Εγείρουν αξιώσεις για περισσότερα μέτρα και για τη διετία 2017-2018 με το ΔΝΤ να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το θέμα. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό του 1% του ΑΕΠ αναφέρεται και στο μνημόνιο κάτι που αναφέρει συχνά και ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αν στα δημοσιονομικά μέτρα προστεθούν και τα μέτωπα για τα κόκκινα δάνεια (σ.σ η ελληνική πλευρά θέλει να εξαιρέσει από την πώληση όλα τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά έως τις 20.000 ευρώ, και τα δάνεια των μικρομεσαίων μέχρι του ορίου των 500.000 ευρώ ενώ οι δανειστές μιλούν για πλήρες άνοιγμα) αλλά και για το ενιαίο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (σ.σ γίνεται μάχη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ακόμη και για τις αρμοδιότητες) προκύπτει ότι τα θέματα που πρέπει να κλείσουν για να φτάσουμε στη συμφωνία είναι πολλά και σημαντικά.

Να σημειωθεί ότι ο κατάλογος περιλαμβάνει και άλλα ζητήματα που αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις όπως η άμεση πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα supermarkets (σ.σ το θέμα πλήττει τους φαρμακοποιούς) το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανισμού αλλά και του δικαστικού επιμελητή κλπ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 03 Δεκ 2020 | 17:28

"Παγώνουν" οι δόσεις δανείων μέχρι και το τέλος Μαρτίου - Ποιους αφορά

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών γνωστοποιεί την απόφαση των Ελληνικών Τραπεζών για "πάγωμα" των δόσεων δανείων - Ποιους αφορά

ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 03 Δεκ 2020 | 17:23

"Πράσινο τέλος" στην τιμή του πετρελαίου κίνησης - Αυξήσεις κατά 3-4 λεπτά

Το "πράσινο τέλος" δεν αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης - Έσοδα 108,4 εκατ. ευρώ τον χρόνο προσδοκά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

ΥΨΟΥΣ 276 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 03 Δεκ 2020 | 16:57

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Εντός της ημέρας η πίστωση σε πάνω από 99.000 δικαιούχους

Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει τη χρηματοδότηση της επιστρεπτέας προκαταβολής ανέρχεται σε 418.847.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΑΛΜΠΕΡΤ ΜΠΟΥΡΛΑ 03 Δεκ 2020 | 15:06
ΩΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΑΕΠ 03 Δεκ 2020 | 13:08

ΟΟΣΑ: Τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας μειώθηκαν στο 38,7% το 2019

Μειώθηκαν ελαφρά όμως τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας για το 2019.

ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 03 Δεκ 2020 | 13:02

ΟΑΕΔ: Αποκλειστικά μέσω διαδικτυου η δήλωση παρουσίας των επιδοτούμενων ανέργων

Ο ΟΑΕΔ προσφέρει νέα ηλεκτρονική υπηρεσία μέσω της οποίας θα γίνεται η υποχρεωτική δήλωση παρουσίας των επιδοτούμενων ανέργων.

ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ 03 Δεκ 2020 | 12:38

Ξεκίνησε η διαδικασία αδειοδότησης του υδατοδρόμιου Ιεράπετρας Κρήτης

Επεσαν οι υπογραφές για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου Ιεράπετρας στην Κρήτη.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 03 Δεκ 2020 | 11:46

Γεωργιάδης: Με 2.000 κρούσματα την ημέρα δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε πρώτα το άνοιγμα της αγοράς

"Με 2000 κρούσματα κορονοϊού και 611 διασωληνωμένους το πρώτο μέλημα μας δεν μπορεί να είναι το άνοιγμα της οικονομίας", ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΜΕ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 03 Δεκ 2020 | 11:32

Χατζιδάκης: Τέλος στη φάμπρικα με βίλες από... ιδιωτικά εκκλησάκια εκτός σχεδίου

Ιδιώτες, έβγαζαν οικοδομικές άδειες ναϋδρίων σε εκτάσεις - στις οποίες απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη μορφή δόμησης, λέει ο κ. Χατζηδάκης

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΦΕΤΟΣ 03 Δεκ 2020 | 08:29

Δώρο Χριστουγέννων: Σε ποιους μειώνεται κατά 9% λόγω αναστολών και σε ποιους αυξάνεται κατά 12% [παραδείγματα]

Σε μια περίοδο που όλα είναι πρωτόγνωρα, δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό με το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ CEO ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 02 Δεκ 2020 | 22:36

Άλμπερτ Μπουρλά: Μεγάλη επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη - Σχέδιο για 1.200 θέσεις εργασίας

Ο Άλμπερτ Μπουρλά αποκάλυψε πως 15-20% των αιτήσεων που δέχθηκε η Pfizer για τις θέσεις εργασίας προέρχεται από Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ 02 Δεκ 2020 | 21:12

ΔΕΗ: Επενδύσεις 3,4 δισεκ. ευρώ ως το 2023 προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο

Επενδύσεις 3,4 δισ. ευρώ ως το 2023 σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα και τηλεπικοινωνίες περιλαμβάνει το επιχειρησιακό σχέδιο

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 02 Δεκ 2020 | 18:52

Ανοίγουν τα εποχικά καταστήματα ενόψει Χριστουγέννων - Τι αλλάζει για τα σούπερ μάρκετ

Το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης