Αλαλούμ με τις νέες αντικειμενικές και τους φόρους των ακινήτων

Τώρα συνειδητοποίησε η κυβέρνηση πως η αυτόματη προσαρμογή των τιμών ζώνης των ακινήτων με βάση τα πραγματικά δεδομένα των συναλλαγών δεν είναι εφικτή.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Αλαλούμ με τις νέες αντικειμενικές και τους φόρους των ακινήτων

Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, τροποποιήθηκαν για τελευταία φορά πριν από 10 χρόνια, το 2007. Έκτοτε έγινε μόνο μια οριζόντια μείωση στις αρχές του 2016 με αναδρομική ισχύ από τον Μάιο του 2015 με αποτέλεσμα οι αντικειμενικές αξίες να μην έχουν καμία επαφή με τις πραγματικές.

Η σημερινή κυβέρνηση, αφού έπεισε τους δανειστές να της δώσουν χρονικό περιθώριο ενός έτους προκειμένου να προχωρήσει στην εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές –κανονικά αυτή η ιστορία θα έπρεπε να έχει λήξει από τον Δεκέμβριο του 2016- έφτασε και πάλι στο… παρά ένα για να διαπιστώσει αυτό που ήταν προφανές στην αγορά εδώ και μήνες: η εξαγγελία για αυτόματη προσαρμογή των τιμών ζώνης των ακινήτων με βάση τα πραγματικά δεδομένα των συναλλαγών δεν είναι εφικτή. Ο λόγος, τον οποίο παραδέχτηκε και δημόσια χθες η αρμόδια υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου, είναι ότι στην πραγματικότητα, η κτηματαγορά δεν λειτουργεί.

Οι συναλλαγές είναι ελάχιστες, οι περισσότερες αγοραπωλησίες γίνονται από λόγους ανάγκης και οι τιμές που αποτυπώνονται στα συμβόλαια αν χρησιμοποιούνταν για τον υπολογισμό των φόρων στα ακίνητα –και ειδικά του ΕΝΦΙΑ- θα υπήρχε πραγματικό πρόβλημα. Η φορολογητέα ύλη βάσει της οποίας θα υπολογιζόταν ο ΕΝΦΙΑ, ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων αλλά και όλοι οι φόροι μεταβίβασης θα κατέρρεε και το υπουργείο Οικονομικών θα υποχρεούνταν να αυξήσει υπέρμετρα τους φορολογικούς συντελεστές για να μην υπάρξει απώλεια φορολογικών εσόδων.

Για να αποφευχθεί αυτό το εφιαλτικό σενάριο και με δεδομένη την αδυναμία να αξιοποιηθεί –τουλάχιστον φέτος- η ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τα στοιχεία από τις μεταβιβάσεις ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών θα καταφύγει στην παραδοσιακή λύση που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες.

Το έργο της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, θα αναλάβουν οι τοπικές επιτροπές οι οποίες και θα αξιοποιήσουν τα όποια στοιχεία συναλλαγών. Να τι δήλωσε σχετικά η Κατερίνα Παπανάτσιου σε σχετική ομιλία της «η λειτουργία των τοπικών επιτροπών είναι απαραίτητη και στη νέα εποχή χωρίς βεβαίως να αίρεται το ερώτημα πώς οι επιτροπές θα προσδιορίσουν τις αντικειμενικές αξίες εκεί που δεν υπάρχουν συναλλαγές. Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα αλλά και να λυθούν άλλα ζητήματα που έχουν διαπιστωθεί στο παρελθόν, όπως είναι η ταχύτητα και η τάση υποτίμησης των αξιών λόγω τοπικών συμφερόντων, σχεδιάζουμε έναν άλλο τρόπο λειτουργίας των επιτροπών, ώστε να μπορούν όχι μόνο να συσταθούν άμεσα αλλά να δώσουν τα αποτελέσματα ταχύτατα, έγκυρα, με ενιαίο τρόπο και εντός των προθεσμιών. Επιπλέον σχεδιάζουμε τη δημιουργία μιας δευτεροβάθμιας επιτροπής η οποία θα παρεμβαίνει όταν διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές που δίνουν οι τοπικές επιτροπές ώστε να προλαμβάνονται στρεβλώσεις μικροπολιτικής φύσης.

Στις εβδομάδες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του χρόνου, οι τοπικές επιτροπές θα πρέπει να παραδώσουν τις εκτιμήσεις τους για τις τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα. Αν αλλάξουν οι «χάρτες» του αντικειμενικού συστήματος ή όχι είναι ένα κρίσιμο ζήτημα καθώς όσο πιο «πολύπλοκες» γίνουν οι αλλαγές, τόσο περισσότερο θα δυσκολευτεί η ΑΑΔΕ να εκτιμήσει το δημοσιονομικό κόστος στον ΕΝΦΙΑ από τις αλλαγές στις τιμές ζώνης. Σε κάθε περίπτωση η εκτίμηση του δημοσιονομικού κόστους είναι απαραίτητη καθώς θα πρέπει και το 2018 να εισπραχθούν 3,15 δις. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ. Προφανώς, η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ είναι πλέον δεδομένο ότι θα υπάρξουν και ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη σε σχέση με το 2017. Υποψήφια θύματα, θα είναι και φέτος οι έχοντες μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 25 Νοε 2020 | 20:41

Η άνοδος και η πτώση του Μπάμπη Βωβού- Ο εμβληματικός εργολάβος που άλλαξε την εικόνα των Βορείων Προαστίων

Ο επιχειρηματίας άλλαξε την όψη των Βορείων Προαστίων έπεσε θύμα της κρίσης και του Βοτανικού

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ NBC 25 Νοε 2020 | 09:59

Η πρώτη συνέντευξη Μπάιντεν: Η θητεία μου δε θα είναι τρίτη θητεία Ομπάμα

"Θέλω αυτή η χώρα να είναι ενωμένη", είπε ο Μπάιντεν στην πρώτη του συνέντευξη. "Θα έβαζα και έναν που έχει ψηφίσει Τραμπ στην κυβέρνηση".

ΜΠΟΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 24 Νοε 2020 | 09:57

"Κούρεμα" φόρου 50% για όσους έρθουν να εργαστούν στην Ελλάδα - Φορολογικά κίνητρα από το ΥΠΟΙΚ

Προσκλητήριο με "κούρεμα" φόρων στους Έλληνες του εξωτερικού για να έρθουν στην Ελλάδα.

ΡΟΛΟΣ ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΤΟΝ ΤΖΟΝ ΚΕΡΙ 24 Νοε 2020 | 08:06

Τζο Μπάιντεν: Αυτά είναι τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ - Με "άρωμα" Ομπάμα

Έτοιμος να κυβερνήσει ο Μπάιντεν στις ΗΠΑ - Ποιοι θα είναι στο τιμόνι της κυβέρνησης.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 23 Νοε 2020 | 07:29

Βήμα – βήμα το σχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς τα Χριστούγεννα: "Οχι" ειδικών για την εστίαση, τι θα γίνει με τα σχολεία

Η αγορά θα ανοίξει όταν υπάρξει μείωση των κρουσμάτων, στην οποία ελπίζουν οι ειδικοί την ώρα που το Σαββατοκύριακο θρηνήσαμε 211 θύματα.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 22 Νοε 2020 | 20:10

ΗΠΑ: Ανακοινώνει τα πρώτα μέλη της κυβέρνησής του ο Μπάιντεν - "Θα συνεργαστούμε με τον νικητή", λέει ο Πούτιν

Στις 20 Ιανουαρίου ο Μπάιντεν θα ορκιστεί ως ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών - Την Τρίτη θα ανακοινώσει τα ονόματα των πρώτων μελών της κυβέρνησής του.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ "ΣΟΒΑΡΗΣ" ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ 22 Νοε 2020 | 17:57

Επίθεση Φίλη για τις εικόνες με στρατιωτικά και θρησκευτικά σύμβολα στη Βουλή - Στυγνή προσβολή της Δημοκρατίας

Ο Νίκος Φίλης άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την προβολή εικόνων με στρατιωτικό και θρησκευτικό περιεχόμενο στο κτίριο της Βουλής.

ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΦΟΒΟΙ ΜΑΣ 22 Νοε 2020 | 13:38

"Κοράκια" made in SYRIZA

Είναι προφανές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και αν ακούγεται απίστευτο, "επενδύει" στους θανάτους.

«ΦΕΡΕΙ ΑΚΕΡΑΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ» 20 Νοε 2020 | 19:52

Τσίπρας: Εγκληματικά ανίκανη και ιδεοληπτική η κυβέρνηση για να διαχειριστεί την πανδημία

"H κυβέρνηση είναι ήδη υπόλογη στη συνείδηση των πολιτών", δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ 19 Νοε 2020 | 23:44

Επίταξη ιδιωτικών κλινικών: Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις κομμάτων, ειδικών και social media

Υπέρ της επίταξης των ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών τάσσεται οι κοινή γνώμη

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 16 Νοε 2020 | 09:40

Το ξέσπασμα της Ακρίτα κατά της κυβέρνησης για το Πολυτεχνείο: "Βγάλτε τον σκασμό; Σοβαρά τώρα;"

Με μία αιχμηρή ανάρτηση η κ. Ακρίτα σχολίασε, όπως λέει, τον "κυβερνητικό αυταρχισμό", αναφορικά με την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.

16 Νοε 2020 | 07:34

Πολιτική σύγκρουση για το Πολυτεχνείο: Μέτωπο από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 - Αμετακίνητη η κυβέρνηση

Τα κόμματα της Αριστεράς εξακολουθούν να καταγγέλλουν την κυβέρνηση που αποφάσισε να μην πραγματοποιηθούν φέτος οι εορτασμοί και η καθιερωμένη πορεία του Πολυτεχνείου.

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΕΥΡΕΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ 15 Νοε 2020 | 13:55

Χάρτης ενοικίων: Σε αυτές τις περιοχές της Αττικής νοικιάζετε σπίτι έως 550 ευρώ [πίνακας]

Σπάνιο γεγονός αποτελεί πλέον η εύρεση κατοικίας, κατάλληλης για οικογένεια, με μηνιαίο μίσθωμα έως 550 ευρώ, στο σύνολο σχεδόν του νομού Αττικής.