Follow us

Αλέξης Πατέλης: Το Ελλάδα 2.0 θα δημιουργήσσει 180 χιλιάδες νέες θεσεις εργασίας

Το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 θα μειώσει τις ανισότητες

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αλέξης Πατέλης

1. Με το Ελλάδα 2.0 θέτουμε ως στόχο τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας έως το 2026 και την αύξηση του ΑΕΠ κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον. Ποιες είναι όμως οι προϋποθέσεις για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι;

Η Τράπεζα της Ελλάδος μελέτησε όντως το Ελλάδα 2.0 και με οικονομετρική ανάλυση προβλέπει ότι το πρόγραμμα θα δημιουργήσει 180.000 νέες θέσεις εργασίας και θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ ύψους 7 μονάδων μέχρι το 2026. Προϋπόθεση επίτευξης των στόχων αυτών, προφανώς, είναι η πιστή εφαρμογή των 175 έργων και μεταρρυθμίσεων. Άλλωστε, το ΑΕΠ μακροπρόθεσμα αυξάνεται κυρίως μέσω των μεταρρυθμίσεων.

2. Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν φέρνει μόνο επενδύσεις αλλά και μεταρρυθμίσεις. Ποιες θεωρείτε ως τις σημαντικότερες;

Το πρόγραμμα είναι συνεκτικό και ίσως δεν είναι απολύτως σωστό να επιλέγουμε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Ενδεικτικά να αναφέρω πως μέσα στο πλούσιο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται η απλοποίηση των αδειών ΑΠΕ, η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, η πολεοδομική και χωροταξική μεταρρύθμιση, η ανάπτυξη υποδομών επεξεργασίας αστικών λυμάτων, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η μετάβαση σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις, ο ψηφιακός μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η αναβάθμιση των ερευνητικών κέντρων της χώρας, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος αναβάθμισης δεξιοτήτων, η μεταρρύθμιση ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η ενίσχυση βρεφονηπιακών σταθμών, η καταπολέμηση της κλοπής πνευματικών δικαιωμάτων καλλιτεχνών και πολλά ακόμη.

3. Αρκεί το "Ελλάδα 2.0" για να καλύψει το λεγόμενο "επενδυτικό κενό"; Γεγονός που συνιστά μόνιμο πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια για την ελληνική οικονομία. Θα λειτουργήσεις ως πολλαπλασιαστικός μηχανισμός για να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι επενδύσεις;

Το Ελλάδα 2.0 βασίστηκε στην έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη αλλά και στις οικονομικές προτεραιότητες και προεκλογικες δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όπως και στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Η χώρα μας έχει ένα επενδυτικό κενό που θα πρέπει να καλύψει για να διατηρήσει μεσομακροπρόθεσμα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για αυτό και η προτεραιοποίηση των επενδύσεων αποτελεί κεντρικό άξονα του Ελλαδα 2.0 τόσο στο σκέλος των επιδοτήσεων όσο και των δανείων.

4. Για την ελληνική δημόσια διοίκηση προκύπτει μια διπλή πρόκληση: να "τρέξει" ταυτόχρονα το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 και το καινούργιο ΕΣΠΑ με τους πόρους να ανέρχονται ακόμη και στα 70 δισ. ευρώ. Μπορεί η ελληνική δημόσια διοίκηση να αντεπεξέλθει σε αυτή την πρόκληση;

Έχουν συσταθεί ειδικές ομάδες που διαχειρίζονται τα προγράμματα. Δεν έχουμε επιλογή να αποτύχουμε.

5. Οι τράπεζες καλούνται να παίξουν έναν κομβικό ρόλο όσον αφορά στην υλοποίηση των επενδύσεων καθώς θα είναι ουσιαστικά αυτές οι οποίες θα κρίνουν ποιες επενδύσεις θα ενταχθούν και ποιες όχι στα προγράμματα. Είναι έτοιμες γι’ αυτή την πρόκληση;

Βεβαίως. Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες αλλά και την EBRD και την EIB για το πλαίσιο διαχείρησης των δανείων. Όπως ξέρετε υπάρχουν πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας για την χρηματοδότηση των επενδύσεων. Βάσει αυτών, έμφαση δίνεται στις πράσινες & ψηφιακές επενδύσεις, την έρευνα και την καινοτομία, τις εξαγωγές καθώς και τις συγχωνεύσεις και συνεργασίες.

6. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα περιορίσουν ή όχι τις εισοδηματικές ανισότητες; Θα διαχυθεί η ανάπτυξη στο σύνολο της οικονομίας ή υπάρχει ο κίνδυνος να ευνοηθούν οι ισχυρότεροι;

Το Ελλάδα 2.0 θα μειώσει τις ανισότητες. Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο πρόγραμμα από όλα, αυτό της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, απευθύνεται ακριβώς στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, και βέβαια δίνει δουλειές σε πολλούς τεχνίτες. Το ίδιο ισχύει και για τα προγράμματα κατάρτισης που απευθύνονται σε άνεργους ή σε όσους θέλουν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους. Αντίστοιχα αποτελέσματα έχουν και τα προγράμματα στήριξης της ψηφιοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα.

7. Η ενεργειακή κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο την ανάγκη πραγματοποίησης "πράσινων" επενδύσεων. Υπάρχει περίπτωση να ζητηθεί ανακατανομή των κονδυλίων του Ελλάδα 2.0 ώστε να τονωθούν ακόμη περισσότερο οι πράσινες επενδύσεις.

Ας εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε πρώτα. Οι πράσινες επενδύσεις θα οδηγήσουν μεσοπρόθεσμα σε μείωση της τιμής ενέργειας. Αυτό θα γίνει μέσω των ΑΠΕ αλλά και της καλύτερης ενεργειακής διασύνδεσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ EUROSTAT 01 Ιουλ 2022 | 12:20

Νέα εκτίναξη του πληθωρισμού τον Ιούνιο: Σκαρφάλωσε στο 12%

Σύμφωνα με την Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 12% - Στο 8,6% αναμένεται να φτάσει στην Ευρωζώνη.

ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΑΝΟΔΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ 01 Ιουλ 2022 | 07:50

Τα ρεκόρ ακρίβειας του Ιουνίου: Ράλι 55% στο φυσικό αέριο και πανάκριβη αμόλυβδη σπρώχνουν τον πληθωρισμό προς το 11%

Η Eurostat θα ανακοινώσει τον εναρμονισμένο δείκτη για τον Ιούνιο και όλα δείχνουν ότι θα "πιάσουμε" ένα υψηλότερο ποσοστό από το 10,5% του Μαΐου.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΙΔΕΑ 01 Ιουλ 2022 | 07:34

i-mall Micro Market: Σε λειτουργία το πρώτο ρομποτικό κατάστημα μικρολιανικής στην Ελλάδα

Τα εγκαίνια του καινοτόμου καταστήματος i-mall Micro Market πραγματοποιήθηκαν χτες το απόγευμα, στην περιοχή της Νέας Σμύρνης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Ιουλ 2022 | 07:09

Πρεμιέρα σήμερα για την ψηφιακή κάρτα εργασίας: Οσα πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες

Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο ελεγκτής θα γνωρίζει, πριν από τον έλεγχο, πόσοι και ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται στον χώρο εργασίας.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΚΡΕΚΑ 30 Ιουν 2022 | 20:26

Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του "Εξοικονομώ 2021" - Τις 800.000 αναμένεται να φτάσουν οι αιτήσεις για την ανακύκλωση συσκευών

Από 1η Ιουλίου μειώνεται μόνιμα η αύξηση των τιμών ρεύματος κατά 80% σε όλα τα νοικοκυριά.

30 Ιουν 2022 | 19:01

Lamda Development: Μνημόνιο συνεργασίας με CGS και PRODEA Investments για την ίδρυση σχολείου στο Ελληνικό

Η Lamda Development έχει αναλάβει την ολοκληρωμένη μητροπολιτική ανάπλαση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ 30 Ιουν 2022 | 18:35

Υπερταμείο: Άμεσες επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ έως το 2024 στην ελληνική οικονομία - Τα έργα που "τρέχουν"

Η διοίκηση του Υπερταμείου παρουσίασε τους τρεις "mega" δείκτες απόδοσης για το 2024 που είναι συνδεδεμένοι άρρηκτα με την οικονομία.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ REUTERS 30 Ιουν 2022 | 17:22

Το Reuters αποκαλύπτει το μυστικό σχέδιο της ΕΚΤ: Γιατί θα αγοράζει ομόλογα από Ελλάδα και άλλες τρεις χώρες

Η ΕΚΤ έχει χωρίσει τις χώρες της Ευρωζώνης σε τρεις ομάδες -δωρητές, λήπτες, ουδέτερες- με βάση το μέγεθος και την ταχύτητα αύξησης των περιθωρίων των ομολόγων

ΕΡΩΤΗΜΑ 30 Ιουν 2022 | 15:28

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ερευνά "τα μυστήρια" με την τιμή της βενζίνης: Οι αυξήσεις περνούν αμέσως στα πρατήρια, οι μειώσεις...καθυστερούν

Το ερώτημα για την τιμή της βενζίνης αναλύεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και αναμένεται "κανονιστική παρέμβαση"

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 2002 30 Ιουν 2022 | 13:58

Ίδρυμα Vodafone: 20 χρόνια προσφοράς στον άνθρωπο και την Ελλάδα

Ο εορτασμός των 20 ετών αποτελεί ένα ορόσημο για το Ίδρυμα Vodafone.

ΑΦΟΡΑ 2.500 ΠΟΛΙΤΕΣ 30 Ιουν 2022 | 11:51

Power Pass: Νέα αίτηση θα κάνουν όσοι αλλάξουν στοιχεία κατοικίας- Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πλατφόρμας

Εκ νέου αίτηση θα μπορούν να υποβάλουν όσοι πολίτες αλλάξουν στοιχεία κατοικίας από απόψε το βράδυ.

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 30 Ιουν 2022 | 09:40

"Χουνέρι" του ΣτΕ στους συνταξιούχους με τα αναδρομικά - Ψάχνουν πολιτική λύση

Η απόφαση του ΣτΕ που έβαλε "φρένο" στις ελπίδες εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων για νέο γύρο αναδρομικών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ 30 Ιουν 2022 | 07:45

Βενζίνη - Μικρή υποχώρηση των τιμών: Πού κινούνται σε οκτώ νομούς

Μικρή υποχώρηση παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες η τιμή της βενζίνης. Δείτε ενδεικτικά στις τιμές την τελευταία εβδομάδα σε οκτώ νομούς.