Αλλαγή στάσης του ΤΕΕ υπέρ της επένδυσης στο Ελληνικό

Προτάσεις για να προχωρήσει το έργο της αξιοποίησης του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό και γενικότερα οι επενδύσεις στη χώρα θέτει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γ. Στασινός.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αλλαγή στάσης του ΤΕΕ υπέρ της επένδυσης στο Ελληνικό

Προτάσεις για να προχωρήσει το έργο της αξιοποίησης του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό και γενικότερα οι επενδύσεις στη χώρα θέτει προς συζήτηση ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός, ο οποίος διευκρινίζει πως ουδέποτε τα αρμόδια όργανα του Επιμελητηρίου υιοθέτησαν μελέτη για το εν λόγω έργο.

Το ΤΕΕ το προηγούμενο διάστημα πρωταγωνίστησε στην κατεύθυνση της απόρριψης της πρότασης των επενδυτών με επικεφαλής τη Lamda για το Ελληνικό, έχοντας ως επιχείρημα μελέτη η οποία είχε παρουσιαστεί από τον πρώην πρόεδρο του Επιμελητηρίου -δηλαδή τον σημερινό υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη- και η οποία υποστήριζε ότι ο σχεδιασμός που έχει προκριθεί είναι ασύμφορος για το ελληνικό Δημόσιο. Ωστόσο σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική», ο κ. Στασινός είπε:

Οι δηλώσεις του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργου Στασινού

«Κατ’ αρχάς, το ΤΕΕ δεν πρωταγωνίστησε σε καμία κατεύθυνση. Ισως πρωταγωνίστησε ο προηγούμενος πρόεδρος και νυν υπουργός. Επίσης, η μελέτη που χρησιμοποιήθηκε ήταν μια μελέτη δύο επιστημόνων, η οποία είχε ανατεθεί από το ΤΕΕ, αλλά ποτέ δεν υιοθετήθηκε από οποιοδήποτε όργανο διοίκησης του ΤΕΕ. Θα μπορούσε να είχε ανατεθεί και σε δύο άλλους επιστήμονες που ενδεχομένως θα είχαν διαφορετική άποψη. Οσον αφορά τη συγκεκριμένη επένδυση, είναι ευθύνη της κυβέρνησης άμεσα να πετύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το δημόσιο συμφέρον. Επειτα, όμως, από τη συμφωνία θα πρέπει να αρχίσει το έργο όσο το δυνατόν συντομότερα, γιατί αυτό θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση πολλών κλάδων της αγοράς που τείνουν να εξαφανιστούν. Σε αυτήν την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας το ΤΕΕ, σαν τεχνικός σύμβουλος της κυβέρνησης, θα είναι “παρών”, αποδεικνύοντας τον θεσμικό του ρόλο. Για να προχωρήσει το έργο απρόσκοπτα, προτείνουμε να δημιουργηθεί μία κοινή ομάδα που θα αποτελεί τον τεχνικό σύμβουλο του έργου, αποτελούμενη από το ΤΕΕ, το Πολυτεχνείο, την Περιφέρεια και τους Δήμους που συνορεύουν με το Ελληνικό, με συντονιστή το ΤΕΕ. Και επειδή το έργο είναι υπερτοπικού χαρακτήρα, καλό θα είναι σε αυτή την ομάδα να συμμετέχουν επιπλέον οι Δήμοι Αθηναίων και Πειραιά».

Για τις αδειοδοτήσεις σημείωσε:

«Το θέμα των επενδύσεων είναι πολυδιάστατο. Χρειάζεται σταθερό οικονομικό περιβάλλον, κάτι που δεν υπάρχει, χρειάζεται σταθερό φορολογικό καθεστώς και κατά το δυνατόν φιλικό προς τις επενδύσεις, που επίσης δεν υπάρχουν. Χρειάζεται επίσης διαδικασία αδειοδότησης χωρίς “γρηγορόσημα” και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Στα δύο πρώτα το ΤΕΕ μπορεί να καταθέτει προτάσεις, αλλά εξαρτώνται από τις προθέσεις και τις δράσεις της κυβέρνησης. Στο θέμα των αδειοδοτήσεων το ΤΕΕ προτείνει τη θέσπιση ηλεκτρονικής αδειοδότησης από την αρχή μέχρι το τέλος. Ετσι τελειώνουμε με τη διαφθορά και έχουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Μετά το πετυχημένο ηλεκτρονικό σύστημα δηλώσεων αυθαιρέτων, το ΤΕΕ έχει ήδη έτοιμα τα ηλεκτρονικά συστήματα για την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών και για την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου. Περιμένουμε μόνο την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τις οικοδομικές άδειες και την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) για την ταυτότητα του κτηρίου. Επόμενο βήμα είναι οι άδειες λειτουργίας, οι οποίες πρέπει να απλοποιηθούν και να εκδίδονται ηλεκτρονικά. Αναφέρομαι και στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις αλλά και στις άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίες μπορούν να εκδίδονται ηλεκτρονικά με ευθύνη του μηχανικού».

Για την προσέλκυση επενδύσεων σχολίασε:

«Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της χώρας μας είναι η απεριόριστη φυσική ομορφιά και η γεωγραφική της θέση. Ενδεικτικά, ο τουρισμός και όλες οι υποστηρικτικές και συνδεδεμένες δραστηριότητες, η ενέργεια, η εφοδιαστική αλυσίδα και η έξυπνη μεταποίηση είναι τομείς που μπορούν να στηριχθούν σε αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα». Προσέθεσε επίσης: «Για την προσέλκυση επενδύσεων χρειάζεται να λύσουμε τα ζητήματα που προανέφερα, δηλαδή το σταθερό και φιλικό προς τις επενδύσεις φορολογικό καθεστώς και το θέμα της γρήγορης και χωρίς αναρίθμητα εμπόδια αδειοδότησης, που μπορεί να λυθεί με την ηλεκτρονική αδειοδότηση τόσο των οικοδομικών αδειών όσο και των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων».

Και, τέλος, το Κτηματολόγιο

«Πρέπει να τελειώνουμε επιτέλους τόσο με τα θέματα ιδιοκτησίας, άρα να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος το Κτηματολόγιο, όσο και με τα θέματα χωροταξίας και χρήσεων γης. Για να το πω με απλά λόγια, πρέπει να ξέρει ο καθένας, είτε πολίτης είτε επενδυτής, τι μπορεί να κάνει και πού. Να βρίσκει ο καθένας εύκολα και γρήγορα, ηλεκτρονικά, με λίγα κλικ, τις χρήσεις γης που επιτρέπονται σε κάθε ακίνητο» σημείωσε. «Η νομοθεσία υπάρχει, αλλά χρειάζεται δουλειά για να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο ψηφιακό σύστημα. Πρέπει, όμως, η Πολιτεία να φροντίσει τώρα να δώσει λύσεις σε αυτές τις τρεις προϋποθέσεις ανάπτυξης: σταθερό και φιλικό φορολογικό πλαίσιο, ηλεκτρονική αδειοδότηση και χρήσεις γης. Αλλιώς οι επενδυτές θα έρχονται και θα φεύγουν τρέχοντας. Οπως, δηλαδή, συμβαίνει μέχρι σήμερα», κατέληξε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΣΤΟ 10,25% ΑΠΟ ΤΟ 8,25% 24 Σεπ 2020 | 15:40

Τουρκία: Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για να σταματήσει την κατρακύλα της λίρας

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κόντρα στις εντολές Ερντογάν

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΜΠΕΡΔΕΜΑ 24 Σεπ 2020 | 14:09

Υπ. Μεταφορών: Θα έρθει νόμος για να μπορούν οι οδηγοί ΙΧ να "καβαλάνε μηχανή" έως 125 cc χωρίς εξετάσεις

Διευκρίνιση του υπουργείου Μεταφορών στο θέμα της οδήγησης μηχανής έως 125 κυβικά από κατόχους διπλώματος αυτοκινήτου χωρίς να περνούν εξετάσεις.

ΑΝΑΝΕΩΣΤΕ ΜΕ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ 24 Σεπ 2020 | 13:54

Αλλάζει το σπίτι με τη νέα σειρά χρωμάτων και βερνικιών "Praktiker"

Με ανανεωμένη και μοντέρνα συσκευασία, η συγκεκριμένη σειρά χρωμάτων και βερνικιών "Praktiker" ήρθε για να μας χαρίσει έμπνευση.

ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΟΛΕΣ 24 Σεπ 2020 | 11:40

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3 μηνών κινούνται οι μετοχές

Ένα νέο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού αύξησε τους φόβους για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάκαμψης.

ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ 24 Σεπ 2020 | 11:18

Διευκρινίσεις της MIG για την πώληση της συμμετοχής της στην Vivartia

H MIG θα διαπραγματευθεί με γνώμονα το εταιρικό συμφέρον.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΑΛΛΑΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 24 Σεπ 2020 | 11:14

Creta Farms: Το μεγάλο κόλπο των αδελφών Δομαζάκη - Η αποκάλυψη του Capital.gr

Tο capital.gr αποκαλύπτει μια νέα ακόμη πιο σοβαρή πτυχή για τα έργα και τις ημέρες των Αφών Δομαζάκη.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 24 Σεπ 2020 | 07:51

Πρωτοφανής ανταπόκριση στο πρόγραμμα "Γέφυρα": Πάνω από 5.000 αιτήσεις την ημέρα – Ζητείται παράταση

Οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ" ξεπέρασαν αισίως τις 110.000 σε μια πρωτοφανή ανταπόκριση για πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων πράσινων και κόκκινων.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΔΙΑΤΑΞΗ 23 Σεπ 2020 | 21:51

Αναστέλλεται για ένα έτος το τέλος της συνδρομητικής τηλεόρασης

Στην αναστολή, για ένα έτος, του τέλους της συνδρομητικής τηλεόρασης προχωρά το υπουργείο Οικονομικών

OΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ 23 Σεπ 2020 | 21:32

Τηλεργασία: Όλες οι διευκρινήσεις για τις δηλώσεις στην ΕΡΓΑΝΗ - Την Παρασκευή η δήλωση

Την Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, η προαναγγελία του προσωπικού που απασχολείται υποχρεωτικά εξ αποστάσεως στο Π.Σ. "ΕΡΓΑΝΗ"

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΙΤΣΙΛΗ 23 Σεπ 2020 | 20:36

Ενοίκια: Παρατάσεις στις προθεσμίες για τις δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων - Ολες οι ημερομηνίες

Παράταση προθεσμιών υποβολής δηλώσεων για ενοίκια, δηλώσεων covid και δηλώσεων βραχυχρόνιας μίσθωσης

ΜΕΣΩ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ 23 Σεπ 2020 | 20:10

ΕΚΤ: Σχέδια για πώληση "κόκκινων δανείων" και σε μικρότερους επενδυτές

Την πώληση προβληματικών δανείων ύψους εκατοντάδων δισεκ. ευρώ επεξεργάζεται η ΕΚΤ

ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ 23 Σεπ 2020 | 19:03

Ράλι για τα ελληνικά ομόλογα - Λίγο πάνω από το 1% το 10ετές

Η Ελλάδα βρίσκεται στην όγδοη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης με κριτήριο την αξία των ομολόγων που έχει αγοράσει η ΕΚΤ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 23 Σεπ 2020 | 18:32

Ολοκληρώνεται η Κτηματογράφηση στον Δήμο της Αθήνας

Για πρώτη φορά όλη η διαδικασία ψηφιακά