
Κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή η τροπολογία για τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.
Ύστερα από το «πήγαινε-έλα» της προηγούμενης εβδομάδας, σήμερα, επανήλθε η διάταξη που προβλέπει ότι οι συντάξεις μέχρι και το 2020 θα υπολογίζονται με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή ενώ ο δείκτης μισθών, θα χρησιμοποιηθεί από το 2021 και μετά. (εφόσον βεβαίως έχει αναπτυχθεί μέχρι τότε).
Πρακτικά, με το που θα ψηφιστεί η τροπολογία θα επηρεαστούν τόσο οι καινούργιες συντάξεις που θα χορηγηθούν με βάση τον «νόμο Κατρούγκαλου» όσο και η προσωπική διαφορά η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης.
Με την ίδια τροπολογία παρέχεται το δικαίωμα χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ και στα μέλη της οικογένειάς τους, από 1.3.2017 έως 28.2.2018.
Προϋπόθεση είναι να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης είτε το προηγούμενο ημερολογιακό έτος είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.
Επίσης, παρατείνεται για το ίδιο χρονικό διάστημα και η ασφάλιση για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε είδος από τον ΕΦΚΑ των ασφαλισμένων του τ. Ο.Α.Ε.Ε., ηλικίας από 30 έως 65 ετών που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους, έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου δεύτερου του ν. 3845/2010 (Α΄ 65) και παραμένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι.
Προϋπόθεση για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΑΕΕ είναι να μην έχουν οφειλές προς το Ταμείο ή να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και να τηρείται η ρύθμιση. Υπάρχει ξεχωριστή διάταξη που διευκρινίζει ότι από 1.1.17 και μετά, η εισφορά για τον κλάδο εφάπαξ ανέρχεται στο 4% για όλους τους ασφαλισμένους.
Αναλυτικά, όπως αναφέρουν οι συνοδευτικές εκθέσεις, με την προωθούμενη τροπολογία:
«Συμπληρώνονται - τροποποιούνται οι διατάξεις του νόμου 4387/2016 ως εξής:
Α) επανακαθορίζεται από την ημερομηνία ισχύος του ανωτέρου νόμου (12.5.2016) ο τρόπος υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του ανταποδοτικού μέρους σύνταξης κύριας ασφάλισης υπαλλήλων – λειτουργών του Δημοσίου και στρατιωτικών καθώς και ασφαλισμένων του ιδιωτικού τομέα. Συγκεκριμένα, για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του ασφαλισμένου για κάθε ημερολογιακό έτος, αναπροσαρμοζόμενες για το διάστημα έως και το 2020 και εφεξής με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών που υπολογίζεται επίσης από την ΕΛΣΤΑΤ (ο ισχύον τρόπος υπολογισμού γίνεται βάσει του δείκτη μεταβολής μισθών υπολογιζόμενου από την ΕΛΣΤΑΤ). Παρέχεται εξουσιοδότηση στους αναφερόμενους Υπουργούς για τον καθορισμό των αναγκαίων λεπτομερειών και της διαδικασίας εφαρμογής του δείκτη μεταβολής μισθών της ΕΛΣΤΑΤ για την ανωτέρω αναπροσαρμογή
Β) Προβλέπεται ότι ο ανωτέρω εισαγόμενος τρόπος υπολογισμού εφαρμόζεται, σε σχέση με τους υπαλλήλους – λειτουργούς του Δημοσίου και τους στρατιωτικούς καθώς και τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα για την αναπροσαρμογή:
- των συντάξιμων αποδοχών για τον προσδιορισμό του ύψους της καταβαλλόμενης εισοφράς σε περίπτωση εξαγοράς για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισής του
- του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών για τις οποίες καταβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές, για τον προσδιορισμό του ποσοστού της ασφαλιστικής εισφοράς που καταβάλλεται σε περίπτωση προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισής τους
- του μηνιαίου εισοδήματος παλαιών και νέων ασφαλισμένων που υπάγονται στην ασφάλιση του τέως ΕΤΑΑ καθώς και για τους αυτοαπασχολούμενους απόφοιτους σχολών Ανώτατης εκπαίδευσης που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους επιμελητήρια με την μορφή ΝΠΔΔ για τον προσδιορισμό της ασφαλιστικής τους οφειλής σε σχέση με το προβλεπόμενο ποσοστό καταβολής εισφορών τους κατά τα πέντε πρώτα έτη ασφάλισής τους
- του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών για τον υπολογισμό του ποσού της εφάπαξ παροχής μισθωτών και αυτοτελώς απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα για τον χρόνο ασφάλισης που έχει διανυθεί εως την 31.12.2013
2α. Παρατείνονται εκ νέου μέχρι τις 28.2.2018 (έληξε 28.2.2017) η κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθένειας σε είδος των : ασφαλισμένων του τ. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ κ.α.
...
Επεκτείνεται από 1.1.2017 και στους παλαιούς ασφαλισμένους (εως 31.12.1992) ο ισχύον για τους νέους ασφαλισμένους τρόπος υπολογισμού των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών για την λήψη εφάπαξ παροχής από το ΕΤΕΑΕΠ».
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr