Αλλάζουν όλα στα επιδόματα - τα κριτήρια για το επίδομα γέννας

Μετά την αλλαγή του πλαισίου για το επίδομα θέρμανσης, ο προϋπολογισμός του είναι πιθανό να ενισχυθεί με ένα πρόσθετο κονδύλι που θα μοιραστεί στις αρχές του 2020.

Αλλάζουν όλα στα επιδόματα - τα κριτήρια για το επίδομα γέννας

Νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στη Βουλή ολοκληρώνει την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης σε αυτή τη φάση.

Έτσι, μετά την αλλαγή του πλαισίου για το επίδομα θέρμανσης –ο προϋπολογισμός του οποίου είναι πιθανό να ενισχυθεί με ένα πρόσθετο κονδύλι που θα μοιραστεί στις αρχές του 2020- αλλά και την ανακοίνωση για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε πολύτεκνους, γονείς παιδιών με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους, κατατίθεται στη Βουλή η διάταξη για το επίδομα γέννας ενώ αλλάζει η ημερομηνία καταβολής όλων των επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους. Επίσης, μπαίνει καινούργιο κριτήριο χορήγησης του επιδόματος τέκνων.

Το επίδομα νεογέννητου παιδιού θα ανέρχεται στα 2000 ευρώ –όπως έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός- και θα χορηγείται στους γονείς όλων των παιδιών που θα γεννηθούν μετά την 1/1/2020. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τα εξής:

1. Θεσπίζεται (υψηλό) εισοδηματικό όριο ώστε να είναι πολύ λίγα τα νοικοκυριά που θα αποκλείονται. Έτσι, μια μόνη μητέρα που θα αποκτήσει παιδί, θα εισπράττει το επίδομα αρκεί το εισόδημά της να μην ξεπερνά τα 40.000 ευρώ. Το ζευγάρι θα έχει εισοδηματικό όριο στα 60.000 ευρώ ενώ αν υπάρχουν ήδη παιδιά, θα προστίθενται 10.000 ευρώ επιπλέον. Έτσι, ζευγάρι με ένα παιδί που θα αποκτήσει και δεύτερο τέκνο μέσα στο 2020, θα πάρει το επίδομα των 2000 ευρώ ακόμη και αν το οικογενειακό εισόδημα φτάνει στα 70.000 ευρώ.

2. Το επίδομα θα χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση θα δίδεται λίγες ημέρες μετά τη γέννηση του παιδιού. Θα αντιστοιχεί είτε στο 75% είτε στο 50% του επιδόματος ενώ οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Η δεύτερη δόση (το υπόλοιπο 25% ή 50%) θα δίδεται έξι μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού.

Κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου, εκτιμάται ότι το επίδομα θα καταβληθεί σε περίπου 90.000 οικογένειες. Στην κυβέρνηση, ελπίζουν ότι και αυτό το μέτρο θα αποτελέσει ένα κίνητρο για να σταματήσει η κατακόρυφη μείωση στον αριθμό των γεννήσεων.

Από το νέο έτος και μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, όλα τα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλονται στους δικαιούχους μέσα στην τελευταία εργάσιμη εκάστου μήνα. Πρόκειται:

1. Για το επίδομα τέκνων με ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 900 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Το επίδομα τέκνων, καταβάλλεται σήμερα σε έξι διμηνιαίες δόσεις.

2. Για την καταβολή των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων

3. Για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

4. Για το επίδομα στέγασης (ή ενοικίου) το οποίο δικαιούνται περίπου 667 χιλιάδες πολίτες ή 260.000 νοικοκυριά και έχει προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

5. Για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίων

6. Για τη σύνταξη των υπερήλικων και

7. Για το επίδομα των ομογενών.

Στο επίδομα τέκνων μπαίνει καινούργιο κριτήριο χορήγησης πέραν των εισοδηματικών που προβλέπονται σήμερα. Δεν θα εισπράττει το επίδομα όποια οικογένεια δεν φροντίζει το τέκνο να κάνει την υποχρεωτική φοίτηση στο σχολείο. Αυτό το μέτρο θα λειτουργήσει ως ένας μοχλός πίεσης για να μην εγκαταλείπουν παιδιά το σχολείο πριν από την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής φοίτησης.

Το επίδομα θέρμανσης

Οι αιτήσεις χορήγησης του νέου αυξημένου επιδόματος θέρμανσης συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και ήδη εκτιμάται ότι έχουν γίνει αιτήσεις από τουλάχιστον 300.000 νοικοκυριά. Θεωρείται πλέον δεδομένο ότι ο αριθμός των αιτήσεων θα είναι πολύ μεγαλύτερος από τον περυσινό και αυτό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο πέραν της καταβολής του επιδόματος των 68 εκατ. ευρώ που θα γίνει στο τέλος του έτους, θα δοθούν και επιπλέον πόροι από τον προϋπολογισμό του 2020 στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Φωτό: Pixabay

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 15 Οκτ 2020 | 12:10

"Καθίζηση" στα κρατικά έσοδα Σεπτεμβρίου - Υποχώρησαν κατά 1,904 δις. ευρώ

Αναμενόμενη… καθίζηση στα φορολογικά έσοδα του Σεπτεμβρίου, τα οποία υποχώρησαν κατά 1,904 δις, σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί κατά τον περασμένο Νοέμβριο.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Οκτ 2020 | 08:59

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πρεμιέρα με 77 λεπτά το λίτρο

Ξεκινά σήμερα η διάθεση στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης. Δείτε τις τιμές.

Ο ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΟΥΤΕΝΤΑΚΗΣ 14 Οκτ 2020 | 15:29

Γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής: Κίνδυνος να έχουμε μεγαλύτερη ύφεση από την πρόβλεψη για 8.2% το 2020

Το καμπανάκι του κινδύνου για μεγαλύτερη ύφεση απ' ότι υπολογίζει η κυβέρνηση, έκρουσε ο επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής.

ΕΥΑΛΩΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ 10 Οκτ 2020 | 11:40

Διευρύνονται οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης - Πότε θα χορηγηθεί [βίντεο]

"Ανοικτό" παραμένει το ενδεχόμενο χορήγησης του επιδόματος όχι μόνον στην αγορά πετρελαίου αλλά ακόμα και πέλετ, καυσόξυλων ή άλλων πηγών θέρμανσης φέτος.

08 Οκτ 2020 | 22:00

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Εκ των πραγμάτων αβέβαιες οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού

Τι αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 07 Οκτ 2020 | 07:26

Ποιοι θα πάρουν φέτος το επίδομα θέρμανσης - Όλες οι κατηγορίες

Το συγκεκριμένο ποσό, αναμένεται να πέσει στην αγορά λίγο πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων.

06 Οκτ 2020 | 14:03

Ένα κλικ αισιοδοξίας...

Στο 7,1% προβλέπει την ανάπτυξη για το 2021 το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός των Οικονομικών.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ "ΤΑ ΝΕΑ" 06 Οκτ 2020 | 10:14

Συνταξιούχοι: Εκτακτο επίδομα σχεδιάζει η κυβέρνηση μέχρι τον Δεκέμβριο - Ποιους αφορά

Ένα επίδομα-δώρο εξετάζει να δώσει η κυβέρνηση μέχρι τον Δεκέμβριο στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν θα λάβουν αναδρομικά.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ 05 Οκτ 2020 | 08:21

Αλλάζουν όλα με το νέο επίδομα θέρμανσης - Αποζημίωση και για τζάκια, ηλεκτρικά καλοριφέρ, φυσικό αέριο

"Ζεστό χρήμα" με το νέο επίδομα θέρμανσης: Ποιοι θα το δικαιούνται, πότε θα αποφασιστεί.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ 01 Οκτ 2020 | 20:05

Στις 5 Οκτωβρίου το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 στη Βουλή

Αμέσως μετά τον αγιασμό, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παραδώσει στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού

ΓΙΑ ΟΣΑ ΠΟΥ ΕΛΗΞΑΝ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ, ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 29 Σεπ 2020 | 09:56

ΟΑΕΔ: Ποιοι δικαιούνται δύο έξτρα επιδόματα ανεργίας - Αναλυτικά οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), η καταβολή του επιδόματος ανεργίας θα ολοκληρωθεί αυτόματα.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΔΟΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 22 Οκτ 2020 | 07:54

Νέο επίδομα θέρμανσης: Θα επιδοτείται και το τζάκι στα χωριά - Ποιοι το δικαιούνται

Πώς θα λάβουν το νέο επίδομα θέρμανσης όσοι δεν διαθέτουν καυστήρα πετρελαίου θέρμανσης. Τα κριτήρια.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΣΤΑ 2-2,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 21 Οκτ 2020 | 11:49

Νέο 15ετές ομόλογο: Η Ελλάδα ξανά στις αγορές - Άνοιξε το βιβλίο προσφορών

Με νέο ιστορικό ρεκόρ, κάτω από το 1,3%, άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 15ετές ομόλογο.