Αλλάζουν όλα στις επικουρικές συντάξεις: Ποιους εργαζόμενους αφορά ο νέος τρόπος υπολογισμού

Τα χρήματα που θα καταβάλλουν οι νέοι ασφαλισμένοι ως εισφορές θα κατατίθενται σε έναν ατομικό λογαριασμό ώστε να "πληρώσουν" τη σύνταξή του μελλοντικά.

Όλες οι αλλαγές στις εισφορές για το επικουρικό και το εφάπαξ

Μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων… συνέχεια αυτή την εβδομάδα. Μετά την δημοσίευση -από χθες- στο ΦΕΚ του νόμου για τα εργασιακά, παρουσιάζεται την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατατίθεται στη Βουλή αμέσως μετά το νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη σύσταση ενός νέου ασφαλιστικού ταμείου: "Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης". Ο τίτλος του, μαρτυρά και την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης.

Τα χρήματα που θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι ως εισφορές δεν θα πηγαίνουν στον "κουβά" για να πληρωθούν οι υφιστάμενες συντάξεις. Θα κατατίθενται σε έναν ατομικό λογαριασμό του ασφαλισμένου ώστε να "πληρώσουν" τη σύνταξή του όταν θα θεμελιωθεί το συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Βασική δουλειά του Ταμείου πέρα από το να τηρεί τους ατομικούς κουμπαράδες, θα είναι και να επενδύει τα χρήματα που θα συσσωρεύονται μήνα με τον μήνα ώστε να εξασφαλίζει όσο το δυνατόν καλύτερες αποδόσεις για τα κεφάλαια και μεγαλύτερες επικουρικές συντάξεις για τους ασφαλισμένους. Και επειδή οι επενδύσεις μπορεί να έχουν και ζημιές, ο ιδρυτικός νόμος του νέου Ταμείου θα προβλέπει ότι το δημόσιο θα εγγυάται το κεφάλαιο που θα συσσωρεύεται στους λογαριασμούς από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Διαβάστε Επίσης

Οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων

Στο νέο Ταμείο θα ασφαλιστούν υποχρεωτικά όλοι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας για τους οποίους γίνονται κρατήσεις επικουρικής ασφάλισης. Όσοι λοιπόν ασφαλιστούν για πρώτη φορά μετά την 1/1/2022 ως μισθωτοί είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα αλλά και όσοι κάνουν έναρξη ως μηχανικοί ή δικηγόροι, θα δουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές να κατευθύνονται στον ατομικό κουμπαρά του νέου ταμείου.

Προαιρετική δυνατότητα ασφάλισης, θα υπάρχει για όλους τους νέους ηλικίας έως 35 ετών. Μάλιστα, για τους τελευταίους δεν θα υπάρχει διαχωρισμός. Οποιοσδήποτε επιθυμεί, θα μπορεί να ζητεί την ασφάλισή του ώστε να διασφαλίσει δικαίωμα στην επικούριση με τον καινούργιο τρόπο υπολογισμού.

Οι ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώνει ο ασφαλισμένος που θα εγγραφεί στο νέο ταμείο δεν θα αλλάξουν. Δηλαδή, για όσους έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, θα καταβάλλεται το 6% του μεικτού μισθού (το 3% θα το πληρώνει ο εργοδότης και το 3% θα παρακρατείται από τον μισθό του εργαζόμενου), ενώ για όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα θα δίνεται η δυνατότητα επιλογής της ασφαλιστικής κλάσης.

Σήμερα υπάρχουν τρεις επιλογές: από 42 έως 62 ευρώ ανά μήνα. Ένα από τα "καινοτόμα" στοιχεία του νέου συστήματος θα είναι ότι οι ασφαλισμένοι θα βλέπουν μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, να συσσωρεύεται κάθε μήνα το ποσό των εισφορών. Δηλαδή, ακόμη και μέσω του κινητού τηλεφώνου, θα βλέπουν τον λογαριασμό να γεμίζει.

Τι θα ισχύσει για όσους έχουν ήδη επικουρική ασφάλιση

Για όσους έχουν ήδη ξεκινήσει εργασία αλλά τους δίνεται η δυνατότητα να μπουν στο νέο ταμείο, τίθεται το θέμα του τι θα γίνει με τις εισφορές που έχουν ήδη καταβληθεί. Ουσιαστικά, θα ακολουθηθεί η λογική της διαδοχικής ασφάλισης. Ο ασφαλισμένος θα πάρει όταν συνταξιοδοτηθεί μια αναλογία σύνταξης από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (σ.σ υπολογίζεται με συντελεστή περίπου 0,47% επί των συντάξιμων αποδοχών εκάστου έτους για κάθε χρόνο ασφάλισης) και φυσικά το ποσό που του αναλογεί με βάση τον κεφαλαιοποιητικό μηχανισμό υπολογισμού.

Άρα, ο νέος ηλικίας έως 35 ετών θα κληθεί να διαλέξει αν θέλει να συνεχίσει με το υφιστάμενο σύστημα που του προσφέρει το 0,45% των αποδοχών ανά έτος ή αν θέλει να διεκδικήσει υψηλότερες αποδόσεις μέσω του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Ποιες μπορεί να είναι αυτές οι αποδόσεις; Εγγύηση θα υπάρχει μόνο για το κεφάλαιο. Από εκεί και πέρα, οι εμπειρίες στο εξωτερικό δείχνουν ότι οι αποδόσεις μπορεί να κυμαίνονται από 1,7% έως και 5 ή 6%.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΟΔΙΚΗ Η ΤΑΣΗ 22 Ιουλ 2021 | 07:34

Freedom Pass: Περισσότεροι από 130.000 νέοι 18 έως 25 ετών έχουν κάνει αίτηση

Ήδη περισσότεροι από 130.000 νέοι 18 έως 25 ετών που έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση εμβολίου έχουν συμπληρώσει την αίτηση για το Freedom Pass.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» 21 Ιουλ 2021 | 19:57

Βουλή: "Χτύπημα κάτω από τη μέση" του Φίλη στην Κεραμέως με αναφορές στα παιδιά της - Η αντίδραση της υπουργού

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης επιτέθηκε στη Βουλή στην Νίκη Κεραμέως μην διστάζοντας να αναφερθεί στα παιδιά της υπουργού

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ FREEDOM PASS 20 Ιουλ 2021 | 19:08

Αποτελεσματικά τα "κίνητρα": 270.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό στις ηλικίες 18-25 ετών - Αύξηση 45,4% στους 25-29

Από τις 28/6 που ανακοινώθηκαν τα κίνητρα υπέρ του εμβολιασμού για του νέους έχουμε περίπου 270.000 νέα ραντεβού στις ηλικίες 18-25, αναφέρει ο Άκης Σκερτσος

"ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΟΡΗΓΩΝ" 20 Ιουλ 2021 | 14:30

Αντίθετη η ΟΛΜΕ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας: Οικοδομείται σχολείο διαφορετικών ταχυτήτων

Ιδιαίτερα επικριτική η ΟΛΜΕ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

ΠΟΙΟΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ 20 Ιουλ 2021 | 13:12

Freedom Pass: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τα 150 ευρώ στους εμβολιασμένους νέους - Πώς γίνονται οι αιτήσεις

Δυνατότητα υποβολής των αιτήσεων για το Freedom Pass έχουν από σήμερα Τρίτη οι νέοι 18-25 ετών.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ 20 Ιουλ 2021 | 06:43

Freedom pass: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ

Βασική προϋπόθεση όσοι έχουν γεννηθεί από το 1996-2003 να έχουν ολοκληρώσει την α' δόση του εμβολιασμού ή έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ 19 Ιουλ 2021 | 12:05

Freedom Pass: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για την κάρτα των 150 ευρώ - Πώς θα χορηγείται σε όσους δεν έχουν ΑΦΜ

Οι νέοι θα μπορούν να μπούνε στο gov.gr για να κάνουν την αίτησή τους για το freedom pass με τους κωδικούς taxitsnet.

18 Ιουλ 2021 | 08:55

Στην τελική ευθεία ο κατώτατος μισθός: Στις 26 Ιουλίου αποφασίζει το υπουργικό συμβούλιο - Ποιοι προτείνουν "πάγωμα"

Τα τρία δεδομένα στα οποία θα βασίσει το υπουργείο Εργασίας τη σχετική εισήγηση που θα κάνει στο υπουργικό συμβούλιο για τον κατώτατο μισθό.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 17 Ιουλ 2021 | 16:55

Μητσοτάκης για ΕΠΑΛ: Παρέχουμε στους νέους μας εναλλακτικές διαδρομές καριέρας

"Παρέχουμε στους νέους μας εναλλακτικές διαδρομές καριέρας, διαφορετικά μονοπάτια επαγγελματικής ζωής", τονίζει ο πρωθυπουργός,

ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 17 Ιουλ 2021 | 09:46

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών - Αναλυτικά οι αλλαγές

Το νομοσχέδιο για την Παιδεία αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 27 Ιουλίου - Τι αλλάζει στις συνεντεύξεις και τα συμβούλια εκπαίδευσης.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ 14 Ιουλ 2021 | 13:40

Καλά νέα: Τρέχουν να εμβολιαστούν οι νέοι- 430.000 ραντεβού κλείστηκαν από τις 28 Ιουνίου

Από τις 28 Ιουνίου που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το δώρο των 150 ευρώ για τους νέους, τα νέα ραντεβού εκτοξεύτηκαν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ 12 Ιουλ 2021 | 16:07

Εμβολιασμός: Και όμως κινείται- Πόσοι έχουν κάνει μια τουλάχιστον δόση ή έχουν κλείσει ραντεβού, ανά ηλικιακή ομάδα

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Ακης Σκέρτσος για τους πολίτες που έχουν κάνει μία δόση ή έχουν κλείσει ραντεβού

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ 09 Ιουλ 2021 | 09:47

Freedom pass: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την ψηφιακή κάρτα των 150 ευρώ - Πώς θα γίνεται η αίτηση από τους νέους

Η κάρτα (freedom pass) θα είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά ένα 24ωρο αφού γίνει η πρώτη δόση του εμβολίου μετά από επιβεβαίωση του εμβολιασμού.