Αλλάζουν όλα στον ΕΝΦΙΑ το 2016 μετά τη «βόμβα» του ΣτΕ

Ξανά από την αρχή για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα μετά την απόφαση του ΣτΕ για υποχρεωτική αλλαγή των αντικειμενικών αξιών και μάλιστα αναδρομικά.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Αλλάζουν όλα στον ΕΝΦΙΑ το 2016 μετά τη «βόμβα» του ΣτΕ

Ούτε το… όνομα του ΕΝΦΙΑ δεν θα μείνει το ίδιο για το 2016.

Και να ήθελε η κυβέρνηση να αφήσει τον φόρο κατοχής ακινήτων ...στην ησυχία του, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και την υποχρεωτική αλλαγή των αντικειμενικών αξιών αναδρομικά από τον Μαϊο του 2015, θεωρείται πλέον δεδομένο ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού.

Όσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά μέσο όρο, τόσο μεγαλύτερη αύξηση φορολογικών συντελεστών θα πρέπει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών για να εισπράξει έσοδα 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ και κατά τη διάρκεια του 2016 κάτι που αποτελεί βασικό στόχο του προϋπολογισμού αλλά και μνημονιακή δέσμευση.

Όσο μεγαλύτερη η μείωση των αντικειμενικών αξιών τόσο μεγαλύτερη αύξηση φορολογικών συντελεστών για να εισπραχθούν έσοδα 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ και κατά τη διάρκεια του 2016

Η απόφαση για επίσπευση των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες θα υποχρεώσει τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις εξπρές και σε οριζόντιες μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες.

Η αρμόδια επιτροπή που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με απόφαση Τσακαλώτου, θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ελλείψει συναλλαγών –οι αγοραπωλησίες πλέον τείνουν στο μηδέν ειδικά μετά την επιβολή των capital controls- αλλά και πραγματικών στοιχείων (οι περισσότερες πωλήσεις γίνονται πλέον από ανάγκη που σημαίνει ότι το τίμημα πέφτει πολύ κάτω και από το πραγματικό) είναι πλέον πολύ δύσκολο να οριστούν ζώνες που να αποτυπώνουν την πραγματικότητα.

Θα γίνει μια πρώτη «προσέγγιση» για να χαλαρώσει και η πίεση του ΣτΕ και να υπάρξει επανεξέταση των αξιών σε τακτική πλέον βάση (πιθανότατα ανά έτος) αργότερα μέσα στον χρόνο.

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες δεν θα κινούνται μόνο προς μια κατεύθυνση. Θα υπάρξουν και περιοχές όπου θα γίνουν αυξήσεις ενώ οι μεγάλες μειώσεις αναμένονται στις ακριβότερες περιοχές των βορείων και των νοτίων προαστίων.

Αυτό που πλέον είναι βέβαιο, είναι ότι η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών θα φέρει και δραστική αλλαγή στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ (ή όπως θα λέγεται ο νέος φόρος κατοχής) με διπλό στόχο:

1. Να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων που θα προκύψουν από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών σε όσες περιοχές γίνουν. Μείωση των αντικειμενικών αξιών κάνει διπλή ζημιά στον ΕΝΦΙΑ καθώς και το ποσό φόρου ανά τετραγωνικό μειώνεται και πέφτουν τα έσοδα από τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων.

2. Να χρηματοδοτηθούν οι επιθυμίες της νέας κυβέρνησης για θέσπιση έστω και μικρού αφορολογήτου (της τάξεως των 20.000-30.000 ευρώ) ώστε να απαλλαγούν από τις μικροχρεώσεις εκατοντάδες χιλιάδες μικροιδιοκτήτες.

Οριζόντια μείωση της τιμής ζώνης κατά 20% μπορεί να προκαλέσει κατακόρυφη μείωση στο βεβαιωθέν ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Και αυτό διότι το ποσό του φόρου ανά τετραγωνικό, συνδέεται άμεσα με την τιμή ζώνης. Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα: Ένα ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 1600 ευρώ. Αποφασίζεται οριζόντια περικοπή των αντικειμενικών αξιών κατά 15% και η τιμή ζώνης περιορίζεται στα 1350 ευρώ. Ο ΕΝΦΙΑ, αντί να υπολογιστεί με 4,5 ευρώ το τετραγωνικό, θα υπολογιστεί με 3,7 ευρώ. Δηλαδή, ο φόρος θα μειωθεί κατά 18%.

Προφανώς, δεδομένου ότι οι αλλαγές θα είναι εκατομμύρια το δημοσιονομικό κόστος θα είναι τεράστιο.

Τι αναμένεται λοιπόν; Αύξηση του φόρου ανά τετραγωνικό άνω του 15% έτσι ώστε να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων. Αντίστοιχα, θα προσαρμοστούν και οι συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου. Εκεί, η αλλαγή θα είναι αντίστοιχη: αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες κατά 15%, οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου θα αυξηθούν κατά 15%.

Η απόφαση του ΣτΕ

Η Κυβέρνηση σύμφωνα με το ΣτΕ όφειλε να είχε αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων της χώρας από την 21η Μαΐου 2015 . Αυτό έκρινε αργά χθες βράδυ η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών μετά το τέλος της οποίας δημοσίευσε την υπ΄ αριθμ. 4446/2015 απόφασή της. Το πλήρες κείμενο της απόφασης θα γνωστοποιηθεί εντός της ημέρας.

Διαβάστε εδώ όλη την απόφαση του ΣτΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

21 Οκτ 2021 | 19:53

ΕΝΦΙΑ: Πληρωμή σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα πληρωμής μέχρι και σε 12 μηνιαίες δόσεις και την κάθε επιμέρους δόση του ΕΝΦΙΑ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 21 Οκτ 2021 | 11:22

"Κλείδωσε" ο νέος ενοποιημένος ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο το 2022

Η κυβέρνηση καταλήγει σε έναν απλοποιημένο φόρο για τον ΕΜΦΙΑ ο οποίος πρακτικά θα υπολογίζεται με μια κλίμακα.

ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΩΣ 800.000 ΕΥΡΩ 20 Οκτ 2021 | 08:44

"Ζεσταίνονται" οι μεταβιβάσεις ακινήτων - Ερχεται κύμα γονικών παροχών

Η μεγάλη αύξηση των μεταβιβάσεων ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών, που αναμένεται να εκτοξευτούν εξαιτίας των αλλαγών στις γονικές παροχές.

ΠΩΣ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΕ ΤΟ Ε9 18 Οκτ 2021 | 10:45

Πώς μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ μέσω διόρθωσης λαθών- Δεν επιβάλλεται πρόστιμο

Τη δυνατότητα να μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ που τους καταλόγισε η εφορία ή να δηλώσουν τα πραγματικά στοιχεία των ακινήτων τους καθώς και λάθη και παραλείψεις έχουν οι ιδιοκτήτες.

ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΓΕΛΥΤΕΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 18 Οκτ 2021 | 08:38

Γιατί δεν υπάρχει πλέον νεόδμητο ακίνητο με τιμή κάτω από 1.600 ευρώ - Αναλυτικός πίνακας με τις τιμές

Η σταδιακή έξοδος από την πανδημία, η αύξηση του κόστους κατασκευής, οι ανατιμήσεις στα οικόπεδα, έχουν ήδη ωθήσει τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω.

ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 09 Οκτ 2021 | 09:50

Σταϊκούρας: Χαμηλότερος κατά 22% ο ΕΝΦΙΑ - Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και για το 2022

"Θα στηρίξουμε την κοινωνία αν απαιτηθεί και για όσο απαιτηθεί", δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

ΠΗΡΑΝ ΦΩΤΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ 04 Οκτ 2021 | 11:22

Εκτοξεύεται το κόστος ανέγερσης ακινήτων: Εως και 1.500 ευρώ για ένα τετραγωνικό

Ποιοι είναι οι λόγοι που σπρώχνουν τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω.

01 Οκτ 2021 | 09:21

Ακίνητα: Με το ενοίκιο παίρνεις σπίτι- Ποιους αφορά - Αναλυτικά παραδείγματα

Το σύνθημα "με το νοίκι παίρνεις σπίτι" είναι το "σύνθημα" που κυριάρχησε στην αγορά ακινήτων για όλη την περίοδο από το 2000 έως και το 2008 και σήμερα επιστρέφει.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ 01 Οκτ 2021 | 07:08

Αφορολόγητες γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ από σήμερα - Ποιους αφορά, όλες οι λεπτομέρειες

Παραδείγματα για το όφελος που θα έχουν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι από αύριο θα κάνουν γονική παροχή η δωρεά στα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Σεπ 2021 | 08:40

Γιατί συμφέρει σήμερα η επένδυση σε ένα ακίνητο αντί για καταθέσεις σε τράπεζα: Πόσο εισόδημα αφήνει [πίνακας]

Αναλυτικός πίνακας για τη μέση τιμή πώλησης και ενοικίασης ενός ακινήτου στην Αττική.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 29 Σεπ 2021 | 08:57

Αυτή είναι η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων σε αριθμούς: Το 66% έχει αξία μέχρι 60.000 ευρώ

Το 66,1% των ιδιοκτητών ακινήτων διαθέτουν ακίνητη περιουσία που δεν ξεπερνάει τις 60.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ.

ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ 29 Σεπ 2021 | 07:55

Τρίμηνο "φωτιά" για τις μεταβιβάσεις ακινήτων - Ολες οι προθεσμίες και το "παραθυράκι" που ανοίγει

Σήμερα ή αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν οι οριστικές αποφάσεις για το αν θα δοθεί και νέα παράταση στην υποχρεωτική έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ 28 Σεπ 2021 | 11:06

Σταϊκούρας: Σήμερα τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους στην Κρήτη - Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 72 δόσεις

Σήμερα ανακοινώνονται τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης - Θα είναι στο ίδιο πακέτο με τα μέτρα για τους πυρόπληκτους. Δηλώσεις Σταϊκούρα.