Τελεσίγραφο έως την Παρασκευή για να κλείσουν τα μέτωπα

Την ολοκλήρωση όλων ων εκκρεμοτήτων ως το τέλος της εβδομάδας για να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, απαίτησαν οι υπουργοί Οικονομικών .

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τελεσίγραφο έως την Παρασκευή για να κλείσουν τα μέτωπα

Την ολοκλήρωση όλων ων εκκρεμοτήτων ως το τέλος της εβδομάδας προκειμένου τη Δευτέρα το EuroWorking Group να δώσει το «πράσινο φως» στον ESM για την εκταμίευση της δόσης, ζήτησαν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης ότι πολλά απομένουν να γίνουν για την εκταμίευση της δόσης των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σχολίασε πάντως ότι η διαδικασία γίνεται με γρηγορότερους ρυθμούς απ' ό,τι αναμενόταν.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρέπει να κλείσουν τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν στην διοίκηση των τραπεζών και στα κόκκινα δάνεια, προκειμένου να υπάρξει μια συνεδρίαση του EuroWorking Group στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και μια συνεδρίαση του ΔΣ του ESM (υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης) προκειμένου να εκταμιευτούν τα χρήματα.

Για τις εκκρεμότητες αυτές ο κ. Νταϊσελμπλουμ είπε ότι ο έλληνας υπουργός κ. Τσακαλώτος έδωσε υποσχέσεις ότι θα κλείσουν τα ανοικτά ζητήματα και πρόσθεσε ότι μέσα στην υπόλοιπη εβδομάδα πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι ήδη έχει γίνει πολλή δουλειά για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων και ότι η καλή συνεργασία της κυβέρνησης με τους Θεσμούς αναγνωρίστηκε από όλους τους υπουργούς.

Στο επίκεντρο τα «κόκκινα» δάνεια

Ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα - ορόσημα, τα οποία θα υλοποιηθούν Τόνισε πάντως ότι το 80% των μέτρων έχει ήδη υλοποιηθεί.

Ο επίτροπος στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των κόκκινων δανείων λέγοντας ότι απασχόλησαν επί μακρόν τους υπουργούς της Ευρωζώνης. Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την ανάγκη να θωρακιστεί ο τραπεζικός τομέας και δεσμεύτηκε ότι η λύση που θα βρεθεί θα είναι κοινώς αποδεκτή. Ο ίδιος αναφερόμενος στις κατασχέσεις κατοικιών είπε ότι «θα πρέπει να προστατευτούν οι αδύναμοι, αλλά ταυτόχρονα να εμποδιστούν όσοι επιδιώκουν να κάνουν κατάχρηση του συστήματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Eurogroup επεσήμανε πως είναι έτοιμο να εκταμίευσει τη δόση, εφόσον βέβαια ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί. Την ίδια στιγμή προσδιορίζουν ως κρίσιμη ημερομηνία για το «κλείσιμο» των ανοιχτών θεμάτων την ερχόμενη Παρασκευή, έτσι ώστε από την επόμενη εβδομάδα να δοθεί η δυνατότητα να ξεκλειδώσει η δόση.

Ρέγκλινκ: Υπάρχει πρόοδος, αλλά παραμένουν εκκρεμότητες

Υπάρχει καλή πρόοδος στην εφαρμογή, ωστόσο υπάρχουν εκκρεμότητες προκειμένου να εκταμιευθούν τα νέα ποσά, σημείωσε από τη μεριά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Αναφερόμενος στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε πως τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής στις ελληνικές τράπεζες είναι λιγότερο αρνητικά από ότι αναμενόταν και συνεπώς το πρόγραμμα του ESM είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες. Το πρόγραμμα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και εν τέλει θα χρειαστούν λιγότερα χρήματα από τα 86 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία, πρόσθεσε.

Όπως πρόσθεσε, τα 10 δισ. που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορούν να γίνουν γρήγορα διαθέσιμα, μόνο όμως υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και εντός της εβδομάδας, σημείωσε.

Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι είναι έτοιμα προς εκταμίευση τα 2 δις της προβλεπόμενης χρηματοδότησης καθώς και τα 10 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσα στις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Οι ίδιες πηγές, επεσήμαναν ότι διαψεύστηκαν όσοι τις προηγούμενες ημέρες ισχυρίζονταν η σταθερή εμμονή της Ελλάδας στις θέσεις της, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Σημειώνεται πως οι εξελίξεις μετά το Eurogroup αναμένεται να συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη το πρωί στη Βουλή υπό τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Αναλυτικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία του Eurogroup αναφέρεται:

«Οι Θεσμοί και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος του ESM το οποίο συμφωνήθηκε τον Αύγουστο. Το Eurogroup επίσης συζήτησε τα αποτελέσματα της ενδελεχούς αξιολόγησης των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών που έγινε από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.

Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν μέσα στην εβδομάδα τα μέτρα του χρηματοπιστωτικού τομέα καθώς και την νομοθεσία που συμφωνήθηκε για την πρώτη ομάδα των προαπατούμενων. Αυτό θα ξεμπλοκάρει την δόση των 2 δισ. ευρώ από τον ESM και την μεταφορά των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Εως 10 δισ. προορίζονται γι' αυτόν τον σκοπό σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Το ποσό των 10 δισ. ευρώ είχαν κατατεθεί προηγουμένως σε έναν ξεχωριστό λογαριασμό του ESM και μπορούν να μεταφερθούν στο ελληνική ΤΧΣ μόνον όταν εκπληρωθούν οι όροι που έχουν συμφωνηθεί. Το Eurogroup έδωσε εντολή στο Eurogroup Working Group να εκτιμήσει την εφαρμογή των ανωτέρων μέτρων όχι αργότερα από την αρχή της εβδομάδας.»

Τελεσίγραφο έως την Παρασκευή για να κλείσουν τα μέτωπα

Τι ανέφερε νωρίτερα το TheToc:

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, με τα μηνύματα των ευρωπαίων αξιωματούχων να δείχνουν πως το πολυπόθητο «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. δεν πρόκειται να δοθεί.

Δεν νομίζω ότι θα έχουμε σήμερα συμφωνία, ωστόσο θα ακούσουμε τι έχουν να πουν οι Θεσμοί, ανέφερε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση. Η Ελλάδα δεν έχει κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να λάβει τη βοήθεια, συμπλήρωσε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου, ο οποιος μάλιστα έκανε μάλιστα μνεία στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων θέτοντας το ως όρο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Στο ίδιο μήκος κύματος -αναφορικά με την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης- κινήθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος «δεν βλέπει» όπως είπε εκταμίευση των 2 δισ στη σημερινή συνεδρίαση. Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε πάντως την άποψη ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλή δουλειά σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποια ανοιχτά θέματα. Όπως ανέφερε υπάρχει χρονική πίεση για την ολοκλήρωση και των δύο σετ μεταρρυθμίσεων, καθώς επίσης και την υλοποίηση των μέτρων που αφορούν τη διακυβέρνηση των τραπεζών, μέσα σε δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Στην αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων, πολλή δουλειά έχει γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η γρήγορη υλοποίηση των προαπαιτούμενων, αποτελεί «βασική προτεραιότητα» έτσι ώστε να μην υπονομευθεί η έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Την ίδια στιγμή, τεράστια δείχνει να παραμένει η απόσταση ανάμεσα στους Θεσμούς και την ελληνική πλευρά αναφορικά με το θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κλείσει τη διαπραγμάτευση εάν δεν διευθετηθούν αυτά τα δύο θέματα. Στόχος είναι να προστατευθούν οι κατοικίες των μικρών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.

Νωρίτερα, τόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, όσο και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν προϊδέασαν για την αρνητική απόφαση του Eurorgroup, λέγοντας πως υπάρχουν ακόμη ανοικτά θέματα. Κυριότερο εξ αυτών το θέμα των «κόκκινων δανείων» και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, γεγονός που ομολόγησε και ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, λέγοντας πως η διαπραγμάτευση έφτασε στο τέλος της και τώρα αναζητείται πολιτική συμφωνία.

Ετσι όλα βρίσκονται στον αέρα: ουδείς γνωρίζει αν τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ ή όχι, αν θα αλλάξει (πάλι) ο νόμος για τις 100 δόσεις ή όχι, αν η πρώτη κατοικία θα προστατεύεται από τον πλειστηριασμό ή όχι, ποια πρώτη κατοικία θα προστατεύεται και μέχρι ποιου ποσού.

Μπροστά στις «μάχες» που έρχονται, αυτή για τις κατασχέσεις των ακινήτων θα μοιάζει… προθέρμανση.

Και αν το θέμα των κόκκινων δανείων, του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και των 100 δόσεων αποτελούν «προαπαιτούμενα» -κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται συμφωνία με τους δανειστές για να κλείσουν τα συγκεκριμένα μέτωπα- δεν ισχύει το ίδιο για τα τέλη κυκλοφορίας. Και αυτό το «μέτωπο» έχει ανοίξει εδώ και δύο μήνες αλλά δεν λέει να κλείσει καθώς οι οριστικές αποφάσεις αναβάλλονται από μέρα σε μέρα. Ίδια εικόνα και με το πετρέλαιο θέρμανσης: υποτίθεται ότι η υπουργική απόφαση είναι έτοιμη εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες αλλά περιμένει και αυτή να πάρει υπογραφή.

Παρά το γεγονός ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, η κυβέρνηση εμφανίζεται εξαιρετικά διστακτική στο να κλείσει «μέτωπα» ακόμη και αυτά που έχει ανοίξει από μόνη της. Η αλλαγή των τελών κυκλοφορίας, δεν υπαγορεύεται από κανένα μνημόνιο ενώ είναι σαφές ότι το μέτρο δεν μπορεί να αποδώσει δημοσιονομικά καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων, υπερφορολογείται ήδη.

Υποτίθεται ότι οι ανακοινώσεις θα είχαν γίνει από την προηγούμενη εβδομάδα καθώς βάσει νόμου, τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θα έπρεπε να έχουν αποσταλεί στους οδηγούς από την 1η Νοεμβρίου. Δεν συνέβη ενώ είναι άγνωστη ακόμη η ημερομηνία ανάρτησής τους. Προς το παρόν, ολόκληρος ο κλάδος –συμπεριλαμβανομένων και των υποψήφιων αγοραστών αυτοκινήτων- περιμένουν στο… ακουστικό τους για να καταλήξει η κυβέρνηση.

Στο ακουστικό τους περιμένουν και οι αγοραστές του πετρελαίου θέρμανσης. Η κυβέρνηση φέρεται να έχει καταλήξει στη μείωση του επιδόματος από τα 35 στα 25 λεπτά, στο ψαλίδισμα των εισοδηματικών κριτηρίων, ακόμη και στην αλλαγή των ποσοτήτων που θα επιδοτούνται.

Οριστικές αποφάσεις… προσεχώς

Περισσότεροι από 800.000 οφειλέτες του δημοσίου, περιμένουν και αυτοί μια απόφαση: θα περιοριστούν οι δόσεις που θα έχουν στη διάθεσή τους για να εξοφλήσουν τα χρέη τους; Θα αυστηροποιηθεί ακόμη περισσότερο το πλαίσιο; Θα βγουν από τη ρύθμιση με το… ζόρι όσοι είχαν μεγάλες οφειλές;

Ο προβληματισμός φουντώνει και δεν αφορά μόνο στο κατά πόσον θα κλείσουν τα συγκεκριμένα «μέτωπα». Υποτίθεται ότι πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι μέσα στις επόμενες 40 ημέρες να έχουν κλείσει τα πάντα ώστε πριν από τα Χριστούγεννα να ξεκινάει η συζήτηση για το χρέος.

Δηλαδή, μέσα σε 40 ημέρες θα πρέπει να έχουν ληφθεί αποφάσεις για το πώς θα ψαλιδιστεί η δαπάνη για τις συντάξεις κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ, για το πώς θα ληφθούν φορολογικά μέτρα 750 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2017 και του 2018, για το ποιο θα είναι το οριστικό περιεχόμενο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 για το πώς θα κλείσουν περισσότερα από 35 προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στο «2ο πακέτο» αλλά και για το πώς θα έχει γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μπροστά στις «μάχες» που έρχονται, αυτή για τις κατασχέσεις των ακινήτων θα μοιάζει… προθέρμανση.

Διότι αυτή τη φορά, η κυβέρνηση δεν θα έχει απέναντί της μόνο τους δανειστές αλλά και τις οργανωμένες κοινωνικές ομάδες των αγροτών, των συνταξιούχων κλπ οι οποίες και θα αντιδράσουν.

Σταθάκης: Χρειάζεται πολιτική συμφωνία για την πρώτη κατοικία

Το μεγάλο χάσμα που υπάρχει στους πλειστηριασμούς και το αδιέξοδο που έχουν βρεθεί οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμού, το κατέστησε σαφές ο υπουργό Οικονομίας αφού δήλωσε ότι έκλεισε ο κύκλος της διαπραγμάτευσης και τώρα αναζητείται πολιτική συμφωνία.

Η Ελλάδα θα αναζητήσει «πολιτική λύση» στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, τόνισε συγκεκριμένα ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Οπως επεσήμανε «η διαπραγμάτευση που κάναμε αυτές τις ημέρες με τους θεσμούς έκλεισε τον κύκλο της.... άρα είναι μια πολιτική απόφαση που πρέπει να ληφθεί, για την προστασία από πλειστηριασμούς».

«Είναι αλήθεια ότι έχει γίνει πρόοδος σε όλα τα θέματα - υπάρχουν θέματα που πρέπει να κλείσουν αλλά αυτό είναι εφικτό - και το μεγάλο αγκάθι παραμένει η απόσταση που μας χωρίζει στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας» υπογράμμισε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο Real.fm.

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Η δόση δε μπορεί να εκταμιευτεί

«Βρισκόμαστε στη φάση όπου η τρέχουσα δόση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν μπορεί να εκταμιευτεί, διότι δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα όλα τα ορόσημα», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Μοσκοβισί: Τα 2 δισ. μπορεί να δοθούν μες την εβδομάδα

Υπάρχει πιθανότητα αν και όχι «υψηλή» να γίνει η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ εντός της εβδομάδας όπως δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup, αφού, όπως είπε δεν έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα για να δοθεί σήμερα.

«Η ελληνική κυβέρνηση, με την οποία υπάρχει πολύ καλή συνεργασία, έχει φροντίσει να εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των προαπαιτούμενων, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα σημεία που Ελλάδα και δανειστές δεν φαίνεται να συμφωνούν», σημείωσε.

Από τη στιγμή που υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας, μπορεί να επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός, εάν και οι δύο πλευρές εμφανιστούν πρόθυμες να «κάνουν ένα βήμα πίσω» από τις απαιτήσεις τους, συμπλήρωσε ο Μοσκοβισί.

Ντομπρόβσκις: Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα

To σημερινό Eurogroup θα είναι μια καλή ευκαιρία να αποτιμήσουμε την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπροφσκις.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε πως κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα διαπίστωσε ότι η προσήλωση της ελληνικής κυβερνήσης για την επιτυχή ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και της πρώτης αξιολόγησης παραμένει σημαντική. Παρ’ όλ’ αυτά, συνέχισε υπάρχουν κάποια ανοιχτά ζητήματα τα οποία στόχος είναι να επιπλυθούν τις «επόμενες ημέρες».

Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσο θα μπορούσε ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση η προσφυγική κρίση, σημειώσε πως δεν υπάρχει «άμεση σύνδεση», ωστόσο είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια «έκτακτη κατάσταση» στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνδράμει τόσο με έκτακτη χρηματοδότηση όσο και με τεχνογνωσία.

Καζμίρ: Έχουμε μείνει για ακόμη μια φορά πίσω

Υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα που εμποδίζουν την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ και την ίδια την αξιολόγηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Π. Καζμίρ. Πρόσφατα είδαμε είχαμε κάποια καλά νέα από την Ελλάδα αναφορικά με τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών. Έχουμε ωστόσο για ακόμη καθυστερήσει. Θα πρέπει να δούμε πως θα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Θέλουμε και έχουμε ανάγκη να δούμε μια ισχυρή συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, δήλωσε ο Καζμίρ, μέσα από το λογαριασμό του στο twitter.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ» 17 Οκτ 2021 | 22:38

Γερμανία: Οι Πράσινοι άνοιξαν τον δρόμο για κυβέρνηση συνεργασίας - Πρώτη υποψηφιότητα για το υπουργείο Οικονομικών

"Ας συνδέσουμε σωστά τις λάμπες του φωτεινού σηματοδότη", αναφέρουν οι Πράσινοι ενόψει των επίσημων διαπραγματέυσεων για κυβέρνηση συνεργασίας στη Γερμανία

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ "ΦΩΤΕΙΝΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" 15 Οκτ 2021 | 15:05

Εξελίξεις στη Γερμανία: Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι ανακοίνωσαν προκαταρκτική συμφωνία για κυβέρνηση

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι ανακοίνωσαν μια προκαταρκτική συμφωνία για να σχηματίσουν κυβέρνηση στη Γερμανία

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΩΝ 15 Οκτ 2021 | 13:48

Γερμανία: Πυρετός διαβουλεύσεων για κυβέρνηση "Φανάρι" πριν τα Χριστούγεννα

Κοντά στη συμμαχία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης βρίσκονται Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι στη Γερμανία.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 15 Οκτ 2021 | 12:53

ΣΥΡΙΖΑ για κακοκαιρία "Μπάλλο": Επιτελικό μπάχαλο με μόνη απάντηση το lockdown και ειρωνείες στους πολίτες

Για "επιτελικό χάος" και "μπάχαλο" κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε σημερινή ανακοίνωσή του για την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα.

"ΑΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ" 12 Οκτ 2021 | 12:21

ΣΥΡΙΖΑ: Καλοδεχούμενη η κίνηση πανικού της ΝΔ για διεύρυνση της εξεταστικής από το 2015

Η ΝΔ μέσα στο πανικό της διαρρέει πως θα ζητήσει δήθεν διεύρυνση του πεδίου εξέτασης και πριν από τη δίκη της θητεία, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

"ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΟΠΩΣ ΚΟΥΡΤΣ" 11 Οκτ 2021 | 14:52

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα και τις δημοσκοπήσεις της Opinion Poll

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής θα αποτελέσει ο έλεγχος των κριτηρίων βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ 07 Οκτ 2021 | 23:27

Σενάρια για έκτακτο μέρισμα τα Χριστούγεννα - Ποιες κατηγορίες θα το λάβουν

Σκέψεις στην κυβέρνηση να διευρυνθούν οι κατηγορίες φετινών δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο θα δοθεί διπλό, όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

«ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ» 05 Οκτ 2021 | 18:17

Ο ΣΥΡΙΖΑ τα βάζει με την κυβέρνηση για την... αποφυλάκιση του Φουρθιώτη και την απαγόρευση τηλεοπτικών εμφανίσεων

Ανακοίνωση για την αποφυλάκιση του Μένιου Φουρθιώτη μετά από πέντε μήνες, εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 05 Οκτ 2021 | 08:38

To σχέδιο της κυβέρνησης για περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους - Lockdown μόνο για ανεμβολίαστους

Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για τα περισσότερα προνόμια στους εμβολιασμένους.

"ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΤΖΑΜΑΙΚΑ" 03 Οκτ 2021 | 15:45

Γερμανία: Πίεση των Φιλελεύθερων στους συντηρητικούς για τη δημιουργία κυβέρνησης "Τζαμάικα"

Το φιλελεύθερο, Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα πίεσε τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ να δηλώσουν αν πραγματικά επιθυμούν να ηγηθούν μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 29 Σεπ 2021 | 22:46

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Κόντρα κυβέρνησης - Τσίπρα - "Κουνάει το δάχτυλο αυτός που κυβέρνησε με την ακραία δεξιά του Καμμένου"

Η απάντηση της κυβέρνησης στην κριτική που άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας για τα γεγονότα στη Σταυρούπολη

ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Κ. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ 29 Σεπ 2021 | 20:58

Τσίπρας για ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της για να μην χάσει το ακροατήριο της ακροδεξιάς

Κριτική στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Παιδείας για την στάση που κρατούν απέναντι στα γεγονότα στην Σταυρούπολη άσκησε οο Αλέξης Τσίπρας

ΑΠΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΙΩΠΗ 28 Σεπ 2021 | 16:26

Η απάντηση της Ντόρας στον Αντώνη Σαμαρά: Οποτε η ΝΔ διευρύνθηκε, έγινε και κυβέρνηση

Απάντηση της Ντόρας Μπακογιάννης στον Αντώνη Σαμαρά και στα όσα είπε στα Νέα