Aλλη μια χαμένη ευκαιρία για την ψηφιακή ανάπτυξη

Στη διαπραγμάτευση συμπεριλαμβάνεται το επιμέρους ζήτημα των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, όταν η Ελλάδα είναι ουραγός στην ψηφιακή ανάπτυξη, 26η στην Ε

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Aλλη μια χαμένη ευκαιρία για την ψηφιακή ανάπτυξη

Η οριστικοποίηση των μέτρων της διετίας 2019 - 2020, καθώς και του πακέτου των αντίμετρων βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ο λογαριασμός αναμένεται βαρύς με περικοπές €3,6 δισ. σε συντάξεις και αφορολόγητο που θα στεγνώσουν περαιτέρω την αγορά. Επί τάπητος βρίσκονται και άλλα ακανθώδη ζητήματα, όπως περαιτέρω αλλαγές στο φάρμακο και συγκεκριμένα στις κατηγορίες φαρμάκων που δεν αποζημιώνονται από τα ταμεία, απελευθέρωση επαγγελμάτων, όπως των μηχανικών, άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές, προώθηση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών κ.α. Εν τω μεταξύ σιγή ιχθύος, κυρίως, από τους πιστωτές, αλλά εν μέρει και από την κυβέρνηση τηρείται για μέτρα πραγματικά αναπτυξιακά που θα δώσουν ανάσα στην πραγματική οικονομία, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα κρατήσουν στη χώρα τους νέους επιστήμονες – το πιο παραγωγικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού.


Επενδύσεις δίκτυα υψηλών ταχυτήτων εν μέσω γραφικών και γραφειοκρατίας


Στη διαπραγμάτευση συμπεριλαμβάνεται το επιμέρους ζήτημα των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, όταν η Ελλάδα είναι ουραγός στην ψηφιακή ανάπτυξη, 26η στην ΕΕ, σύμφωνα με το δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI 2017). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει τις τηλεπικοινωνίες στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού της και στοχεύει το 2020 να έχουν αναπτυχθεί δίκτυα 5G τουλάχιστον σε μία πόλη κάθε κράτους μέλους, με την επίδρασή τους στο ΑΕΠ της ΕΕ να υπολογίζεται σε +€910 δισ. και στην απασχόληση στη δημιουργία 1,3 εκατ. νέων θέσεων εργασίας. Στην Ελλάδα οι εταιρείες κινητής επικοινωνίας επενδύουν σταθερά σε νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων και υπηρεσίες κατά μέσο όρο στο 20% των εσόδων τους από υπηρεσίες, ενώ το 2016 υπολογίζεται σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ότι επενδύθηκαν €340 εκατ. μόνο στην κινητή, παρά τη γραφειοκρατικά κωλύματα στη δημόσια διοίκηση που καθυστερούν τις αδειοδοτήσεις, αλλά και τις τεχνοφοβικές φωνές- στα όρια της γραφικότητας που συντηρεί η άγνοια για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.


Παρ’ όλες τις συνεχείς δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων των ελέγχων που διεξάγονται από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) και της έκθεσης απολογισμού του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (ΕΠΗΠ) που πιστοποιούν ότι οι εκπομπές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τους σταθμούς βάσης κινητής κινούνται σημαντικά κάτω των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού που έχουν θεσπιστεί από την Πολιτεία, η τεχνοφοβική δυναμική συνεχίζει να τροφοδοτείται από ανυπόστατους επιστημονικοφανείς ισχυρισμούς και σε ορισμένες περιπτώσεις να υψώνει αναχώματα στην ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας.


Επιτακτική ανάγκη εθνικής στρατηγικής για την ψηφιακή ανάπτυξη


Εν τω μεταξύ, σε παγκόσμιο επίπεδο η 4η βιομηχανική επανάσταση μεταβάλλει με ταχύτατο ρυθμό τον τρόπο ζωής και εργασίας. Νέα επιχειρηματικά μοντέλα αναπτύσσονται με τους κλάδους της οικονομίας να συνδέονται και να αλληλοεξαρτώνται ολοένα και περισσότερο και τη σχέση επιχειρήσεων-πελάτη να μεταβάλλεται ραγδαία. Νέα προϊόντα και υπηρεσίες δημιουργούνται συνεχώς και πλέον εξάγονται σε κάθε σημείο του πλανήτη, καθώς τα σύνορα μεταξύ των αγορών παύουν να υφίστανται. Στην Ελλάδα, τα στοιχεία του DESI 2017 είναι αποκαλυπτικά και καταδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη σχεδιασμού εθνικής στρατηγικής για την ψηφιοποίηση της οικονομίας, κομβικό ρόλο στην οποία θα έχει η ταχεία ανάπτυξη των νέων δικτύων υψηλών ταχυτήτων 4G, 4Gplus και 5G. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις το 10% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για πωλήσεις, και όσες το χρησιμοποιούν περιορίζονται στην συρρικνωμένη εγχώρια αγορά, με τη διεθνή να παραμένει ακόμα ανεκμετάλλευτη, καθώς μόλις το 3,4% πωλεί ηλεκτρονικά στο εξωτερικό. Ενώ και στην ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης αποτυπώνεται σημαντική υστέρηση με την προσφορά ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών να είναι κατά πολύ χαμηλότερη από τον κοινοτικό μέσο όρο. Η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης στη δημόσια διοίκηση σύμφωνα με το δείκτη DESI 2017 βαθμολογείται με 63 με άριστα το 100, όταν η ΕΕ συνολικά βρίσκεται στο 82.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 09 Αυγ 2020 | 11:56

Με διαδικασίες εξπρές η μείωση της προκαταβολής φόρου απο την ΑΑΔΕ

Οι δικαιούχοι θα λάβουν ένα εξατομικευμένο μήνυμα στη θυρίδα τους στο myTaxisnet

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ 09 Αυγ 2020 | 10:11

Εφορία-Επιδοτήσεις: O Αύγουστος των δηλώσεων - Και έξι διαφορετικές μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού

Ενα εκατομμύριο νοικοκυριά δεν έχουν υποβάλει ακόμη τις φορολογικές τους δηλώσεις

09 Αυγ 2020 | 09:53

Το 2023 το πρώτο εργοστάσιο εκχύλισης στέβιας στην Ελλάδα

"θεμέλια" για την περαιτέρω ανάπτυξη του συνεταιρισμού "La Mia Stevia" ήρθε να βάλει η απόφαση της EBRD

ΟΛΗ Η ΚΥΑ 08 Αυγ 2020 | 10:02

"Κινούμαι Ηλεκτρικά": Ξεκινά το πρόγραμμα, από σήμερα οι προκαταβολές - Δείτε τις επιδοτήσεις

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τη δράση "Κινούμαι Ηλεκτρικά"-επιλέξιμες από σήμερα οι δαπάνες για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 07 Αυγ 2020 | 20:19

Πώς θα γίνει η μείωση προκαταβολής φόρου - Ποιοι δικαιούνται έκπτωση

Η ενημέρωση του myTAXISnet με τους νέους μειωμένους συντελεστές προκαταβολής φόρου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα

ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥΣ 07 Αυγ 2020 | 16:16

ΔΕΗ: Μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος - Ποιοι ωφελούνται

Πως επωφελούνται οι καταναλωτές από τα νέα τιμολογιακά μέτρα

ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 106Α ΤΟΥ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ 07 Αυγ 2020 | 15:26

Folli Follie: Δεκτό το αίτημα προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές

Την υπαγωγή της Folli Follie στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα ενέκρινε το αρμόδιο δικαστήριο.

ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 07 Αυγ 2020 | 11:38

Πέτσας: Έρχεται μείωση φόρων, εισφορών και ΕΝΦΙΑ

Οι μειώσεις φόρων και ΕΝΦΙΑ θα αφορούν όλες τις κατηγορίες φορολογούμενων.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 07 Αυγ 2020 | 10:10

Στα έσοδα από τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια προσβλέπει η κυβέρνηση

Έρχεται η αδειοδότηση τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 07 Αυγ 2020 | 09:11

Τουρισμός: Κάθετη πτώση 78% της κίνησης επιβατών στα αεροδρόμια

Όλοι οι δημοφιλείς προορισμοί καταγράφουν πτώση πάνω από 70% σε σχέση με το 2019.

Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΗ ΓΙΑ 2Ο ΚΥΜΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 06 Αυγ 2020 | 13:55

Γεωργιάδης: Τα μέτρα Πισαρίδη μου αρέσουν - Έχουμε ευκαιρία να φτιάξουμε ανοιχτή οικονομία

"Ο κ. Πισσαρίδης είναι ένας κορυφαίος άνθρωπος. Τα μέτρα μου αρέσουν, τα θεωρώ στη σωστή κατεύθυνση", τόνισε ο υπουργός μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

05 Αυγ 2020 | 21:38

Αυξήθηκαν τον Ιούνιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Σύμφωνα με αυτά τον Ιούνιο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων σημείωσαν αύξηση στα 576 εκατ. ευρώ, έναντι του ποσού των 498 εκατ. ευρώ που ήταν τον Μάιο.