Follow us

Alpha Bank: O εργαζόμενος του αύριο, οι πρακτικές που δομούν ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον και η αναστροφή του brain drain

Μετασχηματισμός, upskilling εργαζομένων μέσα από Ακαδημίες Εκπαίδευσης και νέες θέσεις εργασίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Alpha Bank

Η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης αλλαγών σε μια σειρά από τομείς. Άλλαξε όμως για πάντα και τον τρόπο εργασίας μας. Η υβριδική εργασία, η ευελιξία, οι τηλεδιασκέψεις, η μείωση των περιττών μετακινήσεων είναι μερικά μόνο στοιχεία της νέας πραγματικότητας στο σύγχρονο περιβάλλον εργασίας. Παράλληλα, νέες δυναμικές αναδύονται στον εργασιακό στίβο του σήμερα, με πιο χαρακτηριστική τη μεγάλη σημασία που δίνουν πλέον οι εργαζόμενοι πλέον στην ευεξία και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (work-life balance) και στο κοινωνικό προφίλ των εταιρειών στις οποίες εργάζονται.

Ένα νέο εργασιακό περιβάλλον που φροντίζει να πληροί τα παραπάνω κριτήρια είναι κι αυτό που εδραιώνει η Alpha Bank, η Τράπεζα που έχει στο DNA την επιδίωξη να βρίσκεται σε μία κατάσταση διαρκούς αλλαγής ως πλεονέκτημα των ανθρώπων της να ξεδιπλώνουν τη δυναμική τους. "Αλλάζουμε το μοντέλο λειτουργίας, έχουμε αρχίσει να εργαζόμαστε με ευέλικτους τρόπους και καταβάλλουμε προσπάθειες για να εντοπίσουμε και να αναπτύξουμε τα ταλέντα μας. Ο μόνος τρόπος για να ενισχύσουμε τις ικανότητές μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους μας να ξεδιπλώσουν την πλήρη δυναμική τους, να αναγνωρίσουμε τον αντίκτυπο της προσπάθειάς τους και να τους αμείβουμε ανάλογα", είχε αναφέρει ο CEO του Ομίλου Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης σε δήλωσή του.

Μετασχηματισμός, upskilling εργαζομένων μέσα από Ακαδημίες Εκπαίδευσης και νέες θέσεις εργασίας

Στην ίδια κατεύθυνση, η Alpha Bank αξιοποιεί το Πρόγραμμα Μετασχηματισμού που υλοποιεί ήδη από το 2020, στον πυλώνα της στρατηγικής της για το ανθρώπινο δυναμικό και την ενίσχυση της οργανωτικής αποτελεσματικότητας, με την Chief Human Resources Officer του Ομίλου, Φραγκίσκη Μελίσσα να τονίζει ότι "ο μετασχηματισμός επηρεάζει το σύνολο των διαδικασιών, διευθύνσεων και εργαζομένων, εξελίσσοντας τους ρόλους τους από πιο μηχανιστικούς, σε ρόλους που προσθέτουν αξία μέσω της παροχής εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών στους Πελάτες – εσωτερικούς και εξωτερικούς". Το Πρόγραμμα Μετασχηματισμού της Τράπεζας καλύπτει κατά τα 2/3 τομείς που σχετίζονται με την τεχνολογία, μέσω των οποίων η Τράπεζα εντάσσει στις λειτουργίες της τεχνολογίες αιχμής, τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής, ενώ, μόνο το 2022, δημιουργήθηκαν 300 νέες θέσεις εργασίας στην Alpha Bank, που αφορούσαν κυρίως στις νέες τεχνολογίες. Σε αυτό το κάδρο προστίθεται και η συνεχής προσπάθεια ενίσχυσης των δεξιοτήτων του Προσωπικού, καθώς όπως σημειώνει η κυρία Μελίσσα "η μετάβαση στη νέα εποχή απαιτεί από όλους μας να οπλιστούμε με νέες δεξιότητες".

Η Alpha Bank έχει εισάγει 6 νέες Ακαδημίες Εκπαίδευσης, οι οποίες είναι ανοιχτές και διαθέσιμες σε όλους τους Εργαζόμενους, με στοχευμένα "εκπαιδευτικά μονοπάτια" (Learning Journeys), σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ενίσχυσης των δεξιοτήτων του προσωπικού (upskilling).

Alpha Bank: O εργαζόμενος του αύριο, οι πρακτικές που δομούν ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον και η αναστροφή του brain drain

Εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, συναισθηματική ευεξία και κοινωνικό προφίλ εργοδότη

Την ίδια στιγμή, οι απαιτήσεις των νεότερων γενιών εργαζομένων από το εργασιακό περιβάλλον του σήμερα αλλάζουν, με τις πρόσφατες έρευνες να δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι αξιολογούν ως πολύ σημαντικότερους παράγοντες την ευεξία και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (work-life balance), ενώ επιζητούν περισσότερες επιλογές σχετικά με τον τρόπο, τόπο και χρόνο που θα εργασθούν. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι εξετάζουν αυστηρά και το κοινωνικό προφίλ του εργοδότη και τον βαθμό που ανταποκρίνεται σε θέματα βιωσιμότητας και ESG. Για την Alpha Bank όλα αυτά αποτελούν βασικές επιδιώξεις της στρατηγικής Ανθρώπινου Δυναμικού που θέτει στο επίκεντρό της τη δημιουργία ενός "διαφορετικού συναισθηματικού συμβολαίου" μεταξύ Εργαζομένων και Τράπεζας, μέσα από την παροχή προσωποποιημένων επιλογών, νέων τρόπων αξιολόγησης και επιβράβευσης, με έμφαση στην ατομικότητα και την ψυχική, κοινωνική και συναισθηματική ευεξία τους.

Εργοδότης επιλογής για το ελληνικό ταλέντο

Παράλληλα, το Πρόγραμμα Μετασχηματισμού της Alpha Bank στοχεύει επίσης στην προσέλκυση ταλαντούχων Ελλήνων από το εξωτερικό, και έτσι από το 2019, η Τράπεζα έχει επαναπατρίσει περισσότερους από 50 καταξιωμένους Έλληνες επαγγελματίες που εργάζονταν σε κορυφαίους ομίλους του εξωτερικού, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τους Έλληνες που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα μας και να παίξουν ενεργό ρόλο στη νέα σελίδα ανάπτυξης της οικονομίας.

Μάλιστα, στο εσωτερικό του Ομίλου έχει συγκροτηθεί η ομάδα των "Alpha Ithacans”, μία κοινότητα εξειδικευμένων επαγγελματιών οι οποίοι επέστρεψαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και αξιοποιούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους για να διαμορφώσουν το μέλλον του τραπεζικού Ομίλου. Μέσα από μία συμμετοχική προσέγγιση, οι Ithacans μοιράζονται γνώσεις και εμπειρίες από την εργασία τους στο εξωτερικό, επιταχύνουν την αλλαγή και συμβάλλουν στον μετασχηματισμό του Ομίλου. Παράλληλα, λειτουργούν και ως "πρεσβευτές" για την ανάδειξη της Alpha Bank ως έναν πολύ σημαντικό μελλοντικό εργοδότη για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Alpha Bank

Η κοινότητα των "Alpha Ithacans” ενισχύεται διαρκώς, καθώς όλο και περισσότεροι επαγγελματίες αποφασίζουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να ενταχθούν στην Alpha Bank, από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Ελβετία, το Λουξεμβούργο, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, ενώ σε συνέχεια ενημερωτικής ημερίδας που διοργάνωσε η Τράπεζα στο Λονδίνο πριν από λίγες εβδομάδες, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει περισσότεροι από 300 νέοι υποψήφιοι.

"Θέλουμε να προσφέρουμε στους Έλληνες της διασποράς μία πραγματικά ανταγωνιστική πρόταση για να επιστρέψουν και να πρωταγωνιστήσουν στην προσπάθεια ανάπτυξης της πατρίδας μας. Επιδίωξή μας είναι η Alpha Bank να αποτελέσει πόλος έλξης των καλύτερων στην Ελλάδα και δίοδος επιστροφής στην χώρα των νέων και ικανών επαγγελματιών που η κρίση έσπρωξε στο εξωτερικό", είχε αναφέρει ο κ. Ψάλτης σε τοποθέτησή του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΥΠΟΙΚ 21 Μαρ 2023 | 20:42

Στα χέρια του εφοπλιστή Προκοπίου τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά - Επικυρώθηκε η μεταβίβαση

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι τα μεγαλύτερα της χώρας αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου.

ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ Η ΕΥΡΩΠΗ 21 Μαρ 2023 | 19:59

ΧΑ: Ισχυρές ανοδικές τάσεις 2,16%, στα 114,43 εκατ. ευρώ ο τζίρος - Στο επίκεντρο οι τραπεζικές μετοχές

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές.

ΑΝΑΛΥΣΗ 21 Μαρ 2023 | 17:56

Ποιοι εργαζόμενοι ωφελούνται μετά την ανακοίνωση του 9,4% παρότι δεν αμείβονται με τον κατώτατο μισθό

Διπλή ώθηση στον ιδιωτικό τομέα από την αύξηση 9,4% ακόμα και σε όσους δεν λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό

ΠΟΥ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ 21 Μαρ 2023 | 15:44

Συμφωνία για την τιμή του μπακαλιάρου της 25ης Μαρτίου - Θα πωλείται πιο φθηνά από πέρυσι

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε συμφωνία για συγκράτηση της τιμής του μπακαλιάρου.

21 Μαρ 2023 | 10:24

Πασχαλινή εξόρμηση στην Κέρκυρα και το Angsana Corfu Resort

Το Angsana προσφέρει την απόλυτη Πασχαλινή απόδραση.

ΕΓΓΥΗΣΗ 100.000 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΗ 21 Μαρ 2023 | 10:17

Σταϊκούρας: Ο Έλληνας πρέπει να νιώθει ασφαλής για τις καταθέσεις του

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πως το τραπεζικό σύστημα είναι πιο ισχυρό και ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι απολύτως ασφαλείς.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ CREDIT SUISSE ΑΠΟ ΤΗ UBS 21 Μαρ 2023 | 10:14

Ανάλυση: Γιατί η διεθνής κρίση δεν "αγγίζει" τις ελληνικές τράπεζες

Παρά τις ισχυρές πιέσεις που έχουν δεχθεί οι ελληνικές τράπεζες στο χρηματιστηριακό ταμπλό τις ημέρες που διαδέχθηκαν την τραπεζική κρίση σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ο εγχώριος κλάδος σε τίποτα δεν θυμίζει τον "αδύναμο κρίκο" του 2008.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΠΗΓΕΣ 21 Μαρ 2023 | 09:35

Μίλτος Καμπουρίδης: Γιατί βρέθηκε εκτός Dolphin Capital Investors ο σύζυγος της Μαρίνας Βερνίκου

Τέλος στη συνεργασία της με τον Μίλτο Καμπουρίδη και τη συμφωνία διαχείρισης επενδύσεων με την DCP έβαλε η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου- Dolphin Capital Investors.

ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ... ΑΝΙΟΥΣΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ 21 Μαρ 2023 | 07:57

"Αλμυρός" φέτος ο μπακαλιάρος για την 25η Μαρτίου - Πόσο θα κοστίσει

Μία ανάσα πριν την 25η Μαρτίου και η αγορά άρχισε να ζεσταίνεται, με τον μπακαλιάρο να βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των Ελλήνων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Μαρ 2023 | 07:30

Νέες μειώσεις 15% στα τιμολόγια του ρεύματος - Πόσα πληρώνουμε τον Απρίλιο ανά εταιρεία - Μηδενίζονται οι επιδοτήσεις

Προς το… μηδέν οι κρατικές επιδοτήσεις – Μειωμένες κατά 80% οι χρεώσεις στο ρεύμα σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 30 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 21 Μαρ 2023 | 07:03

Πώς η πώληση της Chipita ευνόησε την ελληνική Tottis Bingo

Kερδισμένη βγήκε μετά την πώληση της Chipita, η ελληνική εταιρεία γλυκισμάτων και σνακ, Tottis Bingo, η οποία είναι ευρύτερα γνωστή από την σοκοφρέτα Serenata.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Δ/ΝΤΗ 20 Μαρ 2023 | 19:55

Άλλες 9.000 απολύσεις από την Amazon - Έχουν χαθεί 27.000 θέσεις εργασίας από την αρχή του έτους

Πώς δικαιολογεί η Amazon τις απολύσεις - Ποιους κλάδους αφορούν οι περικοπές θέσεων.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΟ CNBC 20 Μαρ 2023 | 17:37

Καθησυχαστικός ο Στουρνάρας: Τελειώνουν οι αυξήσεις των επιτοκίων, δεν θα υπάρξει πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση και είναι ανθεκτικό.