
Για τις νέες επενδύσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής μιλάει ο Επιχειρησιακός Διευθυντής της, Μάνος Αγρόδημος, στο TheTOC στο πλαίσιο του αφιερώματος για τη γαλακτοβιομηχανία.
Το ιστορικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, με τα ποιοτικά και φημισμένα προϊόντα του αγροκτήματός της, έχει ήδη δρομολογήσει την εγκατάσταση κοπαδιού γαλακτοπαραγωγών αιγών υψηλών αποδόσεων, ενισχύοντας τις ευκαιρίες βιώσιμης ανάπτυξης για τον αγροτικό τομέα.
Από την ίδρυσή της το 1904, έχει διαμορφώσει ένα δυναμικό μοντέλο αγροτικής εκπαίδευσης, βασισμένο στην καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οραματιστής της ήταν ο Dr. John Henry House, ο οποίος, αντιλαμβανόμενος τις ελλείψεις σε τρόφιμα και τη χαμηλή τεχνογνωσία στη γεωργία, δημιούργησε ένα ίδρυμα που θα προσέφερε πρακτική γνώση και επιχειρηματική αντίληψη στους νέους αγρότες. Από τα πρώτα χρόνια, η Σχολή πρωταγωνίστησε στην ανάπτυξη της γαλακτοβιομηχανίας, εισάγοντας σύγχρονες μεθόδους εκτροφής και παραγωγής γάλακτος.
Η παστερίωση, η μεταποίηση και η διαχείριση της γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής συνέβαλαν στη διαμόρφωση της ελληνικής αγροδιατροφικής βιομηχανίας.
Οι σπουδαστές της εκπαιδεύονται σε αντικείμενα όπως Ζωική Παραγωγή, Τεχνολογία Τροφίμων και Διαχείριση Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, με στόχο να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ψηφιακής τεχνολογίας και των σύγχρονων επιχειρηματικών προκλήσεων.
Τι μαθήματα έχει πάρει η ΑΓΣ από την ιστορία της;
Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1904 από τον Αμερικανό ιεραπόστολο Dr. John Henry House, ο οποίος διαπιστώνοντας την ανέχεια, τις ελλείψεις σε τρόφιμα και την άγνοια γεωργικών τεχνικών, οραματίστηκε έναν εκπαιδευτικό οργανισμό που θα αναδεικνύει, διαμορφώνει και εμπνέει τους μελλοντικούς πρωτοπόρους ηγέτες για τη φροντίδα ενός βιώσιμου πλανήτη. Ήδη από τα πρώτα χρόνια του περασμένου αιώνα η εκτροφή αγελάδων και ο ρόλος των γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν κομβικός.

Σε έγγραφο της περιόδου 1916-1919 που σώζεται στο ιστορικό αρχείο της Σχολής αναφέρεται: "Αν δεν υπήρχαν τα προϊόντα της φάρμας και του γαλακτοκομείου, δεν θα μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα τα δύσκολα χρόνια της πείνας κατά τη διάρκεια του πολέμου".
Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης της, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή κατείχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της γαλακτοβιομηχανίας στην Ελλάδα.
Το 1935 αρχίσαμε για πρώτη φορά να παστεριώνουμε το γάλα μας με ένα μικρό σε μέγεθος παστεριωτή, ενώ ήρθαν και τα πρώτα βοοειδή ράτσας Jersey & Guernsey.
Μεταφέρθηκαν και εγκαταστάθηκαν στη Σχολή ζώα υψηλών αποδόσεων, εξοπλισμός και αυτοματισμοί. Παράχθηκε γάλα εξαιρετικής ποιότητας, η διάθεση του οποίου συνδέθηκε με την καταναλωτική γνώση και εμπειρία. Έτσι, η Σχολή με τη χρήση τεχνολογικών μέσων και με τη διαχείριση της γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής ως επιχειρηματικής δραστηριότητας, αναδείχθηκε σε σημαντικό φορέα για την εκπαίδευση και την κατάρτιση νέων αγροτών.
Η υπερεκατονταετής ιστορία της Σχολής αποτελεί "πιλότο" για τις επιλογές του μέλλοντος. Έχουμε αντλήσει πολύτιμα μαθήματα, που μας επέτρεψαν να διαμορφώσουμε την πορεία του Ιδρύματος και να σχεδιάζουμε τις μελλοντικές κινήσεις με στέρεα και αποφασιστικά βήματα.

Ποια εκπαίδευση λαμβάνουν οι σπουδαστές σας και πως μπορούν να ξεχωρίσουν στο σύγχρονο περιβάλλον;
Η εκπαίδευση και η κατάρτιση στον αγροδιατροφικό τομέα καλούνται να καλύψουν ανάγκες για εξειδικευμένο προσωπικό που να αντιλαμβάνεται και να μπορεί να ανταπεξέλθει στις συνθήκες της ψηφιακής τεχνολογίας, των αυτοματισμών και της χρησιμοποίησης πολύτιμων τεχνολογικών πόρων.
Ας μην ξεχνάμε ότι η πρωτογενής παραγωγή είναι η πηγή των πρώτων υλών για την Ελληνική βιομηχανία τροφίμων, που συνιστά τη μεγαλύτερη δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα της χώρας.
Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή έχει συμπεριλάβει σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες της, μαθήματα και ειδικότητες που σχετίζονται με την παραγωγή, τη μεταποίηση και την προώθηση του γάλακτος στην αγορά.
Πιο συγκεκριμένα, στο Επαγγελματικό Λύκειο μας υπάρχουν ειδικότητες Ζωικής Παραγωγής και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ στη Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (πρώην ΙΕΚ) οι σπουδαστές παρακολουθούν μαθήματα: Διαχείρισης Γεωργοκτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων, Ζωικής Παραγωγής, Τυποποίησης-Μεταποίησης Γαλακτοκομικών Προϊόντων και Logistics-Marketing.

Στο Perrotis College, παρακολουθούν μαθήματα σχετικά με την ποιότητα του γάλακτος, τη σύνθεση, τη μικροβιολογία και τις αναλύσεις που απαιτούνται, τη συσκευασία των γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας.
Το Εκπαιδευτικό Βουστάσιο είναι το κέντρο εκπαίδευσης και επίδειξης της αναπαραγωγής, διατροφής, σταβλισμού, κτηνιατρικής φροντίδας και ορθών πρακτικών αρμέγματος των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής σε πραγματικές συνθήκες. Κάθε χρόνο εκπαιδεύονται όχι μόνο μαθητές και σπουδαστές μας, αλλά και δεκάδες κτηνοτρόφοι.
Το παραγόμενο νωπό γάλα μεταφέρεται καθημερινά στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων της Σχολής για παστερίωση, εμφιάλωση και περαιτέρω επεξεργασία, όπου οι μαθητές και σπουδαστές μας εκπαιδεύονται στην παραγωγή ποιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων.
Εκτός από το φρέσκο γάλα, παράγεται ημίσκληρο τυρί και γραβιέρα, βούτυρο, παραδοσιακό και στραγγισμένο γιαούρτι, ενώ το φρέσκο γάλα χρησιμοποιείται και στο εργαστήριο παραγωγής παραδοσιακών ζυμαρικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις των εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων στηρίζουν το πρόγραμμα υποτροφιών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College.
Ετοιμάζετε νέες επενδύσεις στη γαλακτοβιομηχανία;
Ενώ το 30% του πληθυσμού των αιγών της Ευρώπης είναι εγκατεστημένο στην Ελλάδα, η κατά κεφαλήν παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος στη χώρα είναι υποπολλαπλάσια της Ισπανίας ή της Γαλλίας.
Είναι προφανές ότι ο Έλληνας αιγοτρόφος δεν κερδίζει τα προς το ζειν, όταν ο Ισπανός και ο Γάλλος συνάδελφός του είναι επιτυχημένοι επιχειρηματίες.
Σήμερα, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή σχεδιάζει την εγκατάσταση ενός κοπαδιού γαλακτοπαραγωγών αιγών, υψηλών αποδόσεων. Στο πρότυπο και επιδεικτικό ποιμνιοστάσιο που θα αναπτύξουμε, θα προσφέρονται νέες εκπαιδευτικές γνώσεις και εμπειρίες αλλά αυτό που οραματιζόμαστε είναι να αποτελέσει παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης για ένα κλάδο που -εκτός από σύγχρονος και δυναμικός- θα πρέπει να είναι και ελκυστικός.

Πιστή στην αποστολή της, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή συνεχίζει να παρέχει ολιστική και βιωματική εκπαίδευση και συνεισφέρει στον περιορισμό πολλών από τους λόγους που απομακρύνουν τους νέους από τον αγροδιατροφικό κλάδο.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr