Άμισθοι δικηγόροι: Ανησυχούν για την αλλαγή του νόμου Κατσέλη

Με επιστολή της η Ένωση Αμίσθων Δικηγόρων Ελλάδας εκφράζει τις ανησυχίες και τον προβληματισμό της της σχετικά με την επικείμενη αλλαγή του Νόμου Κατσέλη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Άμισθοι δικηγόροι: Ανησυχούν για την αλλαγή του νόμου Κατσέλη

Με επιστολή της η Ένωση Αμίσθων Δικηγόρων Ελλάδας εκφράζει τις ανησυχίες και τον προβληματισμό της της σχετικά με την επικείμενη αλλαγή του Νόμου Κατσέλη.

Αναλυτικότερα η Ένωση επικεντρώνεται σε τρία σημεία τα οποία προκαλούν βαθιά ανησυχία. Αναλυτικά η επιστολή:

Προς τον κ.Ιωάννη Α. Δραγασάκη
Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης
Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης


Αξιότιμοι Κύριοι,

Κατά το τελευταίο διάστημα έχει υποπέσει στην αντίληψή μας σωρεία δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο που αναφέρονται σε ένα νέο νομικό πλαίσιο το οποίο φέρεται ως ερχόμενο να αντικαταστήσει το σύνολο ή συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου 3869/2010 για την προστασία υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Ιδιαίτερα γινεται αναφορά, πάντα κατά τα δημοσιεύματα, σε ένα νέο καθεστώς που φέρεται πως θα ρυθμίζει την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ενόψει και του γεγονότος ότι απουσιάζει υπεύθυνη πληροφόρηση προς το κοινό εκ μέρους των θεσμικών οργάνων της πολιτείας και της ανυπαρξίας συγκεκριμένου σχεδίου/κειμένου διατάξεων επί του οποίου να μπορούν να τοποθετηθούν φορείς και πολίτες -διατάξεις που όμως εμφανίζονται ως ήδη συμφωνημένες μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών-, έχει προκληθεί έντονη δημόσια συζήτηση αλλά και ανησυχία και ανασφάλεια σε πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών, ιδίως δανειοληπτών, οι οποίοι εύλογα αγωνιούν για την τύχη της κατοικίας τους και κατ'επεκταση της ζωής τους.

Ορμώμενοι από το θεσμικό ρόλο μας ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης, ως επιστήμονες, ως πρόσωπα που εκ του ρόλου μας έχουμε υποχρέωση να προστατεύουμε τα δικαιώματα των πολιτών και ιδιαίτερα των αδυνάμων, ως θεματοφύλακες της συνταγματικής νομιμότητας και επειδή παράλληλα το ζήτημα είναι εξόχως ευαίσθητο, σας εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό και τη βαθιά ανησυχία μας σχετικά με το περιεχόμενο των υπό συζήτηση ρυθμίσεων, όπως αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας, και εφιστούμε την προσοχή σας -ιδίως- στα εξής σοβαρά σημεία :

1. Κατά το άρθρο 93 παρ. 4 του Συντάγματος τα δικαστήρια υποχρεούνται να μην εφαρμόζουν νόμο που το περιεχόμενό του είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα. Η τυχόν πρόβλεψη σε νομοθετική διάταξη ότι υποθέσεις του ν.3869/2010 οι οποίες εκκρεμούν προς συζήτηση ενώπιον δικαστηρίων αναφορικά με το κύριο αίτημά τους και στις οποίες έχει ήδη εκδοθεί προσωρινή δικαστική διαταγή θα υπαχθούν υποχρεωτικά ή συγκεκαλυμμένα σε καθεστώς διαφορετικό από το σήμερα υπάρχον καθεστώς ηλεκτρονικής πλατφόρμας ή οποιοδήποτε άλλο), το οποίο είτε θα στερεί από τους αιτούντες το δικαίωμα στο φυσικό δικαστή τους είτε θα ανατρέπει την εκδοθείσα διαταγή, που εκδόθηκε από νόμιμο δικαστήριο, συνιστά ανεπίτρεπτη παρέμβαση της νομοθετικής εξουσίας στα έργα της δικαστικής, πάσχει από αντισυνταγματικότητα και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι νομικά αποδεκτή.

2. Ομοίως, τυχόν πρόβλεψη ότι οι ήδη κατατεθειμένες εκκρεμείς αιτήσεις, ακόμη και αν δεν έχει συζητηθεί η προσωρινή διαταγή, υπάγονται σε καθεστώς διάφορο του υπάρχοντος, ιδίως με πρόβλεψη ότι εφεξής η αίτηση δεν θα κρίνεται από δικαστήριο αλλά με άλλο σύστημα (λ.χ ηλεκτρονική πλατφόρμα) και ιδιαίτερα αν αυτό γίνει με την επί τω χείρω μεταβολή των ουσιαστικών προϋποθέσεων που ίσχυαν κατά το χρονο κατάθεσης της αίτησης, όπως λ.χ τα όρια προστασίας, έτσι ώστε μέρος των αιτούντων (ήδη εχόντων την ιδιότητα του διαδίκου) να χάνει τη δυνατότητα δικαστικής προστασίας, παραβιάζει επίσης σειρά από συνταγματικές αρχές και δικαιώματα, είναι αντισυνταγματική και δεν μπορεί να είναι αποδεκτή.

3. Για οφειλέτες που θα υποβάλλουν αιτήσεις προστασίας/υπαγωγής στο νέο καθεστώς για πρώτη φορά μετά την 1/3/2019 πρέπει επίσης να ληφθεί σοβαρότατα υπόψη ότι η πρόβλεψη χαμηλών ορίων προστασίας, όπως ιδίως το αναφερόμενο στα δημοσιεύματα ποσό των 130.000,00 ευρώ ως μέγιστο συνολικής οφειλής (που συνιστά πλήρη ανατροπή του ισχύοντος σήμερα πλαισίου στο οποίο δεν υπάρχει όριο και το ζήτημα της σημασίας του ύψους οφειλής κρίνεται μόνο από τα δικαστήρια), με παράλληλη άρνηση προστασίας πέραν των 130.000,00 ευρώ σε πρόσωπα που τεκμηριωμένα έχουν σοβαρότατους λόγους προστασίας (αποδεδειγμένη με έγγραφα ανεργία, αναπηρία των ιδίων ή άμεσων μελών των οικογενειών τους, απολυμένων, γονέων σε πολύτεκνες οικογένειες με περισσότερα από 3 ή 4 τέκνα, μητέρων που ανατρέφουν μόνες τα παιδιά τους κ.ό.κ.) θα συνιστά όχι μόνο μία επί της ουσίας απάνθρωπη μεταχείριση για τα πρόσωπα αυτά αλλά και παραβίαση της αρχής της προστασίας της εμπιστοσύνης και σειράς άλλων διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας και του Συντάγματος και επίσης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Σας επισημαίνουμε ότι οποιαδήποτε τυχόν νομοθετική πρωτοβουλία ή άλλη δράση που θα έχει ως αποτέλεσμα κατά αντισυνταγματικό τρόπο να θιγούν ή μειωθούν κεκτημένα δικαιώματα πολιτών, και μάλιστα τόσο ευαίσθητα, θα μας βρει αντίθετους, τόσο με λόγια όσο και με έργα.

Σας ενημερώνουμε τέλος ότι η παρούσα επιστολή μας θα κοινοποιηθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς και στα Μέσα Ενημέρωσης με στόχο την όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών για την προστασία των υπό διακινδύνευση δικαιωμάτων τους.


Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2019

Για τo ΔΣ της ΑΔΕ


Η Πρόεδρος Η Αντιπρόεδρος

Αθανασία Π. Γιαννοπούλου Βικτώρια Π. Μακρή

Φωτο: EUROKINISSI αρχείου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
«ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΕΠΙΘΕΣΗ» 14 Νοε 2020 | 11:24

Επιστολή Ιεράς Σύνοδου στον Μητσοτάκη: Η "κόκκινη γραμμή" για τα Χριστουγέννα - "Δεχόμαστε επίθεση"

Με μια επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό η Ιερά Σύνοδος ξεκαθαρίζει πως αδυνατεί να αποδεχθεί κλείσιμο των ναών τα Χριστούγεννα.

ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΠΑΡΤΙ 12 Νοε 2020 | 12:24

Lockdown: Το γράμμα με παράπονο της δεκάχρονης στην Ηγουμενίτσα και η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η 10χρονη στην Ηγουμενίτσα χάνει το πάρτι γενεθλίων της λόγω κορονοϊού. Ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο οποίος της απάντησε.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 09 Νοε 2020 | 11:23

Ερώτηση Βαρουφάκη σε Μητσοτάκη για την επανα-κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς

Ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρει πως η επανα-κρατικοποποίησητης Τράπεζας Πειραιώς θα επιβαρύνει κατά δεκάδες δισ. ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο.

ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 04 Νοε 2020 | 21:27

Κορονοϊός: Καυγάς δικηγόρων και δικαστών για τη λειτουργία των δικαστηρίων

Ορισμένες δικαστικές Ενώσεις με σημερινές ανακοινώσεις τους, αντέδρασαν στην πλήρη λειτουργία των δικαστηρίων

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ 03 Νοε 2020 | 16:19

Συνταγματική η εκδίκαση χιλιάδων υποθέσεων του νόμου "Κατσέλη" μέχρι το τέλος του 2021

H Ολομέλεια του Αρείου Πάγου γνωμοδότησε πως η εκδίκαση υποθέσεων του νόμου "Κατσέλη" μέχρι το τέλος του 2021 είναι συνταγματική

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 02 Νοε 2020 | 13:58

Επιστολή Πομπέο σε Δένδια, "κόλαφος" για Ερντογάν: "Αποδοκιμάζουμε τις τουρκικές ενέργειες"

Επιστολή με την οποία εκφράζεται η στήριξη των ΗΠΑ στις ελληνικές θέσεις και αποδοκιμάζονται οι τουρκικές ενέργειες απέστειλε ο Μάικ Πομπέο στο Νίκο Δένδια.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 29 Νοε 2020 | 12:59

Σκέρτσος: Η Ελλάδα έχει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα να περάσει την πανδημία του κορονοϊού

Τι είπε ο Άκης Σκέρτσος για τη δυνατότητα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας μέχρι να βγει η χώρα από την πανδημία του κορονοϊού

ΜΠΟΝΑΜΑΣ 29 Νοε 2020 | 11:32

Βρούτσης: Έκτακτο βοήθημα σε 105.818 συνταξιούχους πιστώνεται την Δευτέρα– Συνεχίζεται η αναστολή συμβάσεων

Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι μάλιστα δεν το γνωρίζουν και θα δουν εκτάκτως τα ποσά στους λογαριασμούς τους, είπε ο κ. Βρούτσης.

ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΟΥ LOCKDOWN 29 Νοε 2020 | 09:05

Νέο "πακέτο" μέτρων στήριξης για τον Δεκέμβριο - Παράταση ενός μήνα στα τέλη κυκλοφορίας

Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι - Αναλυτικά τα μέτρα - Σκέψεις για έκτακτο δώρο σε υγειονομικούς και χαμηλοσυνταξιούχους.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 28 Νοε 2020 | 09:01

Ανάρπαστη η επιστρεπτέα προκαταβολή: Aναβάλλεται για τον Iανουάριο η 5η φάση - Ποιοι θα πάρουν το ένα δις ευρώ

Αρχές Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η καταβολή των χρημάτων για την επιστρεπτέα προκαταβολή του τέταρτου γύρου.

ΥΠΟΙΚ 27 Νοε 2020 | 18:52

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Πιστώνονται σήμερα σε 97.662 δικαιούχων 410 εκατ. ευρώ

Μέχρι σήμερα, 364.244 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει την αίτηση χορήγησης της ενίσχυσης

OΙ 4 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 27 Νοε 2020 | 16:29

Επίδομα 800 ευρώ: Ποιοι θα λάβουν σήμερα την αποζημίωση ειδικού σκοπού

Καταβάλλονται η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας σε 328.360 δικαιούχους

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 Νοε 2020 | 12:38

Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταβολή της νέας εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ

Η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.