Αναδρομικά συνταξιούχων: "Μποναμάς" για 2,5 εκ.δικαιούχους- Ξεχάστε όμως δώρα και επικουρικές

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα δοθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, χωρίς δώρα και επικουρικές. Αναλυτικά παραδείγματα.

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Χρονικό περιθώριο 6 μηνών –δηλαδή μέχρι το τέλος του χρόνου- δίνει η τροπολογία στο υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ να καταβάλλει τα αναδρομικά που προκύπτουν από τις κύριες συντάξεις, στους δικαιούχους των ταμείων. Προς το παρόν δεν υπάρχει "εντολή πληρωμής" για τους συνταξιούχους του δημοσίου. Η αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου –είναι η αντίστοιχη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους συνταξιούχους του δημοσίου- η οποία αναμένεται επίσης μέσα στη χρονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κυβέρνηση όπως προκύπτει από τις δηλώσεις στελεχών της, θέλει να πληρώσει και τους συνταξιούχους του δημοσίου φέτος κλίνοντας οριστικά το θέμα των αναδρομικών διεκδικήσεων. Φυσικά, οι δικαστικές διεκδικήσεις από την πλευρά των συνταξιούχων δεν αναμένεται να σταματήσουν για δύο λόγους:

1. Όσοι συνταξιούχοι –ιδιωτικού και δημοσίου- είχαν ήδη καταφύγει στα δικαστήρια πριν από την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα εισπράξουν κανονικά τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις τους και θα συνεχίσουν το δικαστικό αγώνα για τη διεκδίκηση των αναδρομικών από τα επικουρικά και τα δώρα. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι στο μέλλον θα υπάρξει αντίστοιχη "πιλοτική" δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας τόσο για τις επικουρικές όσο και για τα δώρα. Άρα, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα εισπράξουν τώρα τα ποσά των κύριων συντάξεων και θα περιμένουν τις επόμενες αποφάσεις του Σ.τ.Ε για τα υπόλοιπα.

2. Όσοι συνταξιούχοι –ιδιωτικού και δημοσίου- δεν είχαν καταφύγει στα δικαστήρια με αγωγές θα εισπράξουν μεν τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις αλλά για τα υπόλοιπα (επικουρικές και δώρα) θα υποστούν "κούρεμα" δια νόμου. Η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή "απαγορεύει" τη διεκδίκηση αυτών των ποσών. Όσοι λοιπόν συνταξιούχοι δεν έχουν κάνει ήδη αγωγή θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα αποδεχτούν τα χρήματα που τους προσφέρονται κλείνοντας οριστικά την υπόθεση ή αν θα απευθυνθούν σε δικηγόρο για να ασκήσουν αγωγή έχοντας κατά νου ότι το 2020 αρχίζουν να παραγράφονται –και μάλιστα άμεσα- οι διεκδικήσεις του 2015 λόγω συμπλήρωσης 5ετίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πού αντιστοιχούν τα ποσά των αναδρομικών των συνταξιούχων

Τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός είναι το "μεικτό" κόστος των αναδρομικών: 900 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και τα 500 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους του δημοσίου. Από αυτό το ποσό, οι συνταξιούχοι θα εισπράξουν τελικώς περίπου το 70% καθώς το 30% θα αφορά σε φόρους και κρατήσεις για εισφορές υπέρ υγείας. Ποιοι θα πάρουν χρήματα; Μετά την ανάγνωση και της τροπολογίας, ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν τα εξής:

1. Χρήματα θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μερικές εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και όχι 2,5 εκατομμύρια. Από την στιγμή που δεν καταβάλλονται αναδρομικά για δώρα, δεν θα εισπράξουν χρήματα όσοι είχαν κύριες συντάξεις κάτω των 1000 ευρώ.

2. Τα ποσά των αναδρομικών θα κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες ευρώ μέχρι και 6000-7000 ευρώ μεικτά. Μετά την αφαίρεση των κρατήσεων –τα ποσά θα φορολογηθούν κανονικά ως αναδρομικά- στην τσέπη των συνταξιούχων θα μείνουν από 300-400 ευρώ έως και 4000-5000 ευρώ το μέγιστο. Όσο μεγαλύτερη είναι η περικοπή που είχε γίνει (σ.σ φαίνεται στο εκκαθαριστικό της σύνταξης) τόσο περισσότερα είναι και τα αναδρομικά. Υπενθυμίζεται ότι τα αναδρομικά αφορούν στην περίοδο Ιουνίου 2015-Μαίου 2016

Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:

1. Συνταξιούχος του ΙΚΑ με 37 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 2000 ευρώ, δικαιούται 148 ευρώ αναδρομικά ανά μήνα διεκδίκησης ή 1628 ευρώ συνολικά. Το ποσό αυτό είναι μεικτό. Τα καθαρά θα περιοριστούν περίπου στα 1100-1200 ευρώ.

2. Συνταξιούχος του ΤΕΒΕ με 40 έτη ασφάλισης, θα λάβει 232 ευρώ ανά μήνα διεκδίκησης ή 2550 ευρώ συνολικά

3. Συνταξιούχος του δημοσίου (μετά την έκδοση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου) θα λάβει 136 ευρώ ανά μήνα ή 1496 ευρώ συνολικά καθώς είχε 35 έτη ασφάλισης και 1650 ευρώ συντάξιμες αποδοχές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 08 Σεπ 2021 | 09:52

Χατζηδάκης: Πληρωμές αναδρομικών συντάξεων έως τέλη Οκτωβρίου - Ποιους αφορά

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ούτε προς το καλύτερο, ούτε προς το χειρότερο.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 31 Αυγ 2021 | 19:39

Μειωμένες οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στον ιδιωτικό τομέα και για το 2022

Διασφαλίζεται ότι οι μειωμένες κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες ασφαλιστικές εισφορές, θα ισχύσουν και για ολόκληρο το 2022 στον ιδιωτικό τομέα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΕ ΠΙΝΑΚΕΣ 27 Σεπ 2021 | 08:53

Τρίμηνο φωτιά για γονικές παροχές ακινήτων & μετρητών - Ποιοι πρέπει να σπεύσουν - Τι αλλάζει από την Παρασκευή

Μέσα στην εβδομάδα κατατίθεται η νομοθετική ρύθμιση για την αύξηση του αφορολογήτου στις γονικές παροχές από τα 150.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 800.000 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Σεπ 2021 | 10:09

Έκτακτες ενισχύσεις έως και 900 ευρώ σε 700.000 νοικοκυριά – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ανακοινωθεί στη ΔΕΘ θα ενεργοποιηθούν άμεσα ώστε να "πέσει χρήμα" στην αγορά ειδικά στα ευάλωτα νοικοκυριά ενόψει των ανατιμήσεων.

24 Σεπ 2021 | 09:47

ΕΝΦΙΑ: Γιατί ο ένας στους έξι ιδιοκτήτες θα πληρώσει φέτος μισό φόρο

Οι 17 στους 100 ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν φέτος τον μισό ΕΝΦΙΑ σε σχέση με αυτό που τους καταλογίζει η εφορία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 23 Σεπ 2021 | 10:21

ΕΝΦΙΑ: Οι δύο τρόποι για να σπάσετε την πληρωμή σε έως και 24 δόσεις - Πότε ξεκινούν οι καταβολές

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ είναι ήδη διαθέσιμο στο Taxis και όπως θα διαπιστώσετε σας δίνει τη δυνατότητα να πληρώσετε τον φόρο σε πέντε δόσεις.

22 Σεπ 2021 | 09:02

ΕΝΦΙΑ: Αλλάζουν οι ημερομηνίες για την πληρωμή των δόσεων - Οι τελικές προθεσμίες - Σήμερα τα εκκαθαριστικά

Με νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται πιθανότατα εντός της ημέρας στη Βουλή αλλάζει το δοσολόγιο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

«ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ» ΕΝΦΙΑ 21 Σεπ 2021 | 08:12

ΕΝΦΙΑ 2021: Πώς θα σπάσετε το ποσό σε έως και 24 δόσεις - Ποιοι θα δουν κούρεμα 50%

Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα αποκτήσουν πρόσβαση στα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ και θα δουν το ύψος του φετινού λογαριασμού.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ 20 Σεπ 2021 | 09:36

Ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας και οι φόροι στα ακίνητα

Οι δύο διαφορετικές σχολές για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Πότε φορολογείται το κάθε ακίνητο ξεχωριστά και πότε το άθροισμα της περιουσίας. Οι ομιλίες Μητσοτάκη και Τσίπρα στη ΔΕΘ.

ΜΕΙΖΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ 18 Σεπ 2021 | 08:44

E-food: Πώς κατέστρεψε το brand name της με το λάθος μήνυμα - "Γκρεμίστηκε" η εφαρμογή μετά τον σάλο

Η E-food κατάφερε να συγκεντρώσει όλα τα πυρά πάνω της και να "γκρεμίσει" την βαθμολογία του app της εξαιτίας του περίφημου μηνύματος που έστειλε

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ 17 Σεπ 2021 | 08:14

Αυξήσεις μισθών μέσα στο 2022: Οι δύο σίγουρες και οι τέσσερις πιθανές - Αναλυτικά παραδείγματα

Προσδοκίες για διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022 εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Σεπ 2021 | 07:54

Φορολογικές δηλώσεις: Αυξάνονται οι δικαιούχοι έκπτωσης ΕΝΦΙΑ και επιδομάτων τέκνων, θέρμανσης και ρεύματος

Με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν στις φετινές δηλώσεις θα προκύψει ο αριθμός των δικαιούχων έκπτωσης 50% για το φετινό ΕΝΦΙΑ.