Αναδρομικά συντάξεων: Επίσημες ανακοινώσεις σήμερα από Μητσοτάκη - Πώς θα καταβληθούν σε όλους χωρίς προσφυγές

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφτεί το υπουργείο Εργασίας και να αποκαλύψει την λύση που θα προωθήσει για τα αναδρομικά 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων.

Νωρίς σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφτεί το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να μιλήσει στην ημερίδα που διοργανώνεται για την λεγόμενη "ψηφιακή σύνταξη". Τα βλέμματα όμως θα είναι στραμμένα, καθώς είναι πολύ πιθανό ότι θα "αποκαλύψει" την λύση που θα προωθήσει για τα αναδρομικά 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων.

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει λάβει τις αποφάσεις της. Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ένα "πακέτο" που θα περιλαμβάνει το σύνολο των συνταξιούχων δηλαδή όχι μόνο αυτών που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια ενώ εκτός συνταρακτικού απροόπτου θα συμπεριλάβει και τους συνταξιούχους του δημοσίου προκειμένου το θέμα να κλείσει οριστικά "εδώ και τώρα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το δημοσιονομικό κόστος θα "φορτωθεί" στο ούτως ή άλλως ελλειμματικό (λόγω κορoνοϊού) 2020 και θα επιχειρηθεί να "συγκρατηθεί" λίγο πάνω από το 1% του ΑΕΠ, καθώς από τα ποσά που θα διανεμηθούν στους συνταξιούχους θα αφαιρεθεί και ο φόρος εισοδήματος και η εισφορά υπέρ υγείας.

Τις τελευταίες ημέρες, ακούστηκε και το εξής σενάριο: να προταθεί στους συνταξιούχους είτε να πάρουν όλα τα χρήματα "μπροστά" (δηλαδή μέσα στους επόμενους μήνες) αλλά με ένα "κούρεμα" στο πλαίσιο των αντοχών των ταμείων του δημοσίου, ή να λάβουν ολόκληρο το ποσό σε δόσεις σε βάθος 4ετίας ή 5ετίας. Ως προς το περιεχόμενο της τελικής ρύθμισης που αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό οι αρμόδιοι υπουργοί στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας τηρούν σιγή ιχθύος καθώς το θέμα θεωρείται πολύ μεγάλης πολιτικής σημασίας.

Η κυβέρνηση, μετά την έκδοση της απόφασης του Σ.τ.Ε έχει ήδη αποφασίσει να "φορτώσει" στον φετινό προϋπολογισμό όλο το δημοσιονομικό κόστος που προκύπτει από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο η κυβέρνηση θέλει να συγκρατήσει στην περιοχή του 1-1,2% του ΑΕΠ δηλαδή κοντά στα 2 δις. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ναι μεν οι υπολογισμοί δείχνουν ότι τα χρήματα που διεκδικούν οι συνταξιούχοι μπορεί να φτάνουν στα 3,5-3,9 δις. ευρώ αλλά στην πραγματικότητα αυτό είναι το "μεικτό" ποσό των διεκδικήσεων. Αν αφαιρεθεί ο φόρος, οι εισφορές υπέρ υγείας και η εισφορά αλληλεγγύης που αναλογεί, το καταβλητέο ποσό περιορίζεται κατά τουλάχιστον 1,3 έως 1,5 δις. ευρώ δεδομένου μάλιστα ότι τα περισσότερα χρήματα πρέπει να επιστραφούν σε συνταξιούχους με αποδοχές άνω των 1300 ευρώ μηνιαίως. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για συνταξιούχους οι οποίοι φορολογούνται με υψηλούς συντελεστές της τάξεως του 29-36% βάσει της κλίμακας που ίσχυε το 2015 (δηλαδή στην χρονιά στην οποία αφορούσαν τα αναδρομικά).

Ο δεύτερος τρόπος περιορισμού του τελικού κόστους (και δημοσιονομικά και ταμειακά) είναι ακριβώς αυτό το σενάριο: τα χρήματα "εδώ και τώρα" αλλά με κούρεμα και παραίτηση δικαιώματος περαιτέρω διεκδικήσεων μέσω της δικαστικής οδού. Σε κάθε περίπτωση, το τελικό κόστος που θα προκύψει θα "περάσει" στον φετινό προϋπολογισμό αλλά ταμειακά, θα επιβαρύνει και τους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών δεδομένου ότι πολλοί συνταξιούχοι μπορεί να μην επιλέξουν τη λύση "όλα τα λεφτά μπροστά".

Το δεδομένο είναι ότι ο "συμβιβασμός" που θα προτείνει η κυβέρνηση, θα αφορά σε όλους τους συνταξιούχους ακόμη και σε αυτούς που δεν καλύπτονται από την απόφαση του Σ.τ.Ε ή τους συνταξιούχους του δημοσίου που πρέπει να εξασφαλίσουν αντίστοιχη απόφαση από το Νομικό Συμβούλιο του κράτους. Δηλαδή, το ζητούμενο είναι σε μια ούτως ή άλλως ταραχώδη χρονιά και από οικονομικής άποψης, να κλείσει οριστικά και η συγκεκριμένη εκκρεμότητα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΝΤΟΑ 18 Μαϊ 2021 | 14:19

Skype Μητσοτάκη με μικρούς μαθητές του νηπιαγωγείου Πάχνης- Θέλουμε ηλεκτρονικό υπολογιστή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε μέσω skype με τους μικρούς μαθητές του νηπιαγωγείου Πάχνης στο οποίο φοιτούν μουσουλμάνοι/ες μαθητές

Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 18 Μαϊ 2021 | 12:37

Μητσοτάκης στη Βουλή: Μετά τις πυρκαγιές του 2007 συνειδητοποιήσαμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Δείτε live την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή σχετικά με τη στρατηγική για την μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 18 Μαϊ 2021 | 12:05

Πώς θα ρυθμιστούν τα κορονο-χρέη της πανδημίας ύψους 7 δισ. ευρώ: Το σχέδιο "όλα σε ένα"

Με το τέλος της πανδημίας, θα ξεκινήσει η διαδικασία αποπληρωμής τόσο του επιστρεπτέου τμήματος της επιστρεπτέας προκαταβολής όσο και των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί εξαιτίας της αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων.

18 Μαϊ 2021 | 10:36

Κυριάκο, μην τους ακούς…

Η σύγκριση των δηλώσεων αμφότερων των ξένων επενδυτών επί της ουσίας μας υποδηλώνει πως η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός δεν έχει αλλάξει στρατηγικό χαρακτήρα.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 18 Μαϊ 2021 | 07:37

Το plan B αν συνεχιστεί η χαλάρωση: Τοπικά lockdown τύπου Καλύμνου για το καλοκαίρι

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, στα τέλη Μαΐου αναμένεται να αποτυπωθεί η επιδημιολογική εικόνα από την χαλάρωση των μέτρων

ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ 17 Μαϊ 2021 | 18:02

Αλέξης Τσίπρας: Νέα ερώτηση σε Μητσοτάκη για τους εισακτέους στα ΑΕΙ - Τι ζητά

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε επανακαταθέσει ερώτηση προν τον κ. Μητσοτάκη για τους εισακτέους στις 11 Μαΐου.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 17 Μαϊ 2021 | 13:28

Μητσοτάκης: Στις σύγχρονες Δημοκρατίες δεν έχουν θέση διαχωρισμοί με βάση τoν σεξουαλικό προσανατολισμό

Το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη για την Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας.

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 17 Μαϊ 2021 | 12:25

Μητσοτάκης: Η πανδημία δεν τελείωσε, ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα - Ανησυχία Τσιόδρα για μεταλλάξεις

Παρέμβαση Μητσοτάκη για την πορεία της πανδημίας - Την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης τόνισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ 17 Μαϊ 2021 | 08:51

Εύα Καϊλή: Εγκατέλειψε τον Ανδρουλάκη, στηρίζει Λοβέρδο και συμπαθεί τον Μητσοτάκη

"Ο Λοβέρδος εκφράζει πατριωτική και μεταρρυθμιστική γραμμή" δηλώνει η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή - "Συμπαθή" χαρακτηρίζει τον Μητσοτάκη.

ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ 16 Μαϊ 2021 | 15:32

Υπ.Εργασίας: 80,5 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν περισσότεροι από 695.000 δικαιούχοι - Τι πληρώνουν ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ

Τι περιλαμβάνει ο προγραμματισμός των καταβολών από Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ για την εβδομάδα 17-21 Μαΐου.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 14 Μαϊ 2021 | 22:27

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ταξίδι μαζί με τη Μαρέβα στην Τήνο - Με το πλοίο της γραμμής

Σαββατοκύριακο στην Τήνο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του Μαρέβα, την πρώτη μέρα άρσης του lockdown

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ 14 Μαϊ 2021 | 20:15

Ανάρτηση Μητσοτάκη με μήνυμα από την Ένωση Ασθενών: Να σμίξουμε με τους αγαπημένους μας

Ανάρτηση με το μήνυμα της Ενωσης Ασθενών Ελλάδας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον εμβολιασμό

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 14 Μαϊ 2021 | 17:04

Μητσοτάκης σε πρωθυπουργό Μαυροβουνίου: "Οι διακοπές να είναι όχι μόνο ευχάριστες, αλλά και ασφαλείς"

"Οι διακοπές να είναι πάνω από όλα όχι μόνο ευχάριστες αλλά και ασφαλείς" επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ζντράβκο Κριβοκάπιτς.