Αναδρομικά συντάξεων: Επίσημες ανακοινώσεις σήμερα από Μητσοτάκη - Πώς θα καταβληθούν σε όλους χωρίς προσφυγές

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφτεί το υπουργείο Εργασίας και να αποκαλύψει την λύση που θα προωθήσει για τα αναδρομικά 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων.

Νωρίς σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφτεί το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να μιλήσει στην ημερίδα που διοργανώνεται για την λεγόμενη "ψηφιακή σύνταξη". Τα βλέμματα όμως θα είναι στραμμένα, καθώς είναι πολύ πιθανό ότι θα "αποκαλύψει" την λύση που θα προωθήσει για τα αναδρομικά 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων.

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει λάβει τις αποφάσεις της. Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ένα "πακέτο" που θα περιλαμβάνει το σύνολο των συνταξιούχων δηλαδή όχι μόνο αυτών που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια ενώ εκτός συνταρακτικού απροόπτου θα συμπεριλάβει και τους συνταξιούχους του δημοσίου προκειμένου το θέμα να κλείσει οριστικά "εδώ και τώρα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το δημοσιονομικό κόστος θα "φορτωθεί" στο ούτως ή άλλως ελλειμματικό (λόγω κορoνοϊού) 2020 και θα επιχειρηθεί να "συγκρατηθεί" λίγο πάνω από το 1% του ΑΕΠ, καθώς από τα ποσά που θα διανεμηθούν στους συνταξιούχους θα αφαιρεθεί και ο φόρος εισοδήματος και η εισφορά υπέρ υγείας.

Τις τελευταίες ημέρες, ακούστηκε και το εξής σενάριο: να προταθεί στους συνταξιούχους είτε να πάρουν όλα τα χρήματα "μπροστά" (δηλαδή μέσα στους επόμενους μήνες) αλλά με ένα "κούρεμα" στο πλαίσιο των αντοχών των ταμείων του δημοσίου, ή να λάβουν ολόκληρο το ποσό σε δόσεις σε βάθος 4ετίας ή 5ετίας. Ως προς το περιεχόμενο της τελικής ρύθμισης που αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό οι αρμόδιοι υπουργοί στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας τηρούν σιγή ιχθύος καθώς το θέμα θεωρείται πολύ μεγάλης πολιτικής σημασίας.

Η κυβέρνηση, μετά την έκδοση της απόφασης του Σ.τ.Ε έχει ήδη αποφασίσει να "φορτώσει" στον φετινό προϋπολογισμό όλο το δημοσιονομικό κόστος που προκύπτει από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο η κυβέρνηση θέλει να συγκρατήσει στην περιοχή του 1-1,2% του ΑΕΠ δηλαδή κοντά στα 2 δις. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ναι μεν οι υπολογισμοί δείχνουν ότι τα χρήματα που διεκδικούν οι συνταξιούχοι μπορεί να φτάνουν στα 3,5-3,9 δις. ευρώ αλλά στην πραγματικότητα αυτό είναι το "μεικτό" ποσό των διεκδικήσεων. Αν αφαιρεθεί ο φόρος, οι εισφορές υπέρ υγείας και η εισφορά αλληλεγγύης που αναλογεί, το καταβλητέο ποσό περιορίζεται κατά τουλάχιστον 1,3 έως 1,5 δις. ευρώ δεδομένου μάλιστα ότι τα περισσότερα χρήματα πρέπει να επιστραφούν σε συνταξιούχους με αποδοχές άνω των 1300 ευρώ μηνιαίως. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για συνταξιούχους οι οποίοι φορολογούνται με υψηλούς συντελεστές της τάξεως του 29-36% βάσει της κλίμακας που ίσχυε το 2015 (δηλαδή στην χρονιά στην οποία αφορούσαν τα αναδρομικά).

Ο δεύτερος τρόπος περιορισμού του τελικού κόστους (και δημοσιονομικά και ταμειακά) είναι ακριβώς αυτό το σενάριο: τα χρήματα "εδώ και τώρα" αλλά με κούρεμα και παραίτηση δικαιώματος περαιτέρω διεκδικήσεων μέσω της δικαστικής οδού. Σε κάθε περίπτωση, το τελικό κόστος που θα προκύψει θα "περάσει" στον φετινό προϋπολογισμό αλλά ταμειακά, θα επιβαρύνει και τους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών δεδομένου ότι πολλοί συνταξιούχοι μπορεί να μην επιλέξουν τη λύση "όλα τα λεφτά μπροστά".

Το δεδομένο είναι ότι ο "συμβιβασμός" που θα προτείνει η κυβέρνηση, θα αφορά σε όλους τους συνταξιούχους ακόμη και σε αυτούς που δεν καλύπτονται από την απόφαση του Σ.τ.Ε ή τους συνταξιούχους του δημοσίου που πρέπει να εξασφαλίσουν αντίστοιχη απόφαση από το Νομικό Συμβούλιο του κράτους. Δηλαδή, το ζητούμενο είναι σε μια ούτως ή άλλως ταραχώδη χρονιά και από οικονομικής άποψης, να κλείσει οριστικά και η συγκεκριμένη εκκρεμότητα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 12 Αυγ 2020 | 19:37

Διπλωματικός πυρετός: Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μακρόν - Επαφές και με Σίσι

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις διπλωματικές επαφές, επικοινωνόντας τηλεφωνικά με Μακρόν και Σίσι

ΕΠΑΦΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ 12 Αυγ 2020 | 19:12

Τουρκικές προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο: Η Αθήνα συνεχίζει την διπλωματική της αντεπίθεση - Επαφές Μητσοτάκη με Μακρόν και Σίσι

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μακρόν για τις εξελίξεις στην περιοχή. Επαφές και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 12 Αυγ 2020 | 18:34

LIVE: Διάγγελμα Μητσοτάκη για τις προκλήσεις της Τουρκίας - "Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη"

Ηχηρή παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που απευθύνεται με διάγγελμα στον ελληνικό λαό αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 12 Αυγ 2020 | 18:08

Ραγδαίες εξελίξεις: Διάγγελμα Μητσοτάκη στις 18:30 για τις τουρκικές προκλήσεις

Διάγγελμα στον ελληνικό λαό αναμένεται να απευθύνει στις 18.30 της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με φόντο τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ 12 Αυγ 2020 | 13:23

Oruc Reis: Κίνηση "ματ" από Αθήνα - Πιθανή συμμετοχή Πομπέο στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ

Διπλωματικός πυρετός με την Αθήνα να ετοιμάζει πιθανή συμμετοχή Πομπέο στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 11 Αυγ 2020 | 15:18

Μαξίμου για ενημέρωση πολιτικών αρχηγών: Στόχος η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων

Στόχος η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ "ΠΥΡΕΤΟΣ" 11 Αυγ 2020 | 15:17

Ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο: Στο Μαξίμου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ - Ενημέρωσε τον Μητσοτάκη

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εντός της οποίας παραμένει το τουρκικό ερευνητικό "Oruc Reis".

ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ 11 Αυγ 2020 | 13:48

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Τσίπρα: Κυρώσεις σε Τουρκία και Σύνοδο Κορυφής ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε μεταξύ άλλων πως ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να προκαλέσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΣΕ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ 11 Αυγ 2020 | 13:48

Φ. Γεννηματά: Εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο

Εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο απαιτείται σε αυτά τα κρίσιμα εθνικά θέματα ανέφερε η Φώφη Γεννηματά

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝΔΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 11 Αυγ 2020 | 12:47

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ για κυρώσεις στην Τουρκία ζητά η Ελλάδα

Η Αθήνα ζητά την έκτακτη σύγκληση της συνόδου των ΥΠΕΞ. Ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και θα ζητήσει επιβολή κυρώσεων.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 11 Αυγ 2020 | 11:22

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Σακελλαροπούλου για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σήμερα θα ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΝΕΚΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΗΡΥΤΟ 10 Αυγ 2020 | 23:41

Καζάνι που βράζει ο Λίβανος - Ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται [Εικόνες]

Η παραίτηση του πρωθυπουργού Ντιάμπ δεν είναι αρκετή για τους διαδηλωτές στο Λίβανο

ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 10 Αυγ 2020 | 19:01

Δέσμευση Μητσοτάκη από Εύβοια για ταχύτατες αποζημιώσεις - Πλήρης στήριξη στον Χαρδαλιά [Εικόνες]

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Εύβοια - Όλα όσα είπε για αποζημιώσεις και το "112"