Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιοι μπορούν και ποιοι όχι να διεκδικήσουν περισσότερα στα δικαστήρια

Μπορεί κάποιος συνταξιούχος που δεν θα πάρει καθόλου αναδρομικά να προσφύγει στα δικαστήρια;

Με ανακοινώσεις μέσω των οποίων προαναγγέλλουν μπαράζ δικαστικών προσφυγών "απαντούν" οι ενώσεις των συνταξιούχων στην απόφαση της κυβέρνησης ναι μεν να καταβάλλει τα αναδρομικά σε όλους –και όχι μόνο σε αυτούς που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια όπως ορίζει η απόφαση του ΣτΕ- αλλά να περιορίσει τον κατάλογο των ποσών που θα αποδοθούν μόνο στις κύριες συντάξεις και όχι στις επικουρικές και στα δώρα. Επί του περιεχομένου της τροπολογίας αρχίζουν να "τοποθετούνται" ήδη και οι νομικοί καθώς τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι ήδη πολλά: μπορεί κάποιος που δεν θα πάρει καθόλου αναδρομικά να προσφύγει στα δικαστήρια;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορεί είναι η απάντηση που δίδεται μέχρι στιγμής. Μπορεί κάποιος που έχει ήδη προσφύγει στα δικαστήρια να πάρει τα αναδρομικά που θα του δώσουν για τις κύριες συντάξεις και να συνεχίσει τη δικαστική διεκδίκηση των δώρων, των τόκων και των επικουρικών; Μπορεί είναι η απάντηση και αυτό είναι το πλέον ξεκάθαρο καθώς προκύπτει και από την ίδια την τροπολογία; Μπορεί κάποιος που δεν έχει προσφύγει στα δικαστήρια να πάρει τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις και να καταφύγει τώρα δικαστικά για τα υπόλοιπα; Εδώ αρχίζει να θολώνει το τοπίο. Η κυβέρνηση "κλείνει" τον δρόμο με νόμο λέγοντας στην τροπολογία ότι όποιος πάρει αναδρομικά για κύριες συντάξεις απαγορεύεται να διεκδικήσει νομικά οτιδήποτε άλλο.

Νόμος κρίνεται ως "παράνομος" μόνο με απόφαση ανώτατου δικαστηρίου κάτι που σημαίνει ότι για να αλλάξει το καθεστώς που επιβλήθηκε με την τροπολογία πρέπει να υπάρξει μακροχρόνιος δικαστικός αγώνας. Από την άλλη γεννάται και το ερώτημα: μπορεί κάποιος να "αρνηθεί" την είσπραξη των αναδρομικών από τις κύριες συντάξεις και να συνεχίσει τη δικαστική μάχη; Επί αυτού του ερωτήματος έχει ήδη ξεκινήσει πολύ μεγάλη συζήτηση στους νομικούς. Δεδομένου μάλιστα ότι το 2020 είναι έτος παραγραφής των αξιώσεων, θεωρείται δεδομένο ότι τις επόμενες εβδομάδες το θέμα θα πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Τι περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση

Στην άμεση έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης ώστε να δρομολογηθεί η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους μέσα στο φθινόπωρο ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση. Χθες, τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο αρμόδιος υφυπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, ξεκαθάρισαν ότι για τις αναδρομικές διεκδικήσεις των συνταξιούχων του δημοσίου, η κυβέρνηση θα περιμένει να εκδοθεί η σχετική απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο έχουν ήδη προϋπολογίσει περίπου 500 εκατ. ευρώ και για τους συνταξιούχους του δημοσίου με αποτέλεσμα το συνολικό ταμειακό κόστος να ανέρχεται -μαζί με τα 900 εκατ. ευρώ που είναι η δαπάνη για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα- στα 1,4 δις. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τελικό δημοσιονομικό κόστος θα είναι αισθητά μικρότερο καθώς οι συνταξιούχοι που θα λάβουν αυτό το ποσό, θα υποστούν και κρατήσεις τόσο για τον φόρο εισοδήματος (σ.σ παρακράτηση φόρου 20% και τελική εκκαθάριση το 2021) όσο και για την εισφορά αλληλεγγύης αλλά και την εισφορά υπέρ υγείας. Πάντως, στις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης οι οποίες ακούστηκαν και κατά την προχθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή, ήρθαν να προστεθούν από χθες και οι αντιδράσεις των Ενώσεων Συνταξιούχων. Προαναγγέλλονται μαζικές προσφυγές στη δικαιοσύνη παρά την πρόβλεψη της τροπολογίας της κυβέρνησης ότι όσοι εισπράξουν τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις και δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια μέχρι την ημερομηνία ψήφισης της τροπολογίας, χάνουν το δικαίωμα δικαστικής διεκδίκησης των αναδρομικών για τα δώρα αλλά και τις επικουρικές συντάξεις.

Από χθες, έχει ανοίξει κύκλος νομικών τοποθετήσεων επί της κατάστασης που διαμορφώνεται με τα αναδρομικά. Σαφή μέχρι στιγμής είναι τα εξής:

1. Οι συνταξιούχοι του δημοσίου δεν εισπράττουν με τα μέχρι τώρα δεδομένα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις τους καθώς θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την έκδοση της απόφασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ωστόσο, νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι είναι τέτοια η υπόθεση και οι διεκδικήσεις για τις συντάξεις του δημοσίου που είναι πολύ πιθανό το θέμα να παραπεμφθεί ακόμη και στο Ειδικό Δικαστήριο. Η κυβέρνηση πάντως τονίζει ότι τα αναδρομικά και για τους συνταξιούχους του δημοσίου θα καταβληθούν φέτος.

2. Οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, κατατάσσονται ουσιαστικά σε τρεις κατηγορίες:

a. Αυτούς οι οποίοι έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια μέχρι και την ημερομηνία δημοσίευσης στο ΦΕΚ της τροπολογίας. Αυτοί θα εισπράξουν κανονικά τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις κύριες συντάξεις και έχουν κάθε δικαίωμα να συνεχίσουν τον δικαστικό τους αγώνα προκειμένου να διεκδικήσουν επικουρικά, δώρα αλλά και τόκους.

b. Αυτούς οι οποίοι δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια αλλά δεν θα εισπράξουν καθόλου αναδρομικά. Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσονται όλοι οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη κάτω των 1000 ευρώ. Αυτοί οι συνταξιούχοι δεν χάνουν το δικαίωμα να προσφύγουν στα δικαστήρια. Ωστόσο, τα ποσά που διεκδικούν είναι μικρά. Όπως προκύπτει από τα παραδείγματα που έδωσε χθες η αξιωματική αντιπολίτευση στη δημοσιότητα, Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 900 ευρώ δεν θα λάβει τίποτα ενώ κανονικά θα έπρεπε να εισπράξει 733 ευρώ λόγω της περικοπής των δώρων. Επίσης, συνταξιούχος του ΟΓΑ με σύνταξη 330 ευρώ, μπορεί να διεκδικήσει 605 ευρώ αναδρομικά μέσω της δικαστικής οδού.

c. Αυτούς οι οποίοι δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια αλλά θα εισπράξουν αναδρομικά από τις κύριες συντάξεις. Ουσιαστικά, αυτοί έχουν να αντιμετωπίσουν την πρόβλεψη της τροπολογίας περί απαγόρευσης νομικών διεκδικήσεων από αναδρομικά και δώρα. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι όσοι κατατάσσονται σε αυτή την κατηγορία, ουσιαστικά πρέπει να στραφούν κατά της νομοθετικής ρύθμισης που ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή και να αποδείξουν την αντισυνταγματικότητά της κάτι βεβαίως που απαιτεί πολύ χρόνο.

Δεδομένου ότι πολλές συνταξιοδοτικές ενώσεις προανήγγειλαν από χθες την προσφυγή στην Δικαιοσύνη, κρίσιμη θεωρείται και η παραγραφή των διεκδικήσεων καθώς μέσα στο 2020 συμπληρώνεται 5ετία από το 2015 (σ.σ τα αναδρομικά είναι ξεκάθαρο πλέον ότι αφορούν στην περίοδο Μαϊου 2015-Ιουνίου 2016). Ήδη, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, με την συμπλήρωση της σημερινής ημέρας, παραγράφεται ένα μέρος των διεκδικήσεων από τα δώρα. Για όλα αυτά τα επιχειρήματα βέβαια, διατυπώνεται και αντίλογος. Χθες, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, αντάλλαξαν επιχειρήματα ακόμη και σχετικά με το αν η απόφαση του Σ.τ.Ε που δημοσιεύτηκε προ ημερών, συμπεριλαμβάνει και τις επικουρικές και τα δώρα. "Τα περιλαμβάνει", ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, "δεν τα καλύπτει" απαντά η κυβέρνηση.

"Με την τροπολογία ωθείτε τους συνταξιούχους να καταφύγουν στις αγωγές για να διεκδικήσουν όσα η τροπολογία αυτή απορρίπτει σαν δικαιούμενα" αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ενώ το Δίκτυο Συνταξιούχων προαναγγέλλει προσφυγή ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ 21 Σεπ 2020 | 14:01

Βρούτσης: Ως το τέλος Σεπτεμβρίου μπαίνουν στο "ΑΤΛΑΣ" όλες οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας και αγροτών

Το νέο σύστημα ΑΤΛΑΣ στο τέλος του χρόνου θα απονείμει σε αυτές τις δύο κατηγορίες 4.000 συντάξεις το μήνα.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ BΡΟΥΤΣΗ 19 Σεπ 2020 | 10:55

Tηλεργασία: Δεν μεταβάλλονται ούτε η σύμβαση εργασίας, ούτε ο μισθός για όσους εργάζονται από το σπίτι

Το μέτρο θα λειτουργήσει από τις 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου και θα αφορά το 40% των εργαζομένων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και στο Δημόσιο.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΚΡΟΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 18 Σεπ 2020 | 13:44

Δεν έχει το... Θεό του ο ιερέας στο Ρέθυμνο: Πήγε στη δίκη χωρίς μάσκα - Του έβαλαν πρόστιμο

Αμετανόητος και στην δικαστική αίθουσα ο παπάς που έκανε το κήρυγμα κατά της μάσκας σε σχολείο στο Ρέθυμνο Κρήτης.

ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ-ΕΞΠΡΕΣ 15 Σεπ 2020 | 10:07

Αναδρομικά: Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν έως 9.200 ευρώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου

Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, αρκετές κατηγορίες συνταξιούχων αναμένεται να λάβουν αναδρομικά στις κύριες συντάξεις.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ 14 Σεπ 2020 | 14:10

Κορονοϊός: Κλειστά τα δικαστήρια Χαλκίδας λόγω κρούσματος

Βρέθηκε θετικός δικηγόρος που είχε επισκεφθεί τα δικαστήρια της Χαλκίδας.

ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ 13 Σεπ 2020 | 16:17

Μητσοτάκης: Εγγυώμαι προσωπικά ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις

Παραδέχτηκε πως είναι εύλογες οι ανησυχίες των πολιτών για την μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση.

ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΟ «ΣΚΑΜΝΙ» 07 Σεπ 2020 | 18:28

Στα δικαστήρια η Τέιλορ Σουίφτ: Ποια παγκόσμια επιτυχία της κατηγορείται ότι "έκλεψε"

Προβλήματα με τη δικαιοσύνη φαίνεται ότι θα αποκτήσει η Τέιλορ Σουίφτ.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 05 Σεπ 2020 | 09:57

Σταϊκούρας: Έφτασαν τα πρώτα χρήματα από την Ευρώπη – Φέτος τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι εχουν έχουν φτάσει τα πρώτα χρήματα από την Ευρώπη - Τι είπε για σχέδιο νόμου

ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΕΦΑΠΑΞ 03 Σεπ 2020 | 10:06

Δέσμευση Σταϊκούρα: Μέχρι τέλος του 2020 θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

Παλαιά και νέα αναδρομικά, ύψους πάνω από 1,4 δισ. ευρώ θα δοθούν σε παλαιούς και νέους συνταξιούχους.

ΓΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 30 Αυγ 2020 | 21:50

Τσακαλώτος για Πατέλη: Η κυβέρνηση θα σταματήσει να δίνει χρήματα στους ηλικιωμένους

Ο κ. Τσακαλώτος συμπεραίνει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να σταματήσει να δίνει χρήματα στους ηλικιωμένους, ενώ αμφισβητεί ότι το κάνει για να ενισχύσει τη νέα γενιά.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 30 Αυγ 2020 | 11:19

Αλέξης Πατέλης: "Δεν είναι λύση να μοιράζεις λεφτά, χρειάζεται σχέδιο δράσεων"

Η πρόταση που θα υποβάλει η Ελλάδα στην Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να είναι ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο δράσεων που θα υπηρετεί τους μεταρρυθμιστικούς στόχους της κυβέρνησης, τονίζει.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ 26 Αυγ 2020 | 18:24

Πανελλαδικές: Γιατί προσέφυγαν στο ΣτΕ οι υποψήφιοι του 3ου επιστημονικού πεδίου με το παλαιό σύστημα

Συζητήθηκε στην επιτροπή αναστολών η αίτηση αναστολής που είχαν υποβάλει υποψήφιοι του 3ου επιστημονικού πεδίου με το παλαιό σύστημα

ΕΙΔΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ 25 Αυγ 2020 | 16:21

Επίδομα 534 ευρώ: Νέες πληρωμές την Παρασκευή 28/8 - Ποιοί είναι οι δικαιούχοι

Τρεις ομάδες εργαζομένων και δικαιούχων της αποζημίωσης ειδικού σκοπού αλλά και της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας πληρώνονται την ερχόμενη Παρασκευή