ΔΝΤ και Βερολίνο επιβεβαίωσαν ότι διαφωνούν

Για μία ακόμη φορά Λαγκαρντ και Σόιμπλε διασταύρωσαν τα ξίφη τους - ΔΝΤ: η μείωση του Ελληνικού χρέους θα έρθει με αύξηση του ΑΕΠ - Σόιμπλε: φοβάται αύξηση των κοινωνικών δαπανών

Τη μοναδική φορά που αναφέρθηκαν στο ελληνικό πρόβλημα χρέους η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι η μείωσή του θα περάσει μέσα από την αύξηση του ΑΕΠ, ενώ ο υπουργός Οικονομκικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρκέστηκε να εκφράσει τους φόβους του για ενδεχόμενη αύξηση των κοιωνικών δαπανών, επιβεβαιώντας απλά ότι Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις για την κρίση χρέους στην Ευρώπη.

Τα δύο κεντρικά πρόσωπα έδωσαν το «παρών» σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες για την παρουσίαση του νέου βίβλου του ΔΝΤ με τίτλο «Απασχόληση και Ανάπτυξη : Υποστήριξη της ευρωπαϊκής ανάκαμψης».

Παράλληλα, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως η υψηλή ανεργία και ιδίως η μακροχρόνια ανεργία παραμένουν βασικές ανησυχίες στην Ευρώπη, και ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα είναι να ενισχυθεί η ανάπτυξη της περιοχής, μέσω μέτρων συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιπέδων του χρέους και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την ενίσχυση της απασχόλησης είναι η επανεκκίνηση της ανάπτυξης

«Όταν η ανεργία είναι υψηλή, η ανάπτυξη είναι αργή, επειδή οι άνθρωποι καταναλώνουν λιγότερο και οι επιχειρήσεις επενδύουν και προσλαμβάνουν λιγότερο. Αυτό σημαίνει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την ενίσχυση της απασχόλησης είναι η επανεκκίνηση της ανάπτυξης» όπως σημείωσε η Λαγκάρντ.

Ανησυχητική η υψηλή ανεργία των νέων

«Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μία επιπλέον ποσοστιαία μονάδα από την ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες του κόσμου θα μπορούσε να μειώσει την ανεργία κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα, με πάνω από 4 εκατομμύρια ανθρώπους να επιστρέφουν στην εργασία. Έτσι, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα πρέπει να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε η Λαγκάρντ, επικαλούμενη την έρευνα του ΔΝΤ .

Οπως πρόσθεσε, το υψηλό επίπεδο μακροχρόνιας ανεργίας δημιουργεί στην ίδια μεγάλη ανησυχία. Σχεδόν το ήμισυ των ατόμων χωρίς εργασία είναι άνεργοι για περισσότερο από ένα χρόνο. Επιπλέον, επεσήμανε την υψηλή ανεργία των νέων, τονίζοντας ότι «σχεδόν το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων ηλικίας κάτω των 25 ετών που ψάχνουν για μια θέση εργασίας δεν μπορεί να βρει».Στην Ιταλία και την Πορτογαλία, περισσότερο από το ένα τρίτο των κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι, και στην Ισπανία και την Ελλάδα περισσότεροι από τους μισούς, όπως σημείωσε.

Μία επιπλέον ποσοστιαία μονάδα από την ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες του κόσμου θα μπορούσε να μειώσει την ανεργία κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα, με πάνω από 4 εκατομμύρια ανθρώπους να επιστρέφουν στην εργασία
 

Παράλληλα τόνισε ότι στο άμεσο μέλλον, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα χρειαστούν έξυπνες νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές για την προστασία της ανάκαμψης.

Η Λαγκάρντ επανέλαβε τη στάση του ΔΝΤ σχετικά με την ανάγκη να προωθήσει η Ευρώπη τις μεταρρυθμίσεις, όπως η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

«Βάλτε μπρος την τραπεζική ένωση»

«Για τη ζώνη του ευρώ, πιστεύω ότι η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου της νομισματικής ένωσης είναι επιτακτική. Βάζοντας σε εφαρμογή όλα τα στοιχεία μίας τραπεζικής ένωσης, θα είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης».

Τόνισε επίσης την ανάγκη να μειωθούν τα επίπεδα του χρέους, λέγοντας ότι «τα υψηλά επίπεδα χρέους του ιδιωτικού τομέα αποτελούν τεράστιο πρόβλημα και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πρώτα».

«Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν πρόκειται να έλθει εάν τα κληροδοτήματα της κρίσης στους ισολογισμούς των τραπεζών, δεν αντιμετωπιστούν» σημείωσε, προειδοποιώντας παράλληλα πως «δεδομένου του αργού ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας ζήτησης , υπάρχει - δυστυχώς - μικρή ελπίδα ότι αυτά θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένη πίεση για απομόχλευση, κάτι το οποίο απειλεί την ανάκαμψη».

Δημόσιο χρέος

Σε ότι αφορά τη μείωση του δημόσιου χρέους, η Λαγκάρντ επανέλαβε την πάγια άποψη του Ταμείου. Όπως σημείωσε, «σε ένα περιβάλλον χαμηλότερης οικονομικής ανάπτυξης , το τρικ είναι να προχωρήσουμε σταδιακά και όσο οι αγορές το επιτρέπουν, με τις πολιτικές που υπογραμμίζουν τη δέσμευση για τη διατήρηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, σε σταθερό αλλά λογικό ρυθμό στο μεσοπρόθεσμο διάστημα».

Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν πρόκειται να έλθει εάν τα κληροδοτήματα της κρίσης στους ισολογισμούς των τραπεζών


Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας θα διαδραματίσουν επίσης σημαντικό ρόλο, και αυτές που θεσπίστηκαν στην Ισπανία είναι πολλά υποσχόμενες, σημείωσε επίσης η Λαγκάρντ, ενώ η «μείωση των διαρθρωτικών δυσκαμψιών στον γερμανικό κλάδο των υπηρεσιών μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και να τονώσει την εγχώρια ζήτηση».

Kοινωνικές δαπάνες

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε κατά των υπερβολικών κοινωνικών δαπανών στις χώρες της ζώνης του ευρώ και του «ατέλειωτου ελέγχου» από τις Βρυξέλλες, καθώς η Ευρώπη πραγματοποιεί μία εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη μετά μακρά ύφεση.

«Το πραγματικό πρόβλημα της οικονομίας είναι τα ανθρώπινα όντα», είπε, προσθέτοντας ότι ακόμη και σε ένα σύστημα κοινωνικής πρόνοιας «θα πρέπει να αποφεύγονται τα περιττά κίνητρα».

Το πραγματικό πρόβλημα της οικονομίας είναι τα ανθρώπινα όντα


Παρά το γεγονός ότι περισσότερα από 20 εκατομμύρια άνθρωποι στη ζώνη του ευρώ εξακολουθούν να είναι χωρίς δουλειά, ο Σόιμπλε είπε ότι ωστόσο δαπανώνται πάρα πολλά για την κοινωνική ασφάλιση, με την Ευρώπη να δαπανά κατά μέσο όρο διπλάσια από ότι άλλες περιοχές στον κόσμο.

«Το ποσοστό του ΑΕΠ που δαπανάται για την κοινωνική ασφάλιση μπορεί να δείξει πού βρίσκονται τα προβλήματα στην Ευρώπη», είπε . Παρόλα αυτά, ο ίδιος σημείωσε ότι η μετατόπιση της φορολογίας από τους άμεσους στους έμμεσους φόρους είναι το το κλειδί για τη μείωση του αυξανόμενου χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών .

Η γραφειοκρατία της Κομισιόν

Παράλληλα, ο Σόιμπλε προειδοποίησε την Κομισιόν ενάντια της δημιουργίας πάρα πολλών ρυθμίσεων και κανόνων. Αν και δεν διευκρίνισε ποιοι κανόνες ήταν περιττοί, είπε ότι πολύ συχνά το έργο των Βρυξελλών ήταν «το αποτέλεσμα των ατελείωτων ρυθμίσεων και γραφειοκρατίας».

Ο Σόιμπλε προειδοποίησε την Κομισιόν ενάντια της δημιουργίας πάρα πολλών ρυθμίσεων και κανόνων


Ο Σόιμπλε δήλωσε επίσης πως οι κοινωνικές δαπάνες θα πρέπει να είναι καλύτερα συντονισμένες προς ειδικευμένους εργαζομένους, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η πορεία τους πίσω στην αγορά εργασίας. Η Λαγκάρντ συμφώνησε και είπε πως το θέμα είναι να τεθεί σε εφαρμογή το είδος διχτυού ασφαλείας που να ενθαρρύνει τον υπάλληλο να επανέλθει στην αγορά εργασίας .