Πηγές της αγοράς για ανατιμήσεις στην ενέργεια: Ανάγκη λήψης μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ρύθμισης και εξορθολογισμού των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και των ρύπων, η κρίση θα επαναληφθεί, τονίζουν πηγές της αγοράς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ρύθμισης και εξορθολογισμού των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, καθώς και των ρύπων η κρίση θα επαναληφθεί, τονίζουν πηγές της αγοράς επιρρίπτοντας ευθύνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ελλιπή σχεδιασμό της πράσινης μετάβασης.

Τονίζουν, ωστόσο, ότι η πολιτική της απανθρακοποίησης είναι οικονομικά αναπόφευκτη και ηθικά επιβεβλημένη ενώ σημειώνουν ότι η απόφαση της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση ήταν σωστή και επέτρεψε στη χώρα να κερδίσει χρόνο αλλά και να βελτιώσει την διεθνή εικόνα της γεγονός που οδήγησε μεταξύ άλλων και στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Σήμερα, πρόσθετουν, η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή είναι ανάγκη να διατηρηθεί για λόγους ισορροπίας.

"Όλοι συμφωνούμε πως η πράσινη μετάβαση είναι μονόδρομος. Το ζητούμενο είναι ποιον δρόμο θα ακολουθήσουμε. Ο δρόμος, που έχει επιλεχθεί μετακυλίει σημαντικό κόστος στους Ευρωπαίους καταναλωτές και χωρίς κατ' ανάγκη τα επιθυμητά αποτελέσματα για το περιβάλλον", ανέφεραν.

Διαβάστε Επίσης

Ως προς τα μέτρα που προτείνεται να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτά περιλαμβάνουν αποκλεισμό των traders από τη διαπραγμάτευση των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα, εξασφάλιση επάρκειας φυσικού αερίου κατά την μεταβατική περίοδο ως την πλήρη απανθρακοποίηση και αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ούτως ώστε η τελική τιμή μην ορίζεται από την ακριβότερη μονάδα - όπως γίνεται σήμερα - αλλά μεσοσταθμικά από το σύνολο των πηγών που συμμετέχουν στην αγορά (πχ μονάδες φυσικού αερίου, ανανεώσιμες πηγές, λιγνίτες, κ.α.).

Οι ίδιες πηγές τάσσονται πάντως κατά των προτάσεων της ΡΑΕ για επιβολή πλαφόν στο όριο διακύμανσης των τιμών λιανικής του ρεύματος με το σκεπτικό ότι δεν πρέπει να επιβάλλεται η λειτουργία επί ζημία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου ενέργειας η τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται στα 216,74 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η μέγιστη τιμή στη διάρκεια της ημέρας ξεπερνά για πρώτη φορά τα 300 ευρώ και φθάνει στα 301,65 ευρώ / μεγαβατώρα.

Πηγές της Μότορ Όιλ ανέφεραν σχετικά με τις αλλαγές που επέρχονται λόγω της πράσινης μετάβασης ότι ο όμιλος μετασχηματίζεται τόσο στη βασική δραστηριότητα της διύλισης όσο και στην εμπορία και την επέκταση στις ανανεώσιμες πηγές. Στη διύλιση οι επενδύσεις αποσκοπούν στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας ενώ στη λιανική σχεδιάζεται το πρατήριο του μέλλοντος που θα περιλαμβάνει νέα καύσιμα, φορτιστές ηλεκτροκίνησης αλλά και λιανική αγορά. Στις ανανεώσιμες πηγές ο στόχος του ομίλου είναι να φθάσει στα 500-600 μεγαβάτ ως το 2025.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

21 Οκτ 2021 | 18:02

Μ. Ρήγας - Energean: Να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες εξασφάλισης φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές

O CEO της Energean κ. Μαθιός Ρήγας τόνισε πως πρέπει "να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες εξασφάλισης φυσικού αερίου, σε ανταγωνιστικές τιμές"

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ 20 Οκτ 2021 | 13:55

Τέλος στα σενάρια για διόδια στο κέντρο της Αθήνας - Ποια ΙΧ θα κυκλοφορούν στον δακτύλιο - Τι ισχύει με όσα έχουν αέριο

"Έξωση" από το δακτύλιο της Αθήνας για πολλά οχήματα που έχουν κάνει μετατροπή και στον βενζινοκινητήρα τους τοποθέτησαν υγραέριο.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 20 Οκτ 2021 | 09:10

Οι παγίδες στη θέρμανση: Πώς θα γλιτώσετε επιβάρυνση πάνω από 1.000 ευρώ σε ρεύμα, πετρέλαιο, αέριο

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι φέτος η ακριβότερη λύση που μπορείτε να επιλέξετε για να καλύψετε τις ανάγκες θέρμανσης.

ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ 10ΕΤΙΑΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ 19 Οκτ 2021 | 11:52

Εκτακτο σχέδιο για επάρκεια ρεύματος για το τρίμηνο Δεκεμβρίου- Φεβρουαρίου- Σε ετοιμότητα οι μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη

Εκτακτο σχέδιο για να αντέξει το σύστημα σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης στη διάρκεια του χειμώνα ζήτησε ο ΑΔΜΗΕ

Η ΧΟΝΔΡΙΚΗ 18 Οκτ 2021 | 18:16

Χρηματιστήριο Ενέργειας: "Φωτιά" από την Τρίτη η τιμή του ρεύματος

H μέση τιμή για το ρεύμα διαμορφώνεται την Τρίτη στα 253,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η μέγιστη κλιμακώνεται στα 344 ευρώ.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ 17 Οκτ 2021 | 08:42

Κύμα αυξήσεων στην ενέργεια: Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης - Φοροελαφρύνσεις και κοινωνικό μέρισμα

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας - Σε δύο κατευθύνσεις προσανατολίζονται οι νέες παρεμβάσεις

15 Οκτ 2021 | 10:08

Πότε βλέπει η Κομισιόν το τέλος της ενεργειακής κρίσης

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία επικαλείται προσδοκίες της αγοράς, οι τρέχουσες τιμές στα ενεργειακά προϊόντα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα προσωρινές.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ 14 Οκτ 2021 | 20:47

Αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος: Τι θα περιλαμβάνουν τα νέα έντυπα

Οι αλλαγές στα έντυπα του λογαριασμού ρεύματος θα τεθούν σε ισχύ από 1.1.2022.

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ 14 Οκτ 2021 | 09:59

Ο λογαριασμός της κρίσης: Συν 30€ τον μήνα η μετακίνηση με ΙΧ - Αύξηση 200 έως 518€ στη θέρμανση

Τα ελληνικά νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με μεγάλες αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια - Ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13 Οκτ 2021 | 15:15

Κομισιόν για τις αυξήσεις στην ενέργεια: Σύσταση στις κυβερνήσεις να μην κόβουν το ρεύμα στα ευάλωτα νοικοκυριά

Η άνοδος των τιμών κινητοποίησε την Κομισιόν η οποία προχωρά σε μέτρα για να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις.

Η ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 13 Οκτ 2021 | 08:35

Τσουνάμι αυξήσεων στην ενέργεια: Πόσο θα πληρώνουμε για ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο

Φέτος οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με… τσουνάμι αυξήσεων σε όλες τις πηγές ενέργειας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΣΧΟΙΝΑΣ 11 Οκτ 2021 | 16:54

Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου "απειλεί" την Ευρώπη- Η Ευρώπη απαντάει όπως με τα εμβόλια του κορονοϊού

Με τις αυξήσεις στην ενέργεια να γίνονται δυσβάσταχτες το επόμενο διάστημα, η ΕΕ θα ανακοινώσει την Τετάρτη την "εργαλειοθήκη" ενάντια στην ενεργειακή ακρίβεια