Ανάλυση Forbes: Γιατί η Evergrande δεν θα είναι μια νέα Lehman Brothers

Η Evergrande βαρύνεται με χρέος ύψους 300 δισ. δολαρίων, ωστόσο απέχει πολύ από το να μετατραπεί σε μία νέα Lehman Brothers, αναφέρει το Forbes σε ανάλυσή του.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Λίγες εβδομάδες αφότου οι επενδυτές "πάλεψαν” να διαχειριστούν τη συντονισμένη προσπάθεια "καταστολής” των κορυφαίων τεχνολογικών εταιρειών της Κίνας από το Πεκίνο, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας του μεγαλύτερου κατασκευαστή ακινήτων της χώρας, της Evergrande.

Η εταιρεία βαρύνεται με χρέος ύψους 300 δισ. δολαρίων, την ώρα που η αγορά ακινήτων της Κίνας έχει αποδυναμωθεί ως αποτέλεσμα των μέτρων που έλαβε η κινεζική κυβέρνηση πριν από έναν χρόνο προκειμένου να "χαλιναγωγήσει” τις καλπάζουσες τιμές των ακινήτων. Αυτά τα μέτρα οδήγησαν σε μείωση των πωλήσεων κατοικιών των κατασκευαστών ακινήτων κατά 21% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN Business, ο Ed Yardeni, προεδρος της Yardeni Research, προειδοποίησε ότι η κατάρρευση της Evergrande θα μπορούσε να ενέχει "συστημικούς κινδύνους ανάλογους με τις επιπτώσεις που είχε ο ‘θάνατος’ της Lehman Brothers στη χρηματιστηριακή αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών”. Ωστόσο, άλλοι οικονομολόγοι έχουν υποβαθμίσει την πιθανότητα μια παγκόσμιας διάχυσης της κρίσης, άποψη με την οποία φαίνεται να συμφωνούν και οι Αμερικανοί επενδυτές, καθώς οι επιπτώσεις εκτός Κίνας έχουν μέχρι στιγμής περιοριστεί.

Κατά την άποψή μου, το sell-off στην αγορά ακινήτων της Κίνας δεν θα έχει τις ίδιες επιπτώσεις με την κατάρρευση της αγοράς κατοικιών των ΗΠΑ την περίοδο 2007-2009. Θα έχει, βέβαια, σημαντικές επιπτώσεις του στην οικονομία της Κίνας. Κι αυτό γιατί, τα ακίνητα αντιστοιχούσαν στα 2/3 των περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών της Κίνας το 2019, όταν για τα αμερικανικά νοικοκυριά αντιπροσώπευαν περίπου το 1/4 του πλούτου τους (Σχήμα 1.).

Επιπλέον, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις το ποσοστό αυτό είναι σήμερα ακόμη υψηλότερο στην Κίνα και κυμαίνεται στο 78%, λόγω της ραγδαίας ανατίμησης των τιμών τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι διαφορές από τη Lehman

Πέραν αυτών, μια πτώχευση της Evergrande θα διέφερε από την κατάρρευση της Lehman Brothers σε δύο βασικά σημεία.

Πρώτον, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνα υπόκειται σε εκτεταμένο κυβερνητικό έλεγχο, ενώ παράλληλα το Πεκίνο έχει προϊστορία στην ανάληψη δράσης για την τιθάσευση της ακμάζουσας αγοράς ακινήτων και εν συνεχεία την χαλάρωση της πολιτικής του όταν κινδυνεύει η οικονομική ανάπτυξη.

Επίσης, παρότι η κινεζική κυβέρνηση έχει αποφύγει προς ώρας να διασώσει την Evergrande, έχει την δυνατότητα να αποτρέψει την ολική κατάρρευσή της. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είχε προηγούμενη εμπειρία στη διάσωση της αγοράς κατοικιών, πριν την κατακρήμνιση του 2008, ενώ ήταν παράλληλα απρόθυμη να σώσει τη Lehman.

Δεύτερον, οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της Evergrande θα χρειάζονταν πολύ περισσότερο χρόνο για να φανούν. Δεδομένου, ότι η αμερικανική αγορά ήταν ιδιαίτερα τιτλοποιημένη, οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων σημείωσαν κατακόρυφη "βουτιά” όταν τα χρηματιστηριακά funds βίωσαν μεγάλες εκροές. Σε αντίθεση, στην Κίνα, τα τραπεζικά δάνεια προς τους κατασκευαστές ακινήτων δεν αποτελούν εμπορεύσιμους τίτλους και οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης υπόκεινται σε πολύπλοκες διαπραγματεύσεις και ρυθμιστική εποπτεία με αποτέλεσμα συχνά να απαιτούνται χρόνια μέχρι να διευθετηθούν.

Διαβάστε Επίσης

Ο κίνδυνος για την Κίνα

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η Κίνα δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με μια "φούσκα” στην αγορά ακινήτων. Όταν οι κινεζικές αρχές ξεκίνησαν την συντονισμένη και απότομη "χαλιναγώγηση” των κατασκευαστών ακινήτων πριν από έναν χρόνο, η Goldman Sachs εκτίμησε ότι η συνολική αξία των κινεζικών κατοικιών και των αποθεμάτων των κατασκευαστών είχε αγγίξει τα 52 τρισ. δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ την αντίστοιχη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επιπλέον, περίπου το 20% των διαθέσιμων διαμερισμάτων εκτιμούσε ότι παραμένει αδιάθετο, γεγονός που υποδηλώνει τον βαθμό κερδοσκοπίας που επικρατούσε στην αγορά των ακινήτων.

Πέραν των παραπάνω, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που παραμένει άγνωστος προς το παρόν σε ό,τι αφορά την κινεζική κρίση είναι πόσοι κατασκευαστές ακινήτων και πάροχοι στεγαστικών δανείων στην Κίνα θα χρειαστούν διάσωση. Όπως υποστηρίζει η συντακτική ομάδα της Wall Street Journal, η Evergrande μπορεί να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο "θύμα” της "φούσκας” των ακινήτων στην Κίνα, αλλά δεν θα είναι το μόνο. Επίσης, ορισμένοι άλλοι τομείς είναι ανεπαρκώς ρυθμισμένοι, όπως για παράδειγμα ο χώρος των προϊόντων διαχείρισης πλούτου που εγγυώνται η Evergrande και άλλοι κατασκευαστές ακινήτων.

Το άρθρο του δημοσιογράφου Xie Yu της Wall Street Journal καταδεικνύει πόσο διαδεδομένο είναι το πρόβλημα. Τα μέτρα που έλαβε περύσι η ρυθμιστική αρχή της Κίνας περιελάμβαναν τον περιορισμό των ανοιγμάτων των τραπεζών στην αγορά των ακινήτων, τόσο σε ό,τι αφορά τα δάνεια προς κατασκευαστές όσο κι ως προς την παροχή στεγαστικών δανείων.

Εν τω μεταξύ, τα περιθώρια κέρδους των κατασκευαστών ακινήτων ξεκίνησαν να συμπιέζονται, με αποτέλεσμα έως τα μέσα Αυγούστου οι αθετήσεις πληρωμών επισφαλών δανείων από κατασκευαστές να διαμορφώνονται στο ποσό των 6,2 δισ. δολαρίων για το τρέχον έτος - ήτοι περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Ως αποτέλεσμα, η Moody’s Investors Service προσφάτως αναθεώρησε επί τα χείρω τις προοπτικές του κλάδου, σε αρνητικές.

Επί του παρόντος, πάντως, η διάχυση της κρίσης σε άλλους τομείς έχει περιοριστεί. Ένας λόγος γι’ αυτό είναι ότι η Κίνα αντιμετώπισε αρκετά καλά την πανδημία του κορονοϊού αρχικά, αν και η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε πρόσφατα λόγω των νέων εξάρσεων σε κάποιες περιοχές της χώρας. Πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters σε 10 αναλυτές και οικονομολόγους διαπιστώνει ότι παραμένουν αισιόδοξοι για τις αξίες των ακινήτων: Παρότι οι προβλέψεις τους για την ανατίμηση των τιμών κατοικιών το τρέχον έτος έχουν μειωθεί στο 3,5% από 5% προηγουμένως, εξακολουθούν να αναμένουν ανάκαμψη της τάξης του 5% φέτος. Υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι η κινεζική κυβέρνηση θα ενεργήσει έγκαιρα για να αποτρέψει την κατάρρευση της αγοράς των ακινήτων.

Το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί, πάντως, από τον τρόπο που θα αντιδράσουν τα νοικοκυριά της Κίνας εάν οι τιμές των ακινήτων αρχίσουν να μειώνονται. Ο κύριος κίνδυνος που εγκυμονεί είναι ότι η Κίνα θα κληθεί να αντιμετωπίσει την απώλεια εμπιστοσύνης των νοικοκυριών σε μια περίοδο που και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει κλονιστεί λόγω της κυβερνητικής προσπάθειας "καταστολής” των τεχνολογικών εταιρειών και άλλων ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Αυτός ο συνδυασμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας στο 3%-4% το επόμενο έτος, αν όχι σε ύφεση.

Διαβάστε Επίσης

Μικρός ο κίνδυνος διάχυσης εκτός Κίνας

Τέλος, εγείρεται το ερώτημα εάν μια κατάρρευση της αγοράς ακινήτων στην Κίνα θα μπορούσε να διαχυθεί σε άλλα μέρη του κόσμου.

Ο κύριος λόγος που δεν αναμένεται η μετάδοση της κρίσης εκτός κινεζικών συνόρων είναι ότι η εμπλοκή των ξένων επενδυτών στην αγορά ακινήτων και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας είναι μικρή. Αντίθετα, που ξέσπασε η κρίση στην αμερικανική αγορά κατοικιών οι ξένοι επενδυτές είχαν μεγάλη έκθεση στους ενυπόθηκους τίτλους που είχαν εκδώσει τα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ωστόσο, δεδομένης της βαρύτητας που έχει η Κίνα στην παγκόσμια οικονομία και το διεθνές εμπόριο, μια επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα είχε επιπτώσεις στους κύριους εμπορικούς εταίρους της στην Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Γι’ αυτόν τον λόγοι, οι Αμερικανοί επενδυτές πρέπει να παρακολουθούν στενά τις τρέχουσες εξελίξεις στην Κίνα.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

07 Οκτ 2021 | 21:51
06 Οκτ 2021 | 07:03

ΕΕ: Οι 27 σε αναζήτηση επιρροής και θέσης απέναντι σε ΗΠΑ και Κίνα

Ποια είναι η θέση της Ευρώπης απέναντι στις δύο αντίπαλες υπερδυνάμεις, τις ΗΠΑ και την Κίνα;

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 05 Οκτ 2021 | 23:34

Λευκός Οίκος: Συνομιλίες υψηλού επιπέδου με το Πεκίνο στη Ζυρίχη αυτή την εβδομάδα

Ο Τζέικ Σάλιβαν θα συναντήσει την Τετάρτη στη Ζυρίχη τον Γιάνγκ Τζιεσί για να συνεχίσουν τον διάλογο για σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΙΡΗΝΙΚΟ 03 Οκτ 2021 | 19:05

ΗΠΑ: Ανησυχία για την αυξανόμενη στρατιωτική κινητικότητα του Πεκίνου κοντά στην Ταϊβάν

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ανησυχούν από την αυξανόμενη στρατιωτική κινητικότητα της Κίνας κοντά στην Ταϊβάν

ΤΗΣ ΒΙΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ CLOVER 30 Σεπ 2021 | 10:11

Νέο κινέζικο εμβόλιο: Αποτελεσματικότητα 100% κατά της βαριάς Covid και 79% κατά της μετάλλαξης Δέλτα

Το νέο υποψήφιο κινεζικό εμβόλιο Clover παρέχει προστασία 79% κατά της παραλλαγής Δέλτα στην πρώτη διεθνή δοκιμή του.

ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ…. 29 Σεπ 2021 | 18:50

Απίστευτο: Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Μακρόν με sms για την ακύρωση των υποβρυχίων

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στον Μακρόν για την συμφωνία AUKUS αφού δεν μπόρεσε να τον βρει στο τηλέφωνο

ΕΠΙΤΟΚΙΟ 5,8% 22 Σεπ 2021 | 08:33

Ο χρεοκοπημένος κινεζικός όμιλος Evergrande θα καταβάλει τους τόκους δύο ομολόγων

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Evergrande θα αποπληρώσει έτσι 232 εκατ. γιούαν (30,5 εκατ. ευρώ) που όφειλε να καταβάλει μέχρι αύριο Πέμπτη.

ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 20 Σεπ 2021 | 21:41

Wall Street: "Βουτιά" σε Dow Jones και Nasdaq έφερε η κατάρρευση της κινεζικής Evergrande

Οι βαριές απώλειες στις κινεζικές μετοχές του κλάδου των ακινήτων προκαλούν ισχυρούς κλυδωνισμούς και στην αμερικανική αγορά - Στο βαθύ κόκκινο οι βασικοί δείκτες της Wall Street

ΥΠΟΧΩΡΟΥΣΕ ΚΑΤΑ 15% 20 Σεπ 2021 | 07:52

Κίνα: Κατακρημνίζεται η μετοχή της Evergrande εξαιτίας του κινδύνου χρεοκοπίας της

Η Evergrande έχει μπει σε φάση διαχείρισης κρίσης. Η μετοχή της Evergrande κατακρημνίζεται εξαιτίας του κινδύνου χρεοκοπίας της.

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ REUTERS 17 Σεπ 2021 | 15:44

Σάλος με την επικεφαλής του ΔΝΤ: Η Γκεοργκίεβα "κατηγορείται" ότι πίεζε υπέρ της Κίνας όταν ήταν στην Παγκόσμια Τράπεζα

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, φέρεται να άσκησε πίεση υπέρ της Κίνας ενώ ήταν στην Παγκόσμια Τράπεζα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 15 Οκτ 2021 | 16:15

Επίδομα θέρμανσης: Πότε καταβάλλεται - Οι δικαιούχοι και τα εισοδηματικά κριτήρια

Σε δύο δόσεις η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης - Έως 10 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων.

15 Οκτ 2021 | 15:39

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αγοράσεις το δικό σου σπίτι

Είναι ωραίο να μπαίνεις στο δικό σου σπίτι!