Follow us

Ανάλυση: Γιατί ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι διπλάσιος από τον συνολικό - Πότε θα αρχίσει η πτώση

Η εξέλιξη των τιμών αποτυπώνεται στον κλαδικό δείκτη των "ειδών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

To "καλάθι του νοικοκυριού" που παρακολουθεί η ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι σαν αυτό του υπουργείου Ανάπτυξης και των supermarket. Περιλαμβάνει χιλιάδες προϊόντα, οι τιμές των οποίων καταγράφονται συστηματικά εδώ και δεκαετίες. Η εξέλιξη των τιμών, αποτυπώνεται στον κλαδικό δείκτη των "ειδών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών".

Και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έδειξαν ότι τον Δεκέμβριο, ο συγκεκριμένος δείκτης έλαβε την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 10ετιών. Τι μας έδειξε; Ότι τα τρόφιμα είναι αυτή τη στιγμή κατά 20% ακριβότερα από το 2020 και μετά. Η μακρά περίοδος σταθερότητας στο κόστος διατροφής έχει λάβει τέλος ουσιαστικά από το καλοκαίρι του 2021 και μετά.

Τι θα συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα; Ενδεχομένως να δούμε τον πληθωρισμό των τροφίμων να αρχίσει να μειώνεται. Όμως αυτό θα οφείλεται στο γεγονός ότι η σύγκριση θα αρχίσει να γίνεται με τις ήδη ακριβότερες τιμές της προηγούμενης χρονιάς.

Άρα, θα έχουμε πτώση του πληθωρισμού, αλλά ακόμη ακριβότερες τιμές των προϊόντων. Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον πληθωρισμό και στην ακρίβεια. Ο πληθωρισμός αποτυπώνει την μεταβολή της τιμής σε σχέση με πριν από έναν χρόνο. Η ακρίβεια, αποτυπώνει το πόσα χρήματα βγαίνουν από το πορτοφόλι μας για να καλυφθεί μια βασικότατη ανάγκη, όπως είναι αυτή της σίτισης.

Η εμβάθυνση στο πώς υπολογίζεται ο πληθωρισμός απαντά και στο ερώτημα "μα γιατί τα τρόφιμα ακριβαίνουν με διπλάσιο ρυθμό από τον γενικό δείκτη τιμών". Η απάντηση είναι απλή: Διότι τον Δεκέμβριο του 2021 δεν είχε ξεκινήσει το… ράλι στα τρόφιμα. Τότε μας απασχολούσε ο λογαριασμός του ρεύματος, η τιμή του φυσικού αερίου και τα καύσιμα.

Διαβάστε Επίσης

Οι ανατιμήσεις στα είδη διατροφής ξεκίνησαν "δειλά" από το φθινόπωρο του 2021 και άρχισαν να φουντώνουν από τον Απρίλιο του 2022 και μετά όταν ο δείκτης "έπιασε" για πρώτη φορά τιμή μεγαλύτερη του 110 (σ.σ τιμή βάσης ενός δείκτη είναι το 100. Αυτή η τιμή αφορά στο επίπεδο τιμών του 2020 κάτι που σημαίνει ότι από τον Απρίλιο και μετά, καταγράφονται ανατιμήσεις άνω του 10% στα βασικά είδη διατροφής).

Πότε λοιπόν θα αρχίσει να πέφτει ο πληθωρισμός των τροφίμων; Η απάντηση είναι άμεσα: Τον Δεκέμβριο έχει σύγκριση της τιμής του δείκτη 119,85 με την τιμή του δείκτη 103,79 (και βγήκε το ποσοστό 15,5%) και τον Ιανουάριο του 2023, η σύγκριση θα γίνει με την τιμή 105,5. Άρα, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα δούμε υψηλότερη τιμή στον δείκτη τον Ιανουάριο (άρα ακριβότερες τιμές στο ράφι) και χαμηλότερο ρυθμό μεταβολής δηλαδή πληθωρισμό χαμηλότερο του 15,5%. Όσο μάλιστα θα περνούν οι μήνες, ο πληθωρισμός θα μειώνεται. Μόνο που ο λογαριασμός του supermarket θα ανεβαίνει.

Τρανή απόδειξη του "φαινομένου" αυτό που έχει συμβεί σε άλλους κλαδικούς δείκτες. Ο δείκτης των μεταφορών, έφτασε τον Ιούνιο στο 130. Ήταν ο μήνας που η βενζίνη κόστιζε 2,4 ευρώ το λίτρο. Τώρα που η βενζίνη έχει πέσει κάτω από το 1,85 ευρώ, ο δείκτης των μεταφορών έχει περιοριστεί στις 117 μονάδες. Ποια ήταν όμως η τιμή του τον Δεκέμβριο του 2021; 108 μονάδες. Άρα, η χρονιά έκλεισε με πληθωρισμό 8%. Τι θα δείξει ο κλαδικός δείκτης τον Ιούνιο του 2023 αν η τιμή της αμόλυβδης παραμείνει στα σημερινά επίπεδα; Τεράστια μείωση. Αυτό όμως θα αφορά στη μεταβολή. Εμείς πάλι 1,85 ευρώ θα πληρώνουμε την αμόλυβδη.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 13 Μαρ 2023 | 22:01

Βρυξέλλες: Η θεματολογία του Eurogroup και του Συμβουλίου Ecofin σήμερα και την Τρίτη

Την Τετάρτη αναμένεται να γίνει στην Ολομέλεια του ΕΚ η δήλωση της ΕΕ σχετικά με τη Silicon Valley και τις επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη.

ΕΛΣΤΑΤ 13 Μαρ 2023 | 13:23

Στο 6,1% έπεσε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο - Παραμένει υψηλός σε τρόφιμα και είδη διατροφής

Η αποκλιμάκωση αυτή οφείλεται στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και στα είδη διατροφής αυξήθηκε 14,8%.

ΑΠΟΤΟΜΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ 06 Μαρ 2023 | 18:29

Καλάθι του νοικοκυριού α λα γαλλικά και ο δείκτης... coq au vin - Προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές που έχουν ξεφύγει

Η Γαλλία υιοθετεί από αυτό το μήνα ένα μέτρο που στην Ελλάδα δοκιμάζουμε τους τελευταίες μήνες: το καλάθι του νοικοκυριού.

ΝΕΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ 02 Μαρ 2023 | 12:23

Στο 6,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο

Υποχώρησε εκ νέου ο πληθωρισμός στην Ελλάδα. Έπεσε στο 6,5% για τον Φεβρουάριο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Μαρ 2023 | 09:16

Συμφέρει να βάλουν φωτοβολταϊκά τα νοικοκυριά; - Η επιδότηση, τα χρήματα και πότε γίνεται απόσβεση

Στο πρόγραμμα υπάρχει ειδική πρόβλεψη με αυξημένα ποσοστά επιδοτήσεων για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ 23 Μαρ 2023 | 18:38

Πόσα θα κερδίζω κάθε χρόνο αν βάλω φωτοβολταϊκό; - Οι επιδοτήσεις και ο χρόνος απόσβεσης

Κερδοφόρα επένδυση που θα αποσβεστεί σε 1,6 έως 5,2 χρόνια "υπόσχεται" το υπ. Περιβάλλοντος – Επιδοτήσεις από 5400 ευρώ έως και 9400 ευρώ για ένα φωτοβολταϊκό.

ΛΟΓΩ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ 23 Μαρ 2023 | 11:23

Οι τράπεζες δεν αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων - Το "έξυπνο χρήμα" επιλέγει τις προθεσμιακές καταθέσεις μικρής διάρκειας

Κάθε αύξηση επιτοκίου που θα γίνεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα περνάει σε ποσοστό 50% έως 65% και στα επιτόκια των καταθέσεων.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ 22 Μαρ 2023 | 12:07

Οι 8 λόγοι για τους οποίους είναι ασφαλείς οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες

Επειδή το μυαλό όλων πηγαίνει σε αντίστοιχες δηλώσεις που είχαν γίνει το 2008 όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers, αυτή τη φορά οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για τις καταθέσεις στις τράπεζες, επικαλούνται στοιχεία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Μαρ 2023 | 07:30

Νέες μειώσεις 15% στα τιμολόγια του ρεύματος - Πόσα πληρώνουμε τον Απρίλιο ανά εταιρεία - Μηδενίζονται οι επιδοτήσεις

Προς το… μηδέν οι κρατικές επιδοτήσεις – Μειωμένες κατά 80% οι χρεώσεις στο ρεύμα σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο.

ΑΠΟ ΑΠΟΨΕ ΚΙΟΛΑΣ 20 Μαρ 2023 | 16:21

Η κρίση των τραπεζών "γκρεμίζει" τις τιμές σε καύσιμα, φυσικό αέριο και ρεύμα

Πώς διαμορφώνονται οι χρηματιστηριακές τιμές στα καύσιμα - Θα περάσουν στον καταναλωτή οι μειώσεις σε ρεύμα, αέριο και καύσιμα;

ΤΙ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ 18 Μαρ 2023 | 10:21

Θα πάρουν αύξηση όσοι δεν αμείβονται με τον κατώτατο μισθό; Περίπου δύο εκατ. οι "δυσαρεστημένοι" εργαζόμενοι

Η αναλογία του καθαρού κατώτατου μισθού ως προς τον μέσο μισθό έχει αυξηθεί πλέον στο 71% - Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που πρέπει να μειωθεί για πολλούς λόγους

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 17 Μαρ 2023 | 07:51

Αύξηση 43 ευρώ καθαρά στον κατώτατο μισθό από τον Απρίλιο - Κίνδυνος να τη ροκανίσει η άνοδος των επιτοκίων

Η ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού θα προσθέσει περίπου 43 ευρώ "καθαρά" στον μισθό όσων αμείβονται με τον λεγόμενο "κατώτατο".

ΑΝΑΛΥΣΗ 16 Μαρ 2023 | 07:37

Τι συμβαίνει με την Credit Suisse: Πώς βρέθηκε η "τράπεζα των πλουσίων" στο μάτι του κυκλώνα

Παγκόσμια ανησυχία για την Credit Suisse. H εμπλοκή σε υποθέσεις "ξεπλύματος", οι τεράστιες ζημιές και το "κύμα φυγής καταθέσεων".