Ανάλυση: Γιατί ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να ξεπεράσει φέτος το +5%

Οι υπολογιστές έχουν πάρει φωτιά στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να επικαιροποιηθεί ο στόχος για την πορεία του φετινού ΑΕΠ. Το +3,6% που ήταν ο στόχος μέχρι τώρα για το σύνολο της χρονιάς είναι πλέον διασφαλισμένο.

Τι σημαίνει ρυθμός αύξησης 16,2% στο β’ τρίμηνο του 2021; Πρώτον ότι το "εισόδημα" της χώρας αυξήθηκε κατά περίπου 6,4 δις. ευρώ στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2021 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου του 2020.

Δεύτερον, ότι "πιάσαμε" τα επίπεδα εισοδήματος (για τη συγκεκριμένη περίοδο) του 2019 τότε που η λέξη COVID ήταν ακόμη άγνωστη: 46 δις. ευρώ ήταν το τριμηνιαίο ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο του 2021, 46 δις. ευρώ ήταν το τριμηνιαίο ΑΕΠ και στο β’ τρίμηνο του 2019.

Παραμένουν ωστόσο και κάποιες διαφορές: Η κατανάλωση των νοικοκυριών δεν έχει πιάσει ακόμη τα επίπεδα του 2019 ενώ το Δημόσιο (μέσω των μέτρων στήριξης) ξόδεψε περισσότερα για να καλύψει το κενό.

Διαβάστε Επίσης

Χαμηλότερα σε σχέση με το 2019 είναι και τα έσοδα από τις εξαγωγές. Όχι από την πώληση προϊόντων με ελληνική σημαία στο εξωτερικό - αυτά αυξήθηκαν κατά περίπου 1 δις. ευρώ σε σχέση με το 2019- αλλά από την παροχή υπηρεσιών τα οποία παραμένουν μειωμένα κατά 3,8 δις. ευρώ λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων (σ.σ επαγγελματικά ταξίδια, διακοπές Πάσχα, εαρινός τουρισμός) αλλά και των μεταφορών προϊόντων. Σε μεγάλο βαθμό όμως, αυτό το κενό έχει καλυφθεί από την αύξηση των επενδύσεων οι οποίες αφού κατακρημνίστηκαν τα τελευταία χρόνια δείχνουν και πάλι "σημάδια ζωής".

Στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν ότι οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από την κατανάλωση και τα άλλα στοιχεία που επηρεάζουν του ΑΕΠ. Και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το "μερίδιο" των επενδύσεων στο ΑΕΠ να επιστρέψει στο 17% μέχρι το τέλος της 5ετίας από λιγότερο από 10% που είναι τα τελευταία χρόνια.

Τι θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους; Από χθες το μεσημέρι, οι υπολογιστές έχουν πάρει φωτιά στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να επικαιροποιηθεί ο στόχος για την πορεία του φετινού ΑΕΠ. Το +3,6% που ήταν ο στόχος μέχρι τώρα για το σύνολο της χρονιάς είναι πλέον διασφαλισμένο. Αρκεί ένα δις. ευρώ επιπλέον κατά το β’ εξάμηνο συγκριτικά με το α’ εξάμηνο για να "γραφτεί" η συγκεκριμένη επίδοση.

Πλέον όμως υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες για κάτι πολύ καλύτερο. Ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος έχει πάει καλύτερα σε τουριστικές εισπράξεις από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Όπως και η κατανάλωση εμφανίζει μεγάλα σημάδια ανάκαμψης ενώ και στο μέτωπο των επενδύσεων έχει καταγραφεί έντονη κινητικότητα χωρίς να πρέπει να μείνει έξω από την εξίσωση και η έντονη οικοδομική δραστηριότητα.

Διαβάστε Επίσης

Το 3ο τρίμηνο θα έχει επίσης ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης που μπορεί να ξεπεράσει το 6%. Όσο για το 4ο τρίμηνο, έχουμε να το συγκρίνουμε με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο κατά την οποία τα μαγαζιά υπολειτουργούσαν. Ακόμη και μέσα στα Χριστούγεννα. Το πιθανότερο είναι ότι το οικονομικό επιτελείο θα δώσει το "χαρτάκι" με τον αναθεωρημένο στόχο για την φετινή πορεία του ΑΕΠ στον πρωθυπουργό ώστε να το ανακοινώσει στην ΔΕΘ. Και είναι εξίσου πιθανό ότι θα γράφει ακόμη και πάνω από +5% για το σύνολο του έτους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ 14 Σεπ 2021 | 17:33

Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στους καταναλωτές από την αύξηση στο φυσικό αέριο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ θα απορροφηθούν οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο.

ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΙΜΩΝ 13 Σεπ 2021 | 21:31

Ιταλία: Αύξηση 40% στο ρεύμα το επόμενο τρίμηνο - "Βρείτε λύση" λένε οι πολίτες

Σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών της Ιταλίας, κάθε νοικοκυριό της χώρας θα κληθεί να πληρώσει ετησίως 247 ευρώ από την αύξηση στο ρεύμα.

09 Σεπ 2021 | 17:37

Πληθωρισμός και λεφτόδεντρα

Σε μία ελεύθερη (ή έστω "ελεύθερη") αγορά οι τιμές αλλάζουν συχνά και εξαιτίας πολλών και διαφορετικών λόγων.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ 08 Σεπ 2021 | 11:10

Φλαμπουράρης: Αλχημείες τα περί αύξησης του ΑΕΠ - Είχαμε συζητήσει το 2015 με το ΚΙΝΑΛ για συνεργασία

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και είπε ότι τα "τα στοιχεία περί αύξησης του ΑΕΠ είναι αλχημείες της κυβέρνησης".

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 07 Σεπ 2021 | 15:22

Μητσοτάκης για την αύξηση - ρεκόρ του ΑΕΠ: Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ανάπτυξη που ξεπερνά τις προσδοκίες

Τα καλά νέα για την ελληνική οικονομία με την αύξηση ρεκόρ του ΑΕΠ σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 01 Σεπ 2021 | 21:36

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: "Σημαντική ανάπτυξη το 2022 - Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε όλα τα έργα που είχε ανακοινώσει πριν ένα χρόνο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ 01 Σεπ 2021 | 16:52

Σκρέκας: Πιθανή η αύξηση στο ρεύμα - Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ:  Μπορεί να ξεπεράσουν και το 50%

Οπως είπε ο κ. Σκρέκας, δεν αποκλείεται να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα για την στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ 25 Αυγ 2021 | 16:30

Εθνική Τράπεζα: Με ρυθμό άνω του 13% θα αυξηθεί το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου

Με ρυθμό άνω του 13% ετησίως εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου από προηγούμενη πρόβλεψη για αύξηση 10% ετησίως

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 25 Αυγ 2021 | 10:52

Κορονοϊός: Οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς θα κοστίσουν 2,3 τρισ. δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ

Την περίοδο 2022-2025 οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής κινδυνεύουν να απολέσουν το 2,9% του προβλεπόμενου ΑΕΠ τους.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ 17 Σεπ 2021 | 08:14

Αυξήσεις μισθών μέσα στο 2022: Οι δύο σίγουρες και οι τέσσερις πιθανές - Αναλυτικά παραδείγματα

Προσδοκίες για διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022 εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Σεπ 2021 | 07:54

Φορολογικές δηλώσεις: Αυξάνονται οι δικαιούχοι έκπτωσης ΕΝΦΙΑ και επιδομάτων τέκνων, θέρμανσης και ρεύματος

Με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν στις φετινές δηλώσεις θα προκύψει ο αριθμός των δικαιούχων έκπτωσης 50% για το φετινό ΕΝΦΙΑ.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 15 Σεπ 2021 | 07:41

Νέα μέτρα στήριξης: Μόνιμη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση εισφορών, δωρεάν στέγη σε νέα ζευγάρια

"Μαξιλάρι" της τάξεως των 700-800 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση και νέων μέτρων στήριξης ακόμη και μέσα στο 2021, φαίνεται να έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο.