Follow us

Ανάλυση: Πώς οι πρόωρες εκλογές του Ερντογάν φανερώνουν ότι κινδυνεύει από το ξέσπασμα άτακτης οικονομικής κρίσης

Για κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού στην Τουρκία από την κήρυξη πρόωρων εκλογών προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Guardian: Άδικες οι τουρκικές εκλογές, λένε διεθνείς παρατητητές

Η κήρυξη πρόωρων εκλογών στην Τουρκία υποδηλώνει αυξανόμενο κίνδυνο ισχυρού δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας και άτακτης κρίσης, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings.

Διαβάστε Επίσης

Όπως επισημαίνει, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει χρόνο να χρησιμοποιήσει τον δημοσιονομικό και νομισματικό χώρο της κυβέρνησης για να ενισχύσει τη δημοτικότητα της κυβέρνησής του καθώς πλησιάζει μια ανατρεπτική εξισορρόπηση της οικονομίας, εξ ου και η απόφασή του να διεξαγάγει εκλογές νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος Capital.gr, ενώ η κήρυξη πρόωρων εκλογών τον Μάιο (αντί τον Ιούνιο) έχει ξεκάθαρα πολιτικά κίνητρα για να περιοριστεί η ικανότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αξιοποιήσουν το προβάδισμά τους στις δημοσκοπήσεις, οι ολοένα και πιο παρεμβατικές οικονομικές πολιτικές αποδυναμώνουν έναν από τους πυλώνες της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας, τα σχετικά εύρωστα δημόσια οικονομικά, σημειώνει η Scope.

Διαβάστε Επίσης

Η μετεκλογική οικονομική κατεύθυνση της χώρας είναι αβέβαιη, αλλά οι τρέχουσες πολιτικές αυξάνουν το κόστος των μελλοντικών προσαρμογών, όπως το πρόσφατα ανακοινωθέν σχέδιο πρόωρης συνταξιοδότησης, το οποίο θα έχει μακροπρόθεσμο αρνητικό αντίκτυπο στο δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ, δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού της Τουρκίας από τα σημερινά χαμηλά επίπεδα.

SCOPE ΤΟΥΡΚΙΑ

Οι αυξανόμενες οικονομικές ανισορροπίες θα περιπλέξουν κάθε προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας μετά τις εκλογές

Η επόμενη κυβέρνηση, όπως τονίζει η Scope, θα είναι αντιμέτωπη με δύσκολες οικονομικές επιλογές και επιλογές πολιτικής: είτε θα στοχεύσει σε μια ομαλή αλλά οικονομικά επώδυνη προσαρμογή μέσω της επιστροφής σε πιο ορθόδοξες πολιτικές για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, είτε θα παραμείνει στην τρέχουσα πορεία και θα κινδυνέψει με μια ξαφνική και άτακτη κρίση ισοζυγίου πληρωμών.

Κατά τη Scope, οι επενδυτές πρέπει να είναι σε εγρήγορση για σημάδια αυξανόμενης οικονομικής πίεσης στον τραπεζικό κλάδο της Τουρκίας – πριν από τις εκλογές αλλά και μετά.

Και αυτό γιατί η εξάρτηση της Άγκυρας από τις εγχώριες τράπεζες για την παροχή σκληρού νομίσματος στην κεντρική τράπεζα και την απορρόφηση του κρατικού χρέους έχει αυξηθεί, καθώς οι ξένοι επενδυτές έχουν μειώσει την έκθεση στις τουρκικές αγορές χρέους.

Οι τουρκικές τράπεζες κατάφεραν να εξασφαλίσουν ξένη χρηματοδότηση στο παρελθόν και μετακύλησαν το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού χρέους τους ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης της λίρας του 2018. Ωστόσο, οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησης των τραπεζών έχουν αυξηθεί περαιτέρω καθώς αυξάνονται οι μακροοικονομικές ανισορροπίες ως αποτέλεσμα των ανορθόδοξων πολιτικών της κυβέρνησης.

Η εξάρτηση των τραπεζών από την κεντρική τράπεζα για ρευστότητα σε συνάλλαγμα αυξάνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης

Όπως σημειώνει η Scope, περίπου το ήμισυ της διαθέσιμης ρευστότητας σε ξένο νόμισμα των τουρκικών τραπεζών, ύψους 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι "παρκαρισμένη" στην κεντρική τράπεζα, κυρίως μέσω swap ξένου νομίσματος. Έτσι, σε περίπτωση που οι τράπεζες χρειαστεί να αποπληρώσουν σημαντικά ποσά χρέους ή καταθέσεων σε ξένο νόμισμα σε ένα σενάριο ακραίων καταστάσεων, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτή τη ρευστότητα.

Η ικανότητα των τραπεζών να το πράξουν είναι αβέβαιη, προειδοποιεί ο οίκος, καθώς θα πίεζε τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας. Επιπλέον, οι επεκτατικές οικονομικές πολιτικές τροφοδοτούν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 40 δισ. δολάρια το 2023. Αυτό εκθέτει την Τουρκία σε αλλαγές στο επενδυτικό κλίμα, ιδίως δεδομένων των αυστηρότερων παγκόσμιων συνθηκών χρηματοδότησης.

SCOPE ΤΟΥΡΚΙΑ

Η κεντρική τράπεζα έχει εφαρμόσει νέους κανονισμούς που απαιτούν από τις τράπεζες να αγοράζουν περισσότερο δημόσιο χρέος για να μειώσουν το κόστος δαπανών για την κυβέρνηση κατά την προεκλογική περίοδο, με τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της χώρας να κινούνται στο 10%, όχι πολύ μακριά από αυτές των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, όπου ο πληθωρισμός κινείται, ωστόσο, πολύ χαμηλότερα του 64% στο οποίο διαμορφώνεται ο πληθωρισμός της Τουρκίας. Ο τραπεζικός τομέας κατέχει επί του παρόντος το 77% του εγχώριου χρέους της τουρκικής κυβέρνησης ύψους 100 δισ. δολαρίων.

Η χαλάρωση αυτής της πολύ στενής σχέσης μεταξύ του κράτους και του τραπεζικού συστήματος δεν θα είναι εύκολη, σημειώνει η Scope. Οποιαδήποτε νομισματική ομαλοποίηση μετά τις εκλογές θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές απώλειες για τα χαρτοφυλάκια ασφαλείας των τραπεζών.

SCOPE ΤΟΥΡΚΙΑ

Εάν οι οικονομικές πολιτικές αλλάξουν μετά τις επερχόμενες εκλογές και επικεντρωθούν περισσότερο στη σταθερότητα των τιμών, αυτό θα ήταν θετικό για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας, παρά την αρχική πιθανή επιβράδυνση της οικονομίας, όπως σημειώνει ο οίκος. Ωστόσο, η αντιμετώπιση των σημαντικών μακροοικονομικών ανισορροπιών θα απαιτούσε χρόνο ακόμη και αν υποτεθεί ότι θα βελτιωθεί η χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό οποιαδήποτε νέα ηγεσία.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 02 Φεβ 2023 | 17:38

Τουρκία: "Πυρά" Σοϊλού σε ΗΠΑ και Ευρωπαίους - Μας κάνουν ψυχολογικό πόλεμο

Η Τουρκία έθεσε στόχο να προσελκύσει 60 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 02 Φεβ 2023 | 09:30

Ανάλυση Deutsche Welle: Γιατί είναι απίθανη μια πολεμική σύρραξη της Ελλάδας με την Τουρκία

Το γεγονός ότι γίνεται μια πολιτική σύνδεση μεταξύ των δύο ημερομηνιών των εκλογών αποδεικνύει τον ειδικό χαρακτήρα των διμερών σχέσεων σήμερα.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ 02 Φεβ 2023 | 07:31

Χαμόγελα στην κυβέρνηση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει τα επιδόματα σε συνταξιούχους και τη νέα επιταγή ακρίβειας

Μαξίμου. "Το δεύτερο κόμμα της Βουλής δεν θα βρίσκεται στο κοινοβούλιο για να ψηφίσει μία σειρά από φιλολαϊκά μέτρα".

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΜΠΑΙΝΤΕΝ 02 Φεβ 2023 | 06:50

ΗΠΑ: Μπλόκο γερουσιαστών για τα F16 στην Τουρκία - "Απαραίτητη προϋπόθεση η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ"

Νέα επιστολή Αμερικανών γερουσιαστών για την Τουρκία στον Μπάιντεν. "Απαραίτητη προϋπόθεση η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για την παράδοση των F-16 στην Αγκυρα".

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 02 Φεβ 2023 | 06:30
ΥΠΕΞ 01 Φεβ 2023 | 23:43

Δένδιας: Δεν έχουμε την πολυτέλεια διχασμού- Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα εθνικής ασφάλειας, από σύμμαχο του ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε στην έκθεση "Δώρα Διπλωματίας: Η Εξωτερική Πολιτική τον 21ο αιώνα μέσα από αντικείμενα πολιτικού συμβολισμού" στο Ζάππειο.

ΕΚΛΟΓΕΣ 01 Φεβ 2023 | 22:27

Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου - Τι αποκάλυψε ο ίδιος

"Δεν ξέρω αν το ζητούμενο μου είναι, αν και πώς θα μπω, όσο το πώς θα βγω από όλο αυτό" ανέφερε σχετικά στο Radcast.

ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ TRT 01 Φεβ 2023 | 22:20

Νέο παραλήρημα από Ερντογάν: "Η Ελλάδα παραβιἀζει τον εναέριο χώρο μας και παρενοχλεί τους ψαράδες μας"

"Η Ελλάδα ενοχλείται από το ανερχόμενο προφίλ της Τουρκίας σε όλο τον κόσμο" αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος σε νέες δηλώσεις που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα

ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ "ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ" 01 Φεβ 2023 | 20:38
ΥΠΕΞ 01 Φεβ 2023 | 18:41

Απάντηση Σουηδίας σε Τουρκία: Η θρησκεία δεν ήταν μέρος του μνημονίου που υπογράψαμε για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι κατανοεί την τουρκική οργή για τα περιστατικά, τα οποία αν και νόμιμα, ήταν ασεβή.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 01 Φεβ 2023 | 14:00

Ποιοι καθηγητές πανεπιστημίου και επιστήμονες είναι υποψήφιοι με το ΚΚΕ

Οι καθηγητές ΑΕΙ και οι επιστήμονες, οι οποίοι θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

ΜΠΛΟΚΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑΤΟ 01 Φεβ 2023 | 13:36

Επίθεση Ερντογάν στην αντιπολίτευση ότι "βάζει πλάτη στην Ελλάδα" : Στέλνουν χαιρετίσματα στην Αθήνα για τα F35

"Δεν θα πούμε 'ναι' στο αίτημά τους για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ όσο εκείνοι επιτρέπουν το κάψιμο του Κορανίου", δήλωσε ο Ερντογάν.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΞΙΜ 01 Φεβ 2023 | 11:06

Το γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη έκλεισε λόγω απειλής για επίθεση

Η Γερμανία προειδοποίησε τους πολίτες της στην Κωνσταντινούπολη ότι ο κίνδυνος επίθεσης είναι ιδιαίτερα υψηλός στην κεντρική περιφέρεια Μπεϊογλού.