Ανάλυση Reuters: Οι προκλήσεις που παραμένουν μετά τα μνημόνια

Η Ελλάδα βγαίνει από το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης, με εμφανείς τις πληγές που άφησαν τα 8 χρόνια κρίσης στη χώρα και τη οικονομία, σημειώνει σε άρθρο το Reuters.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ανάλυση Reuters: Οι προκλήσεις που παραμένουν μετά τα μνημόνια

Η Ελλάδα βγαίνει από το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης, με εμφανείς τις πληγές που άφησαν τα 8 χρόνια κρίσης στη χώρα και τη οικονομία, σημειώνει σε άρθρο-αφιέρωμα το Reuters. Όπως σημειώνει το πρακτορείο, παρά την έξοδο που θα γίνει στις 20 Αυγούστου, σημαντικές είναι οι προκλήσεις για τη χώρα που παραμένουν.

«Η κρίση αποδείχθηκε βαθιά τραυματική για την Ελλάδα που ενθουσιασμό μπήκε στο ευρώ το 2001. Η υιοθέτηση του κοινού νομίσματος εγκαινίασε μια εποχή φθηνής πίστωσης που χρηματοδότησε σπατάλες στην ιδιωτική κατανάλωση και τα δημόσια έξοδα, κάτι που με τη σειρά του οδήγησε στην ραγδαία αύξηση των ελλειμμάτων. Από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση στις αρχές του 2010, τέσσερις διαδοχικές κυβερνήσεις πάλεψαν για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία, με τη βοήθεια του μεγαλύτερου πακέτου διάσωσης στην ιστορία ύψους 260 δισεκατομμυρίων ευρώ που έδωσαν ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο άρθρο.

Το πρακτορείο αναφέρεται και στην εκτίμηση του ΔΝΤ ότι η μακροπρόσθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικου χρέους παραμένει αβέβαιη, καθώς και σε ορισμένες σημαντικές πληγές που άφησαν πίσω τους τα μνημόνια όπως τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του Reuters:

H Eλλάδα εξέρχεται από το τρίτο και τελευταίο πακέτο διάσωσης στις 20 Αυγούστου και ελπίζει ότι θα μπορεί να δανείζεται ξανά από τις διεθνείς αγορές μετά από σχεδόν 9 χρόνια κρίσης που συρρίκνωσαν την οικονομία κατά 1/4 και εξανάγκασαν τη χώρα να λάβει επώδυνα μέτρα λιτότητας.

Η κρίση αποδείχθηκε βαθιά τραυματική για την Ελλάδα που ενθουσιασμό μπήκε στο ευρώ το 2001. Η υιοθέτηση του κοινού νομίσματος εγκαινίασε μια εποχή φθηνής πίστωσης που χρηματοδότησε σπατάλες στην ιδιωτική κατανάλωση και τα δημόσια έξοδα, κάτι που με τη σειρά του οδήγησε στην ραγδαία αύξηση των ελλειμμάτων. Από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση στις αρχές του 2010, τέσσερις διαδοχικές κυβερνήσεις πάλεψαν για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία, με τη βοήθεια του μεγαλύτερου πακέτου διάσωσης στην ιστορία ύψους 260 δισεκατομμυρίων ευρώ που έδωσαν ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ.

Καθώς η Αθήνα επιδιώκει να επιστρέψει στην κανονικότητα και να ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία, οι πληγές παραμένουν. Οι τράπεζες έχουν τεράστια χαρτοφυλάκια με «κόκκινα δάνεια» και το δημόσιο χρέος της χώρας παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη.

Μια αχτίδα φωτός ωστόσο εμφανίζεται μέσα από τα σύννεφα. Η οικονομία που συρρικνώθηκε κατά 26% στα χρόνια της κρίσης έχει αρχίσει να αναπτύσσεται, ο τουρισμός ανθίζει και η ανεργία μειώνεται αργά.

«Εάν υπάρχει κάποιο μάθημα που πρέπει να πάρουμε από την κρίση είναι ότι, υπό οποιεσδήποτε προϋποθέσεις, πρέπει να προστατεύουμε την μακροοικονομική σταθερότητα» ανέφερε ο Πάνος Τσάκλογλου, οικονομολόγος της προηγούμενης κυβέρνησης συνασπισμού.

«Οι λαϊκιστικές πολιτικές που μπορεί να δώσουν ορισμένες ψήφους σήμερα θα έχουμε καταστροφικά αποτελέσματα σε κάποια χρόνια και πρέπει να αποφευχθούν με κάθε κόστος. Αλλιώς, αργά ή γρήγορα, θα καταλήξουμε εδώ που είμαστε τώρα» αναφέρει.

Βγαίνοντας από την «εντατική»

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε για πέμπτο διαδοχικό τετράμηνο, με την επέκταση να πιάνει ένα ετήσιο ρυθμό του 2.3%, σημάδι ότι η ανάκαμψη κερδίζει έδαφος, υποβοηθούμενη από τις εξαγωγές. Η Κομισιόν βλέπει ότι η ανάπτυξη θα είναι 1,9% τη φετινή χρονιά.

Ο σκεπτικισμός ωστόσο παραμένει. Το ΔΝΤ εκτιμά πως η ανάκαμψη θα ενισχυθεί και η ανάπτυξη θα φτάσει το 2% τη φετινή χρονιά και το 2,4% το 2019, ωστόσο εκτιμά πως «τα εξωτερικά και εσωτερικά ρίσκα κινούνται πτωτικά».

Η Αθήνα έχει δεσμευθεί μετά το πρόγραμμα να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% μέχρι το 2022 και του 2,2% μέχρι το 2060. Η ελάφρυνση χρέους που συμφωνήθηκε με τους εταίρους της ευρωζώνης τον Ιούνιο θα βοηθήσει στην επιστροφή της χώρας στις αγορές. Τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους μαζί με τα 24 δισ. ευρώ που υπάρχουν ως μαξιλάρι ρευστότητας θα συμβάλλουν στη βελτίωση του βιωσιμότητας του χρέους μεσοπρόθεσμα, διευκολύνοντας την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.

Ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει πως η μακροπρόθεσμα βιωσιμότητα παραμένει αβέβαιη και ότι απαιτείται μια ρεαλιστική επανεξέταση των υποθέσεων για τους στόχους που έχουν τεθεί.

«Δεν βλέπω κάποιο λόγο για να πανηγυρίσουμε την έξοδο από το πρόγραμμα γιατί μπορεί να βγαίνουμε από ένα καυτό τηγάνι και να πηδάμε στη φωτιά. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εξαντληθεί πληρώνοντας φόρους και δεν τους έχουν μείνει χρήματα στην άκρη τα οποία θα μπορούσαν να τα βάλουν στις επιχειρήσεις και έτσι να βελτιωθούν και να αναπτυχθούν» αναφέρει ο Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Διαβάστε το άρθρο του Reuters εδώ

Φωτογραφία: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 12 Νοε 2020 | 17:14

Κορονοϊός: Συγκλονιστικές εικόνες του Reuters από τον αγώνα ζωής στη ΜΕΘ του "Παπανικολάου"

Εικόνες του Reuters από ΜΕΘ στην Ελλάδα μας φέρνουν αντιμέτωπους με τον αγώνα ασθενών - γιατρών απέναντι στον φονικό ιό.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ 10 Νοε 2020 | 15:13

Κορονοϊός - Reuters: Σπάει το φράγμα των 300.000 νεκρών στην Ευρώπη

Ο αριθμός των θανάτων λόγω κορονοϊού στην Ευρώπη αναμένεται να ξεπεράσει τους 300.000, σύμφωνα με τη σημερινή καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters.

ΑΚΛΟΝΗΤΟ ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ 01 Δεκ 2020 | 18:51

Οριστικό: Αποχωρεί η Ελένη Τουλουπάκη - Την Πέμπτη ο νέος οικονομικός εισαγγελέας

Τέλος της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς όπως την γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια - Αποστρατεία της Ελένης Τουλουπάκη, η οποία διώκεται για την υπόθεση Novartis

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ 01 Δεκ 2020 | 18:00

Γιάννης Στουρνάρας: Aκόμα μεγαλύτερη ύφεση - 7,9% για όλο το 2020

Ο Γιάννης Σουρνάρας ωστόσο είπε πως οι ιδιωτικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 12 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους

ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 01 Δεκ 2020 | 17:39

Κορονοϊός: Κατατέθηκε η τροπολογία για το πλαφόν στις τιμές των τεστ - 40 ευρώ το μοριακό, 10 ευρώ το rapid test

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατέθεσε την τροπολογία για το πλαφόν στις τιμές των τεστ για τον κορονοϊό

EUROSTAT 01 Δεκ 2020 | 17:38

Ευρωζώνη: Ο πληθωρισμός παρέμεινε αρνητικός για 4ο συνεχή μήνα

Τον Νοέμβριο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο -0,3%

ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΙ 01 Δεκ 2020 | 17:38

ΟΟΣΑ: Πρόβλεψη για σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία βελτιώνονται - 'Δεν έχουμε βγει ακόμα από την στενωπό", λέει η επικεφαλής οικονομολόγος

ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ 01 Δεκ 2020 | 16:13

Arcadia: Κατέρρευσε ο βρετανικός κολοσσός ένδυσης του μεγιστάνα Φίλιπ Γκριν - Αγωνία για 13.000 εργαζόμενους

Η πτώση του κολοσσού Arcadia - Η βρετανική οικονομία υπέστη νέο πλήγμα εν μέσω κορονοϊού.

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ 448.203 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 01 Δεκ 2020 | 15:56

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4: Συμμετοχή ρεκόρ, θα διατεθούν περισσότερα από 2 δισ. ευρώ

Περισσότερα από 2 δισ. ευρώ θα διαθετούν για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο4 στην οποία εκδηλώθηκε συμμετοχή ρεκόρ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 01 Δεκ 2020 | 15:18

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Νέα πληρωμή αύριο, Τετάρτη - Ποιους αφορά

Πραγματοποιείται αύριο, Τετάρτη νέα πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού

ΑΓΩΝΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ 01 Δεκ 2020 | 14:38

Τουρισμός: Εκατοντάδες ξενοδοχεία στο "σφυρί" στην Κρήτη - Πωλητήριο σε 272 επιχειρήσεις

Πωλητήρια σε τουλάχιστον 272 ξενοδοχεία της Κρήτης, λόγω και της κακής χρονιάς στον τουρισμό.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 01 Δεκ 2020 | 14:14

Τον Ιανουάριο ο 5ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής - Ολη η διαδικασία

Τον Ιανουάριο θα ενεργοποιηθεί εκ νέου η πλατφόρμα my business support προκειμένου να υλοποιηθεί ο 5ος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 01 Δεκ 2020 | 13:44

Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση προωθεί ένα κανιβαλικό σύστημα εργασιακής ζούγκλας

Η Έφη Αχτσιόγλου βάλλει κατά της κυβέρνησης την οποία εγκαλεί πως έχει ξηλώσει όλο το έργο του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των εργαζομένων.