Ανάλυση: Tι σημαίνουν τα 500 δισ. ευρώ του πακέτου Mακρόν - Μέρκελ για την Ελλάδα

Ουδείς προς το παρόν διακινδυνεύει ασφαλή πρόβλεψη για ποσά αλλά οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ποσά άνω των 5 δισ. ευρώ.

Μέρκελ Μακρόν

Η γαλλογερμανική πρόταση για τη δημιουργία ενός ταμείου ύψους 500 δισ. ευρώ δεν συνιστά "ευρωομόλογο" καθώς το νέο χρέος που θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα έχει την κοινή και εις ολόκληρο εγγύηση των κρατών μελών της ΕΕ.

Επίσης, δεν συνιστά ένα χρηματοδοτικό εργαλείο εκτός του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως θα ήθελαν οι Γάλλοι κάτι που σημαίνει ότι η τελική διαπραγμάτευση συνδέεται με τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ.

Από την άλλη όμως, η πρόταση Γαλλίας-Γερμανίας θέτει ουσιαστικές βάσεις αλληλεγγύης καθώς ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε χώρες που έχουν πληγεί υπό μορφή επιχορήγησης και όχι υπό μορφή δανείου κάτι που σημαίνει ότι τα χρήματα που θα δοθούν στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ δεν θα βαρύνουν το δημόσιο χρέος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ποσό των 500 δις. ευρώ είναι μικρότερο από αυτό που –θεωρητικά- έχει ανάγκη η Ευρωπαϊκή Οικονομία εν μέσω ύφεσης. Ωστόσο, συνιστά "καθαρή ενίσχυση" δηλαδή δεν υπάρχει η έννοια της "μόχλευσης" μέσω τραπεζών ή άλλων μηχανισμών. Οι προϋποθέσεις και ο τρόπος κατανομής των πόρων μεταξύ των χωρών-μελών θα είναι καθοριστικής σημασίας.

Τα οφέλη για την Ελλάδα

Ειδικά για την Ελλάδα, το κρίσιμο είναι οι ανάγκες να υπολογιστούν βάσει οικονομικών και όχι υγειονομικών κριτηρίων. Αν τα κριτήρια που θα επικρατήσουν θα είναι το ύψος της ανεργίας, η έκθεση της χώρας στην παροχή υπηρεσιών (δηλαδή στην εστίαση και στον τουρισμό που αναμένεται να πληγούν περισσότερο) αλλά και η έκταση της ύφεσης, τότε το ποσό που θα αναλογεί στην χώρα θα είναι σημαντικό.

Ουδείς προς το παρόν διακινδυνεύει ασφαλή πρόβλεψη για ποσά αλλά οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ποσά άνω των 5 δισ. ευρώ. Αυτό που φαίνεται να έχει αποφασιστεί είναι ότι οι υποχρεώσεις που θα αναλάβει η κάθε χώρα δεν θα είναι συνάρτηση του ύψους της βοήθειας αλλά και της συμμετοχής στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Δηλαδή οι πιο αδύναμες χώρες –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- μπορούν να βγουν σαφώς κερδισμένες.

Για το που θα κατευθυνθούν τα χρήματα και ποιοι θα είναι όροι, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και αναμένεται να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες. Φαίνεται όμως ότι ο στόχος είναι η τόνωση των επενδύσεων κάτι που προκύπτει και από το κοινό ανακοινωθέν: χρήση των πόρων υπέρ της επιτάχυνσης της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, για την αναβάθμιση της ευρωπαϊκής διάστασης της υγειονομικής περίθαλψης και πρόληψης και για τη θωράκιση της ευρωπαϊκής οικονομικής κυριαρχίας.

Η αναφορά στο ανακοινωθέν για "υγιείς οικονομικές πολιτικές και προγράμματα μεταρρυθμίσεων" προφανώς και παραπέμπουν σε προϋποθέσεις. Δεδομένου όμως ότι η Ελλάδα ήδη διανύει περίοδο μεταμνηνιακής εποπτείας και ήδη υλοποιεί προγράμματα μεταρρυθμίσεων, δύσκολα θα ζητηθούν αυστηρότεροι όροι από αυτούς που ήδη επιβάλλονται. Ο δρόμος βέβαια είναι ακόμη μακρύς και οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση του πακέτου των 500 δις. ευρώ θα περάσουν ακόμη από πολλά κύματα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΡΕΥΝΑ 04 Δεκ 2021 | 18:34

Φρίκη στη Γερμανία: Πέντε νεκροί, μεταξύ αυτών και τρία παιδιά - Βρίσκονταν σε καραντίνα, μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ [Εικόνες]

Πέντε πτώματα, δύο ενηλίκων και τριών παιδιών, βρέθηκαν σε σπίτι στα περίχωρα του Βερολίνου - Έχουν τραύματα από σφαίρες και μαχαίρι

ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΑ 02 Δεκ 2021 | 20:26

Άνγκελα Μέρκελ: Με παιάνες και αναμμένους πυρσούς αποχαιρέτησε την Καγκελαρία μετά από 16 χρόνια [Εικόνες - Βίντεο]

Οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις αποχαιρέτησαν την Άνγκελα Μέρκελ με μια παραδοσιακή τελετή στο χώρο έξω από το υπουργείο Άμυνας - Τα τραγούδια-έκπληξη που επέλεξε η απερχόμενη καγκελάριος

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ 02 Δεκ 2021 | 19:28

Τρόμος στη Γαλλία: Ντύθηκε νίντζα και επιτέθηκε με ξίφος σε δύο γυναίκες αστυνομικούς

Το περιστατικό έγινε στο Σερμπούρ της Γαλλίας - Σε σοβαρή κατάσταση ο δράστης που τον πυροβόλησαν αστυνομικοί.

02 Δεκ 2021 | 16:14

Γερμανία: Lockdown για τους ανεμβολίαστους - Η Μέρκελ ζητά υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους

Η Γερμανία αποφάσισε επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος του κορονοϊού, μπλοκάροντας τους ανεμβολίαστους

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 02 Δεκ 2021 | 12:01

Αιχμές Welt για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Ενώ η Γερμανία κάνει ακόμη συζητήσεις, η Ελλάδα αναλαμβάνει δράση

Το δημοσίευμα της Welt αντιπαραβάλλει την κατάσταση εδώ με εκείνη που επικρατεί στη Γερμανία, υπό τον τίτλο "Ενώ η Γερμανία κάνει ακόμη συζητήσεις, η Ελλάδα αναλαμβάνει δράση".

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΜΠΑΡ ΚΑΙ ΓΗΠΕΔΩΝ ΓΙΑ ΘΕΑΤΕΣ 02 Δεκ 2021 | 10:01

Αντίστροφη μέτρηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στη Γερμανία - Νέα μέτρα ανακοινώνονται σήμερα

Συνεδριάζει εκτάκτως η Bundestag - Υποχρεωτικός εμβολιασμός και κλείσιμο της εστίασης προβλέπουν τα νέα μέτρα

«ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΗΜΟΥΝ ΝΕΚΡΗ» 01 Δεκ 2021 | 19:51

Σοκ στη Γαλλία: Αγριος ξυλοδαρμός της Ολυμπιονίκη του τζούντο, Margaux Pinot από τον σύντροφο και προπονητή της

Σοκάρει η εικόνα της Γαλλίδας Ολυμπιονίκη του τζούντο και δύο φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης, Margaux Pinot, η οποία έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

ΠΩΣ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ 01 Δεκ 2021 | 19:07

Γερμανία: Ανοίγει ο δρόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Ναι στην πρόταση Σολτς από Αριστερά και Φιλελεύθερους

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού στη Γερμανία τάχθηκε η Αριστερά - Oι Φιλελεύθεροι μετακινούνται από την αρχική τους άρνηση - Όχι από το AfD

DER SPIEGEL 01 Δεκ 2021 | 18:21

Γερμανία: Βοήθεια από Ιταλία, Γαλλία, Σουηδία για τη νοσηλεία ασθενών από γερμανικά νοσοκομεία

Οι τρεις χώρες έχουν προσφερθεί να αναλάβουν τη νοσηλεία ασθενών από τη Βάδη - Βυρτεμβέργη, τη Ρηνανία - Παλατινάτο και το Ζάαρλαντ

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 01 Δεκ 2021 | 16:30

Γαλλία: Μόνο με τεστ θα περνούν τα σύνορα εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι από χώρες εκτός ΕΕ

Όλοι οι ταξιδιώτες από χώρες εκτός της ΕΕ θα χρειάζονται αρνητικό τεστ κορονοϊού για να μπουν στη Γαλλία.

ΣΕ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ 01 Δεκ 2021 | 16:30

Μόναχο: Τρεις τραυματίες από έκρηξη βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Τρία άτομα τραυματίστηκαν -ένα εκ των οποίων πολύ σοβαρά- από έκρηξη βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 01 Δεκ 2021 | 12:02

Ρεκόρ θανάτων λόγω κορονοϊού στη Γερμανία από τον Φεβρουάριο - Εκτιμήσεις για 6.000 νοσηλείες σε ΜΕΘ μέχρι τις γιορτές

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε 67.186 νέα κρούσματα και 446 θανάτους, -τον υψηλότερο αριθμό από τις 18 Φεβρουαρίου.

ΣΤΗ ΒΑΔΗ - ΒΙΡΤΕΜΒΕΡΓΗ 01 Δεκ 2021 | 09:22

Γερμανία: Θετικοί στη μετάλλαξη Όμικρον τέσσερις πλήρως εμβολιασμένοι

Και οι τέσσερις είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η ανάλυση που έγινε από την κρατική υπηρεσία υγείας επιβεβαίωσε ότι όλοι τους έχουν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον.