Ταμείο Ανάκαμψης: Στους κερδισμένους η Ελλάδα - Οι χαμένοι της γαλλογερμανικής πρότασης

Ανάλυση του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών στην πρόταση Μέρκελ-Μακρόν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σύμφωνα με ανάλυση του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW), η Πολωνία θα μπορούσε να γίνει το κράτος με τις μεγαλύτερες εισφορές σε σχέση με όσα θα εισπράξει από το ταμείο ανάκαμψης που πρότειναν η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Μακρόν.

Κερδισμένος ο νότος της Ευρώπης -και η Ελλάδα.

Η αδημοσίευτη ανάλυση, στην οποία αναφέρεται δημοσίευμα της "Welt", προσομοιώνει τη διανομή κεφαλαίων από το μελλοντικό ταμείο των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρότειναν οι δυο ηγέτες με δύο πιθανές "κλείδες διανομής".

Εάν το ποσό των εκταμιεύσεων εξηρτάτο αποκλειστικά από το πόσο υποχώρησε η οικονομική παραγωγή κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Γερμανία θα πληρώσει περίπου 130 δισεκατομμύρια ευρώ στο ταμείο, αλλά θα λάβει 107,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τις Βρυξέλλες. Η καθαρή εισφορά της Γερμανίας θα ήταν συνεπώς 23,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Πολωνία θα ήταν σύμφωνα με αυτήν την κλείδα κατανομής το δεύτερο κράτος με τις μεγαλύτερες καθαρές εισφορές στο ταμείο και θα κατέβαλε 10,4 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από ό, τι θα εισέπραττε από τις Βρυξέλλες. Θα αποτελούσε όμως τη χώρα και με τις μεγαλύτερες καθαρές εισφορές σε σχέση με την οικονομική της παραγωγή. Η εισφορά θα αντιστοιχούσε σχεδόν στο 2% της οικονομικής παραγωγής του 2019. Για τη Ρουμανία, τη δεύτερη φτωχότερη χώρα της Ε.Ε,, η καθαρή εισφορά θα ήταν 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ ή 1,16% της οικονομικής της παραγωγής.

Στην πραγματικότητα, σχεδόν όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα ήταν "χώρες εισφέροντες" με αυτήν την κλείδα διανομής. Μόνο οι χώρες της Νότιας Ευρώπης και η Γαλλία θα ήταν "χώρες λήπτες". Η Ιταλία θα είναι ο μεγαλύτερος λήπτης με 25,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ακολουθούμενη από την Ισπανία με 13,7 δισεκατομμύρια ευρώ και τη Γαλλία με περίπου 10,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Ακολουθούν η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Κροατία.

Εάν, ωστόσο, ελαμβάνετο υπόψη κατά την διανομή κεφαλαίων η αύξηση της ανεργίας κατά την κρίση του κορονοϊού, όπως ζητούν οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η κατανομή θα αλλάξει σημαντικά. Εάν η οικονομική ύφεση σταθμιστεί με 80% στην δεύτερη κλείδα διανομής και η ανεργία με 20%, τότε οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής θα συγκαταλέγονταν επίσης μεταξύ των χωρών ληπτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι μεγαλύτεροι καθαροί αποδέκτες σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν η Ισπανία με 24,2 δισεκατομμύρια, η Ιταλία με 19,2 δισεκατομμύρια και η Ελλάδα με 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι καθαρές εισφορές για την Ιταλία και τη Γαλλία θα μειώνονταν σημαντικά, στην περίπτωση της δεύτερης κλείδας σε μόλις 1,36 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με αυτήν (την κλείδα διανομής), 17 μέλη της Ε.Ε. θα ήταν χώρες λήπτες. Θα υπήρχαν δε στην περίπτωση αυτή μόνο 10 καθαροί πληρωτές, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας με καθαρές καταβολές 4,67 δισ. ευρώ, της Αυστρίας με 4,4 δισ. και της Δανίας με 3,9 δισ. ευρώ.

Για τη Γερμανία, η συνεκτίμηση της ανεργίας θα είχε σημαντικά μειονεκτήματα: η καθαρή γερμανική εισφορά θα αυξηθεί από 23,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε 38,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Η καθαρή εισφορά θα αυξηθεί επίσης για το Βέλγιο, την Αυστρία, τη Δανία και την Ολλανδία. "Οι Ανατολικοευρωπαίοι ενδιαφέρονται να συμπεριληφθεί και η αύξηση της ανεργίας ως κριτήριο, διότι τους ανακουφίζει. Αυτό σημαίνει όμως επίσης ότι θα εισρεύσουν λιγότερα χρήματα στη νότια Ευρώπη. Το να θεωρηθεί όμως η ανεργία κριτήριο δεν είναι χωρίς προβλήματα. Τιμωρεί χώρες όπως η Γερμανία που προστατεύουν την αγορά εργασίας τους", δήλωσε ο Φρίντριχ Χάινεμαν, επικεφαλής του τμήματος έρευνας δημοσίων οικονομικών του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW) και συντάκτης της εν λόγω ανάλυσης στην εφημερίδα "Die Welt".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ 15 Ιουλ 2020 | 13:27

Θα ελεγχθούν με μοριακό τεστ και τα 600 παιδιά στην κατασκήνωση της Χαλκιδικής

Σε μοριακό τεστ για τον κορονοϊό θα υποβληθούν σήμερα περίπου 600 παιδιά που φιλοξενούνται σε καταστήνωση όπου εντοπίστηκε κρούσμα Covid-19.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ ΕΠΑΦΩΝ 15 Ιουλ 2020 | 12:03

Δήμαρχος Πάρου: Ασυμπτωματική γυναίκα με τον κορονοϊό- Μένει σε Αθήνα και Πάρο

"Η γυναίκα είναι ασυμπτωματική και πήγε για άλλο λόγο στο Κέντρο Υγείας, αφού αισθάνθηκε μια αδιαθεσία", είπε ο δήμαρχος.

ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 15 Ιουλ 2020 | 11:46

Προμαχώνας: Μπλόκο στους τουρίστες που δεν έχουν αρνητικό τεστ - Επιστρέφουν στη χώρα τους

Οι τουρίστες που θέλουν να περάσουν τα σύνορα, θα πρέπει να έχουν μαζί τους αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό τουλάχιστον από 72 ώρες πριν.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ 15 Ιουλ 2020 | 11:38

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τον κορονοϊό με ευρύτατη σύνθεση - Στο τραπέζι νέα μέτρα

Αντικείμενο η εντατικοποίηση των ελέγχων και την εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 15 Ιουλ 2020 | 11:36

Πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών για κορονοϊό: Διπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι - Αν γίνουμε Σερβία, δεν θα αντέξουμε

"Εχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων. Οι μάσκες δεν έπρεπε να βγουν", είπε χαρακτηριστικά.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ 15 Ιουλ 2020 | 11:28

Κορονοϊός - Καθηγητής Κούβελας: Για να φθάσει το εμβόλιο στην Ελλάδα θέλουμε μια τριετία

"Για να βγει στην παραγωγή σε ικανοποιητικές ποσότητες το εμβόλιο πρέπει, να βγει σε αρχική φάση σε περίπου 5-6 εκατομμύρια δόσεις", είπε.

11 ΠΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΝΗΣΙΑ 15 Ιουλ 2020 | 10:56

Τους πρώτους τουρίστες από Βρετανία υποδέχονται Ρόδος και Ζάκυνθος

Σε γενικές γραμμές, η τουριστική κίνηση εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλούς ρυθμούς, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΕΝΤΕΛΩΣ 15 Ιουλ 2020 | 10:44

Ανατροπή από νέα έρευνα: Ο αέρας δεν είναι ο κύριος φορέας μετάδοσης του κορονοϊού

Τα δεδομένα αναφορικά με το ποσοστό των μεταδόσεων σε πληθυσμούς δεν υποστηρίζουν ότι η μετάδοση συμβαίνει μέσω αερολυμάτων μεγάλης εμβέλειας.

ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ DIABETOLOGIA 15 Ιουλ 2020 | 10:18

Ερευνα ΕΚΠΑ: Μεγαλύτερη θνησιμότητα από κορονοϊό σε άτομα με διαβήτη

Άλλοι παράγοντες που συσχετίστηκαν με την θνησιμότητα εντός 28 ημερών περιελάμβαναν την ηλικία, το άρρεν φύλο.

ΑΠΟΧΩΡΙΣΤΗΚΕ ΤΗΝ ΞΑΝΘΙΑ ΚΟΜΗ ΤΟΥ 15 Ιουλ 2020 | 10:07

Αντίο ...πορτοκαλί: Ο Τραμπ εμφανίστηκε για πρώτη φορά με... άσπρα μαλλιά και ήταν αγνώριστος [εικόνες]

Ο Αμερικανός πρόεδρος, φαίνεται πως έχει υιοθετήσει τη φυσική εμφάνιση εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ 15 Ιουλ 2020 | 09:06

Μεγάλη Βρετανία: Μάσκες σε δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας συνιστά η κυβέρνηση

"Οδικός χάρτης" ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας COVID-19.

ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 15 Ιουλ 2020 | 08:55

Βόμβα Λαζανά για τον κορονοϊό: Η Ελλάδα μπαίνει σε περίοδο Μαρτίου - Να γίνουν υποχρεωτικές οι μάσκες

Tο ελληνικό κράτος πρέπει να απαγορεύσει ή να περιορίσει τις μετακινήσεις Ελλήνων έξω από τα βόρεια σύνορα της χώρας, όπως είπε.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 15 Ιουλ 2020 | 08:42

Nέα έρευνα για τον κορονοϊό: Πόσο επικίνδυνα είναι τα κομμωτήρια - Το πείραμα με τις θετικές κομμώτριες και τους 140 πελάτες

Το κομμωτήριο έκλεισε για τρεις ημέρες και απολυμάνθηκε ενώ οι υγειονομικές αρχές εντόπισαν 139 δυνητικά εκτεθειμένους πελάτες.