Μάχες στις παγκόσμιες αγορές με τον «κινεζικό δράκο»

Συνεχίστηκε και σήμερα ο εφιάλτης στις κινεζικές μετοχές. Ηρεμία επικρατεί στην Ευρώπη.Τι «βλέπουν» αναλυτές για την «επόμενη» μέρα των χρηματιστηρίων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μάχες στις παγκόσμιες αγορές με τον «κινεζικό δράκο»

Ηρεμία επικρατεί σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες μετρούν με... ψυχραιμία όπως φαίνεται, τις βαριές απώλειες και το σοκ της «Μαύρης Δευτέρας» που ξύπνησε μνήμες Lehman Brothers και όπου εξανεμίστηκαν πάνω από 400 δισ. ευρώ στην Ευρώπη, ενώ 5 τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν χαθεί συνολικά από τα διεθνή χρηματιστήρια τις τελευταίες 15 μέρες.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες πραγματοποιούν λοιπόν, επιχείρηση... αντίδρασης, παρά την νέα βουτιά στην Ασία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 1,7%, ο γερμανικός DAX 2,7%, ο γαλλικός CAC 40 3%, ο αγγλικός FTSE 100 2,4%, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 1,6% και ο ιταλικός ΜΙΒ ενισχύεται 2%. Ισχυρή είναι η αντίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης κατά 5%.

Ωστόσο οι αναταράξεις και ο... εφιάλτης, συνεχίστηκαν στην Κίνα, με τον Shanghai Composite να υποχωρεί σήμερα 7% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την ελεύθερη πτώση 9% χθες, με τις συνολικές απώλειες αυτόν τον μήνα να διαμορφώνονται πλέον στο 20% και την αγορά της Κίνας να βρίσκεται και επίσημα σε bear market.

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η αγορά του Τόκιο και με πτώση 2,8%, σε μία έντονα ευμετάβλητη συνεδρίαση, ενώ ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία τερμάτισε με απώλειες 3,94%.

Οι αναλυτές πάντως προειδοποιούν πως τα «μαύρα σύννεφα» πάνω από τις παγκόσμιες αγορές δεν θα εξαφανιστούν σύντομα, λόγω των φόβων για την κινεζική οικονομία και των επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία.

Ο μεγαλύτερος λόγος που η Κίνα έχει… σημασία για την παγκόσμια οικονομία, είναι το μέγεθός της. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, το Πουέρτο Ρίκο ή άλλες χώρες σε κρίση, η Κίνα έχει τη δύναμη και το μέγεθος να επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη.

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αφήνοντας πολύ πίσω την Ιαπωνία και την Γερμανία τα τελευταία χρόνια. Επίσης, αντιπροσωπεύει πλέον το 15% της παγκόσμιας οικονομίας, Η Κίνα είναι επίσης ο μεγαλύτερος καταναλωτής πρώτων υλών, όπως το πετρέλαιο και ο χαλκός, τα οποία και έχουν βυθιστεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Μια δραματική μείωση στην κινεζική ανάπτυξη θα μπορούσε να προκαλέσει ολική κατάρρευση στα εμπορεύματα, προκαλώντας οικονομικό όλεθρο στις χώρες που στηρίζονται σε αυτά.

Αυτό στη συνέχεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια τεράστια κρίση χρέους, πολλαπλάσια του μεγέθους και τις σοβαρότητας της κρίσης χρέους της Ευρώπης. Αυτό γιατί η Κίνα εδώ και 15 χρόνια αποτελεί τον καταλύτη της παγκόσμιας ανάπτυξης, και αν η μηχανή αυτή σταματήσει, τότε οι συνέπειες θα είναι ισοπεδωτικές.

Οι αναλυτές προειδοποιούν

Μπορεί η εικόνα να είναι καλύτερη σήμερα στις αγορές, ωστόσο οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το χάος που προκάλεσε το κραχ της Κίνας στις διεθνείς αγορές, είναι προφανές ότι οι συνέπειές στην παγκόσμια οικονομία θα είναι μεγάλες. Το Business Insider μάζεψε όλες τις εκτιμήσεις των αναλυτών και των οικονομολόγων για το τι μέλλει γενέσθαι.

Μάχες στις παγκόσμιες αγορές με τον «κινεζικό δράκο»

Deutsche Bank

Οι κινεζικές αγορές έχουν ολοκληρώσει έναν ανοδικό κύκλο-φούσκα. Ιστορικά έχει παρατηρηθεί ότι κάθε μεγάλη πτώση ακολουθείται από μία δοκιμή των αντοχών της αγοράς πριν πέσει χαμηλότερα. Αυτό βιώνουμε αυτή την περίοδο. Παρά τις μεγάλες προσπάθειες των κινεζικών αρχών να στηρίξουν τις αγορές, το «ξεφούσκωμα» είναι αδύνατο να συγκρατηθεί. Και οι παρεμβάσεις μπορεί να δημιουργήσουν νέες επιπλοκές. Οταν η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε την παροχή ρευστότητας, οι αγορές πίστευαν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω στήριξη λόγω των προβλημάτων της παγκόσμιας οικονομίας. Τελικά φαίνεται ότι οι προσδοκίες για νέα, μεγαλύτερη στήριξη, ενισχύονται.

Goldman Sachs

Η μεγάλη υποβάθμιση των προσδοκιών για την ανάπτυξη και η παραπαίουσα εμπιστοσύνη για τις πολιτικές που ακολουθούνται αποτελούν τη βασική αιτία μιας ανατροφοδοτούμενης πτώσης των τιμών των μετοχών. Οι αγορές δεν έχουν ακόμη προεξοφλήσει πλήρως τις ανησυχίες και οι αποτιμήσεις δείχνουν ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω πτώση 15%. Καταλύτης για ανατροπή του αρνητικού κλίματος, η βελτίωση μακροοικονομικών μεγεθών - κυρίως της Κίνας.

ΑΒΝ Amro

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την Κίνα (πτώση τιμών μετοχών, υποτίμηση γουάν και επιβράδυνση ανάπτυξης) πυροδοτούν εκροές κεφαλαίων. Προς το παρόν, η νομισματική πολιτική της Κίνας έχει οικονομική λογική και δεν διαφαίνεται «λογική» νομισματικού πολέμου. «Υποβαθμίσαμε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη σε Ν. Κορέα, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν και Ταϊλάνδη, καθώς αναμένεται, μεταξύ άλλων, πτώση των εξαγωγών. Η οικονομία της Κίνας θα εξακολουθεί να επιβραδύνεται. Προβλέπουμε ρυθμό ανάπτυξης 6,2% το 2015% από 6,4% το 2014». Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι μπροστά μας είναι οι εξής: απότομη πτώση της κινεζικής οικονομίας, μεγαλύτερη φυγή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες προκειμένου να προλάβουν την αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων από τη Fed, συναλλαγματικοί κίνδυνοι, χαμηλότερη ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες, υψηλό χρέος και γεωπολιτικοί κίνδυνοι.

UBS

«Πιστεύαμε ότι η πτώση στα ασιατικά χρηματιστήρια τον Ιούλιο –πλην Ιαπωνίας– ήταν υπερβολική. Από τότε όμως έπεσαν επιπλέον 7%». Οι μεταβολές στις ισοτιμίας –ειδικά του κινεζικού γουάν– ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης, και η πτώση των τιμών εμπορευμάτων που επηρεάζουν τις οικονομίες, οι οποίες στηρίζονται στα εμπορεύματα, είναι παράγοντες που οδήγησαν σε συνολικές απώλειες 23% σε σχέση με τα υψηλότερα επίπεδα. «Είναι η κρίση προ των πυλών; Κατά τη γνώμη μας όχι. Η Κίνα σήμερα είναι λιγότερο ευάλωτη από ό,τι ήταν το 1998. Για παράδειγμα, η ρευστότητα και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βρίσκονται σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τότε». Επίσης, η Κίνα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το ευρύτερο περιβάλλον.

Barclays

«Βλέπουμε κινδύνους επιβράδυνσης της Κίνας και της παγκόσμιας ανάπτυξης. Συνιστούμε πώληση περιουσιακών στοιχείων που είναι εκτεθειμένα άμεσα στην Κίνα». Καθώς η Κίνα επηρεάζει την παγκόσμια ανάπτυξη, οι κινεζικές αρχές είναι αυτές που μπορούν να αποτρέψουν την επιβράδυνση.

Societe Generale

Οι αγορές φοβούνται για περαιτέρω επιβράδυνση στην Κίνα και πτώση στις αγορές εμπορευμάτων. Επίσης, στις αγορές υπάρχει αβεβαιότητα για τις αποφάσεις της Fed και της κεντρικής τράπεζας της Κίνας. Αυτή τη στιγμή, μετοχές και εμπορεύματα επηρεάζονται πτωτικά, απειλώντας την ανάπτυξη. Από την άλλη πλευρά υπάρχει το σενάριο το οποίο θέλει την ανάπτυξη στις ΗΠΑ να αντισταθμίζει τη μείωση της ζήτησης για εμπορεύματα λόγω επιβράδυνσης της Κίνας. Βραχυπρόθεσμα, πάντως, ο φόβος για την επιβράδυνση της Κίνας είναι αυτός που κυριαρχεί και που προκαλεί πτώση στις αγορές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΕΣΤΗ ΖΗΜΙΑ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 08 Οκτ 2021 | 07:05

Θρίλερ στη Νότια Σινική Θάλασσα: Αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο συγκρούστηκε με άγνωστο αντικείμενο

Το USS Connecticut συγκρούστηκε συγκρούστηκε με άγνωστο αντικείμενο ενώ περιπολούσε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Νότια Σινική Θάλασσα.

07 Οκτ 2021 | 21:51
06 Οκτ 2021 | 07:03

ΕΕ: Οι 27 σε αναζήτηση επιρροής και θέσης απέναντι σε ΗΠΑ και Κίνα

Ποια είναι η θέση της Ευρώπης απέναντι στις δύο αντίπαλες υπερδυνάμεις, τις ΗΠΑ και την Κίνα;

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 05 Οκτ 2021 | 23:34

Λευκός Οίκος: Συνομιλίες υψηλού επιπέδου με το Πεκίνο στη Ζυρίχη αυτή την εβδομάδα

Ο Τζέικ Σάλιβαν θα συναντήσει την Τετάρτη στη Ζυρίχη τον Γιάνγκ Τζιεσί για να συνεχίσουν τον διάλογο για σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΙΡΗΝΙΚΟ 03 Οκτ 2021 | 19:05

ΗΠΑ: Ανησυχία για την αυξανόμενη στρατιωτική κινητικότητα του Πεκίνου κοντά στην Ταϊβάν

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ανησυχούν από την αυξανόμενη στρατιωτική κινητικότητα της Κίνας κοντά στην Ταϊβάν

ΤΗΣ ΒΙΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ CLOVER 30 Σεπ 2021 | 10:11

Νέο κινέζικο εμβόλιο: Αποτελεσματικότητα 100% κατά της βαριάς Covid και 79% κατά της μετάλλαξης Δέλτα

Το νέο υποψήφιο κινεζικό εμβόλιο Clover παρέχει προστασία 79% κατά της παραλλαγής Δέλτα στην πρώτη διεθνή δοκιμή του.

ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ…. 29 Σεπ 2021 | 18:50

Απίστευτο: Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Μακρόν με sms για την ακύρωση των υποβρυχίων

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στον Μακρόν για την συμφωνία AUKUS αφού δεν μπόρεσε να τον βρει στο τηλέφωνο

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Ο ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ 21 Σεπ 2021 | 08:56

Ανάλυση Forbes: Γιατί η Evergrande δεν θα είναι μια νέα Lehman Brothers

Η Evergrande βαρύνεται με χρέος ύψους 300 δισ. δολαρίων, ωστόσο απέχει πολύ από το να μετατραπεί σε μία νέα Lehman Brothers, αναφέρει το Forbes σε ανάλυσή του.

ΥΠΟΧΩΡΟΥΣΕ ΚΑΤΑ 15% 20 Σεπ 2021 | 07:52

Κίνα: Κατακρημνίζεται η μετοχή της Evergrande εξαιτίας του κινδύνου χρεοκοπίας της

Η Evergrande έχει μπει σε φάση διαχείρισης κρίσης. Η μετοχή της Evergrande κατακρημνίζεται εξαιτίας του κινδύνου χρεοκοπίας της.

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ REUTERS 17 Σεπ 2021 | 15:44

Σάλος με την επικεφαλής του ΔΝΤ: Η Γκεοργκίεβα "κατηγορείται" ότι πίεζε υπέρ της Κίνας όταν ήταν στην Παγκόσμια Τράπεζα

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, φέρεται να άσκησε πίεση υπέρ της Κίνας ενώ ήταν στην Παγκόσμια Τράπεζα.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 17 Οκτ 2021 | 10:00

ΙΕΛΚΑ - Κύμα αυξήσεων: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Πως η πίεση των ανατιμήσεων στις τιμές προϊόντων επηρεάζει τη συμπεριφορά των καταναλωτών - Χρήσιμες συμβουλές του ΙΕΛΚΑ

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ 17 Οκτ 2021 | 08:42

Κύμα αυξήσεων στην ενέργεια: Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης - Φοροελαφρύνσεις και κοινωνικό μέρισμα

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας - Σε δύο κατευθύνσεις προσανατολίζονται οι νέες παρεμβάσεις

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 15 Οκτ 2021 | 16:15

Επίδομα θέρμανσης: Πότε καταβάλλεται - Οι δικαιούχοι και τα εισοδηματικά κριτήρια

Σε δύο δόσεις η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης - Έως 10 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων.