Ανάπλαση Ομόνοιας: Το "στοίχημα" για επενδύσεις σε ξενοδοχεία

Η επικείμενη ολοκλήρωση της ανάπλασης της πλατείας Ομονοίας δημιουργεί νέες προοπτικές και ευκαιρίες για τοποθετήσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ανάπλαση Ομόνοιας: Το "στοίχημα" για επενδύσεις σε ξενοδοχεία

Με το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά των ξενοδοχείων να βρίσκεται στο ζενίθ, την είσοδο μεγάλων διεθνών αλυσίδων (όπως του ισραηλινού ομίλου Brown Hotels, του επίσης ισραηλινού Fattal, που μίσθωσε το πρώην Esperia κ.ά.) και την επέκταση παρουσίας σημαντικών παικτών στον ξενοδοχειακό χώρο (όπως του γαλλικού ομίλου Accor, της ισπανικής Melia, του ομίλου Radisson Hotel Group), η επικείμενη ολοκλήρωση της ανάπλασης της πλατείας Ομονοίας δημιουργεί νέες προοπτικές και ευκαιρίες για τοποθετήσεις.

Ευκαιρίες που, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν καλά τον τουριστικό χώρο, έχουν ήδη αξιοποιηθεί από ομίλους που διέβλεπαν την ξενοδοχειακή ανάκαμψη της Ομόνοιας και της γύρω περιοχής, αλλά και που, όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις, αναμένεται να προκύψουν μετά την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης, που θεωρείται πως θα αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του κέντρου.

Σειρά επενδύσεων

Η πλατεία μετρούσε μια σειρά από ακίνητα κατάλληλα προς ξενοδοχειακή χρήση, που είτε στο παρελθόν λειτουργούσαν ως ξενοδοχεία και έβαλαν λουκέτο είτε πρόκειται για νεοκλασικά κτίρια που προσφέρονται για τη δημιουργία boutique hotels.

Η Fattal ανακοίνωσε πως, εκτός από το Esperia, θα λειτουργήσει ακόμα δύο ξενοδοχειακές μονάδες, μία στην Αθήνα και μία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το ένα θα είναι το Leonardo Boutique Hotel Athens (η αλυσίδα Leonardo αποτελεί το ευρωπαϊκό brand του ισραηλινού ομίλου), το οποίο θα λειτουργήσει σε κτίριο που βρίσκεται στην οδό Αβέρωφ 7, μεταξύ των οδών Πατησίων και Μάρνη, σχεδόν απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Το ξενοδοχείο θα είναι δυναμικότητας 84 δωματίων.

Παράλληλα, στη συμβολή των οδών Μάρνη 2 και Πατησίων, στον χώρο όπου μέχρι το 2011 λειτουργούσε το θερινό θέατρο Αθήναιον, θα κατασκευαστεί εξαρχής νέα μονάδα 10 ορόφων από το γαλλικό επενδυτικό κεφάλαιο Boissee Finances, που συνδέεται με τον ξενοδοχειακό κολοσσό Accor. Το συνολικό ύψος του έργου αναμένεται να αγγίξει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα 30 εκατ. ευρώ.

Άλλη μία επένδυση που εκτιμάται πως θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της πλατείας αφορά τη μετατροπή του Σαρόγλειου Μεγάρου, στην οδό Σταδίου 65, σε ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών, από την Dimand. Θα είναι το πρώτο ξενοδοχείο της αλυσίδας Moxy Hotels του ομίλου Marriott στην Αθήνα. Το πλάνο προβλέπει την κατασκευή 200 δωματίων, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος της επένδυσης, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, υπολογίζεται σε περίπου 19 εκατ. ευρώ.

Εντός του 2020 προβλέπεται να γίνει διαγωνισμός μακροπρόθεσμης ενοικίασης (50 χρόνων) για ακόμα δύο ξενοδοχειακές μονάδες που θα δώσουν καινούργια ζωή στα ιστορικά και διατηρητέα κτίρια "Μπάγκειον" και "Αλέξανδρος". Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, στην οποία έχει υποβληθεί μελέτη του διαγωνισμού.

Προς ξενοδοχειακή χρήση διατίθεται μέσω διαγωνισμού του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών το τριώροφο διατηρητέο ακίνητο επί της οδού Σταδίου 58 και Αιόλου 103 στην Ομόνοια, συνολικής επιφάνειας 3.000 τετραγωνικών μέτρων. Το ακίνητο χρονολογείται περί τα τέλη του 19ου αιώνα και έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες ανακατασκευής κτιρίου γραφείων στην Πλατεία Θεάτρου για νέο ξενοδοχείο από την πολυεθνική αλυσίδα ξενοδοχείων Selina. Πρόκειται για το Theatrou Athens, που βρίσκεται στην Πλατεία Θεάτρου 8 και προγραμματίζεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στις 15 Απριλίου.

Οι νέες αφίξεις

Μια σειρά από νέα ξενοδοχεία βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ανακατασκευής και ετοιμάζονται να ανοίξουν προσεχώς. Ένα από αυτά είναι το πρώην Acropol, η εξωτερική διαμόρφωση του οποίου έχει ολοκληρωθεί. Η μονάδα φέρει το όνομα "Brown Acropol Hotel", ανακαινίστηκε πλήρως και περιλαμβάνει 165 δωμάτια, καθώς και αίθουσες συνεδρίων και εστιατόριο στον τελευταίο όροφο.

Μέσα στους επόμενους μήνες ετοιμάζεται να επαναλειτουργήσει το "Κάνιγγος 21" στην οδό Χαλκοκονδύλη στην πλατεία Κάνιγγος, ιδιοκτησίας του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, το οποίο έχει μισθωθεί στην εταιρεία διαχείρισης και ανάπτυξης ξενοδοχειακών μονάδων Zeus International για 30 χρόνια, έπειτα από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό (μέσω της θυγατρικής εταιρείας Seaside East Riviera). Η επένδυση για την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου υπολογίζεται να αγγίξει τα 3 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο είναι έκτασης 3.500 τ.μ., η δυναμικότητά του ανέρχεται σε 74 δωμάτια, με εστιατόριο, bar και roof garden.

Στη συμβολή των οδών Πειραιώς 10 και Ζήνωνος, ο κινεζικός όμιλος CTY ετοιμάζεται να ανοίξει ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων και 49 δωματίων, έπειτα από επένδυση 4 εκατ. ευρώ. Τεσσάρων αστέρων θα είναι το ξενοδοχείο που θα ανοίξει τις πύλες του στην οδό Φειδίου 12 (όπισθεν Τιτάνια) στο κτίριο των 2.780 τ.μ. που μέχρι το 2010 στέγαζε τα γραφεία της εφημερίδας "Απογευματινή".

"Ομόνοια όπως παλιά"

Η ανάπλαση και ανακατασκευή της πλατείας Ομονοίας έχει μπει στην τελική ευθεία και οι πρώτες εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας με την κατασκευή σιντριβανιού, όπως πριν από μερικές δεκαετίες, αποσπούν θετικά σχόλια. Τα έργα αναμένεται να τελειώσουν μέσα στον Φεβρουάριο. Το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας Ομονοίας, το οποίο στηρίζει μεταξύ άλλων και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, ονομάζεται "Ομόνοια όπως παλιά".

Το σιντριβάνι έχει τοποθετηθεί, ενώ η πλατεία θα είναι φωτισμένη με φωτιστικά νέας τεχνολογίας τύπου LED και θα έχει πράσινο, όπου τεχνικά μπορεί να υποστηριχθεί. Η νέα δαπεδόστρωση με ψυχρά υλικά, φιλικά στο περιβάλλον, θα συμβάλει στη μείωση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι.

Την ίδια στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη η εκτεταμένη παρέμβαση, έκτασης 110 στρεμμάτων, στο εμπορικό τρίγωνο, η οποία σύντομα ολοκληρώνεται και φτάνει μέχρι την πλατεία Ομονοίας. Έτσι, μέσω της οδού Πατησίων μέχρι και το Αρχαιολογικό Μουσείο δημιουργείται νέα νέο "σημείο αναφοράς" στην ξενοδοχειακή αγορά.

Είχε προηγηθεί μια μακρά περίοδος απαξίωσης της Ομόνοιας, τόσο σε ό,τι αφορά την εικόνα της πλατείας όσο και σε θέματα ασφάλειας, που οδήγησαν σε αποχωρήσεις, με πιο "ηχηρή" αυτήν του ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη το 2010, που αποφάσισε να αφήσει τη μίσθωση και διαχείριση των δύο μονάδων του Fashion House Hotel και του Classical Acropol, συνολικής δυναμικότητας 550 κλινών. Την ίδια περίοδο, έβαλαν λουκέτο άλλα δύο ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας, το Esperia και το "Κάνιγγος 21", εξαιτίας των υψηλών ενοικίων που κατέβαλλαν οι ξενοδόχοι στα Ταμεία που είχαν την ιδιοκτησία των κτιρίων.

Πηγή: capital.gr/Βίκυ Κουρλιμπίνη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ 21 Σεπ 2020 | 10:59

Προσφυγικό: Έκλεισαν εννέα ξενοδοχεία - δομές σε δύο εβδομάδες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τα ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα "Filoxenia" μειώθηκαν κατά 40% μέσα σε 3 μήνες.

ΣΤΟ «LONDON ROAD SHOW» 17 Σεπ 2020 | 19:30

Σταϊκούρας: 37,8 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα - Πρόσκληση σε επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στις επιπτώσεις της πανδημίας

ΣΕ ΔΙΠΛΑ ΜΑΤΣ 16 Σεπ 2020 | 21:05

Ολυμπιακός: Η Ομόνοια αντίπαλός του στα πλέι οφ για τους ομίλους του Champions League

Η Ομόνοια κέρδισε τον Ερυθρό Αστέρα στα πέναλτι και θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 15 Σεπ 2020 | 11:57

Σύσταση της EKT: Οι πόροι από την ΕΕ να κατευθυνθούν σε παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα

"Η Ελλάδα αντέδρασε γρήγορα και αποτελεσματικά όσον αφορά στον περιορισμό της πανδημίας", δήλωσε ο Fabio Panetta, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 03 Σεπ 2020 | 10:12

Αμερικανική εταιρεία θέλει να ιδρύσει κινηματογραφικά στούντιο στην Ελλάδα

Μια μεγάλη εταιρεία θέλει να έρθει και να ιδρύσει κινηματογραφικά στούντιο στην Ελλάδα", είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης.

02 Σεπ 2020 | 15:15

Φεστιβάλ Βενετίας: Τα ξενοδοχεία 5 αστέρων όπου μένουν οι σταρ

Από σήμερα μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, μπορείς να συναντήσεις στα λόμπι τους τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ.

ΗΧΗΡΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 02 Σεπ 2020 | 08:43

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Οι νέοι μέτοχοι και οι επενδύσεις του 1,7 δισ. ευρώ

Η επένδυση τεσσάρων μεγάλων διεθνώς εγνωσμένου κύρους επενδυτών στη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που εγκρίθηκε χθες από την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ 01 Σεπ 2020 | 13:46

Champions League: Με Ομόνοια ή Ερυθρό Αστέρα ο Ολυμπιακός στα play off

Αντίπαλος με την Ομόνοια ή τον Ερυθρό Αστέρα θα τεθεί ο Ολυμπιακός για τα play off του Champions League

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΡΕΥΝΑ 26 Αυγ 2020 | 16:18

Απόδραση κρατούμενου από το Τμήμα Ασφαλείας Ομόνοιας: Του έβγαλαν της χειροπέδες και εξαφανίστηκε

Ο κρατούμενος μετά από μεταγωγή του μόλις του εβγαλαν τις χειροπέδες απέδρασε

ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 24 Σεπ 2020 | 21:35

Σταϊκούρας: Ολα τα μέτρα για τους πληγέντες του μεσογειακού κυκλώνα

Για τα δώδεκα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον Ιανό ενημέρωσε ο Χρ. Σταϊκούρας

ΕΩΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 24 Σεπ 2020 | 17:55

Παρατείνεται η προθεσμία για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης χορήγησης αποζημίωσης ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων συγκεκριμένων πληττόμενων κλάδων

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗΣ 24 Σεπ 2020 | 16:19

ΥΠΕΝ: Λήγει η τελευταία παράταση για τα αυθαίρετα

Πότε λήγει η τελευταία παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, όσα πρέπει να ξέρετε

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 24 Σεπ 2020 | 16:14

Βρούτσης: Μέχρι τέλος Οκτωβρίου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα καταβληθεί το σύνολο των αναδρομικών για την κύρια σύνταξη ανέφερε ο Γιάννης Βρούτσης