Ανάπτυξη 2,5% το 2020 "βλέπει" ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας

Ανάπτυξη 2,5% το 2020 "βλέπει" ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ανάπτυξη 2,5% το 2020 "βλέπει" ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας

Ρυθμό ανάπτυξης πάνω από το 2% εκτιμά ότι πέτυχε η ελληνική οικονομία "παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας" η Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτό ανέφερε ο κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι η ΤτΕ εκτιμά επίσης ότι παρά τους αδύναμους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα θα κινηθεί με ρυθμό γύρω στο 2,5% το 2020 (σ.σ. ένατι στόχων για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2% το 2019 και κατά 2,8% το 2020 που εκτιμά το ΥΠΟΙΚ).

Εκτίμησε επίσης, "ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020".

Αναλυτικά, στην ομιλία του ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι οι εξελίξεις της χρονιά που πέρασε μας δίνουν το δικαίωμα να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερο αισιοδοξία.

Ο Γ. Στουρνάρας επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα έχει τώρα μια μεγάλη ευκαιρία, κυρίως διδασκόμενη από τα λάθη της, να γεφυρώσει την απόσταση που τη χωρίζει από τους εταίρους και τους ανταγωνιστές της, όσον αφορά τους θεσμούς, τις επενδύσεις, ιδιαίτερα τις επενδύσεις στη γνώση, και τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, και να επιτύχει ταχεία πραγματική σύγκλιση. Ιδιαίτερα μάλιστα σήμερα, που οι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί, μετά από μια επίπονη μακροχρόνια οικονομική κρίση, την ευνοούν.

Αναλυτικά η ομιλία του Γ. Στουρνάρα:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι εξελίξεις, τη χρονιά που πέρασε, τόσο στην Τράπεζα της Ελλάδος όσο και στην ελληνική οικονομία, μας δίνουν το δικαίωμα να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

Για την Τράπεζα της Ελλάδος, το 2019 ήταν μια χρονιά θετικών εξελίξεων. Η Τράπεζα ενισχύθηκε με την πρόσληψη 94 υπαλλήλων και στο επόμενο χρονικό διάστημα ολοκληρώνεται η διαγωνιστική διαδικασία για την πλήρωση 60 θέσεων προσωπικού δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσω ΑΣΕΠ. Παράλληλα, έχει εγκριθεί η περαιτέρω ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της.

Τη χρονιά που πέρασε ενισχύθηκε το ψηφιακό αποτύπωμα της Τράπεζας και εντάθηκε ο ψηφιακός μετασχηματισμός της. Ολοκληρώθηκε το έργο της ανανέωσης του ιστοχώρου της Τράπεζας, τέθηκε σε λειτουργία ο Κόμβος Καινοτομίας FinTech, αναβαθμίστηκε το intranet του προσωπικού, και εμπλουτίστηκαν με νέες λειτουργικότητες πλατφόρμες όπως το ΣΗΔΑ και το myΣΔΑΔ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος συνέχισε να είναι πρωτοπόρος στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το 2019 η Τράπεζα της Ελλάδος έγινε μέλος του NGFS, δηλαδή του Δικτύου Κεντρικών Τραπεζών και Εποπτικών Αρχών για ένα Πράσινο Χρηματοοικονομικό Σύστημα, (Network of Central Banks and Supervisors for Greening the Financial System), και δήλωσε ότι στηρίζει τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής των Ηνωμένων Εθνών.

Το Δεκέμβριο του 2019 ξεκίνησε η έκθεση "Σημείο Συνάντησης" στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το Μάρτιο του 2020. Η έκθεση αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Τράπεζας της Ελλάδος με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας. Έχει αρχίσει, επίσης, η προετοιμασία της μεγάλης επετειακής έκθεσης "1821 πριν και μετά", που θα εγκαινιασθεί το Μάρτιο του 2021. Την έκθεση διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη, με τη σύμπραξη της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι "Καταθέσεις Πολιτισμού". Ολοκληρώθηκε, επίσης, ο πρώτος κύκλος των "Συζητήσεων στο Μουσείο της Τράπεζας", μέσω των οποίων η Τράπεζα έφερε σε επαφή το ευρύ κοινό με σημαντικούς Έλληνες οικονομολόγους και πανεπιστημιακούς καθηγητές, με τους οποίους συζητήθηκαν θέματα Οικονομίας και Τεχνολογίας.

Στο πλαίσιο των δράσεων της Τράπεζας της Ελλάδος για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού εντάσσεται η νέα περιοδική έκθεση του Μουσείου της Τράπεζας με τίτλο "e-Πληρωμές: ένας οδικός χάρτης", η οποία είναι αφιερωμένη στις ηλεκτρονικές πληρωμές λιανικής.

Το 2019 ήταν μια χρονιά θετικών εξελίξεων και για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με την Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2019, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και η αύξηση των επενδύσεων των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων δημιουργούν θετικές προοπτικές, αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η ελληνική οικονομία ενίσχυσε την αναπτυξιακή δυναμική της την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019, παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι, παρά τους αδύναμους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα θα κινηθεί με ρυθμό ανάπτυξης λίγο πάνω από 2% το 2019 και γύρω στο 2,5% το 2020. Εκτιμά, επίσης, ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020.

Στον τραπεζικό τομέα βελτιώθηκε η κερδοφορία των τραπεζών, ενώ και η κεφαλαιακή επάρκεια παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα. Υποχώρησαν, επίσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ θετική εξέλιξη αποτελεί η εφαρμογή του σχεδίου "Ηρακλής. Σε δεύτερο στάδιο, το σχέδιο αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί και με άλλα μέτρα και σχήματα, όπως αυτό που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες της ΤτΕ, με το οποίο, παράλληλα με το πρόβλημα των ΜΕΔ, αντιμετωπίζεται και το πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης. Πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτό θα διαδραματίσει, επίσης, η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για την αφερεγγυότητα και την πτώχευση.

Είμαι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα, παρά τις ενίοτε σοβαρές αστοχίες και οπισθοδρομήσεις στην οικονομική πολιτική της προηγούμενης δεκαετίας, αφού επιβίωσε από μια οξεία και μακρά οικονομική κρίση για άλλη μία φορά στην ιστορία της, και μάλιστα σε πείσμα των σχεδόν ομόφωνα τότε απαισιόδοξων προβλέψεων, έχει τώρα μια μεγάλη ευκαιρία, κυρίως διδασκόμενη από τα λάθη της, να γεφυρώσει την απόσταση που τη χωρίζει από τους εταίρους και τους ανταγωνιστές της, όσον αφορά τους θεσμούς, τις επενδύσεις, ιδιαίτερα τις επενδύσεις στη γνώση, και τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, και να επιτύχει ταχεία πραγματική σύγκλιση. Ιδιαίτερα μάλιστα σήμερα, που οι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί, μετά από μια επίπονη μακροχρόνια οικονομική κρίση, την ευνοούν.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η αισιοδοξία μου για την πορεία της χώρας δεν εδράζεται μόνο σε τεχνοκρατικά επιχειρήματα, όπως είναι η εξάλειψη των "δίδυμων" ελλειμμάτων και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσα από τρία προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, αλλά και σε επιχειρήματα που ερείδονται στην ιστορία και στην πολιτική οικονομία. Όπως αναφέρει ο ιστορικός Roderick Beaton, "η Ελλάδα, όπως και αν την εννοήσει ή την παρανοήσει κανείς, υπήρξε ανέκαθεν μέρος της σύγχρονης ταυτότητας της Ευρώπης" και "πέτυχε, εξ υπαρχής, όχι σε συνθήκες απομόνωσης αλλά σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαίους σε κάθε βήμα της δύσκολης πορείας από την Επανάσταση του 1821 μέχρι σήμερα".

Αντίστοιχα, η αισιοδοξία μου για την πορεία του ιδρύματος, στη Διοίκηση του οποίου έχω την τιμή να βρίσκομαι τα τελευταία 5 ½ χρόνια δεν εδράζεται μόνο στις αξίες που υπηρετεί και στα όσα σημαντικά έχει να επιδείξει στη μακρόχρονη, αλλά και στην πρόσφατη ιστορία του. Πηγάζει εξίσου από την πίστη που έχω στο ανθρώπινο δυναμικό του.

Το υψηλό σας επίπεδο, η εργατικότητα, η αφοσίωση και η συνέπειά σας αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα για τη συνέχιση της επιτυχημένης λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδος προς όφελος των ελλήνων πολιτών.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το προσωπικό όλων των Διευθύνσεων και ειδικοτήτων, αλλά και το προσωπικό του Δικτύου για τη συμβολή του στην κοινή μας προσπάθεια.

Εύχομαι σε όλους σας καλή υγεία, ευτυχία και χρόνια πολλά!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΙΣ 11:00 26 Ιουν 2020 | 11:22

Ορκίζεται και πάλι Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ο Γιάννης Στουρνάρας

Η ορκομωσία θα γίνει ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΒΕΑ 15 Ιουν 2020 | 14:09

Στουρνάρας: Σοβαρά αλλά επιλύσιμα τα προβλήματα στην οικονομία

"Τα προβλήματα που έχουν ενσκήψει στην ελληνική οικονομία είναι σοβαρά αλλά επιλύσιμα" σημείωσε ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 04 Ιουλ 2020 | 13:15

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε θα γίνει η καταβολή του - Μέχρι πότε και πώς θα κάνετε τις αιτήσεις

Όλο το νέο χρονοδιάγραμμα όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας

ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ 04 Ιουλ 2020 | 12:22

Αύξηση προκαταβολής των προσωρινών συντάξεων: Στο 80% για μισθωτούς, στο 70% για ελεύθερους επαγγελματίες

Η προσωρινή σύνταξη αυξάνεται στο 80% της κύριας συν αναδρομικά-Στις 9 Ιουλίου θα καταβληθούν σε 250.000 δικαιούχους επικουρικής σύνταξης τα αναδρομικά 8 μηνών

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 04 Ιουλ 2020 | 09:46

Κοινωνικός Τουρισμός: Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι αιτήσεις - Αύξηση 104,9% σε σχέση με το 2019

Μεγάλη η ανταπόκριση εφέτος στα τρία προγράμματα κοινωνικής πολιτικής του Οργανισμού - Τι δείχνουν τα στοιχεία

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ 04 Ιουλ 2020 | 09:24

Ελληνικό: Τα έργα της πρώτης πενταετίας - Οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις: Τι λένε τα διεθνή μέσα

Έργο διεθνών συμμαχιών - Θα συμβάλει κατά 2% στην αύξηση του ΑΕΠ -Οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις

ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2022 04 Ιουλ 2020 | 08:29

Aναταράξεις στην Air France: Θα καταργήσει 7.580 θέσεις εργασίας

Η Air France-KLM έλαβε την άνοιξη κρατική οικονομική στήριξη 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αντιμετωπίσει τις αναταράξεις

ΛΟΓΩ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ 04 Ιουλ 2020 | 08:29

Alpha Bank: Η ανακοίνωση για τη μαζική αποστολή SMS σε πελάτες για συναλλαγές που δεν είχαν κάνει

Δεν υφίσταται ζήτημα ασφάλειας ή επίθεσης στο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών της Τράπεζας

Ο ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ 04 Ιουλ 2020 | 08:05

Ποιοι και γιατί δεν θα πληρώσουν φέτος καθόλου φόρο - Τα νέα μέτρα με αριθμούς και παραδείγματα

Η μείωση της προκαταβολής φόρου - Ο νέος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής - Οι εργοδοτικές εισφορές

ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ 03 Ιουλ 2020 | 21:52

Ελληνικό: Επένδυση 80.000 θέσεων εργασίας - Αυτά είναι τα έργα της πρώτης πενταετίας

Από το Μητροπολιτικό Πάρκο, που θα ξεπερνά σε μέγεθος το Hyde Park του Λονδίνου, μέχρι τη Νέα Παραλία, στόχος είναι ο σχεδιασμός μιας "έξυπνης" - πόλης.

ΠΑΚΕΤΟ ΥΨΟΥΣ 3,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 03 Ιουλ 2020 | 14:11

Ένα προς ένα τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης – Οι νέοι συντελεστές της προκαταβολής φόρου

Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2020.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 03 Ιουλ 2020 | 13:34

Capital Economics: Οι τρεις λόγοι που θα οδηγήσουν το νέο ισχυρό ράλι των αγορών στο β’ εξάμηνο

Τα περισσότερα risk assets ανέκαμψαν το δεύτερο τρίμηνο μετά την ισχυρή πτώση που προκάλεσε η πανδημία.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ ΩΣ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ 03 Ιουλ 2020 | 13:29