Ανάπτυξη 2,5% το 2020 "βλέπει" ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας

Ανάπτυξη 2,5% το 2020 "βλέπει" ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ανάπτυξη 2,5% το 2020 'βλέπει' ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας

Ρυθμό ανάπτυξης πάνω από το 2% εκτιμά ότι πέτυχε η ελληνική οικονομία "παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας" η Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτό ανέφερε ο κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι η ΤτΕ εκτιμά επίσης ότι παρά τους αδύναμους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα θα κινηθεί με ρυθμό γύρω στο 2,5% το 2020 (σ.σ. ένατι στόχων για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2% το 2019 και κατά 2,8% το 2020 που εκτιμά το ΥΠΟΙΚ).

Εκτίμησε επίσης, "ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020".

Αναλυτικά, στην ομιλία του ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι οι εξελίξεις της χρονιά που πέρασε μας δίνουν το δικαίωμα να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερο αισιοδοξία.

Ο Γ. Στουρνάρας επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα έχει τώρα μια μεγάλη ευκαιρία, κυρίως διδασκόμενη από τα λάθη της, να γεφυρώσει την απόσταση που τη χωρίζει από τους εταίρους και τους ανταγωνιστές της, όσον αφορά τους θεσμούς, τις επενδύσεις, ιδιαίτερα τις επενδύσεις στη γνώση, και τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, και να επιτύχει ταχεία πραγματική σύγκλιση. Ιδιαίτερα μάλιστα σήμερα, που οι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί, μετά από μια επίπονη μακροχρόνια οικονομική κρίση, την ευνοούν.

Αναλυτικά η ομιλία του Γ. Στουρνάρα:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι εξελίξεις, τη χρονιά που πέρασε, τόσο στην Τράπεζα της Ελλάδος όσο και στην ελληνική οικονομία, μας δίνουν το δικαίωμα να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

Για την Τράπεζα της Ελλάδος, το 2019 ήταν μια χρονιά θετικών εξελίξεων. Η Τράπεζα ενισχύθηκε με την πρόσληψη 94 υπαλλήλων και στο επόμενο χρονικό διάστημα ολοκληρώνεται η διαγωνιστική διαδικασία για την πλήρωση 60 θέσεων προσωπικού δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσω ΑΣΕΠ. Παράλληλα, έχει εγκριθεί η περαιτέρω ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της.

Τη χρονιά που πέρασε ενισχύθηκε το ψηφιακό αποτύπωμα της Τράπεζας και εντάθηκε ο ψηφιακός μετασχηματισμός της. Ολοκληρώθηκε το έργο της ανανέωσης του ιστοχώρου της Τράπεζας, τέθηκε σε λειτουργία ο Κόμβος Καινοτομίας FinTech, αναβαθμίστηκε το intranet του προσωπικού, και εμπλουτίστηκαν με νέες λειτουργικότητες πλατφόρμες όπως το ΣΗΔΑ και το myΣΔΑΔ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος συνέχισε να είναι πρωτοπόρος στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το 2019 η Τράπεζα της Ελλάδος έγινε μέλος του NGFS, δηλαδή του Δικτύου Κεντρικών Τραπεζών και Εποπτικών Αρχών για ένα Πράσινο Χρηματοοικονομικό Σύστημα, (Network of Central Banks and Supervisors for Greening the Financial System), και δήλωσε ότι στηρίζει τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής των Ηνωμένων Εθνών.

Το Δεκέμβριο του 2019 ξεκίνησε η έκθεση "Σημείο Συνάντησης" στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το Μάρτιο του 2020. Η έκθεση αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Τράπεζας της Ελλάδος με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας. Έχει αρχίσει, επίσης, η προετοιμασία της μεγάλης επετειακής έκθεσης "1821 πριν και μετά", που θα εγκαινιασθεί το Μάρτιο του 2021. Την έκθεση διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη, με τη σύμπραξη της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι "Καταθέσεις Πολιτισμού". Ολοκληρώθηκε, επίσης, ο πρώτος κύκλος των "Συζητήσεων στο Μουσείο της Τράπεζας", μέσω των οποίων η Τράπεζα έφερε σε επαφή το ευρύ κοινό με σημαντικούς Έλληνες οικονομολόγους και πανεπιστημιακούς καθηγητές, με τους οποίους συζητήθηκαν θέματα Οικονομίας και Τεχνολογίας.

Στο πλαίσιο των δράσεων της Τράπεζας της Ελλάδος για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού εντάσσεται η νέα περιοδική έκθεση του Μουσείου της Τράπεζας με τίτλο "e-Πληρωμές: ένας οδικός χάρτης", η οποία είναι αφιερωμένη στις ηλεκτρονικές πληρωμές λιανικής.

Το 2019 ήταν μια χρονιά θετικών εξελίξεων και για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με την Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2019, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και η αύξηση των επενδύσεων των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων δημιουργούν θετικές προοπτικές, αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η ελληνική οικονομία ενίσχυσε την αναπτυξιακή δυναμική της την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019, παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι, παρά τους αδύναμους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα θα κινηθεί με ρυθμό ανάπτυξης λίγο πάνω από 2% το 2019 και γύρω στο 2,5% το 2020. Εκτιμά, επίσης, ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020.

Στον τραπεζικό τομέα βελτιώθηκε η κερδοφορία των τραπεζών, ενώ και η κεφαλαιακή επάρκεια παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα. Υποχώρησαν, επίσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ θετική εξέλιξη αποτελεί η εφαρμογή του σχεδίου "Ηρακλής. Σε δεύτερο στάδιο, το σχέδιο αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί και με άλλα μέτρα και σχήματα, όπως αυτό που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες της ΤτΕ, με το οποίο, παράλληλα με το πρόβλημα των ΜΕΔ, αντιμετωπίζεται και το πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης. Πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτό θα διαδραματίσει, επίσης, η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για την αφερεγγυότητα και την πτώχευση.

Είμαι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα, παρά τις ενίοτε σοβαρές αστοχίες και οπισθοδρομήσεις στην οικονομική πολιτική της προηγούμενης δεκαετίας, αφού επιβίωσε από μια οξεία και μακρά οικονομική κρίση για άλλη μία φορά στην ιστορία της, και μάλιστα σε πείσμα των σχεδόν ομόφωνα τότε απαισιόδοξων προβλέψεων, έχει τώρα μια μεγάλη ευκαιρία, κυρίως διδασκόμενη από τα λάθη της, να γεφυρώσει την απόσταση που τη χωρίζει από τους εταίρους και τους ανταγωνιστές της, όσον αφορά τους θεσμούς, τις επενδύσεις, ιδιαίτερα τις επενδύσεις στη γνώση, και τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, και να επιτύχει ταχεία πραγματική σύγκλιση. Ιδιαίτερα μάλιστα σήμερα, που οι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί, μετά από μια επίπονη μακροχρόνια οικονομική κρίση, την ευνοούν.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η αισιοδοξία μου για την πορεία της χώρας δεν εδράζεται μόνο σε τεχνοκρατικά επιχειρήματα, όπως είναι η εξάλειψη των "δίδυμων" ελλειμμάτων και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσα από τρία προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, αλλά και σε επιχειρήματα που ερείδονται στην ιστορία και στην πολιτική οικονομία. Όπως αναφέρει ο ιστορικός Roderick Beaton, "η Ελλάδα, όπως και αν την εννοήσει ή την παρανοήσει κανείς, υπήρξε ανέκαθεν μέρος της σύγχρονης ταυτότητας της Ευρώπης" και "πέτυχε, εξ υπαρχής, όχι σε συνθήκες απομόνωσης αλλά σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαίους σε κάθε βήμα της δύσκολης πορείας από την Επανάσταση του 1821 μέχρι σήμερα".

Αντίστοιχα, η αισιοδοξία μου για την πορεία του ιδρύματος, στη Διοίκηση του οποίου έχω την τιμή να βρίσκομαι τα τελευταία 5 ½ χρόνια δεν εδράζεται μόνο στις αξίες που υπηρετεί και στα όσα σημαντικά έχει να επιδείξει στη μακρόχρονη, αλλά και στην πρόσφατη ιστορία του. Πηγάζει εξίσου από την πίστη που έχω στο ανθρώπινο δυναμικό του.

Το υψηλό σας επίπεδο, η εργατικότητα, η αφοσίωση και η συνέπειά σας αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα για τη συνέχιση της επιτυχημένης λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδος προς όφελος των ελλήνων πολιτών.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το προσωπικό όλων των Διευθύνσεων και ειδικοτήτων, αλλά και το προσωπικό του Δικτύου για τη συμβολή του στην κοινή μας προσπάθεια.

Εύχομαι σε όλους σας καλή υγεία, ευτυχία και χρόνια πολλά!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΛΛΕΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ 04 Δεκ 2021 | 09:10

Μετάλλαξη Όμικρον: Φόβοι του ΔΝΤ για την ανάπτυξη - Εντοπίζεται σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό χωρών

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, εξαιτάς της μετάλλαξης Όμικρον

ΤΡΙΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 03 Δεκ 2021 | 13:00

Lamda Development: Διαδικτυακή παρουσίαση του πρωτοποριακού Commercial Hub του Ελληνικού

Το Commercial Hub στο Ελληνικό είναι ένα νέο εμπορικό συγκρότημα που θα αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής μας.

ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ 03 Δεκ 2021 | 12:31

Τυχερά παιχνίδια: Αλλάζει η νομοθεσία προστατεύοντας τους παίκτες

Πώς μια σειρά νέων νόμων για τα τυχερά παιχνίδια σε όλο τον κόσμο έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι παίζουν στο διαδίκτυο.

REAL ESTATE 03 Δεκ 2021 | 11:51

Οι δύο "ωρολογιακές βόμβες" στην αγορά ακινήτων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν καθημερινά δεκάδες στελέχη της αγοράς real estate καθώς υπάρχει μεγάλη άνοδος άνω του 30% στις τιμές των υλικών κατασκευής.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ 03 Δεκ 2021 | 06:50

Ο αναλυτικός Οδηγός του νέου "Εξοικονομώ" - Μπόνους για τις μισθωμένες κατοικίες - Αναλυτικά τα κριτήρια και τα ποσοστά

Σήμερα ο αναλυτικός οδηγός του προγράμματος "Εξοικονομώ". Τα κριτήρια επιλογής και τα ποσά για κάθε κατηγορία.

ΕΤΟΙΜΗ ΑΠΟ ΤΟ 2022 02 Δεκ 2021 | 22:26

Η Amazon έρχεται στην Ελλάδα με μεγάλη επένδυση - Συνάντηση Μητσοτάκη με στελέχη του τεχνολογικού κολοσσού

Η Amazon, η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα cloud στον κόσμο, περιλαμβάνει την Ελλάδα στον χάρτη των επενδύσεών της.

02 Δεκ 2021 | 17:01

"Just Go Zerο": Τα everest δίνουν "δεύτερη ζωή" στον καφέ που θα κατέληγε στα σκουπίδια

Αυτή η πρωτοβουλία θα μας κάνει να δούμε με άλλο μάτι τον καφέ που καταναλώνουμε καθημερινά.

ΑΠΟ ΤΟ HELLENIC INNOVATION FORUM & AWARDS 2021 02 Δεκ 2021 | 13:50

ΝΒG Business Seeds: Βραβείο Gold ως η Καλύτερη Πρωτοβουλία Ενίσχυσης του Οικοσυστήματος

Βραβείο Gold στην ΝΒG Business Seeds ως η Καλύτερη Πρωτοβουλία Ενίσχυσης του Οικοσυστήματος από το Hellenic Innovation Forum & Awards 2021

ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΣΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΙ COUNTRY MANAGER 02 Δεκ 2021 | 13:33

Σάρδη (Energean) : Η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει αέριο σε ανταγωνιστικές τιμές - Επενδύσεις 3 δισ. στην Ανατολική Μεσόγειο

H Κατερίνα Σάρδη αναφέρθηκε στις επενδύσεις ύψους 3 δισεκ. δολαρίων που έχει σε εξέλιξη η Energean στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΝΩ ΤΟΥ 40% 02 Δεκ 2021 | 13:31

Όμιλος ΕΛΠΕ: Ολοκλήρωση εξαγοράς αιολικών πάρκων ισχύος 37,2 MW στη Νότια Εύβοια

Υπολογίζεται ότι τα δύο πάρκα μπορούν να καλύψουν, με καθαρή ενέργεια, τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες για περίπου 34.000 νοικοκυριά.

ΤΕΣΣΕΡΑ ΟΡΕΙΝΑ ΜΕΡΗ 02 Δεκ 2021 | 12:29

Κικίλιας: Οι 4 προορισμοί που πρωταγωνιστούν στην καμπάνια χειμερινού τουρισμού - Πώς πάνε οι κρατήσεις για Χριστούγεννα

Στην έναρξη της καμπάνιας για τον χειμερινό τουρισμό και τις κρατήσεις για την περίοδο των εορτών που εξελίσσονται καλά αναφέρθηκε ο υπ. Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ GENERATION Y-INTERNATIONAL EBUSINESS HUB 02 Δεκ 2021 | 10:57

Βlack Friday: Στο 119% η αύξηση του ημερήσιου τζίρου στα ηλεκτρονικά καταστήματα

Υπήρξε αύξηση σε επισκεψιμότητα από 20% έως και 60% σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες του έτους, καθώς και σε τζίρο.