Follow us

"Ανάσα" για τους ανασφάλιστους υπερήλικες το επίδομα των 400 ευρώ - Ποιοι το δικαιούνται

'Οσοι ασφαλίστηκαν αλλά δεν συμπληρώνουν τα 15 χρόνια με πληρωμένες εισφορές για να πάρουν κανονική σύνταξη από τον ΕΦΚΑ, στρέφονται στο επίδομα αλληλεγγύης που χορηγείται στο 67ο έτος της ηλικίας τους και με εισοδηματικά κριτήρια

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
συντάξεις

Ασφαλές καταφύγιο για όσους δεν θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης αποτελεί το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων που φτάνει στα 399,54 ευρώ.

Όπως αναφέρει το capital.gr, όσοι ασφαλίστηκαν αλλά δεν συμπληρώνουν τα 15 χρόνια με πληρωμένες εισφορές για να πάρουν κανονική σύνταξη από τον ΕΦΚΑ στρέφονται στο επίδομα αλληλεγγύης το οποίο χορηγείται στο 67ο έτος της ηλικίας τους και με εισοδηματικά κριτήρια.

Την ίδια επιλογή αντί σύνταξης έχουν και όσοι έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ τα οποία υπερβαίνουν τα όρια που συμψηφισμού τους (άνω των 20.000 ευρώ) με το ποσό της σύνταξης και ως εκ τούτου η αίτησή τους για συνταξιοδότηση απορρίπτεται.

Η τάση που παρατηρείται στο εν λόγω επίδομα είναι αυξητική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το δ' τρίμηνο του 2023, το επίδομα αλληλεγγύης υπερηλίκων καταβαλλόταν σε 28.054 δικαιούχους τον Δεκέμβριο του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 52,3% μέσα σε ένα χρόνο καθώς τον Δεκέμβριο του 2022 το επίδομα καταβαλλόταν σε 18.416 δικαιούχους.

Το εν λόγω επίδομα αντικαθιστά την παροχή που έπαιρναν από τον ΟΓΑ και συνεχίζουν να παίρνουν από τον ΟΠΕΚΑ οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, με τη διαφορά ότι για τους παλαιούς το επίδομα καταβάλλεται ολόκληρο ενώ στις νέες από τον νόμο 4387/2016 και μετά αιτήσεις, η παροχή έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα σε συνδυασμό και με άλλα εισοδήματα που ενδεχομένως να διαθέτουν οι δικαιούχοι.

Διαβάστε Επίσης

Το παλιό πλήρες επίδομα ανασφάλιστου υπερήλικα έπαιρναν 15.354 δικαιούχοι τον Δεκέμβριο του 2023 ενώ έναν χρόνο πριν (Δεκέμβριος 2022) δικαιούχοι του επιδόματος ήταν 17.170 ανασφάλιστοι υπερήλικες πριν τον νόμο 4387.

Τα κριτήρια και το ποσό

συνταξεις

Το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης απονέμεται με βάση εισοδηματικά, περιουσιακά και άλλα κριτήρια.

Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα του αιτούντος, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 4.320 ευρώ και στην περίπτωση έγγαμων, το συνολικό οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 8.640 ευρώ.

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του αιτούντος, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ, ενώ το τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης της κινητής περιουσίας του (Επιβατηγά ΙΧ,ΜΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ.

Διαβάστε Επίσης

Στο εισόδημα δεν υπολογίζονται:

α) Οι οικονομικές ενισχύσεις που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρίες λόγω της αναπηρίας τους.

β) Το διατροφικό επίδομα που χορηγείται στους πάσχοντες από χρόνια ανεπάρκεια τελικού σταδίου και στους μεταμοσχευμένους.

γ) Το επίδομα ανεργίας.

δ) Η διατροφή που καταβάλλεται σε ανήλικο τέκνο. Δικαιούχοι είναι όσοι δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται να λάβουν σύνταξη ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, μεγαλύτερη από το επίδομα της παροχής των ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Σε περίπτωση που καταβάλλεται σύνταξη ή άλλη παροχή από δημόσιο φορέα και αυτή είναι μικρότερη από το επίδομα, τότε καταβάλλεται το ποσό της διαφοράς που προκύπτει μετά την αφαίρεση του ποσού της σύνταξης ή της παροχής που λαμβάνουν από το επίδομα. Αν δηλαδή ένας ανασφάλιστος λαμβάνει σε τακτική βάση ένα άλλο βοήθημα με 200 ευρώ τον μήνα, τότε θα πάρει και άλλα 199,5ευρώ από το επίδομα αλληλεγγύης. Αν δεν έχει κανένα εισόδημα θα πάρει ολόκληρο το επίδομα (399,5 ευρώ τον μήνα).

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν 35 έτη διαμονής στην Ελλάδα για να πάρουν το πλήρες ποσό του επιδόματος, διαφορετικά μειώνεται κατά 1/35 για κάθε έτος που υπολείπεται των 35 ετών διαμονής στη χώρα.

Εξαιρούνται του επιδόματος αυτοί που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, εφόσον ο/η σύζυγος λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή μεγαλύτερη από την παροχή των 399,5 ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 31 Μαϊ 2024 | 12:40

Μεγάλες ανατροπές στα επιδόματα τέκνων, ανεργίας, θέρμανσης: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Τι έρχεται στο β’ εξάμηνο για επιδόματα τέκνων, ανεργίας, θέρμανσης.

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 25 Μαϊ 2024 | 20:05

Ξεκινούν οι αιτήσεις για σύνταξη στους οφειλέτες - Πόση σύνταξη θα παίρνουν με χρέη ως 30.000 ευρώ

Οι προϋποθέσεις για να λάβουν σύνταξη όσοι έχουν χρέη προς το Δημόσιο.

ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ 3,8% ΤΗΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ 21 Μαϊ 2024 | 09:42

Με μισθό και σύνταξη ταυτόχρονα: Η νέα "τάξη" των 180.000 εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι αυτή τη στιγμή αποτελούν το 3,8% της μισθωτής απασχόλησης ενώ με 180.000 θα αποτελούν το 8,2%.

16 Ιουν 2024 | 11:37

Financial Times: Ερευνα της Adidas για τεράστια υπόθεση διαφθοράς εκατομμυρίων ευρώ - Εμπλέκονται διευθυντικά στελέχη

Η Adidas ερευνά σκάνδαλο διαφθοράς απο υπαλλήλους της στην Κίνα Στελέχη κατηγορούνται πως έλαβαν από προμηθευτές εκατομμύρια σε μετρητά, καθώς και ακίνητα

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ 16 Ιουν 2024 | 11:10
INSETE 16 Ιουν 2024 | 09:03

Ευρώπη ξανακοιτούν οι Έλληνες για διακοπές - Ασία, Ινδία, Κούβα για λίγους - Παραδοσιακοί προορισμοί για τους περισσότερους

H μελέτη υπογραμμίζει ότι μετά τα χαμηλά επίπεδα του 2020 και του 2021, πέρυσι, ο εξερχόμενος τουρισμός από Ελλάδα εμφάνισε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ανάκαμψη

Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ 15 Ιουν 2024 | 09:51

Οι ακριβές γειτονιές της Αθήνας - Πού κυμαίνονται οι τιμές - Πόσο διαφέρει η αξία ανάλογα με τη δεκαετία κατασκευής

Ποιες όμως συγκεκριμένα είναι αυτές οι περιοχές που έχουν τις υψηλότερες τιμές πώλησης στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας;

15 Ιουν 2024 | 08:54

Ανασχηματισμός: Τι κρύβουν οι αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο - Το μήνυμα Μητσοτάκη

Τι "κρύβουν" οι αλλαγές προσώπων στα υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης

ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ 14 Ιουν 2024 | 19:20

Ελληνικό: Αυξάνεται το ενδιαφέρον ξένων αγοραστών για την "έξυπνη" και "πράσινη" γειτονιά Little Athens

Το 30% των συμβολαίων που έχουν υπογραφεί για τα οικιστικά ακίνητα στη νέα έξυπνη και πράσινη γειτονιά Little Athens στο Ελληνικό, αφορά αγοραστές από το εξωτερικό.

ΘΕΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 14 Ιουν 2024 | 17:43

Πράσινο φως από την Κομισιόν στο αίτημα της Ελλάδας για πληρωμή 2,3 δισ. ευρώ σε δάνεια

Πρόκειται για το τέταρτο αίτημα της Ελλάδας, στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, που αποτελεί το επίκεντρο του NextGenerationEU.

14 Ιουν 2024 | 14:16

Η σειρά OPPO Reno12 έρχεται στην Ευρώπη, με προηγμένες λειτουργίες GenAI και φουτουριστικό, ευέλικτο σχεδιασμό

Η εκδήλωση για την παρουσίαση της σειράς Reno12, στην Ισπανία, σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη κυκλοφορία της OPPO στην Ευρώπη με τη δέσμευση να υιοθετήσει σύντομα την AI τεχνολογία στα smartphones.

14 Ιουν 2024 | 12:38

H MAC Cosmetics Greece υψώνει τη φωνή του προγράμματος VIVA GLAM στην Ελλάδα

Η Θετική Φωνή και η Aegean Rebreath ενώνουν τις δυνάμεις τους με τη MAC Cosmetics Greece.

ΠΟΥ ΚΙΝΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΤΙΜΕΣ 14 Ιουν 2024 | 09:41

Ο καύσωνας "έκαψε" και την τιμή στο ρεύμα - Έφερε και άλλες αυξήσεις

Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου έχουμε αύξηση της τάξης του 16,2%, καθώς ο καύσωνας έφερε αυξήσεις.