Αναζωπυρώνονται οι φόβοι για αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Η επιστροφή του πληθωρισμού της Ευρωζώνης στο ιστορικό χαμηλό ενισχύει τις ανησυχίες για αποπληθωρισμό και ασκεί πιέσεις στην ΕΚΤ να αναλάβει δράση.

anazwpurwnontai-oi-foboi-gia-apoplithwrismo-stin-eurwzwni
|
SHARE THIS
0
SHARES

Το φάντασμα του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη επιστρέφει. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στις 18 χώρες που μοιράζονται το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό ρεκόρ τον Ιανουάριο, εξέλιξη που θα αυξήσει τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ενεργήσει πιο αποφασιστικά για να απομακρύνει την απειλή της πτώσης των τιμών.

Η Eurostat ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά μόλις 0,7% κατά τους 12 μήνες μέχρι τον Ιανουάριο, κάτω από το 0,8% του Δεκεμβρίου


Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε σήμερα ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά μόλις 0,7% κατά τους 12 μήνες μέχρι τον Ιανουάριο, κάτω από το 0,8% του Δεκεμβρίου, και περαιτέρω κάτω από το στόχο της ΕΚΤ, που τοποθετείται κοντά ή κάτω του 2,0%.

Η ΕΚΤ μείωσε το βασικό της επιτόκιο το Νοέμβριο, απαντώντας στη μείωση του ετήσιου ρυθμού του πληθωρισμού από 1,1% στο 0,7% τον Οκτώβριο.

Η πτώση του πληθωρισμού από το 2014 άρχισε να τροφοδοτεί τους φόβους ότι ο χαμηλός πληθωρισμός θα ανακόψει την ανάκαμψη της περιοχής από την κρίση και αυξάνει τον κίνδυνο ότι μπορεί να διολισθήσει σε αποπληθωρισμό.

Μια παρατεταμένη περίοδος πτώσης των τιμών θα ήταν ιδιαίτερα επιζήμια για τη ζώνη του ευρώ, καθώς οι κυβερνήσεις και τα νοικοκυριά ήδη αγωνίζονται να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα του χρέους τους. Όταν οι τιμές πέφτουν, η πραγματική επιβάρυνση του χρέους αυξάνεται.

Υπάρχουν ενδείξεις, ωστόσο, ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης κερδίζει έδαφος, και ότι οι καταναλωτικές δαπάνες είναι πιθανό να αυξηθούν τους επόμενους μήνες, παρέχοντας κάποια υποστήριξη για τις τιμές.

O αριθμός των ατόμων χωρίς απασχόληση σε όλες τις χώρες του ευρώ μειώθηκε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Απρίλιο του 2007
 

Η Eurostat είπε ότι ο αριθμός των ατόμων χωρίς απασχόληση σε όλες τις χώρες του ευρώ μειώθηκε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Απρίλιο του 2007.

Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο το Δεκέμβριο στο 12%, αφού αναθεώρησε το ποσό του Νοεμβρίου από το 12,1% στο 12%. Όμως, ο αριθμός των ατόμων χωρίς απασχόληση μειώθηκε κατά 129.000, τη μεγαλύτερη πτώση σε ένα μήνα από τον Απρίλιο του 2007, πολύ πριν από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η μείωση του αριθμού των ανέργων οδηγήθηκε από την Ισπανία, αλλά επίσης και από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook