Αναζωπυρώνονται οι φόβοι για αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Η επιστροφή του πληθωρισμού της Ευρωζώνης στο ιστορικό χαμηλό ενισχύει τις ανησυχίες για αποπληθωρισμό και ασκεί πιέσεις στην ΕΚΤ να αναλάβει δράση.

Το φάντασμα του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη επιστρέφει. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στις 18 χώρες που μοιράζονται το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό ρεκόρ τον Ιανουάριο, εξέλιξη που θα αυξήσει τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ενεργήσει πιο αποφασιστικά για να απομακρύνει την απειλή της πτώσης των τιμών.

Η Eurostat ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά μόλις 0,7% κατά τους 12 μήνες μέχρι τον Ιανουάριο, κάτω από το 0,8% του Δεκεμβρίου


Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε σήμερα ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά μόλις 0,7% κατά τους 12 μήνες μέχρι τον Ιανουάριο, κάτω από το 0,8% του Δεκεμβρίου, και περαιτέρω κάτω από το στόχο της ΕΚΤ, που τοποθετείται κοντά ή κάτω του 2,0%.

Η ΕΚΤ μείωσε το βασικό της επιτόκιο το Νοέμβριο, απαντώντας στη μείωση του ετήσιου ρυθμού του πληθωρισμού από 1,1% στο 0,7% τον Οκτώβριο.

Η πτώση του πληθωρισμού από το 2014 άρχισε να τροφοδοτεί τους φόβους ότι ο χαμηλός πληθωρισμός θα ανακόψει την ανάκαμψη της περιοχής από την κρίση και αυξάνει τον κίνδυνο ότι μπορεί να διολισθήσει σε αποπληθωρισμό.

Μια παρατεταμένη περίοδος πτώσης των τιμών θα ήταν ιδιαίτερα επιζήμια για τη ζώνη του ευρώ, καθώς οι κυβερνήσεις και τα νοικοκυριά ήδη αγωνίζονται να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα του χρέους τους. Όταν οι τιμές πέφτουν, η πραγματική επιβάρυνση του χρέους αυξάνεται.

Υπάρχουν ενδείξεις, ωστόσο, ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης κερδίζει έδαφος, και ότι οι καταναλωτικές δαπάνες είναι πιθανό να αυξηθούν τους επόμενους μήνες, παρέχοντας κάποια υποστήριξη για τις τιμές.

O αριθμός των ατόμων χωρίς απασχόληση σε όλες τις χώρες του ευρώ μειώθηκε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Απρίλιο του 2007

Η Eurostat είπε ότι ο αριθμός των ατόμων χωρίς απασχόληση σε όλες τις χώρες του ευρώ μειώθηκε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Απρίλιο του 2007.

Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο το Δεκέμβριο στο 12%, αφού αναθεώρησε το ποσό του Νοεμβρίου από το 12,1% στο 12%. Όμως, ο αριθμός των ατόμων χωρίς απασχόληση μειώθηκε κατά 129.000, τη μεγαλύτερη πτώση σε ένα μήνα από τον Απρίλιο του 2007, πολύ πριν από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η μείωση του αριθμού των ανέργων οδηγήθηκε από την Ισπανία, αλλά επίσης και από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ 13 Φεβ 2020 | 13:01

ΣΕΒ: Προσοχή στην αύξηση του κατώτατου μισθού- Θα προκαλέσει ανεργία

Επιφυλακτικός ο ΣΕΒ για τα σενάρια αύξησης του κατώτατου μισθού ενώ εκφράζει και διαφωνίες για το Ασφαλιστικό

06 Φεβ 2020 | 12:35

Προαναγγελία Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα

Την πεποίθησή της ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει τελικά ελληνικά ομόλογα εξέφρασε η Κριστίν Λαγκάρντ.

ΜΕΓΑΛΗ Η «ΨΑΛΙΔΑ» ΒΟΡΡΑ-ΝΟΤΟΥ 05 Φεβ 2020 | 15:25

Πόσο είναι ο κατώτατος μισθός στην Ευρώπη - Που βρίσκεται η Ελλάδα

Στην πρώτη θέση «φιγουράρει» το Λουξεμβούργο με κατώτατο μισθό της τάξης των 2.141,99 ευρώ, η χώρα μας βρίσκεται στην 11η θέση με μισθό 758,33 ευρώ.

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ 03 Φεβ 2020 | 12:46

ΟΑΕΔ: Με email θα ενημερώνονται πλέον τα δελτία ανεργίας

ΟΑΕΔ: Παγιώνεται η ενημέρωση των κατόχων δελτίων ανεργίας, μέσω προσωποποιημένων emails, για την έγκαιρη ανανέωσή τους

29 Φεβ 2020 | 13:59

Αναβάλλεται λόγω κορωνοϊού το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Η έναρξη του Φόρουμ είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη 5 Μαρτίου.

ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΖΗΜΙΑΣ 29 Φεβ 2020 | 08:47

Κοροναϊός: Χάθηκαν δισ. στο Χρηματιστήριο μέσα σε μια εβδομάδα

Τα στατιστικά στοιχεία από το χθεσινό κλείσιμο των μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο, δείχνουν και το μέγεθος της ζημιάς

28 Φεβ 2020 | 17:34

"Κόκκινος" Φεβρουάριος στο Χρηματιστήριο, με απώλειες 21%

Με απώλειες σχεδόν 21% για τον γενικό δείκτη και άνω του 31% για τον τραπεζικό ολοκληρώθηκε ο Φεβρουάριος για το χρηματιστήριο Αθηνών.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 28 Φεβ 2020 | 12:30

Κοροναϊός: Εκτακτη σύσκεψη Μητσοτάκη με Σταϊκούρα-Σκυλακάκη για τις επιπτώσεις στην Οικονομία

Το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε εναλλακτικά σενάρια και προτεινόμενα μέτρα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΙΣ 700 ΜΟΝΑΔΕΣ 28 Φεβ 2020 | 12:05

Καταρρέει το Χρηματιστήριο λόγω κοροναϊού- Απώλειες πάνω από 6%

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 6,30% στις 720,42 μονάδες

Ο ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ ΕΞΗΓΕΙ 28 Φεβ 2020 | 07:04

Τα δικαιώματα των εργαζομένων λόγω κοροναϊού - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οι υποχρεώσεις εργαζομένου και εργοδότη σε περίπτωση ασθενείας του υπαλλήλου.

ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΚΟΡΟΝΑΙΟΥ 27 Φεβ 2020 | 18:56

Ρευστοποιήσεις στην αγορά ομολόγων. Μείωση των επιτοκίων προεξοφλείται από ΕΚΤ

Οι επενδυτές στρέφονται κυρίως σε αμερικανικά και γερμανικά ομόλογα με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να υποχωρούν διαρκώς σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα