Aνένδοτο το ΔΝΤ για κατάργηση 13ου και 14ου μισθού

Ως δεδομένο ότι θα τεθεί στις διαπραγματεύσεις τον ερχόμενο φθινόπωρο εκλαμβάνει το ΔΝΤ την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Aνένδοτο το ΔΝΤ για κατάργηση 13ου και 14ου μισθού


Ως δεδομένο ότι θα τεθεί στις διαπραγματεύσεις τον ερχόμενο φθινόπωρο εκλαμβάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα. Ασφαλείς πληροφορίες από την έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι μία τέτοια εξέλιξη έχει αποτελέσει ήδη αντικείμενο των διαπραγματεύσεων των δανειστών με την Αθήνα ήδη από το 2012, όταν το ΔΝΤ είχε τότε θέσει επί τάπητος την ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας στα εργασιακά. Ήταν μία απαίτηση που είχε δεσμεύσει και την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία όμως είχε καταφέρει να αναστείλει την εφαρμογή της για ένα διάστημα ένεκα Ευρωεκλογών το 2014 και μετέπειτα λόγω των γενικότερων πολιτικών εξελίξεων που ακολούθησαν στην χώρα.

Όμως τώρα Κριστίν Λαγκάρντ και Πολ Τόμσεν φέρονται να είναι ανένδοτοι ως προς το πόσο βαθιά θέλουν να βάλουν το μαχαίρι στο κόκκαλο των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα. Για το Ταμείο οι διαπραγματεύσεις επί των εργασιακών είναι κομβικής σημασίας και η στάση που αναμένεται να τηρήσει θα είναι σκληρή και ανυποχώρητη. Πιο συγκεκριμένα το Ταμείο έχει ήδη βγάλει από το συρτάρι του τις απαιτήσεις του για προσαρμογή του ιδιωτικού τομέα στις προβλέψεις όσων ήδη ισχύουν για τον δημόσιο με κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιριού. Το επιχείρημα που θα χρησιμοποιηθεί είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ απαιτεί πρόσθετες θυσίες στον βωμό της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας υπό μορφή περαιτέρω μείωσης του εργατικού κόστους στο πλαίσιο μίας γενικευμένης πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης.
Τα μέτρα εσωτερικής υποτίμησης στην χώρα που έχουν υιοθετηθεί από το 2010 μέχρι σήμερα δεν αρκούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου. Το ΔΝΤ δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στα εργασιακά τα οποία θεωρεί βασικό εργαλείο των πολιτικών εσωτερικής υποτίμησης στην Ελλάδα που όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι του, πρέπει να λειτουργήσουν ταυτόχρονα με τις βαθιές δημοσιονομικές περικοπές που ψηφίστηκαν πρόσφατα από την Ελληνική Βουλή. Τα εργασιακά είναι επίσης αυτά που θα κρίνουν επίσης και την παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ θέλει τις εργασιακές αλλαγές να είναι αιματηρές, και μάλιστα τόσο όσο δεν υπήρξαν τα προηγούμενα έξι χρόνια.
Η μετάθεση της απόφασης του ΔΝΤ για την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα έχει όμως να κάνει και με το γεγονός ότι το Ταμείο προεξοφλεί ήδη την αστοχία των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα και την συνεπαγόμενη ενεργοποίηση του "κόφτη". Η παρούσα νηνεμία προδιαγράφεται να τελειώσει μαζί με την παρέλευση του καλοκαιριού με το φθινόπωρο που θα ακολουθήσει να είναι ένα από τα δυσκολότερα των όσων έχουν προηγηθεί από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης μέχρι σήμερα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 15 Νοε 2021 | 13:47

Νέο βιβλίο από Αλογοσκούφη: Το ΔΝΤ ήταν επιλογή της κυβέρνησης Παπανδρέου - Θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει

"Το ΔΝΤ στην Ελλάδα το έφερε η κυβέρνηση Παπανδρέου 6 μήνες που ανέλαβε και ήταν επιλογή της να το φέρει", αναφέρει ο Γιώργος Αλογοσκούφης.

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ 04 Δεκ 2021 | 15:10

"Παράθυρο" για φθηνές αγορές και γονικές παροχές ακινήτων και μετά την 1η Ιανουαρίου

Η κυβέρνηση δεν θέλει να μπλοκάρει το κύμα αυξημένης ζήτησης που έχει δημιουργήσει ο μηδενισμός του φόρου γονικών παροχών μέχρι τις 800.000 ευρώ

ΠΟΛΛΕΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ 04 Δεκ 2021 | 09:10

Μετάλλαξη Όμικρον: Φόβοι του ΔΝΤ για την ανάπτυξη - Εντοπίζεται σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό χωρών

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, εξαιτάς της μετάλλαξης Όμικρον

ΤΡΙΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 03 Δεκ 2021 | 13:00

Lamda Development: Διαδικτυακή παρουσίαση του πρωτοποριακού Commercial Hub του Ελληνικού

Το Commercial Hub στο Ελληνικό είναι ένα νέο εμπορικό συγκρότημα που θα αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής μας.

ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ 03 Δεκ 2021 | 12:31

Τυχερά παιχνίδια: Αλλάζει η νομοθεσία προστατεύοντας τους παίκτες

Πώς μια σειρά νέων νόμων για τα τυχερά παιχνίδια σε όλο τον κόσμο έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι παίζουν στο διαδίκτυο.

REAL ESTATE 03 Δεκ 2021 | 11:51

Οι δύο "ωρολογιακές βόμβες" στην αγορά ακινήτων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν καθημερινά δεκάδες στελέχη της αγοράς real estate καθώς υπάρχει μεγάλη άνοδος άνω του 30% στις τιμές των υλικών κατασκευής.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ 03 Δεκ 2021 | 06:50

Ο αναλυτικός Οδηγός του νέου "Εξοικονομώ" - Μπόνους για τις μισθωμένες κατοικίες - Αναλυτικά τα κριτήρια και τα ποσοστά

Σήμερα ο αναλυτικός οδηγός του προγράμματος "Εξοικονομώ". Τα κριτήρια επιλογής και τα ποσά για κάθε κατηγορία.

ΕΤΟΙΜΗ ΑΠΟ ΤΟ 2022 02 Δεκ 2021 | 22:26

Η Amazon έρχεται στην Ελλάδα με μεγάλη επένδυση - Συνάντηση Μητσοτάκη με στελέχη του τεχνολογικού κολοσσού

Η Amazon, η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα cloud στον κόσμο, περιλαμβάνει την Ελλάδα στον χάρτη των επενδύσεών της.

02 Δεκ 2021 | 17:01

"Just Go Zerο": Τα everest δίνουν "δεύτερη ζωή" στον καφέ που θα κατέληγε στα σκουπίδια

Αυτή η πρωτοβουλία θα μας κάνει να δούμε με άλλο μάτι τον καφέ που καταναλώνουμε καθημερινά.

ΑΠΟ ΤΟ HELLENIC INNOVATION FORUM & AWARDS 2021 02 Δεκ 2021 | 13:50

ΝΒG Business Seeds: Βραβείο Gold ως η Καλύτερη Πρωτοβουλία Ενίσχυσης του Οικοσυστήματος

Βραβείο Gold στην ΝΒG Business Seeds ως η Καλύτερη Πρωτοβουλία Ενίσχυσης του Οικοσυστήματος από το Hellenic Innovation Forum & Awards 2021

ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΣΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΙ COUNTRY MANAGER 02 Δεκ 2021 | 13:33

Σάρδη (Energean) : Η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει αέριο σε ανταγωνιστικές τιμές - Επενδύσεις 3 δισ. στην Ανατολική Μεσόγειο

H Κατερίνα Σάρδη αναφέρθηκε στις επενδύσεις ύψους 3 δισεκ. δολαρίων που έχει σε εξέλιξη η Energean στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΝΩ ΤΟΥ 40% 02 Δεκ 2021 | 13:31

Όμιλος ΕΛΠΕ: Ολοκλήρωση εξαγοράς αιολικών πάρκων ισχύος 37,2 MW στη Νότια Εύβοια

Υπολογίζεται ότι τα δύο πάρκα μπορούν να καλύψουν, με καθαρή ενέργεια, τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες για περίπου 34.000 νοικοκυριά.