Άνοδος στην αγορά ακινήτων: Πώς επηρεάζει η κατάργηση φόρου γονικής παροχής μέχρι 800.000 ευρώ

Καταγράφεται ήδη αύξηση της ζήτησης και κατ' επέκταση αύξηση των τιμών των ακινήτων σε όλη την επικράτεια, μετά την εξαγγελία για κατάργηση φόρου γονικής παροχής μέχρι 800.000 ευρώ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Με την αγορά ακινήτων να βρίσκεται πλέον σε ένα κομβικό σημείο, έχοντας αφήσει μια δεκαετία κρίσης, η εξαγγελία για την κατάργηση της φόρου γονικής παροχής μέχρι το ποσό των 800.000 ευρώ αποτελεί μια ακόμη είδηση που αναμένεται να έχει επιπτώσεις στον νευραλγικό αυτό της ελληνικής οικονομίας.

Ένας τομέας που με την προϋπόθεση του οριστικού ελέγχου της πανδημίας και την πλήρη απελευθέρωση των δραστηριοτήτων και της κινητικότητας των πολιτών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του τμήματος Αναλύσεων της Τράπεζας Πειραιώς που διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος Ηλίας Λεκκός, αναμένεται να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της αγοράς.

Διαβάστε Επίσης

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Λεκκός καταγράφεται ήδη αύξηση της ζήτησης και κατ' επέκταση αύξηση των τιμών των ακινήτων σε όλη την επικράτεια. Η συντήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα από την ΕΚΤ, η μεγάλη ρευστότητα που διαθέτουν οι Ελληνικές Τράπεζες και η πρόθεση τους για ισχυρή πιστωτική επέκταση, ευνοούν το δανεισμό αναφορικά με την αγορά κατοικίας, επισήμανει.

"Οι νέοι θα μπορέσουν ευκολότερα να αυτονομηθούν οικονομικά"

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς, βλέποντας το ζήτημα των εξαγγελιών για τις γονικές παροχές από μια ευρύτερη σκοπιά, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, που αντί να τελειώσει με την ανάκαμψη συνεχίστηκε με τη δίνη της πανδημίας, προκάλεσε βαθιές πληγές όχι μόνον στην οικονομία της χώρας μας, την ανάπτυξη, την απασχόληση, την ανοικοδόμηση και το στεγαστικό, αλλά κυρίως στην κοινωνία της".

"Ένα από τα μεγαλύτερα θύματά της ήταν η ιδιωτική ακίνητη περιουσία, ή μάλλον ορθότερα οι άνθρωποι που τον καρπό του μόχθου και της αποταμίευσής τους τον κατηύθυναν στην απόκτηση ακινήτων. Την ώρα της κρίσης υιοθετήθηκαν δημευτικού χαρακτήρα δημοσιονομικά μέτρα, όπως ο διπλός ΕΝΦΙΑ για την αστική ακίνητη περιουσία, η φορολόγηση μισθωμάτων με συντελεστή έως 45% και ο συμπληρωματικός φόρος εισοδημάτων έως 10% με αποτέλεσμα η ιδιοκτησία να μετατραπεί από δικαίωμα σε βάρος ανεπιθύμητο".

"Μέσα στην ατμόσφαιρα αυτή, και στον απόηχο του κινήματος "Δεν Πληρώνω", η νέα γενιά για να μην επωμιστεί τις φορολογικές, αλλά και τις δανειακές υποχρεώσεις της παλαιότερης σε σχέση με τα ακίνητα, είδε ως μόνη λύση την αποποίηση της κληρονομιάς τους με αποτέλεσμα να ανθίσει αυτό που τότε ονόμασα "Κίνημα Δεν Κληρονομώ". Καθημερινές ουρές στις γραμματείες των δικαστηρίων της χώρας για εκατοντάδες χιλιάδες δηλώσεως αποποίησης κάθε χρόνο".

"Με τη θέσπιση της δυνατότητας αφορολόγητης, στην ουσία, μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων οποιασδήποτε μορφής και αξίας στη νέα γενεά εν ζωή των προηγουμένων, και με τον εν δυνάμει κίνδυνο "όποιος χάσει το γονιό του, χάνει και το αφορολόγητο" να ελλοχεύει, το σκηνικό αυτό θα αλλάξει άρδην. Έτσι οι νέοι θα μπορέσουν ευκολότερα να αυτονομηθούν οικονομικά από τους γονείς τους και να ανοίξουν τα φτερά τους, να δημιουργήσουν επιχειρήσεις και εταιρείες εδώ στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό, να βρουν και να τραβήξουν το δρόμο τους. Το Κράτος θα χάσει έσοδα από το φόρο γονικών παροχών, αλλά σχεδόν θα ισοφαρίσει από τα υπέρογκα τέλη μεταγραφής τους. Το σημαντικότερο όμως κέρδος της κοινωνίας θα είναι ότι οι αφορολόγητες γονικές παροχές θα αποτελέσουν τη "χαριστική βολή" στην πιο διαλυτική για τον κοινωνικό ιστό συνέπεια της κρίσης: το κίνημα "Δεν Κληρονομώ"", προσθέτει ο κ. Παραδιάς.

"Κινείται το ενδιαφέρον των αγοραστών από την εξαγγελία της κατάργησης της γονικής παροχής"

O Αλέξανδρος Δεμερτζής, σύμβουλος ακινήτων, αναφερόμενος στις θετικές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων από την κατάργηση του φόρου γονικής παροχής μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ, επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι η σχετική εξαγγελία έγινε μόλις πρόσφατα στην ΔΕΘ, έχει ήδη ξεκινήσει να κινεί το ενδιαφέρον αριθμού νοικοκυριών για αγορά ακινήτου που θα μεταβιβάσει στα παιδιά του.

Είναι ακόμη αρκετά νωρίς να αποτυπωθεί η επίπτωση της συγκεκριμένης ανακοίνωσης στην αγορά ακινήτων, θα χρειαστούν κάποιοι μήνες για να καταγραφεί στον αριθμό των συναλλαγών. Από τις πρώτες όμως συναντήσεις και επικοινωνία που έχει με πελάτες του, όπως αναφέρει, σημαντικός αριθμός αυτών δείχνει ότι δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτη αυτή την ευκαιρία. Η κατάργηση του φόρου γονικής παροχής, αλλά και γενικότερα κάθε μείωση φόρου που συνδέεται με την ακίνητη περιουσία (όπως του συμπληρωματικού φόρου) είναι ένας ακόμη κρίκος στις θετικές ειδήσεις της αγοράς ακινήτων, όπως η σταδιακή ψηφιοποίηση της διαδικασίας για τις αγοραπωλησίες ακινήτων που συντομεύουν το χρόνο μιας συναλλαγής που μέχρι σήμερα αποτελούσε κυκεώνα γραφειοκρατίας.

Μιλώντας γενικότερα για τις προοπτικές της αγορά ακίνητων ο Αλέξανδρος Δεμερτζής εκτιμά ότι μετά από μια δεκαετία κρίσης η αγορά βρίσκεται σήμερα σε πραγματική φάση ανάπτυξης. Επισημαίνει μάλιστα ότι η ζήτηση για αγορά ακινήτων την τρέχουσα περίοδο δεν καλύπτεται πλήρως λόγω της μικρότερης προσφοράς ακινήτων, καθώς και των επιμέρους κριτήριών των υποψήφιων αγοραστών.

Ιδιαίτερα στον τομέα των τιμών πώλησης δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η τιμή ενός ακινήτου αυξάνεται από τους πωλητές ακόμη και μετά από την αρχική τιμή που έχουν συμφωνήσει με τους μεσίτες και τους επαγγελματίες του χώρου, χωρίς να έχει μεσολαβήσει χρονικό διάστημα που το ακίνητο έχει βγει στην αγορά προς πώληση. Υποψήφιοι πωλητές θα πρέπει να εμπιστεύονται τους επαγγελματίες του τομέα ακινήτων και να μην προχωρούν σε υπερβολικές χωρίς αιτία αυξήσεις στις τιμές πώλησης ενός ακινήτου. Από την πλευρά τους οι υποψήφιοι αγοραστές δεν θα πρέπει να ζητούν υπέρογκες εκπτώσεις στις προσφερόμενες τιμές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κ. Δεμερτζής εκτιμά ότι όσοι προχωρήσουν σήμερα σε αγορά ακινήτων μόνον κερδισμένοι μπορούν να βγουν στο μέλλον και επισημαίνει ότι η αγορά ενός ακινήτου προαπαιτεί υπεύθυνη στάση από όλους τους εμπλεκομένους.

"Δεν έχει υπάρξει καλύτερη περίσταση για αφορολόγητη μεταβίβαση περιουσίας"

Θετικές θα είναι οι επιπτώσεις της στην αγορά ακινήτων από τις ανακοινώσεις για τις γονικές παροχές, εκτιμά από την μεριά του ο Κωνσταντίνος Πατήρης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας συμβούλων NEPA Economic Consulting, με εξειδίκευση στα φοροτεχνικά. Ειδικότερα, εκτιμά ότι "μετά από χρόνια υπερφορολόγησης των γονικών παροχών δεν έχει υπάρξει καλύτερη περίσταση για αφορολόγητη μεταβίβαση περιουσίας", επισημαίνοντας ότι "από την στιγμή που δεν μειώνεται αντίστοιχα και ο φόρος κληρονομιάς είναι η καλύτερη στιγμή για να μεταβιβαστεί περιουσία στα παιδία εν ζωή των γονέων. Η Πολιτεία κατάλαβε το λάθος της και θέλει να διορθώσει την αδικία".

Όπως αναφέρει επίσης ο κ.Πατήρης και η επιστημονική ομάδα της NEPA Economic Consulting, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και σε αναμονή της σχετικής ψήφισης νομοσχεδίου "θα δοθεί το πράσινο φως στο να περάσουν μέσω γονικής παροχής από συγγενείς πρώτου βαθμού στα παιδιά, οι νόμιμες περιουσίες που έχουν ήδη πολλαπλά φορολογηθεί από τους παππούδες-γονείς στα εγγόνια-παιδιά τους".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ 28 Νοε 2021 | 18:06

PQH: Ενημέρωση για διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο μεταβίβασης απαιτήσεων

Διεθνής διαγωνισμός για τη μεταβίβαση απαιτήσεων από μικτό χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων και μη επιχειρηματικών, καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 27 Νοε 2021 | 09:57

Ανοδικές τάσεις στις τιμές ακινήτων - Σε ποιες περιοχές είναι απλησίαστα

Η ανοδική τάση στις τιμές ακινήτων θα συνεχιστεί; Αφορά όλες τις περιοχές; Εάν όχι, ποιες θα έχουν μεγαλύτερη άνοδο;

ΠΕΡΙΠΟΥ 2,5% - 3% 25 Νοε 2021 | 06:47

Μικρότερος ο ΕΝΦΙΑ για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων το 2022 - Πρώτη δόση τον Μάρτιο

Χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ θα κληθεί να πληρώσει η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων για το 2022.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 21 Νοε 2021 | 08:32

Εκτόξευση τιμών στην αγορά ακινήτων: Γκαρσονιέρες νοικιάζονται έως... 600 ευρώ - Αναλυτικά παραδείγματα

Οι μεσίτες τονίζουν ότι αυτά που βλέπουν τους τελευταίους μήνες στην αγορά ακινήτων παραπέμπουν σε άλλες εποχές προ μνημονίων.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ 8,37% 20 Νοε 2021 | 17:20

Ακίνητα: Μεγάλη αύξηση στις τιμές των διαμερισμάτων - Τα στοιχεία για Αττική και Θεσσαλονίκη

Για τα διαμερίσματα παλαιότητας, η αύξηση είναι επίσης μεγάλη, αλλά ηπιότερη σε σχέση με τα νεόδμητα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 18 Νοε 2021 | 12:54

Αλλάζουν όλα σε σπίτια και αυτοκίνητα με τον νέο κλιματικό νόμο - Φρένο σε πετρέλαιο και βενζίνη - Οι χρονιές "σταθμοί"

Σβήνουν υποχρεωτικά οι καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης ενώ θα απαγορευτεί η πώληση καινούργιων ΙΧ που κινούνται με βενζίνη ή πετρέλαιο κίνησης, με τον νέο κλιματικό νόμο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 15 Νοε 2021 | 08:27

Ακίνητα: Η εκρηξη ενοικίων φέρνει νέα γενιά αγοραστών - Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών

Αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα εμφανίζει η αγορά διαμερισμάτων αποδεικνύοντας ότι η πανδημία και οι επιπτώσεις της ευνόησαν τον κλάδο.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 06 Νοε 2021 | 12:27

Τον Δεκέμβριο τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ - Στους λογαριασμούς του ρεύματος o λογαριασμός για τα ξεχασμένα τετραγωνικά

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα νομοθετηθεί τον Ιανουάριο και τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν τον Μάρτιο – Χαμηλότερος ο φόρος για τους περισσότερους

ΠΟΛΛΕΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ 04 Δεκ 2021 | 09:10

Μετάλλαξη Όμικρον: Φόβοι του ΔΝΤ για την ανάπτυξη - Εντοπίζεται σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό χωρών

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, εξαιτάς της μετάλλαξης Όμικρον

ΤΡΙΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 03 Δεκ 2021 | 13:00

Lamda Development: Διαδικτυακή παρουσίαση του πρωτοποριακού Commercial Hub του Ελληνικού

Το Commercial Hub στο Ελληνικό είναι ένα νέο εμπορικό συγκρότημα που θα αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής μας.

ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ 03 Δεκ 2021 | 12:31

Τυχερά παιχνίδια: Αλλάζει η νομοθεσία προστατεύοντας τους παίκτες

Πώς μια σειρά νέων νόμων για τα τυχερά παιχνίδια σε όλο τον κόσμο έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι παίζουν στο διαδίκτυο.

REAL ESTATE 03 Δεκ 2021 | 11:51

Οι δύο "ωρολογιακές βόμβες" στην αγορά ακινήτων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν καθημερινά δεκάδες στελέχη της αγοράς real estate καθώς υπάρχει μεγάλη άνοδος άνω του 30% στις τιμές των υλικών κατασκευής.