Aνοίγει η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις στα Ταμεία

Ξεκινάει σήμερα Τετάρτη η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του Ε.Φ.Κ.Α., για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στα Ταμεία.

anoigei-i-platforma-gia-tis-120-doseis-sta-tameia
SHARE THIS
0
SHARES

Ξεκινάει σήμερα Τετάρτη η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του Ε.Φ.Κ.Α., για την υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 120 δόσεις.

Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, θα εγκαινιάσουν τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στις 10:30 το πρωί, στα γραφεία της Διοίκησης του Ε.Φ.Κ.Α., Αγ. Κων/νου 8.

Αμέσως μετά η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη στο κοινό.

«Η πλατφόρμα θα ενημερώνει τον ασφαλισμένο για το πώς διαμορφώνεται η νέα οφειλή του, μετά το κούρεμα των προσαυξήσεων και το κούρεμα της βασικής οφειλής, που προβλέπεται για πρώτη φορά. Το νέο ποσό της μειωμένης οφειλής θα μπορεί να αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Οι προσαυξήσεις κουρεύονται κατά 85% και, εάν επιλέξουν και το κούρεμα της βασικής οφειλής, θα έχουν μείωση κατά περίπου 65% της συνολικής οφειλής τους», δήλωσε η υπουργός Εργασίας σε πρόσφατη ραδιοφωνική της συνέντευξη.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, ο ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει, αν δεν θέλει το κούρεμα της βασικής οφειλής και θέλει να την αποπληρώσει ολόκληρη, προκειμένου να έχει υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη στο μέλλον.

«Η πλατφόρμα θα είναι εύχρηστη, προκειμένου κάθε ασφαλισμένος ή υποψήφιος συνταξιούχος να μπορεί να ενταχθεί ηλεκτρονικά στη ρύθμιση. Δεν υπάρχουν κριτήρια για την ένταξη στη ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όλοι οι ασφαλισμένοι με οφειλές- είτε είναι φυσικά πρόσωπα είτε είναι επιχειρήσεις για τις εργοδοτικές εισφορές των εργαζομένων τους -όλοι εντάσσονται στη ρύθμιση χωρίς κριτήρια. Η ρύθμιση θα μείνει ανοιχτή, μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε, θα μπορεί κάποιος να ενταχθεί», διευκρίνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Τ. Πετρόπουλος στην ΕΡΤ: Από σήμερα η ρύθμιση των 120 δόσεων

Από σήμερα θα είναι σε λειτουργία η εφαρμογή για τη ρύθμιση των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία. Εκεί ο κόσμος θα δει στην πράξη τι ωφέλειες έχει, επισήμανε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

«Ειδικά για τους αγρότες προβλέπεται η μείωση των προσαυξήσεων που έχουν επιβληθεί, λόγω μη καταβολής εισφορών, κατά 100%. Αυτοί που είναι να πάρουν σύνταξη μπορούν να συμψηφίσουν μέχρι 6000 το ποσό, από 4000 που ήταν, από τις συντάξεις που έχουν οφειλή. Όλες οι άλλες κατηγορίες έχουν θεαματικές μειώσεις και των εισφορών. Τα λουκέτα σταμάτησαν με αυτό το μέτρο της μεγάλης ελάφρυνσης», συμπλήρωσε ο κ. Πετρόπουλος.

Όσον αφορά την 13η σύνταξη, ο υφυπουργός τόνισε ότι «από χθες το απόγευμα καταβλήθηκε η 13η σύνταξη σε 7.616 δικαιούχους που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «οι συμπολίτες μας δεν είχαν υπολογίσει την κλιμάκωση που προβλέπει ο νόμος για την χορήγηση της 13ης σύνταξης. Πρέπει, όμως, να υπενθυμίσω ότι το 2012 που κόπηκαν τα δώρα των Χριστουγέννων, του Πάσχα και τα επίδομα αδείας, είχαμε μία απομένουσα τότε παροχή δώρων και συντάξεων 800 ευρώ συνολικά (400 ευρώ των Χριστουγέννων, 200 το Πάσχα και 200 των διακοπών). Το 2012 καταργήθηκαν όλα. Δεν υπήρχε ακέραιη η 13η σύνταξη. Αυτά έχουν ξεχαστεί».

Ακόμη, ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι περίμενε «ότι θα υπήρχε ένα μπαράζ παραπληροφόρησης για να μειωθεί η σημασία αυτής της παροχής», για να προσθέσει ότι «αυτό έγινε ενορχηστρωμένα από μέσα ενημέρωσης που είναι αντίπαλα προς την κυβέρνηση».

«Θεωρώ ότι οι πολίτες που εισέπραξαν την 13η σύνταξη αισθάνθηκαν ικανοποίηση και όχι δυσαρέσκεια», τόνισε. Ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση σχετικά με την 13η σύνταξη, σημειώσε ότι αυτό που εισέπραττε από την πλευρά της ΝΔ «είναι μία δυσαρέσκεια».

Σχετικά με τις κατηγορίες ότι αυτό που δόθηκε ήταν επίδομα και όχι σύνταξη ο κ. Πετρόπουλος, ανέφερε: «Το 2012 αυτή η 13η σύνταξη ήταν 400 ευρώ. Επομένως, το ποσό που καταβάλαμε δεν απέχει από εκείνο που ίσχυε τότε. Τα στοιχεία από το σύστημα ΗΛΙΟΣ μαρτυρούν την πραγματικότητα. Το σύστημα αυτό παρακολουθεί ακριβώς το ποσό που δίνεται σε κάθε έναν που λαμβάνει τη σύνταξη και το άθροισμα των συντάξεων αυτών. Αυτομάτως, ηλεκτρονικά, καταγράφει το σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Από αυτό το στοιχείο προκύπτει ότι η μέση σύνταξη του Δεκέμβρη του 2018 σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2014 ήταν μεγαλύτερη κατά 20 ευρώ».

«Η τάση είναι διαρκώς αυξανόμενη στις συντάξεις κι αυτό προκύπτει από το σύστημα ΗΛΙΟΣ», κατέληξε ο κ. Πετρόπουλος.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτο: Eurokinissi αρχείου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook