Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου: Πάνω από 16 δισ. ευρώ οι προσφορές

Εντυπωσιακή η ζήτηση στην επανέκδοση του 10ετούς - Ξεπέρασαν τα 16 δισ. ευρώ οι προσφορές

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ομόλογα

Πολύ ισχυρή ήταν ζήτηση για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου καθώς οι προφορές ξεπέρασαν τα 16 δισ. ευρώ, ενώ το βιβλίο έκλεισε στις 14:00 ώρα Ελλάδος. Το αρχικό επιτόκιο κινήθηκε στο 1,32% περίπου (mid swap + 150 μονάδες βάσης), ενώ στη συνέχεια μειώθηκε στις 145 μ.β πάνω από το m.s, και μετά στις 140 μ.β (+ m.s) δηλαδή κοντά στο 1,23%, όπου και "έκλεισε".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στόχος αυτής της κίνησης είναι η ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων ενόψει των νέων μέτρων στήριξης στα οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση, με το timing της έκδοσης να είναι προσεκτικά επιλεγμένο καθώς γίνεται πριν τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ αύριο για το βάθος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας στο β’ τρίμηνο, κάτι που θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στην αγορά και πιθανόν να "χαλάσει" το θετικό κλίμα που κυριαρχεί γύρω από τα ελληνικά ομόλογα.

Η επιλογή του "ανοίγματος" της προηγουμένης έκδοσης έναντι της έκδοσης ενός νέου ομολόγου οφείλεται στο γεγονός πως με αυτόν τον τρόπου θα αποκτήσει βάθος η αγορά καθώς αυξάνεται το μέγεθος της έκδοσης του 10ετούς (ήταν στα 3 δισ. ευρώ), και θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών που συμμετείχαν στην "παλαιά" έκδοση.

Η επανέκδοση, εξυπηρετεί ταυτόχρονα πολλούς στόχους: Πρώτον, η Ελλάδα παραμένει πιστή στο… ραντεβού της με τις αγορές προχωρώντας στην έκδοση (ή επανέκδοση) ενός προϊόντος μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών από την τελευταία έκδοση. Δεύτερον, επειδή ακριβώς πρόκειται για επανέκδοση, δημιουργείται ένα επενδυτικό προϊόν το οποίο αποτελεί "σημείο αναφοράς" για τις αγορές όταν στρέφουν το βλέμμα τους στους ελληνικούς τίτλους. Το 10ετές ομόλογο του Ιουνίου –σε αυτό θα αφορά η επανέκδοση- έχει ήδη όγκο τριών δις. ευρώ και σε περίπτωση που αντληθούν σήμερα άλλα 1,5-2 δις. ευρώ, ο όγκος του θα φτάσει αισίως στα 4,5-5 δις. ευρώ. Ο τρίτος λόγος, έχει να κάνει με το ότι μετά και την συγκεκριμένη έκδοση, η Ελλάδα θα μπορέσει να κλείσει τη χρονιά καλύπτοντας τις αυξημένες υποχρεώσεις σε ρευστότητα –εκτιμάται ότι τελικώς θα κινηθούν στα επίπεδα των 17-18 δις. ευρώ- χωρίς να μειωθούν τα ταμειακά διαθέσιμα και με μοναδική ουσιαστική συνέπεια την αύξηση του δημοσίου χρέους στο επίπεδο των 340-342 δις. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η νέα έξοδος στις αγορές, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, γίνεται μέσω της εκ νέου έκδοσης του 10ετούς ομολόγου το οποίο εκδόθηκε στις 18 Ιουνίου με "κουπόνι" 1,5%. Η τρέχουσα απόδοση του 10ετούς ομολόγου είναι κοντά στο 1,13%, ενώ, όπως προαναφέρθηκε, η αρχική εκτίμηση φέρνει την απόδοση στο 1,33% χαμηλότερα από το 1,57% του Ιουνίου. Συντονιστές της έκδοσης είναι η Barclays, η Citi, η IMI-Intesa Sanpaolo, η Morgan Stanley, η Nomura και η Société Générale.

Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν χθες ότι δεν υπήρχε άμεση ανάγκη για δανεισμό καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας παραμένουν αυτή τη στιγμή στα 34-35 δις. ευρώ. Μέχρι το τέλος του χρόνου, θα απαιτηθεί πρόσθετη ρευστότητα άνω των 4 δις. ευρώ. Υπάρχει η εκκρεμότητα με την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους (σ.σ το σχετικό ποσό θα ανέλθει σε περίπου 1,5 δις. ευρώ), η εκκρεμότητα με την καταβολή της 3ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής (σ.σ επιπλέον 1-1,5 δις. ευρώ καθώς είναι πιθανή και η 4η φάση πριν από το τέλος του έτους) ενώ εκατονταδες εκατομμύρια ευρώ θα χρειαστούν για τις ενισχύσεις των εργαζομένων, τις επιδοτήσεις του προγράμματος "ΓΕΦΥΡΑ" κλπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτός από το ποσό που θα αντληθεί σήμερα, η Ελλάδα περιμένει να εισπράξει πόρους τουλάχιστον 4 δις. ευρώ και από την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και οι καταβολές φτάσουν στα 6 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, η χρονιά θα κλείσει με ταμειακά διαθέσιμα αντίστοιχα με αυτά που υπάρχουν σήμερα δηλαδή ποσά της τάξεως των 34-35 δις. ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΜΚ 03 Νοε 2021 | 20:48

ΑΜΚ ΔΕΗ: Πλήρης κάλυψη των 1,35 δισ. ευρώ - Καλύφθηκε και το ελληνικό βιβλίο

Το βιβλίο προσφορών κλείνει αύριο Πέμπτη- Το συνολικό ποσό της αύξησης που ζητά η ΔΕΗ από τους επενδυτές (1,35 δισεκατομμύρια ευρώ) έχει καλυφθεί

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Νοε 2021 | 08:33

Πού μπορείς να πάρεις... σπίτι με λιγότερα από 600€ το μήνα αντί να πληρώνεις ενοίκιο - Αναλυτικά παραδείγματα

Το δίλημμα στους υποψήφιους ενοικιαστές που συνειδητοποιούν ότι οι πιθανότητες να βρουν σπίτι με λιγότερα από 600 ευρώ τον μήνα είναι περιορισμένες, επιστρέφει.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Νοε 2021 | 08:53

Επίδομα θέρμανσης: Τι πρέπει να κάνετε για να το πάρετε έως τις 10 Δεκεμβρίου - 21 ερωτήσεις και απαντήσεις

Περίπου 200.000 νοικοκυριά ακόμη μπορούν να λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου

ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 26 Νοε 2021 | 09:03

Πώς θα αποφύγουμε τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος - Πρακτικές συμβουλές

Πρακτικά παραδείγματα για να μειώσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος. Πώς θα γλιτώσουμε χρήματα.

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ 24 Νοε 2021 | 11:13

Εφιάλτης με τις τιμές του ρεύματος: Ποιοι θα παραλάβουν εκκαθαριστικό λογαριασμό με πάνω από 600 ευρώ - Παραδείγματα

Ο εφιάλτης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχει τέλος καθώς τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 23 Νοε 2021 | 09:05

Πώς θα μοιραστούν 500 εκατ. ευρώ μέσα στον Δεκέμβριο σε 2,5 εκατομμύρια πολίτες – Ποιος θα πάρει τι και πότε

Μισό δισ. ευρώ σε έως και 2,5 εκατομμύρια πολίτες θα μοιράσει η κυβέρνηση μέσα στον Δεκέμβριο. Τα τρία μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 22 Νοε 2021 | 08:03

Κούρεμα ως 75% στην επιστρεπτέα προκαταβολή: Πώς από μια επιδότηση 70.000 ευρώ θα επιστραφούν μόνο τα 20.230

Στην "προσωποποιημένη πληροφόρηση" θα εμφανιστεί και το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν στο δημόσιο όσοι έλαβαν την επιστρεπτέα προκαταβολή.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 21 Νοε 2021 | 08:32

Εκτόξευση τιμών στην αγορά ακινήτων: Γκαρσονιέρες νοικιάζονται έως... 600 ευρώ - Αναλυτικά παραδείγματα

Οι μεσίτες τονίζουν ότι αυτά που βλέπουν τους τελευταίους μήνες στην αγορά ακινήτων παραπέμπουν σε άλλες εποχές προ μνημονίων.

ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 19 Νοε 2021 | 08:31

Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να αλλάξουμε αυτοκίνητο και καυστήρα - Τι προβλέπει ο νέος κλιματικός νόμος

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται τα προγράμματα επιδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 18 Νοε 2021 | 12:54

Αλλάζουν όλα σε σπίτια και αυτοκίνητα με τον νέο κλιματικό νόμο - Φρένο σε πετρέλαιο και βενζίνη - Οι χρονιές "σταθμοί"

Σβήνουν υποχρεωτικά οι καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης ενώ θα απαγορευτεί η πώληση καινούργιων ΙΧ που κινούνται με βενζίνη ή πετρέλαιο κίνησης, με τον νέο κλιματικό νόμο.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ 2000 Η ΚΑΙ 3000 WATT 17 Νοε 2021 | 11:20

"Φαρμακείο" η χρήση ηλεκτρικής σόμπας: Γιατί μπορεί να κοστίζει έως και… ένα ευρώ την ώρα

Oι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας δεν υποχωρούν, μια κιλοβατώρα φτάνει να κοστίζει έως και 30 λεπτά του ευρώ.

ΒΓΗΚΕ ΤΟ ΦΕΚ 16 Νοε 2021 | 10:31

Επίδομα θέρμανσης: Οι δύο αλλαγές της τελευταίας στιγμής και οι ημερομηνίες "κλειδιά" - Αναλυτικός οδηγός

Δύο οι ουσιαστικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής για το επίδομα θέρμανσης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 15 Νοε 2021 | 09:10

Επίδομα θέρμανσης: Πώς θα εισπράξετε έως 750 ευρώ στις 10 Δεκεμβρίου - Ανοίγει η πλατφόρμα [πίνακας]

Ενεργοποιείται από σήμερα η πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης με στόχο τα πρώτα χρήματα να κατατεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι 10 Δεκεμβρίου.