"Αντιβίωση" 15 δισ. ευρώ στην οικονομία με επέκταση δικαιούχων των 800€, πάγωμα φόρων, εισφορών και δανείων

Το σχέδιο της κυβέρνησης ανακοινώνεται στις 10:00 πμ, από τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Με το συνολικό συνολικό κόστος των μέτρων που θα ανακοινωθούν –μαζί με το πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας- να ανέρχεται πλέον ακόμη και στα 15 δις. ευρώ- το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε ακόμη μια επέκταση των μέτρων στήριξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σχέδιο είναι το πακέτο να αγγίξει πλέον σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων με εξαίρεση όσους εξακολουθούν να εργάζονται (ή να αμείβονται) κανονικά. Έτσι, από τα μέτρα αναμένεται να εξαιρεθούν μόνο τα supermarket, τα φαρμακεία αλλά και οι βιομηχανικοί και μεταοποιητικοί τομείς που συνδέονται με το τρόφιμο ή το φάρμακο. Το συνολικό ύψος των δημοσιονομικών μέτρων αναμένεται να ξεπεράσει τα 5,5 δις. ευρώ ενώ θα ενεργοποιηθεί άμεσα και το μέτρο της χορήγησης δανείων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους απευθείας από το κράτος.

Πρακτικά, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1. Την επέκταση του πλαισίου χορήγησης του επιδόματος των 800 ευρώ. Πρακτικά ο εργοδότης θα αποκτήσει το δικαίωμα να αναστείλει τη σύμβαση του εργαζόμενου προκειμένου αυτός να καταστεί δικαιούχος του επιδόματος των 800 ευρώ και ο εργοδότης να αποφύγει μισθοδοσία και ασφαλιστικές εισφορές. Ήδη, από χθες, με υπουργική απόφαση έχει δοθεί η δυνατότητα στο εργοδότη να δώσει τη διαφορά του μισθού στον εργαζόμενο (δηλαδή το ποσό που προκύπτει από την πράξη "μικτές αποδοχές μείον επίδομα 800 ευρώ) ώστε αυτός να συνεχίζει να εργάζεται για την κάλυψη έκτακτων αναγκών μέσω τηλεργασίας. Πρακτικά, το κράτος αναλαμβάνει πλέον ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα.

2. Τη διεύρυνση των δικαιούχων που θα μπορούν να αναστείλουν την πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεών τους. Η διακοπή θα είναι τρίμηνη για τα φυσικά πρόσωπα και εξάμηνη για τις επιχειρήσεις υπό την προϋπόθεση ότι τα δάνεια ήταν ενήμερα πριν ξεσπάσει η κρίση με τον κορωνοϊό.

3. Τη διεύρυνση των δικαιούχων που θα μπορούν να αναστείλουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους αλλά και τις καταβολές στα ασφαλιστικά ταμεία. Βέβαια, θα δοθούν οι λεπτομέρειες για τη χορήγηση της έκπτωσης 25% σε όσους πληρώσουν εμπρόθεσμα τους φόρους τους. Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται ακόμη και εντός της ημέρας.

4. Την εξειδίκευση του μέτρου της λεγόμενης "επιστρεπτέας προκαταβολής" που είναι η μέθοδος για τη χορήγηση απευθείας ενίσχυση ρευστότητας από το κράτος. Το ποσό που θα δοθεί αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δις. ευρώ που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Η απόφαση με τις λεπτομέρειες καταβολής της ρευστότητας, επίσης αναμένεται μέσα στην εβδομάδα ώστε οι χορηγήσεις να ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.

Σχέδιο μέτρων για την επόμενη μέρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κυβέρνηση εκτός από το πακέτο άμεσης οικονομικής ενίσχυσης που θα διευρυνθεί σήμερα (λεπτομέρειες αναμένονται στις 10:00) έχει ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζει ένα πακέτο μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων μόλις λήξει η περίοδος των αναγκαστικών μέτρων. Στο τραπέζι αναμένεται να πέσει και πάλι η επίσπευση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και των συντελεστών υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών (σ.σ δηλαδή να πέσει ο συντελεστής από το 24% στο 20% και ο συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών κατά επιπλέον δύο μονάδες σε σχέση με το σημερινό επίπεδο) ώστε να τονωθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα και ανασχεθεί κατά το δυνατόν το κύμα των απολύσεων.

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΙΟΥ 26 Μαϊ 2020 | 11:55
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 26 Μαϊ 2020 | 10:18

Μενδώνη: Πώς θα ανοίξουν κινηματογράφοι και θέατρα το φθινόπωρο - Με μειωμένη πληρότητα

"Δεν είναι απλό, χρειάζεται προσαρμογή. Πιστεύω ότι η υπεύθυνοτητα που έδειξε η κοινωνία θα συνεχιστεί", τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΥΞΗΣΗ 26 Μαϊ 2020 | 08:18

Επιστροφές φόρου σε 1,2 εκατ. φορολογούμενους: Ποιοι θα μοιραστούν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ

Αθόρυβα μεν, λόγω της επικαιρότητας του κορωνοϊού, αλλά με σταθερό πλην όμως αργό ρυθμό, συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ 26 Μαϊ 2020 | 08:04

Σύψας: Έχουμε τον δεύτερο καλύτερο R0 στην Ευρώπη, αλλά ο ιός μπορεί να μεταδοθεί σαν πυρκαγιά

"Ο ιός είναι ακόμη εδώ και μπορεί να γυρίσει απότομα", τόνισε ο καθηγητής.

ΧΑΛΑΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ 25 Μαϊ 2020 | 16:52
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ 25 Μαϊ 2020 | 13:55

Η Μύκονος επέστρεψε σε καλοκαιρινούς ρυθμούς: Άνοιξαν τα καταστήματα στο κοσμοπολίτικο νησί [βίντεο]

Το νησί των Ανέμων αρχίζει σιγά-σιγά να βρίσκει τους καλοκαιρινούς ρυθμούς του.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 25 Μαϊ 2020 | 13:36

Κώστας Τσιάρας: Θα γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές για τις επιθέσεις με βιτριόλι

Συρρίκνωση και της περιόδου των δικαστικών διακοπών.

ΑΚΡΟΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Μαϊ 2020 | 13:35

Στουρνάρας: Υφεση 6% το βασικό σενάριο για φέτος - Θα υπάρχει αβεβαιότητα όσο δεν υπάρχει εμβόλιο

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η ύφεση φέτος θα κινηθεί από 4,5% έως -9,5% φέτος με το βασικό σενάριο να  είναι κοντά στο 6%.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ 25 Μαϊ 2020 | 11:19

Για καφέ στο Κολωνάκι μετά από 2,5 μήνες - Μάσκες, αντισηπτικά στα τραπέζια και... μεζούρες [εικόνες]

Τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν αυστηρά και τα πρόστιμα για τους παραβάτες εξακολουθούν να είναι... τσουχτερά.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 25 Μαϊ 2020 | 11:12

Στην Ελλάδα η 16η Υπουργική Σύνοδος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον Αθλητισμό

Με αφορμή και την Προεδρία της χώρα μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

25 Μαϊ 2020 | 09:07

20%! Κόπυ-Πάστε...

Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσοστό αναδρομικών συντάξεων που εισπράχθηκαν το 2013 απ' τους δικαιούχους οι οποίοι όμως, δεν συμπεριέλαβαν τα συγκεκριμένα ποσά στη φορολογική τους δήλωση.

25 Μαϊ 2020 | 08:52

Πριν και μετά το σοκ...

To 2020 είναι ήδη μια χαμένη χρονιά, παρά τις μάχες της οπισθοφυλακής.

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 24 Μαϊ 2020 | 13:12

Πέτσας: Ολοταχώς για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων την 1η Ιουνίου

"Δεν μπορεί να είναι έξι μήνες μακριά από τα σχολεία" τόνισε.