Τελεσίγραφο τριών ημερών από Μοσκοβισί για τεχνική συμφωνία

Εφικτή είναι η επίτευξη συμφωνίας, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, έως την προσεχή Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Τελεσίγραφο τριών ημερών από Μοσκοβισί για τεχνική συμφωνία

Πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέσα στο επόμενο 3ήμερο προκειμένου να πάμε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου με κλεισμένη τη συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο.

Αυτό το μήνυμα-τελεσίγραφο έστειλε ο Πιερ Μοσκοβισί στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και παραγωγικούς φορείς της χώρας. Ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει διαπραγμάτευση για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, οι διαπραγματεύσεις γίνονται αυτή τη στιγμή επί της βάσης του 3ου μνημονίου το οποίο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018. Το «τι θα γίνει μετά το 2018, μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μοσκοβισί τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Πρόσθεσε επίσης ότι κατά τη δική του εκτίμηση «τα τρία μνημόνια για την Ελλάδα είναι πολλά», δεν θέλουμε ένα τέταρτο μνημόνιο αλλά δεν μπορώ να το αποκλίσω.

Τα κυριότερα σημεία από τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε είναι τα εξής:

 • Δεν υπάρχουν στεγανά ούτε διαχωρισμοί μεταξύ των τεσσάρων οργάνων.
 • Όλοι οι θεσμοί πρέπει να συνεργαστούν από κοινού παρά τις διαφορές απόψεων. Στην αρχή όλοι μπορούμε να διαφωνούμε αλλά στο τέλος πρέπει να καταλήξουμε σε κοινό τόπο. Και αυτό πρέπει να συμπεριλαμβάνει το ΔΝΤ. Δεν θα υπάρξει ρήγμα.
 • Πρέπει να εμπεδώσουμε την ανάπτυξη ώστε να ωφεληθεί και ο λαός.
 • Πρέπει να υπάρξει μέρισμα για τον λαό. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι επιχειρήσεις να μείνουν και να κερδίσουν στην Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας, αυτές επενδύουν. Πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για την Ελλάδα.
 • Υπάρχουν τέσσερις προϋποθέσεις για να ισχυροποιηθεί η ελληνική οικονομία:
 1. Η ανάπτυξη να είναι χωρίς αποκλεισμούς.
 2. Το σύστημα πρόνοιας να στοχεύσει σε αυτούς που κινδυνεύουν να μείνουν πίσω. Δεν πρέπει να πλήττεται η μεσαία τάξη από τη δημιουργία πλούτου.
 3. Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε σε ότι μας αναλογεί. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει θετικό παράδειγμα συλλογής φόρων.
 4. Ο ενστερνισμός των μεταρρυθμίσεων. Πρέπει όλες οι δυνάμεις πολιτικές να τις αποδεχτούν. Να δημιουργηθεί σταθερό πολιτικό περιβάλλον. Δεν μπορεί να υπονομεύει τη σταθερότητα όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις.
 • Η Ευρώπη χρειάζεται ευρωπαϊκές ιδέες από την Ελλάδα. Έχετε μια ειδική σχέση με τον ισχυρό και δύσκολο εταίρο, την Τουρκία. Η Κομισιόν θα ήθελε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου.
 • Θέλουμε δραστήρια ενεργό Ελλάδα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
 • Εϊμαστε στο 3ο μνημόνιο. Το 3 είναι ήδη πάρα πολύ. Θέλουμε να επιτύχει και να βγούμε από το πρόγραμμα. Μια χώρα έχει μείνει στο μνημόνιο, τρία είναι αρκετά.
 • Πρέπει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα έως το τέλος.
 • Μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα δεν έχει απολέσει την κυριαρχία της.
 • Οι φορολογικοί συντελεστές ήταν και παραμένουν αρμοδιότητα της κυβέρνησης. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι χρειάζεστε ένα κλίμα ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για να είστε σοβαρός εταίρος της Ευρωζώνης. Το πώς θα γίνει αυτό, δεν είναι δική μου δουλειά. Η χώρα ξέρει πώς θα πετύχει πώς θα δημιουργήσει ισχυρή οικονομία.

Τι ζήτησε ο ΣΕΒ από τον Μοσκοβισί

Ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση (QE) και την ελάφρυνση του χρέους και οδικό χάρτη για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων ζήτησε η διοίκηση του ΣΕΒ από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας και μέλη του ΔΣ παρέθεσαν σήμερα πρόγευμα εργασίας στον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, στα γραφεία του Συνδέσμου, στη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν και οι δυνατότητες προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων.

Σε δήλωσή του, ο κ. Φέσσας σημείωσε τα εξής: «Συναντηθήκαμε, σήμερα, με τον Επίτροπο κ. Μοσκοβισί, έναν σταθερό φίλο της χώρας μας και αρωγό της προσπάθειας για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και την επάνοδο της σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης. Αναφέραμε στον Επίτροπο πόσο σημαντικό είναι για την οικονομία της χώρας να ολοκληρωθεί με επιτυχία η δεύτερη αξιολόγηση, που θα ανοίξει το δρόμο για θετικές εξελίξεις, όπως είναι η έναρξη του QE και οι διαδικασίες για την ελάφρυνση του χρέους. Επιπλέον, τονίσαμε την ανάγκη ύπαρξης ενός οδικού χάρτη για τη σταδιακή ελάφρυνση της υψηλής φορολογίας που έχουν επωμιστεί οι οργανωμένες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι της χώρας μας. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτει την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Ο ΣΕΒ έχει επεξεργαστεί μια δέσμη προτάσεων για την επανεκκίνηση των επενδύσεων και τη σταδιακή αλλαγή του ελληνικού παραγωγικού υποδείγματος».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 15 Οκτ 2021 | 16:15

Επίδομα θέρμανσης: Πότε καταβάλλεται - Οι δικαιούχοι και τα εισοδηματικά κριτήρια

Σε δύο δόσεις η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης - Έως 10 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων.

15 Οκτ 2021 | 15:39

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αγοράσεις το δικό σου σπίτι

Είναι ωραίο να μπαίνεις στο δικό σου σπίτι!

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Οκτ 2021 | 12:40

Οι αλλαγές σε υπαίθριο εμπόριο, λαϊκές αγορές, κινητές καντίνες - Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπ. Ανάπτυξης υπό τον τίτλο "Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου.

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ 15 Οκτ 2021 | 12:35

ΔΕΗ: Προειδοποιητική 24ωρη απεργία των εργαζομένων την προσεχή Τρίτη

Προειδοποιητική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν την προσεχή Τρίτη (19 Οκτωβρίου ) οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας

ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 15 Οκτ 2021 | 11:43

Ξεκινά σήμερα η διάθεση των νέων iPhone 13 Pro, iPhone 13 και του Apple Watch Series 7

Τα νέα iPhone 13 Pro Max και iPhone 13 Pro φέρνουν τη μεγαλύτερη αναβάθμιση σε σύστημα καμερών.

ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 50% 15 Οκτ 2021 | 10:34

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο πωλείται από σήμερα - Το επίδομα θέρμανσης σε 500 περιοχές - Αναλυτικός πίνακας

Ιδού πόσο πωλείται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης – Τα "δάνεια θέρμανσης" και οι εκπτώσεις – Δείτε πόσο επίδομα θα πάρετε σε 500 περιοχές της χώρας

15 Οκτ 2021 | 10:08

Πότε βλέπει η Κομισιόν το τέλος της ενεργειακής κρίσης

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία επικαλείται προσδοκίες της αγοράς, οι τρέχουσες τιμές στα ενεργειακά προϊόντα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα προσωρινές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ CAPITAL.GR 15 Οκτ 2021 | 09:26

Οριστικά στην ΆΚΤΩΡ έως το 2024 η Αττική Οδός - Δεν επιστρέφει στο Δημόσιο

Πολύ δύσκολα θα μπορούσε να επιστρέψει η Αττική Οδός στο δημόσιο, πριν την την λήξη της παραχώρησης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Οκτ 2021 | 08:06

Επίδομα θέρμανσης: Περισσότεροι από 1 εκατ. οι δικαιούχοι - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Το επίδομα θέρμανσης θα κυμαίνεται από 100 ευρώ το ελάχιστο έως 750 ευρώ το ανώτερο.

ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ 15 Οκτ 2021 | 07:39

Πρεμιέρα σήμερα για το πετρέλαιο θέρμανσης: Αυτές είναι οι τιμές διάθεσης στους καταναλωτές

Κοντά στο 1,14 ευρώ το λίτρο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης - Περιορισμένο το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ 14 Οκτ 2021 | 20:47

Αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος: Τι θα περιλαμβάνουν τα νέα έντυπα

Οι αλλαγές στα έντυπα του λογαριασμού ρεύματος θα τεθούν σε ισχύ από 1.1.2022.

ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 14 Οκτ 2021 | 16:59

Wolt: Σταματά παραγγελίες και παραδόσεις στις περιοχές με έντονα φαινόμενα

Η Wolt αναστέλλει την παραγγελειοληψία και τις παραδόσεις της, σε περιοχές που εντοπίζονται έντονα καιρικά φαινόμενα

14 Οκτ 2021 | 13:24

H Chiesi Hellas στηρίζει τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας

"We Act DAY": Οι εργαζόμενοι της Chiesi Hellas με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, που έχει θεσπίσει η εταιρεία, στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες της Βόρειας Εύβοιας.