Απεργία 3 εβδομάδες προκήρυξε η ΟΜΕ-ΟΤΕ εν μέσω γιορτών- Για 8 φύλακες

Με πρόσχημα την απόλυση 8 φυλάκων, η ΟΜΕ-ΟΤΕ προκήρυξε απεργία 3 εβδομάδων εν μέσω γιορτών

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Απεργία 3 εβδομάδες προκήρυξε η ΟΜΕ-ΟΤΕ εν μέσω γιορτών- Για 8 φύλακες

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία έχουν προκαλέσει σε μερίδα συνδικαλιστών οι ακραίοι, όπως τους χαρακτηρίζουν, χειρισμοί με τους οποίους η νέα διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ επιχειρεί να διαπραγματευτεί σειρά εργασιακών ζητημάτων που αφορούν στο μέλλον 5.500 εργαζομένων του Ομίλου ΟΤΕ.

Η ανατροπή της παράταξης του πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας, Βασίλη Λάμπρου, και η επικράτηση στη διοίκηση ενός σχήματος που εμφανίζεται να υποστηρίζεται από τμήμα της ΔΑΚΕ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ έχει οδηγήσει έμπρακτα σε διαφοροποίηση της στάσης της OME-OTE. Η προκήρυξη απεργίας τριών εβδομάδων, εν μέσω της εορταστικής περιόδου, έξι μόλις εργάσιμες ημέρες από την πρώτη συνάντηση της Ομοσπονδίας με τη Διοίκηση του ΟΤΕ και χωρίς να προηγηθεί πρόσκληση σε δημόσιο διάλογο πριν την κήρυξή της, θεωρείται ως απόλυτη ένδειξη της συγκρουσιακής στρατηγικής της νέας διοίκησης της Ομοσπονδίας, σχολίαζαν τρίτοι παρατηρητές των τεκταινόμενων στον ΟΤΕ.

ΟΜΕ-ΟΤΕ: Επίθεση στους δημοσιογράφους

Απολύτως χαρακτηριστικά ήταν όσα συνέβησαν κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της OME-ΟΤΕ στη διάρκεια της οποίας μέλη του προεδρείου επιτέθηκαν στη διοίκηση του ΟΤΕ, στον τέως πρόεδρο κ. Λάμπρου αλλά και σε παριστάμενους δημοσιογράφους.

Ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Φούκας, παρουσίασε τις θέσεις της ΟΜΕ – ΟΤΕ, ενώ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργότερα αναφέρεται πως η OME-OTE "εξάντλησε κάθε περιθώριο συνδικαλιστικό και νομικό προκειμένου να διαπραγματευτεί με τη Διοίκηση και να επιτευχθεί συμφωνία με όρους έντιμους κι αξιοπρεπείς, η οποία θα διασφαλίζει το συμφέρον του συνόλου των εργαζομένων και της εταιρείας".

Στο ερώτημα, δε, γιατί δεν προηγήθηκε κάποιου είδους προειδοποιητική κινητοποίηση αντί να αποφασιστεί απεργία τριών εβδομάδων, το επιχείρημα ήταν ότι υπήρξε προειδοποιητική απεργία… τον περασμένο Απρίλιο με αφορμή το θέμα των φυλάκων.

Παρουσιάστηκε, δε, μια αγνώστου προέλευσης "αιτιολογική έκθεση" σύμφωνα με την οποία η παραγωγικότητα των εργαζόμενων στη σταθερή ΟΤΕ (σ.σ. μια από τις δραστηριότητες του ΟΤΕ, για τις υπόλοιπες δεν γίνεται αναφορά) στο διάστημα 2012 – 2018 αυξήθηκε κατά 55%, ωστόσο, αυτή δεν μετουσιώθηκε σε αύξηση μισθών.

Αντιδρώντας, ο ΟΤΕ προχώρησε σε νέες διευκρινίσεις σχετικά με το ζήτημα που έχει προκαλέσει σφοδρή ανησυχία στις τάξεις των εργαζομένων οι οποίοι βλέπουν να απειλείται η εργασιακή ειρήνη που είχε εξασφαλίσει η ΟΜΕ-ΟΤΕ επί προεδρίας Β. Λάμπρου με τη διοίκηση του Οργανισμού. Ο ΟΤΕ ξεκάθαρα θεωρεί ότι η ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν είχε την πρόθεση να συζητήσει ουσιαστικά, αλλά να προσδώσει επίφαση νομιμότητας στην παράνομη και καταχρηστική απεργία της.

Ανταλλαγές εξωδίκων

Οι δύο πλευρές, όπως ανέφερε το Capital.gr., έχουν ανταλλάξει εξώδικα και κάθε διαπραγμάτευση έχει διακοπεί. Οι συνδικαλιστές εμμένουν στις θέσεις τους υποστηρίζοντας με το εξώδικο που απεστάλη στις 16 Δεκεμβρίου ότι η διοίκηση του ΟΤΕ λόγω της απόφασή της για απολύσεις, είναι υπεύθυνη για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί και ότι διασαλεύει την εργασιακή ειρήνη.

Από την πλευρά του ο ΟΤΕ σε αντίστοιχό εξώδικο με ημερομηνία 17 Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε το Capital.gr., απάντησε πως η πρόσκλησή της ΟΜΕ-ΟΤΕ σε δημόσιο διάλογο είναι εμφανώς προσχηματική και στοχεύει να προσδώσει επίφαση νομιμότητας στην παράνομη και καταχρηστική απεργία, διάρκειας τριών ολόκληρων εβδομάδων, και μάλιστα κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου, "κατά προφανή υπέρβαση των ορίων που επιβάλλει η καλή πίστη, τα χρηστά ήθη, ο κοινωνικός και οικονομικός σκοπός του δικαιώματος απεργίας".

Συμπληρώνει, δε, πως όταν κάποιος καλεί σε δημόσιο διάλογο ενώ έχει προαποφασίσει και προκηρύξει απεργία διαρκείας, συνομολογεί ότι δεν είχε ποτέ την πρόθεση να συζητήσει ουσιαστικά. "H ΟΜΕ-ΟΤΕ ουσιαστικά επιδιώκει να απεμπολήσει η διοίκηση του OTE το συνταγματικά και νομολογιακά κατοχυρωμένο δικαίωμά της να διοικεί και να διευθύνει την επιχείρηση”, αναφέρεται στην εξώδικη δήλωση.

Ξεκινά αύριο η απεργία

Εν τω μεταξύ ξεκινά τυπικά αύριο Σάββατο, μια από τις πιο εμπορικές ημέρες του χρόνου εν όψει των Χριστουγέννων, η απεργία που εξήγγειλαν οι συνδικαλιστές. Όπως έχουν ανακοινώσει οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν ανά διαστήματα (21/12/2019 έως και 24/12/2019, 27/12/2019 έως και 31/12/2019, 2/01/2020 έως και 5/01/2020 και 7/01/2020 έως και 12/01/2020). Η πρώτη… δόση της απεργίας αναμένεται να δείξει και το βαθμό "συσπείρωσης" που ευελπιστεί ότι θα πετύχει η OME-OTE.

Πηγη: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 21 Οκτ 2021 | 11:22

"Κλείδωσε" ο νέος ενοποιημένος ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο το 2022

Η κυβέρνηση καταλήγει σε έναν απλοποιημένο φόρο για τον ΕΜΦΙΑ ο οποίος πρακτικά θα υπολογίζεται με μια κλίμακα.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ 20 Οκτ 2021 | 17:47

"Βόμβα" από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Συνταγματική η κατάργηση των δώρων στους συνταξιούχους του Δημοσίου

Οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκριναν ότι η κατάργηση των δώρων προέκυψε από την ανάγκη της χώρας να προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 20 Οκτ 2021 | 14:42

Τσακλόγλου: Ελλάδα, η πιο γερασμένη χώρα της ΕΕ το 2030

Απίστευτο βάρος πέφτει στη γενιά των εργαζομένων η οποία πληρώνει τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, τόνισε υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου

ΠΡΩΤΗ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ WELLBEING Η ΕΛΛΑΔΑ 20 Οκτ 2021 | 14:11

Forbes: Οι "ψηφιακοί νομάδες" της τηλεργασίας επιλέγουν την Ελλάδα για να ζήσουν

Την Ελλάδα επιλέγουν πρώτοι οι ψηφιακές νομάδες, όταν θέτουν ως προτεραιότητα την υψηλή ποιότητας ζωής και την ευζωία. Eρευνα από την HSBC.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΜΑ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ 20 Οκτ 2021 | 11:37

Ο Σκυλακάκης βάζει φρένο στα σενάρια για νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών: Δεν εισηγούμαι δαπάνες

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ξεκαθάρισε πως θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα στήριξης των νοικοκυριών.

ΣΤΗ MACQUARIE ASSET MANAGEMENT 20 Οκτ 2021 | 10:56

ΔΕΗ: Συμφωνία για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ - Η επίσημη ανακοίνωση

Η Macquarie Asset Management θα συνεργαστεί στη μακροχρόνια ιδιοκτησία και ανάπτυξη της επιχείρησης με τη ΔΕΗ, η οποία θα διατηρήσει το υπόλοιπο 51% της συμμετοχής της.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 20 Οκτ 2021 | 10:06

Χατζηδάκης: Εχω στείλει στο πειθαρχικό υπαλλήλους του ΕΦΚΑ που ταλαιπωρούν τον κόσμο

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 το θέμα των εκκρεμών συντάξεων θα έχει λυθεί και δεν θα υπάρχουν υπερημερίες, διαβεβαίωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Οκτ 2021 | 09:13

Πότε είναι φέτος η Black Friday; - Οι 5 "χρυσοί" κανόνες για τους καταναλωτές

Πότε είναι η Black Friday 2021 και τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές ώστε να επωφεληθούν από τις εκπτώσεις, κάνοντας ασφαλείς αγορές;

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 20 Οκτ 2021 | 09:10

Οι παγίδες στη θέρμανση: Πώς θα γλιτώσετε επιβάρυνση πάνω από 1.000 ευρώ σε ρεύμα, πετρέλαιο, αέριο

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι φέτος η ακριβότερη λύση που μπορείτε να επιλέξετε για να καλύψετε τις ανάγκες θέρμανσης.

ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΩΣ 800.000 ΕΥΡΩ 20 Οκτ 2021 | 08:44

"Ζεσταίνονται" οι μεταβιβάσεις ακινήτων - Ερχεται κύμα γονικών παροχών

Η μεγάλη αύξηση των μεταβιβάσεων ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών, που αναμένεται να εκτοξευτούν εξαιτίας των αλλαγών στις γονικές παροχές.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ETF ΤΗΣ PROSHARES 20 Οκτ 2021 | 08:36

Forbes: Το bitcoin φλερτάρει με νέο ιστορικό υψηλό

Το ψηφιακό νόμισμα, bitcoin, "σκαρφάλωσε" έως τα 64.309,33 δολάρια εχθές το απόγευμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinDesk.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 20 Οκτ 2021 | 08:15

Πώς συνταξιοδοτούνται όσοι χρωστούν στο Ταμείο τους - Τα 8 σημεία κλειδιά του ΕΦΚΑ

Τα οκτώ σημεία που ξεκαθαρίζει ο e-ΕΦΚΑ σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά έχουν οφειλές προς τα ταμεία τους.

ΕΩΣ ΤΟ 2060 19 Οκτ 2021 | 16:43

ΟΟΣΑ: Ευνοϊκή η τάση του ελληνικού χρέους παρά την πανδημία - "Καμπανάκι" για τη γήρανση του πληθυσμού

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ, η οποία δεν χρειάζεται να λάβει δημοσιονομικά μέτρα για να αποτρέψει μία αύξηση του χρέους της.