Απεργία 3 εβδομάδες προκήρυξε η ΟΜΕ-ΟΤΕ εν μέσω γιορτών- Για 8 φύλακες

Με πρόσχημα την απόλυση 8 φυλάκων, η ΟΜΕ-ΟΤΕ προκήρυξε απεργία 3 εβδομάδων εν μέσω γιορτών

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Απεργία 3 εβδομάδες προκήρυξε η ΟΜΕ-ΟΤΕ εν μέσω γιορτών- Για 8 φύλακες

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία έχουν προκαλέσει σε μερίδα συνδικαλιστών οι ακραίοι, όπως τους χαρακτηρίζουν, χειρισμοί με τους οποίους η νέα διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ επιχειρεί να διαπραγματευτεί σειρά εργασιακών ζητημάτων που αφορούν στο μέλλον 5.500 εργαζομένων του Ομίλου ΟΤΕ.

Η ανατροπή της παράταξης του πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας, Βασίλη Λάμπρου, και η επικράτηση στη διοίκηση ενός σχήματος που εμφανίζεται να υποστηρίζεται από τμήμα της ΔΑΚΕ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ έχει οδηγήσει έμπρακτα σε διαφοροποίηση της στάσης της OME-OTE. Η προκήρυξη απεργίας τριών εβδομάδων, εν μέσω της εορταστικής περιόδου, έξι μόλις εργάσιμες ημέρες από την πρώτη συνάντηση της Ομοσπονδίας με τη Διοίκηση του ΟΤΕ και χωρίς να προηγηθεί πρόσκληση σε δημόσιο διάλογο πριν την κήρυξή της, θεωρείται ως απόλυτη ένδειξη της συγκρουσιακής στρατηγικής της νέας διοίκησης της Ομοσπονδίας, σχολίαζαν τρίτοι παρατηρητές των τεκταινόμενων στον ΟΤΕ.

ΟΜΕ-ΟΤΕ: Επίθεση στους δημοσιογράφους

Απολύτως χαρακτηριστικά ήταν όσα συνέβησαν κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της OME-ΟΤΕ στη διάρκεια της οποίας μέλη του προεδρείου επιτέθηκαν στη διοίκηση του ΟΤΕ, στον τέως πρόεδρο κ. Λάμπρου αλλά και σε παριστάμενους δημοσιογράφους.

Ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Φούκας, παρουσίασε τις θέσεις της ΟΜΕ – ΟΤΕ, ενώ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργότερα αναφέρεται πως η OME-OTE "εξάντλησε κάθε περιθώριο συνδικαλιστικό και νομικό προκειμένου να διαπραγματευτεί με τη Διοίκηση και να επιτευχθεί συμφωνία με όρους έντιμους κι αξιοπρεπείς, η οποία θα διασφαλίζει το συμφέρον του συνόλου των εργαζομένων και της εταιρείας".

Στο ερώτημα, δε, γιατί δεν προηγήθηκε κάποιου είδους προειδοποιητική κινητοποίηση αντί να αποφασιστεί απεργία τριών εβδομάδων, το επιχείρημα ήταν ότι υπήρξε προειδοποιητική απεργία… τον περασμένο Απρίλιο με αφορμή το θέμα των φυλάκων.

Παρουσιάστηκε, δε, μια αγνώστου προέλευσης "αιτιολογική έκθεση" σύμφωνα με την οποία η παραγωγικότητα των εργαζόμενων στη σταθερή ΟΤΕ (σ.σ. μια από τις δραστηριότητες του ΟΤΕ, για τις υπόλοιπες δεν γίνεται αναφορά) στο διάστημα 2012 – 2018 αυξήθηκε κατά 55%, ωστόσο, αυτή δεν μετουσιώθηκε σε αύξηση μισθών.

Αντιδρώντας, ο ΟΤΕ προχώρησε σε νέες διευκρινίσεις σχετικά με το ζήτημα που έχει προκαλέσει σφοδρή ανησυχία στις τάξεις των εργαζομένων οι οποίοι βλέπουν να απειλείται η εργασιακή ειρήνη που είχε εξασφαλίσει η ΟΜΕ-ΟΤΕ επί προεδρίας Β. Λάμπρου με τη διοίκηση του Οργανισμού. Ο ΟΤΕ ξεκάθαρα θεωρεί ότι η ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν είχε την πρόθεση να συζητήσει ουσιαστικά, αλλά να προσδώσει επίφαση νομιμότητας στην παράνομη και καταχρηστική απεργία της.

Ανταλλαγές εξωδίκων

Οι δύο πλευρές, όπως ανέφερε το Capital.gr., έχουν ανταλλάξει εξώδικα και κάθε διαπραγμάτευση έχει διακοπεί. Οι συνδικαλιστές εμμένουν στις θέσεις τους υποστηρίζοντας με το εξώδικο που απεστάλη στις 16 Δεκεμβρίου ότι η διοίκηση του ΟΤΕ λόγω της απόφασή της για απολύσεις, είναι υπεύθυνη για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί και ότι διασαλεύει την εργασιακή ειρήνη.

Από την πλευρά του ο ΟΤΕ σε αντίστοιχό εξώδικο με ημερομηνία 17 Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε το Capital.gr., απάντησε πως η πρόσκλησή της ΟΜΕ-ΟΤΕ σε δημόσιο διάλογο είναι εμφανώς προσχηματική και στοχεύει να προσδώσει επίφαση νομιμότητας στην παράνομη και καταχρηστική απεργία, διάρκειας τριών ολόκληρων εβδομάδων, και μάλιστα κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου, "κατά προφανή υπέρβαση των ορίων που επιβάλλει η καλή πίστη, τα χρηστά ήθη, ο κοινωνικός και οικονομικός σκοπός του δικαιώματος απεργίας".

Συμπληρώνει, δε, πως όταν κάποιος καλεί σε δημόσιο διάλογο ενώ έχει προαποφασίσει και προκηρύξει απεργία διαρκείας, συνομολογεί ότι δεν είχε ποτέ την πρόθεση να συζητήσει ουσιαστικά. "H ΟΜΕ-ΟΤΕ ουσιαστικά επιδιώκει να απεμπολήσει η διοίκηση του OTE το συνταγματικά και νομολογιακά κατοχυρωμένο δικαίωμά της να διοικεί και να διευθύνει την επιχείρηση”, αναφέρεται στην εξώδικη δήλωση.

Ξεκινά αύριο η απεργία

Εν τω μεταξύ ξεκινά τυπικά αύριο Σάββατο, μια από τις πιο εμπορικές ημέρες του χρόνου εν όψει των Χριστουγέννων, η απεργία που εξήγγειλαν οι συνδικαλιστές. Όπως έχουν ανακοινώσει οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν ανά διαστήματα (21/12/2019 έως και 24/12/2019, 27/12/2019 έως και 31/12/2019, 2/01/2020 έως και 5/01/2020 και 7/01/2020 έως και 12/01/2020). Η πρώτη… δόση της απεργίας αναμένεται να δείξει και το βαθμό "συσπείρωσης" που ευελπιστεί ότι θα πετύχει η OME-OTE.

Πηγη: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 29 Σεπ 2020 | 15:45

Σταϊκούρας: Σε 20 ημέρες θα είμαστε σε θέση να υποβάλουμε προτάσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης

"Οι καθυστερήσεις στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν οφείλονται στην ελληνική πλευρά", είπε ο κ. Σταϊκούρας.

ΚΑΤΑΡΕΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ 29 Σεπ 2020 | 13:14

Κατρακυλάει η τουρκική λίρα - Σε νέο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ

Η τουρκική λίρα κατρακύλησε σε νέο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ σήμερα και το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε σε χαμηλό 4,5 ετών έναντι του ευρώ.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 29 Σεπ 2020 | 12:22

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για τον Σκορπιό του Ριμπολόβλεφ- Τελικά...άλλαξε γνώμη

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος ζήτησε απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για όλα τα νησιά με λιγότερους από 1000 κατοίκους, αλλά...μετά ζήτησε να μπούν κριτήρια

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΥΦΕΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 29 Σεπ 2020 | 12:12

Ισπανία: Παράταση μέχρι τις αρχές του 2021 για το πρόγραμμα προσωρινής αναστολής εργασίας

800.000 άνθρωποι συνεχίζουν να λαμβάνουν επιδόματα βάσει του προγράμματος ERTE, ενώ επελαύνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 29 Σεπ 2020 | 11:41

Κακοκαιρία Ιανός: Σύσκεψη για την επιτάχυνση των αποζημιώσεων σε γεωργούς και κτηνοτρόφους

Να αποζημιωθούν το ταχύτερο οι πληγέντες επιδιώκει το Υπουργείο.

ΓΙΑ ΟΣΑ ΠΟΥ ΕΛΗΞΑΝ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ, ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 29 Σεπ 2020 | 09:56

ΟΑΕΔ: Ποιοι δικαιούνται δύο έξτρα επιδόματα ανεργίας - Αναλυτικά οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), η καταβολή του επιδόματος ανεργίας θα ολοκληρωθεί αυτόματα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΝΕΑ ΜΗΝΩΝ 29 Σεπ 2020 | 08:42

Πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ": Λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για τους δανειολήπτες

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα για τους ενδιαφερομένους είναι να συναινέσουν στην άρση του φορολογικού και τραπεζικού τους απορρήτου.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 29 Σεπ 2020 | 08:15

Ενοίκια Σεπτεμβρίου: Ποια "κουρεύονται" υποχρεωτικά και ποια κατόπιν συμφωνίας με τον ιδιοκτήτη [πίνακας]

Σε ποιες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων δικαιούνται έκπτωση φόρου στα ενοίκια.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΜΑΤΑ 28 Σεπ 2020 | 20:51

ΕΦΚΑ: Παρατείνεται η υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων - Ποιους αφορά

Η παράταση ισχύει έως τις 9 Οκτωβρίου - Ποιους αφορά

ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 28 Σεπ 2020 | 19:14

Λαγκάρντ: Ετοιμη η ΕΚΤ για περισσότερη νομισματική στήριξη, αν χρειαστεί

"Ο αντίκτυπος από την πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να είναι αισθητός σε όλη την Ευρωζώνη" σχολιάζει η Κριστίν Λαγκάρντ

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 28 Σεπ 2020 | 17:17

ΕΝΦΙΑ 2020 - Ο τελικός λογαριασμός: Πληρώνουμε 860 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου

14.340 ιδιοκτήτες δήλωσαν και φέτος περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ – Ένα εκατομμύριο πολίτες δεν πληρώνουν καθόλου ΕΝΦΙΑ – Κέρδος 230 ευρώ για τους νησιώτες λόγω της νέας απαλλαγής

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 28 Σεπ 2020 | 15:33

Σταϊκούρας: Ακυρα τα εξώδικα για πλειστηριασμούς σε πληγείσες περιοχές από τον "Ιανό"

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι 2.900 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτημα για αποζημίωση λόγω του "Ιανού".

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 28 Σεπ 2020 | 14:16

Κορονοϊός - ΕΕ: Εγκρίθηκε το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης 1,5 δισ. ευρώ για τις ΜμΕ - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε 12 περιφέρειες και επλήγησαν από το ξέσπασμα του κορονοϊού.