Η Aegean χάνει κάθε μήνα 34 εκ ευρώ- Τα έσοδα έπεσαν στο 0,05% του τζίρου προ κορονοϊού

Η εταιρεία διαθέτει ευτυχώς μεγάλα ταμειακά αποθέματα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
aegean

Εάν αρχές της χρονιάς ρωτούσαν το διευθύνοντα σύμβουλο της Qantas ‘Αλαν Τζόις, εάν εξετάζει να μειώσει την τιμή του εισιτηρίου από το Σίδνεϋ στην Μελβούρνη σε έως 11 ευρώ, η απάντηση μάλλον θα ήταν, δίχως δεύτερη σκέψη, κατηγορηματικά αρνητική.

Ωστόσο, λόγω των έκτακτων συνθηκών ο CEO του εθνικού αερομεταφορέα της Αυστραλίας έκανε γνωστό ότι μειώνει το κόστος του εισιτηρίου στο δρομολόγιο, με την μεγαλύτερη, προ Covid-19, παγκοσμίως ζήτηση. Εάν ληφθεί υπόψη ότι κατά μέσο όρο ο ναύλος για τη συγκεκριμένη πτήση, μέσω της θυγατρικής της Qantas Jetstar, διαμορφωνόταν, πριν την έλευση του κορονοϊού, σε περίπου 140 ευρώ, γίνεται αντιληπτό ότι τα δεδομένα έχουν ανατραπεί.

Η νέα πραγματικότητα

Η ανατροπή χρόνιων παραδοχών λόγω κορονοϊού υποχρέωσε τον Γουόρεν Μπάφετ να πουλήσει τις μετοχές που είχε σε αμερικάνικες αεροπορικές εταιρείες.

Η δραματική αλλαγή συνθηκών λόγω της πανδημίας οδήγησε και τον πρόεδρο της Aegean Ευτύχη Βασιλάκη στην αναθεώρηση των αρχικών εκτιμήσεων ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της αεροπορικής επαρκούν για να αντιμετωπιστεί η πανδημική κρίση.

"Δεν ντρέπομαι να πω ότι τόσο εγώ όσο και ο διευθύνων σύμβουλος αυτά που λέγαμε μεταξύ μας και στα πληρώματά μας ήταν λάθος. Όχι από άποψης αντιμετώπισης θεμάτων υγείας. Αλλά όσον αφορά τις εκτιμήσεις της ταχύτητας επανάκαμψης. Μιλάμε τουλάχιστον για έξι μήνες. […] Ήταν μία διαδικασία πολύ δύσκολη στην αρχή σε λειτουργικό επίπεδο και στο επίπεδο συνεννόησης και παρότρυνσης του κόσμου να συνεχίσει να εξυπηρετεί και να πετάει, το οποίο δεν μας επέτρεψε στην αρχή να ασχοληθούμε με πολλά οικονομικά θέματα. Είχαμε, άλλωστε και την εντύπωση -λανθασμένη προφανώς- ότι τα δικά μας ταμειακά αποθέματα ήταν τόσα πολλά που δεν θα μπορούσαμε να έχουμε οικονομικό πρόβλημα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Αλλά υπάρχει πρώτη φορά για τα πάντα” σημείωσε ο κ. Βασιλάκης κατά την πρόσφατη διαδικτυακή συζήτηση της Endeavor.

Να σημειωθεί εν παρόδω ότι τα βλέμματα της αγοράς είναι στραμμένα στα όσα αναμένεται να αναφέρει ο επικεφαλής της αεροπορικής κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση αναλυτών, μέσω τηλεδιάσκεψης, την Δευτέρα 18 Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η θέση σε χειμέρια νάρκη των αεροσκαφών κοστίζει, κάθε μήνα, στην Aegean από 32 έως 34 εκατ. ευρώ, με το ύψος των διαθεσίμων -αρχές Μαρτίου- να διαμορφώνεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Πλέον, ανά ημέρα, η αεροπορική έχει μόλις το 0,05% των εσόδων της, συγκριτικά με τα επίπεδα προ κορονοϊού, ενώ ο κ. Βασιλάκης εκτιμά ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον έξι μήνες, ωσότου η Aegean προσεγγίσει την κανονικότητα.

Και με δεδομένο ότι, όπως αναφέρουν στελέχη των αερομεταφορών, την επόμενη μέρα τίποτα δεν θα είναι ίδιο στα ταξίδια με αεροσκάφος, η εξίσωση γίνεται δισεπίλυτη, με σημαντικές παραμέτρους της να αγνοούνται.

Όπως για παράδειγμα, εάν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν, μειώσουν το περιθώριο κέρδους για τις αεροπορικές, ενώ υπολογίζεται ότι απαιτείται κατά μέσο όρο πληρότητα τουλάχιστον 80% για να "βγάζει τα λεφτά της" μία πτήση.

Σε ανάλυσή της, η HSBC έχει αναφέρει ότι η Aegean διαθέτει ισχυρό ταμείο, το οποίο, κατά το δυσμενέστερο σενάριο-τα αεροπλάνα της να μείνουν καθηλωμένα μέχρι και τον Ιούλιο- θα συρρικνωθεί, τέλη της χρονιάς, στα 104 εκατ. ευρώ.

Το "καλύτερο" από τα τρία σενάρια των αναλυτών, δηλαδή η αεροπορική να μην πετά έως τον Μάιο, δείχνει να αποδυναμώνεται, ενώ εκτιμάται ότι ακόμη κι αν υπογραφούν διμερείς τουριστικές συμφωνίες και τα αεροπλάνα της Aegean ξεκινήσουν να απογειώνονται σταδιακά, η ταχύτητα επανάκαμψης θα είναι ιδιαίτερα αργή.

Η κρατική ενίσχυση και οι παρενέργειες

Εκτός από την ελληνική περίπτωση, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), υπολογίζεται ότι, παγκοσμίως, οι αεροπορικές θα χρειαστεί να ξοδέψουν περισσότερα από 55 δισεκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα που έχουν στο ταμείο τους, μέχρι και τον Ιούνιο.

Και περίπου 25 εκατ. θέσεις εργασίας, σε όλο τον κόσμο, που συνδέονται με τις αερομεταφορές, εκτιμάται ότι θα χαθούν. Ως εκ τούτου, η κρατική στήριξη, με την μορφή άτοκων - μακροπρόθεσμων δανείων ή επιδότησης εισιτηρίων, είναι μονόδρομος παγκοσμίως.

Με δεδομένο ότι η Aegean είναι μία από τις πλέον πληττόμενες εταιρείας της χώρας, εκτιμάται ότι θα δεχτεί κρατική χείρα βοηθείας, της οποίας η μορφή δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Περισσότερα στο capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ 27 Σεπ 2021 | 16:43

Σταϊκούρας: Θα σταθούμε δίπλα στην κοινωνία - Παροδικό φαινόμενο οι αυξήσεις τιμών

"Έχουμε ένα πρόβλημα και δεν το κρύβουμε κάτω από το χαλί", είπε για τις ανατιμήσεις ο Χρ. Σταϊκούρας

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 27 Σεπ 2021 | 13:00

Γεωργιάδης για ΔΕΗ: Η κυβέρνηση της ΝΔ με πολύ συντονισμένες ενέργειες πέτυχε ένα μικρό θαύμα

"Αυτά τα φαινόμενα τα ζουν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη καθόσον έχουμε μεγάλες διεθνείς αυξήσεις", είπε για τις ανατιμήσεις ο κ. Γεωργιάδης.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑΣ 27 Σεπ 2021 | 12:50

CEO TALKS - Αντώνης Τσιμπούκης (Cisco): Ευκαιρία για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία ο ψηφιακός μετασχηματισμός

"Σήμερα βιώνουμε έναν ευρύτερο μετασχηματισμό που ξεκινάει από την ίδια την κοινωνία και καταλήγει στον ψηφιακό μετασχηματισμό", τονίζει ο Αντώνης Τσιμπούκης της Cisco.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΤΑΝΚΕΡ 27 Σεπ 2021 | 12:47

Δεξαμενόπλοια αγοράζουν οι όμιλοι Βαρδινογιάννη και Βαφειά

"Μόνο προς τα πάνω μπορεί να πάει η αγορά" επισημαίνει ναυλομεσίτης τη στιγμή που αγοράζουν δεξαμενόπλοια οι όμιλοι Βαρδινογιάννης και Βαφειάς.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΕ ΠΙΝΑΚΕΣ 27 Σεπ 2021 | 08:53

Τρίμηνο φωτιά για γονικές παροχές ακινήτων & μετρητών - Ποιοι πρέπει να σπεύσουν - Τι αλλάζει από την Παρασκευή

Μέσα στην εβδομάδα κατατίθεται η νομοθετική ρύθμιση για την αύξηση του αφορολογήτου στις γονικές παροχές από τα 150.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 800.000 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Σεπ 2021 | 07:19

ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΑ: Ολες οι πληρωμές έως την 1η Οκτωβρίου

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, θα καταβληθούν συνολικά πάνω από 2 δις. ευρώ σε περίπου 4,7 εκατομμύρια δικαιούχους.

27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 26 Σεπ 2021 | 16:36

"Ζεστό χρήμα" πάνω από 2 δισ. ευρώ μέσα στην εβδομάδα για συντάξεις και επιδόματα - Τετάρτη τα αναδρομικά

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ για την περίοδο 27 Σεπτεμβρίου- 1 Οκτωβρίου

ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 26 Σεπ 2021 | 11:59

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιοι καταναλωτές θα δουν αυξήσεις - Δηλώσεις Σκρέκα

Οι αυξήσεις θα είναι ανάλογα με την κατανάλωση. Μέχρι τις 600 κιλοβατώρες όλοι οι πελάτες θα έχουν επιδότηση από την κυβέρνηση, είπε ο Κ. Σκρέκας.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΣΟΔΑ 26 Σεπ 2021 | 11:28

Κικίλιας: Θα φθάσουν τα 10 δισ.ευρώ τα τουριστικά έσοδα - Άνω του 50% σε σύγκριση με το 2019

Οι αφίξεις από το εξωτερικό παρουσίασαν αύξηση κατά 240,2% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020. Θα ξεπεραστεί ο στόχος του 50% στα τουριστικά έσοδα, λέει ο Β. Κικίλιας.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΚΡΙΣΗΣ 26 Σεπ 2021 | 10:23

Άνοδος στην αγορά ακινήτων: Πώς επηρεάζει η κατάργηση φόρου γονικής παροχής μέχρι 800.000 ευρώ

Καταγράφεται ήδη αύξηση της ζήτησης και κατ' επέκταση αύξηση των τιμών των ακινήτων σε όλη την επικράτεια, μετά την εξαγγελία για κατάργηση φόρου γονικής παροχής μέχρι 800.000 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Σεπ 2021 | 10:09

Έκτακτες ενισχύσεις έως και 900 ευρώ σε 700.000 νοικοκυριά – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ανακοινωθεί στη ΔΕΘ θα ενεργοποιηθούν άμεσα ώστε να "πέσει χρήμα" στην αγορά ειδικά στα ευάλωτα νοικοκυριά ενόψει των ανατιμήσεων.

ΑΠΟ 1Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 25 Σεπ 2021 | 10:45

Γονικές παροχές: Τι κερδίζουμε από την κατάργηση του φόρου - Αναλυτικά παραδείγματα

Δείτε αναλυτικά παραδείγματα για το κέρδος που προκύπτει από το νέο μέτρο για τις γονικές παροχές.

ΓΙΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 24 Σεπ 2021 | 23:54

Folli Follie: Νέα πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Από το συνολικό πρόστιμο στη Folli Follie το 1,2 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την οικογένεια Κουτσολιούτσου.