Follow us

Απίστευτο και όμως ελληνικό: Πέντε μοναχές μπλοκάρουν την ηλεκτρική διασύνδεση της Πελοποννήσου

Οι πέντε μοναχές της Μονής επικαλούνται οπτική όχληση" και "προσβολή του ησυχαστικού χαρακτήρα της Μονής" αντιδρώντας στην υλοποίηση του έργου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πυλώνες

Νέα εμπόδια στην ολοκλήρωση του δικτύου υπερυψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ στην Πελοπόννησο ανέκυψαν καθώς οι δύο τελευταίοι πυλώνες που απομένουν να τοποθετηθούν συναντούν την αντίδραση της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα.

Όπως ανέφεραν πηγές του ΑΔΜΗΕ το έργο, προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 98%, όμως παραμένει ημιτελές επί 14 μήνες εξαιτίας πέντε μοναχών που εναντιώνονται στην τοποθέτηση των δύο τελευταίων πυλώνων σε απόσταση 500 μέτρων από το μοναστήρι, κάνοντας λόγο για "οπτική όχληση" και "προσβολή του ησυχαστικού χαρακτήρα της Μονής".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το συγκεκριμένο έργο θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για την ενεργειακή ευστάθεια της Πελοποννήσου που αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκλειδώσουν επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη δρομολογηθεί στην περιοχή, να παραμένει κολλημένο επί 14 μήνες.

Όπως αναφέρει το capital,gr, σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ, οι αντιδράσεις τους είναι εκτός του θεσμικού πλαισίου που προβλέπεται από τη νομοθεσία για τους φορείς ή τους πολίτες που διαφωνούν με το σχεδιασμό ενός έργου υποδομής.

Συγκεκριμένα οι διαφωνίες πολιτών ή φορέων εκφράζονται στο στάδιο της αδειοδότησης ενός έργου και όχι όταν το έργο έχει υλοποιεί σε ποσοστό 98%, όπως συμβαίνει με τον Δυτικό Διάδρομο.

Προ ημερών μάλιστα, συνεργεία του αναδόχου του ΑΔΜΗΕ ξεκίνησαν τις εργασίες στην περιοχή, εμποδίστηκαν από τις μοναχές, οι οποίες τοποθέτησαν τα οχήματά τους μπροστά στα οχήματα εκσκαφής εμποδίζοντας την ολοκλήρωση του έργου. Ακολούθησε υποβολή μήνυσης από τον ανάδοχο με αποτέλεσμα οι μοναχές να υποχωρήσουν για να αποφύγουν το αυτόφωρο.

Ακολούθησαν οι διαβεβαιώσεις προς τον ΑΔΜΗΕ από τον μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμου ότι οι μοναχές θα αποσυρθούν καθώς "οι μοναχές συνειδητοποίησαν το λάθος τους" και έτσι οι εργασίες, ξεκίνησαν ξανά. Η "κανονικότητα", όμως, δεν κράτησε για πολύ: το απόγευμα της Παρασκευής 27/11 οι μοναχές κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία αναστέλλονται οι εργασίες μέχρι τις 16/12 που θα συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα.

Ο Δυτικός Διάδρομος της Πελοποννήσου είναι έργο εξαιρετικά κρίσιμο για την ενεργειακή ευστάθεια της Πελοποννήσου και επιπλέον αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσουν σειρά επενδύσεων που έχουν δρομολογηθεί στην περιοχή. Επιπλέον, όσο παραμένει η εκκρεμότητα, δεν μπορεί να λειτουργήσει σε πλήρη ισχύ και η μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, παραμένουν τα προβλήματα κορεσμού του δικτύου στην Πελοπόννησο με αποτέλεσμα να καθυστερούν μονάδες ΑΠΕ και, τέλος, ο ΑΔΜΗΕ δεν εισπράττει έσοδα για μια επένδυση που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Αναλυτικότερα, τα εμπόδια που βάζουν στην υλοποίηση του έργου οι πέντε μοναχές δημιουργούν την ακόλουθη σειρά από σοβαρά προβλήματα:

1. Η μονάδα Μεγαλόπολη 5 της ΔΕΗ μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να λειτουργήσει στην μέγιστη ισχύ των 800 MW.

2. Διαιωνίζονται τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί στην εφαρμογή του Target Model και σχετίζονται με τον κορεσμό της Πελοποννήσου, τα οποία έχουν κατά καιρούς διατυπώσει συμμετέχοντες της αγοράς.

3. Η Πελοπόννησος παραμένει "κορεσμένη" για επενδύσεις πράσινης ενέργειας και τα έργα ΑΠΕ που έχουν ήδη πάρει προσφορές σύνδεσης με τον όρο ηλέκτρισης της γραμμής αυτής δεν θα μπορούν να συνδεθούν και να λειτουργήσουν.

4. Για το διάστημα που παραμένει "παγωμένο" το έργο (από τον Σεπτέμβριο 2019) ο Διαχειριστής δεν λαμβάνει έσοδα, καθώς για να γίνει αυτό θα πρέπει η νέα γραμμή να τεθεί σε λειτουργία. Για τον ίδιο λόγο, το Δημόσιο πλήττεται διπλά, αφού δεν εισπράττει ούτε φορολογικά έσοδα για την ίδια επένδυση και αυτές που το συνοδεύουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ 21 Ιουν 2022 | 12:01

Συμφωνία ΑΔΜΗΕ - Telecom Egypt για νέα τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου με υποβρύχιο καλώδιο

Η διασύνδεση θα υλοποιηθεί μέσω διακλάδωσης υποβρύχιου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου, που ποντίζεται αυτή την περίοδο στη Νοτιανατολική Μεσόγειο, με σημείο προσαιγιάλωσης την Κρήτη.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ 20 Ιουν 2022 | 08:53

Power pass: Στις 235.000 οι αιτήσεις έως τώρα - Από σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα και για ΑΦΜ που λήγουν σε 2

Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας και μπορεί να ανέλθει μέχρι και στο ποσό των 600 ευρώ.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ 17 Ιουν 2022 | 22:40

Power Pass: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για την επιδότηση ρεύματος - 14+1 ερωτήσεις και απαντήσεις

Σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις έως και 600 ευρώ από τις επιπλέον χρεώσεις στο ρεύμα

ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΑΣ 15 Ιουν 2022 | 14:56

Βησσαρίωνας: Ποιος ήταν ο αγαθός γέροντας που αγιοποιήθηκε- Το άθικτο σκήνωμα στην Αγία Τριάδα [βίντεο]

Σε ολόκληρη τη ζωή του οδηγός του ήταν η φιλανθρωπία. Ακόμα και πριν πεθάνει ο Όσιος Βησσαρίων ρωτούσε για τα παιδιά και τους φτωχούς.

ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 14 Ιουν 2022 | 18:06

Άρειος Πάγος: Συζητήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής στην ηλεκτρική ενέρεγεια - Κρίνεται αν θα πάει σε πιλοτική δίκη

Σήμερα απασχόλησε τους Αρεοπαγίτες, μετά από αίτημα της ΔΕΗ, το εάν θα εισαχθεί ή όχι το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής σε πιλοτική δίκη

ΣΤΟ ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ 14 Ιουν 2022 | 14:43

Χτυπούν οι καμπάνες στη Φθιώτιδα: Αγιοποιήθηκε ο Βησσαρίωνας της Μονής Αγάθωνος με απόφαση του Πατριαρχείου [Βίντεο]

Στην Αγιοκατάταξη του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου προχώρησε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 11 Ιουν 2022 | 08:44

Power Pass: Στις 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα -Πώς θα κάνετε την αίτηση - Παραδείγματα

Ανοίγει την προσεχή Πέμπτη η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την αποζημίωση έως και 600 ευρώ - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ 09 Ιουν 2022 | 10:45

Μνημόνιο συνεργασίας με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας υπέγραψε η ΔΕΗ

Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη ανάμεσα στη ΔΕΗ και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με σκοπό την ενίσχυση της ακεραιότητας, της λογοδοσίας και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΟ ΔΣ 09 Ιουν 2022 | 08:46

ΔΕΗ: Eπανεκλογή Στάσση και είσοδος Δημητριάδη και Φωτακίδη στο ΔΣ

Επανεκλογή του κ. Γιώργου Στάσση στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ προτείνει το ΔΣ της εταιρείας.

ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ 07 Ιουν 2022 | 20:23

Βίλια: Ηγούμενος πυροβόλησε 45χρονο που είχε πάει να μονάσει γιατί του ζήτησε χρήματα για τα μεροκάματα που έκανε στη μονή

Ηγούμενος πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο 45χρονο που είχε πάει να μονάσει και δούλευε σε εργασίες στη μονή

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΑΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 06 Ιουν 2022 | 10:51

Φωτιά στη Βούλα - Μπαλάκι οι ευθύνες: Τα ξερόχορτα ήταν στα 2 μέτρα, ο ΑΔΜΗΕ δεν καθαρίζει ποτέ, λέει ο δήμαρχος Ελληνικού

Ο καθαρισμός είναι κατ’ αρχήν ευθύνη του ΑΔΜΗΕ ο οποίος δεν το κάνει ποτέ, είπε ο Γιάννης Κωνσταντάτος δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης.

ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΗ 01 Ιουν 2022 | 18:08

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Αναβλήθηκε για τις 6 Ιουλίου η δίκη με την ΕΚΠΟΙΖΩ - Αύριο η απόφαση για τις διακοπές ρεύματος

Καταναλωτικές οργανώσεις ζητούν να παγώσουν οι εντολές διακοπής ρεύματος στους πολίτες που δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής έως τη διεξαγωγή της δίκης.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ 01 Ιουν 2022 | 15:08

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Άγρια κόντρα ΕΚΠΟΙΖΩ - ΔΕΗ στο δικαστήριο για την αναβολή ή όχι της αγωγής

Μάχη των δικηγόρων των καταναλωτών και της ΔΕΗ για την αναβολή ή όχι της συζήτησης της αγωγής για τη ρήτρα αναπροσαρμογής