Aπίστευτο: Θα πληρώσουμε φόρους 3 δισ. τον Νοέμβριο

Με στόχο να συγκεντρώσει τρία δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου, η κυβέρνηση θα στείλει 11 εκατ. ειδοποιητήρια για να πληρωθούν επτά διαφορετικοί φόροι.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Aπίστευτο: Θα πληρώσουμε φόρους 3 δισ. τον Νοέμβριο

Περισσότερες από… έντεκα εκατομμύρια πληρωμές περιμένει το υπουργείο Οικονομικών μέσα στον Νοέμβριο για να βγάλει τον μήνα και να αυξήσει τις πιθανότητές του να κλείσει τον προϋπολογισμό με πρωτογενές έλλειμμα όχι μεγαλύτερο από το προγραμματισμένο 0,25%.

Αυτές οι έντεκα εκατομμύρια πληρωμές, αφορούν σε συνολικά… επτά διαφορετικούς φόρους και πρέπει να αποφέρουν στα κρατικά ταμεία περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Τόσο η τσέπη, όσο και… τα νεύρα εκατομμυρίων φορολογουμενών θα δοκιμαστούν σκληρά καθώς την ώρα που θα έρχονται το ένα μετά το άλλο τα ειδοποιητήρια η κυβέρνηση θα πρέπει να παίρνει σκληρές αποφάσεις και να ανακοινώνει μέτρα για το ασφαλιστικό, για το φορολογικό και για τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση (αν τελικώς υπάρξουν).

Γιατί συγκεντρώνεται τέτοιος εκρηκτικός αριθμός ειδοποιητηρίων για πληρωμή φόρων; Διότι για πρώτη φορά φέτος συμπίπτει χρονικά να πρέπει να καταβληθούν μέσα στον ίδιο μήνα ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων. Από μόνοι τους αυτοί οι δύο φόροι φέρνουν κοντά στα 9 εκατομμύρια ειδοποιητήρια αλλά και φορολογικές υποχρεώσεις «μαμούθ» συνολικού ύψους άνω των 1,65 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Για τους οφειλέτες

Βαρύ λογαριασμό θα κληθούν να πληρώσουν και οι οφειλέτες του δημοσίου καθώς για πρώτη φορά, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, θα πρέπει να πληρωθεί η αυξημένη δόση μετά την αλλαγή του επιτοκίου (σ.σ οι περίπου 800.000 οφειλέτες έχουν ήδη ειδοποιηθεί αλλά η προθεσμία θα λήξει στο τέλος του μήνα). Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, αναμένεται μάλιστα να αυξηθεί ο αριθμός αυτών που θα υποστούν αύξηση επιτοκίου. Και αυτό διότι θα ενεργοποιηθεί το περιουσιακό κριτήριο, θα γίνει ο σχετικός έλεγχος και είναι πιθανό αρκετές δεκάδες χιλιάδες πολίτες να βρεθούν αντιμέτωποι με αύξηση του επιτοκίου στη δόση της ρύθμισης από το 0% που είναι σήμερα στο 5%.

Για επιχειρήσεις

Βαρύς λογαριασμός και για τις επιχειρήσεις. Εκτός από τον ΦΠΑ του 3ου τριμήνου (σ.σ ήδη μετά την παράταση που ανακοινώθηκε την Παρασκευή η πρώτη δόση του ΦΠΑ θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 6 Νοεμβρίου και η δεύτερη μέχρι το τέλος του μήνα) θα έρθει και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων. Και όχι μόνο η κανονική δόση. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα βεβαιωθεί και η αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου που σημαίνει ότι οι κερδοφόρες επιχειρήσεις, μέσω του Taxis θα βρουν άλλο ένα χαράτσι το οποίο θα αντιστοιχεί στο 20% επί του φόρου εισοδήματος που πρέπει να καταβάλει καθεμιά από τις 90.000 κερδοφόρες εταιρείες της χώρας.

Και οι αγρότες

Ο κατάλογος κλείνει με την αυξημένη προκαταβολή που θα πρέπει να πληρώσουν και οι περίπου 300.000 αγρότες οι οποίοι μεταξύ άλλων θα χρειαστεί να δώσουν περισσότερα και για το πετρέλαιο κίνησης.

Αν προστεθούν οι επιβαρύνσεις από όλα αυτά τα ειδοποιητήρια, θα προκύψει ένα ποσό της τάξεως των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ που θα πρέπει να αφαιρεθεί από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φυσικών και των νομικών προσώπων για να περάσει στους λογαριασμούς του κράτους. Αυτά βέβαια, εκτός νέου δυσάρεστου απροόπτου που μπορεί να προκύψει λόγω… ισοδύναμων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ 15 Σεπ 2020 | 08:07

Μείωση φόρων έως και 60% για ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες - Αναλυτικά παραδείγματα

Στα μεγαλύτερα εισοδήματα, το συνολικό όφελος μπορεί να ξεπερνά τα 2000 ευρώ. Τα ποσά που θα αποτυπωθούν στο εκκαθαριστικό του 2021.

ΑΛΛΟ ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΞΑΧΑΡΒΑΛΩΜΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕ 14 Σεπ 2020 | 16:56

Σταϊκούρας: Δημοσιονομική χαλάρωση λόγω κορονοϊού και το 2021

Η δημοσιονομική ευελιξία που ισχύει στην Ευρώπη λόγω κορονοϊού, θα συνεχίσει και το 2021 αποκάλυψε ο Χρήστος Σταϊκούρας

ΕΞΙ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 12 Σεπ 2020 | 20:40

Εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Πού καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης και ο ΕΝΦΙΑ - "Πακέτο" 12 μέτρων ύψους 6,8 δισ. ευρώ

Συνολικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε ένα πακέτο 12 μέτρων με συνολικό προϋπολογισμό 6,8 δισ. ευρώ

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 10 Σεπ 2020 | 07:58

Αύξηση των καθαρών μισθών φέρνει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης - "Ψαλίδι" και στις ασφαλιστικές εισφορές

Η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο το ποσοστό μείωσης της εισφοράς να είναι "στοχευμένο" ώστε να ευνοηθούν περισσότερο οι πληγέντες από την πανδημία.

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ 08 Σεπ 2020 | 15:22

Η πορεία των εσόδων τον Αύγουστο "στηρίζει" το πακέτο φορο-μειώσεων της Θεσσαλονίκης

Με "αποσκευή" την καλή πορεία των κρατικών εσόδων τον Αύγουστο ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός

ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ 07 Σεπ 2020 | 08:24

Ακίνητα: Μήνας "φωτιά" για 7 εκατ. ιδιοκτήτες – Τι πληρώνουν, τι χάνουν, τι κερδίζουν

Δείτε αναλυτικά τις προθεσμίες για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών έως το τέλος του μήνα. Επιστροφή φόροι, "ξεχασμένα" τετραγωνικά, ΕΝΦΙΑ, Κτηματολόγιο κ.ά.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 06 Σεπ 2020 | 09:54

"Κλείδωσε" η ημερομηνία για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ – Πόσα θα πληρώσουμε - Οι "τυχεροί" με τον μειωμένο φόρο

Πότε έρχονται τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ - Τα ποσά που θα δώσουμε και ποιοι θα πληρώσουν φέτος λιγότερα

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 05 Σεπ 2020 | 09:57

Σταϊκούρας: Έφτασαν τα πρώτα χρήματα από την Ευρώπη – Φέτος τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι εχουν έχουν φτάσει τα πρώτα χρήματα από την Ευρώπη - Τι είπε για σχέδιο νόμου

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 04 Σεπ 2020 | 12:01

Σταϊκούρας: Θα υπάρξουν προβλέψεις για μειώσεις φόρων - Είναι ο πιο δύσκολος προϋπολογισμός της δεκαετίας

"Ίσως είναι η πιο δύσκολη κατάρτιση προϋπολογισμού την τελευταία δεκαετία", είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Η ΛΙΣΤΑ 01 Σεπ 2020 | 08:05

Οι 7 υποχρεώσεις του Σεπτεμβρίου σε εφορία, δήμους, πολεοδομίες, τράπεζες: Αναλυτικά οι προθεσμίες

Σεπτέμβριος, ο μήνας "φωτιά" για σειρά πληρωμών μόλις ξεκίνησε - Όλες οι υποχρεώσεις.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 30 Αυγ 2020 | 11:19

Αλέξης Πατέλης: "Δεν είναι λύση να μοιράζεις λεφτά, χρειάζεται σχέδιο δράσεων"

Η πρόταση που θα υποβάλει η Ελλάδα στην Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να είναι ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο δράσεων που θα υπηρετεί τους μεταρρυθμιστικούς στόχους της κυβέρνησης, τονίζει.

ΠΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ 26 Σεπ 2020 | 10:56

Αδήλωτα τετραγωνικά: Αυτά είναι τα "SOS" - Τι πρέπει να γνωρίζετε λίγο πριν λήξει η ρύθμιση

Λιγότερες από δύο εβδομάδες απομένουν προκειμένου να εκπνεύσει η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 26 Σεπ 2020 | 09:05

ΕΝΦΙΑ 2020: Τρία βήματα για να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό και τέσσερις λύσεις για να το πληρώσετε

Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου θα έχει αναρτηθεί και το τελευταίο ειδοποιητήριο πληρωμής του φετινού ΕΝΦΙΑ